Si Të Trajtoni Humbjen E Mbushjes Dhe Kurorës Dentare

Para se të shpjegojmë në detaje hapat që duhet të ndiqni kur humbni një mbushje ose kurorë, duhet të kuptojmë së pari se çfarë janë këto trajtime dhe funksioni i tyre. Mbushjet kanë për qëllim riparimin e zgavrave që formohen në dhëmbë, ndërsa kurorat përdoren për të mbuluar dhe mbrojtur dhëmbët e dëmtuar. Ato