Zbulimi I Hershëm I Kancerit Oral: Pse Janë Të Rëndësishme Kontrollet E Rregullta Dentare

Megjithëse mund të mendoni se vizitat dentare janë të nevojshme vetëm për të pasur një buzëqeshje të shkëlqyer, duhet të dini se ato janë gjithashtu të rëndësishme për zbulimin e hershëm të kancerit oral. Kur caktoni një vizitë dentare, duhet të përgatiteni për një ekzaminim të plotë të çdo pjese të gojës, përfshirë indet orale. Ata do të kontrollojnë me kujdes për çdo anomali, përfshirë njollat ose gungat. Për shkak të specializimit dhe viteve të përvojës, dentistët tanë në klinikën dentare të Dr. Roland Zhukës do të jenë në gjendje të identifikojnë çdo problem të vogël dhe të ofrojnë trajtimin e duhur. 

Përveç kësaj, mjetet diagnostikuese moderne të ofruara nga stomatologjia bashkëkohore përmirësojnë aftësitë e zbulimit sa më të hershëm të kancerit. Kontrollet e rregullta dentare janë jashtëzakonisht të rëndësishme në këto raste, pasi kanceri oral mund të përhapet shpejt dhe shpesh nuk tregon shenja në fillim. Idealja do të ishte që këto vizita të planifikoheshin çdo gjashtë muaj. Prioritetizimi i këtyre testeve ofron një mbrojtje të hershme kundër kësaj sëmundjeje, duke theksuar rëndësinë e profesionistëve të stomatologjisë në shëndetin e përgjithshëm.

Ashtu si çdo kancer, kanceri oral është jashtëzakonisht i rrezikshëm, dhe nëse nuk zbulohet në kohën e duhur, do të minimizojë shanset për ta tejkaluar atë. Mënyra më e mirë për të trajtuar këtë çështje është të planifikoni kontrolle të rregullta dentare prandaj zgjedhja e profesionistit të duhur luan një rol të madh. Në këtë në blog, ne do t'ju ndihmojmë të kuptoni më mirë çfarë është kanceri oral, rëndësinë e dentistit dhe çfarë mund të bëni për të rritur shanset për ta tejkaluar atë. 

Çfarë Është Kanceri Oral?

Zakonisht, kanceri oral shfaqet si një rritje anormale në gojën tuaj që nuk largohet për një kohë të gjatë. Këto gjendra do të ndodhen në pjesën e pasme të gojës ose në pjesën e sipërme të fytit, gjë që e bën të vështirë t'i shihni ato vetë. Kjo gjendje do të jetë kërcënuese për jetën nëse nuk diagnostikohet në kohën e duhur. 

Nga Se Shkaktohet Kanceri Oral?

Qelizat skuamoze në kavitetin oral janë të parat që zhvillohen në kancerin oral. Nën mikroskop, këto qeliza kanë një pamje të sheshtë dhe ngjajnë me pluspat e peshqve. Kur ADN-ja e qelizave normale skuamoze ndryshon dhe qelizat fillojnë të rriten, ato kthehen në malinje. Këto qeliza malinje kanë aftësinë të përhapen nëpër gojën tuaj, në pjesë të tjera të kokës dhe qafës dhe gjithashtu në trupin tuaj. Megjithatë, ka faktorë të tjerë që mund të ndikojnë në zhvillimin e kancerit oral përfshirë:

 • Nëse pini duhan rregullisht, do të jeni në një rrezik më të lartë për të zhvilluar kancer oral.
 • Konsumoni doza të larta të alkolit çdo ditë. 
 • Nuk përdorni mbrojtës nga dielli për buzët tuaja. Dielli është një faktor i madh kontribues për kancerin e lëkurës dhe atë oral. 
 • Virusi i papillomës njerëzore HPV i cili është një infeksion seksualisht i transmetueshëm. 
 • Keni një histori familjare të njerëzve që kanë vuajtur nga kanceri oral. 

Simptomat E Kancerit Oral

Shumë nga shenjat dhe simptomat e kancerit oral mund të ngatërrohen me problemet e zakonshme orale ose ndryshime në gojë. Për shembull, mund të vëreni zona brenda gojës që janë të vështira për t'u pastruar me anë të furçës. Këto zona mund të jenë tregues të rritjes malinje. Goja dhe fyti juaj mund të zhvillojnë njolla që janë të gjitha ngjyrave të ndryshme për shkak të kushteve të mëposhtme të cilat janë:

 • Leukoplakia: Buzët ose fyti mund të kenë zona të sheshta, të bardha ose gri.
 • Erythroplakia: Këto janë zona të kuqe që janë të sheshta ose pak të ngritura. Nëse i gërvishtni këto gjendra, ato mund të nxjerrin gjak.
 • Erythroleukoplakia: Njolla të kuqe dhe të bardha brenda zonës së gojës.

Disa nga shenjat më të zakonshme të kancerit oral mund të jenë:

 • Lezione brenda gojës ose në buzën tuaj që gjakosen lehtë dhe nuk përmirësohen brenda dy javësh.
 • Zona të ashpra ose të thata në mishrat e dhëmbëve, buzët ose kavitetin oral.
 • Pjesë të gojës tuaj që gjakosen pa asnjë arsye.
 • Dhimbje, mpirje ose shqetësim në gojë, qafë ose fytyrë që nuk lidhen me asnjë shkak.
 • Vështirësi në të folur, lëvizjen e gjuhës ose nofullës, ose gjatë ngrënies ose gëlltitjes.
 • Humbje e pavullnetshme e peshës.
 • Dhimbje në zonën e veshëve.
 • Erë e keqe e gojës.  

Çfarë Roli Luajnë Dentistët Në Parandalimin E Kancerit?

Dentistët mund të zbulojnë lehtësisht anomali në gojën tuaj që janë pothuajse gjithmonë tregues të hershëm të kancerit oral. Prandaj, ata luajnë një rol kyç në identifikimin e hershëm të kancerit oral. Gjendja shpesh manifestohet si tumore parakancerogjene të bardha ose të kuqe brenda gojës.

Gjatë vizitës tuaj të parë, shumica e dentistëve fillojnë me një kontroll bazë për kancerin oral. Ky është një vlerësim 90-sekondësh që përfshin kërkimin dhe prekjen për indikatorë të kancerit. Pyetni dentistin tuaj nëse ata kanë ekzaminuar gojën tuaj për indikacionet e kancerit oral nëse dëshironi të jeni plotësisht të sigurt.

Edhe ata që janë më të rinj dhe më pak të prirur për tu prekur nga kanceri i gojës duhet të kryejnë testet e nevojshme. Shanset për një trajtim të suksesshëm të kancerit oral rriten ndjeshëm nëse dentisti e zbulon sëmundjen herët.

Çfarë Është Depistimi I Kancerit Oral?

Një komponent thelbësor i ekzaminimeve të rregullta dentare janë depistimet e kancerit. Këto ekzaminime të hollësishme zakonisht fillojnë edhe para ekzaminimit tuaj fizik. Dentisti juaj fillimisht do t’ju përditësojë ju për historinë tuaj mjekësore, duke marrë parasysh çdo ndryshim që ka ndodhur që nga vizita juaj e fundit. Nëse keni ndonjë diagnozë të re mjekësore, po merrni ndonjë medikament të ri, ose keni ndonjë sëmundje ose shqetësim të ri, është e rëndësishme ta diskutoni këtë me dentistin.

Dentisti do t’ju pyes gjithashtu për ndonjë histori të faktorëve të tjerë të rrezikut për kancerin oral, të cilët përfshijnë pirjen e alkoolit dhe duhanit, sepse mundësitë e tyre për të zhvilluar këtë gjendje janë më të larta tek këta individë. Dentisti ose higjenisti juaj duhet të jetë gjithashtu tnë dijeni të çdo problemi dentar që mund të keni, si dhe gjendjen tuaj aktuale të shëndetit të përgjithshëm.

Gjatë vizitës për kancer ai do të kontrollojë zonat brenda dhe jashtë gojës. Një ekzaminim ekstra-oral i kokës dhe qafës dhe një ekzaminim intra-oral i buzëve, faqeve, gjuhës, qiellzës, qiellzës së gojës dhe indeve të mishrave të dhëmbëve do të jenë gjithashtu pjesë e këtij ekzaminimi.

Çdo gungë, lezion ose ndryshim i pazakontë i indeve - përfshirë ndryshimin e ngjyrës - janë ato që dentisti është duke kërkuar. Në rast se zbulojnë diçka të dyshimtë, ai mund të sugjerojë një biopsi ose t'ju drejtojë te një kirurg oral.

Çfarë Do Të Kërkojë Saktësisht Dentisti Gjatë Ekzaminimit Oral?

Ekzaminimi sipërfaqësor i gojës nuk është i mjaftueshëm për një ekzaminim të plotë të kancerit oral. Për të zbuluar ndonjë anomali, dentisti ose një specialist tjetër i kësaj fushe do të kontrollojë dhe ndjejë zonën e fytyrës, qafës, buzët, gojën, gjuhën, gjëndrat tiroide, gjëndrat e pështymës dhe nyjet limfatike. Për të ekzaminuar plotësisht gojën e pacientit, duhet të hiqen të gjitha dhëmbët artificiale të lëvizshme nëse është e mundur.

Kryesisht gjatë ekzaminimit dentisti do të jetë duke kërkuar anomali si gjendrat dhe njolla të kuqe, të bardha ose të parregullta. Nëse jeni në një rrezik më të lartë për kancerin, disa dentistë mund të kërkojnë për njolla anormale duke përdorur bojëra dhe/ose drita speciale.

​Pyetjet E Bëra Më Shpesh

Si Diagnostikohet Kanceri Oral?

Kanceri oral do të diagnostikohet gjatë vizitave të rregullta tek zyra e dentistit. Kjo vizitë përfshin një ekzaminim të detajuar të indeve të buta të gojës dhe qafës. Ata gjithashtu do t'ju pyesin nëse keni vërejtur ndonjë shenjë anormale. Nëse dyshojnë për kancer oral, me shumë gjasa do të rekomandohet një biopsi e indeve ose qelizave dhe imazhe si rrezet X, MRI, CT scan ose untratinguj.

Sa Shpesh Duhet Të Ekzaminoheni Për Kancer?

Kontrollet e rregullta janë një mënyrë e shkëlqyer për të diagnostikuar problemet orale sa më herët të jetë e mundur, veçanërisht kur bëhet fjalë për kancerin. Pasi dentisët janë të trajnuar mirë ata do të jenë në gjendje të kapin shenjat e hershme të këtyre sëmundjeve, si dhe të planifikikojnë vizitat e rregullta çdo gjashtë muaj, të cilat do të jenë shumë të dobishme. Megjithatë, nëse vëreni ndonjë anomali, kontaktoni dentistin tuaj sa më shpejt të jetë e mundur, mos prisni për kontrollin rutinë. 

Cilat Janë Simptomat Më Të Zakonshme Të Kancerit Oral?

Gungat ose ënjtjet në gojë, ndryshimet në zë, lirimi i dhëmbëve, era e keqe e gojës e vazhdueshme, ulçera kronike, dhimbja ose vështirësia në gëlltitje, dhe gjakderdhja e pashpjegueshme në gojë janë disa nga simptomat më të zakonshme të kancerit oral.

A Është Dhimbja Një Shenjë E Hershme E Kancerit Oral?

Jo shpesh. Zakonisht, dhimbja nga kanceri oral fillimisht shfaqet pasi sëmundja ka përparuar dhe është në një fazë të vonë. Megjithatë, nëse po përjetoni dhimbje, mos e injoroni. Për të kuptuar se çfarë po ndodh, caktoni një vizitë dhe lejoni dentistin tuaj ta ekzaminojë atë.

Cila Është Trajtimi I Përshtatshëm Për Kancerin Oral?

Kirurgjia do të jetë e nevojshme për trajtimin e kancerit oral. Çdo situatë kirurgjikale është unike dhe kërkon një qasje të personalizuar. Në varësi të madhësisë dhe pozicionit të zhvillimit të kancerit, mund të keni nevojë për kirurgji e cila nuk është shumë invazive ose kirurgji më të gjerë të indeve përreth. Terapia fizike dhe profesionale, terapia me ilaçe, terapia me rreze dhe kimioterapia janë disa nga trajtimet e mundshme post-operative që do të rekomandohen në këto raste.

Kush Është Në Rrezik Më Të Madh Për Tu Ndikuar Nga Kanceri Oral?

Rreziku i kancerit oral është gjashtë herë më i lartë tek përdoruesit e duhanit. Tetë nga dhjetë pacientë me kancer oral do të jenë duhanpirës. Përdoruesit e rëndë të alkoolit gjithashtu janë në rrezik më të lartë. Tetëdhjetë për qind e pacientëve me kancer oral konsumojnë më shumë se njëzet e një pije në javë. Së fundmi, edhe nëse një person nuk pi duhan apo alkool, ai është ende i prirur për të vuajtur nga kanceri oral nëse ka vuajtur nga HPV (virusin human papilloma).

Si Mund Të Parandaloni Kancerin Oral?

Vetëm një në pesë pacientë raportojnë se kanë pasur një ekzaminim për kancer oral gjatë vitit të fundit, megjithëse Shoqata Amerikane e Kancerit rekomandon një vlerësim të plotë oral dhe një ekzaminim të indeve të buta çdo vit. Dentisti juaj me shumë mundësi do të jetë i kualifikuar për të ekzaminuar gojën tuaj dhe të gjitha indet e lidhura të kokës dhe qafës në një ekzaminim të plotë. Kjo është e vetmja mënyrë për të zvogëluar gjasat e përhapjes së kancerit më tej dhe avancimin e tij.  

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!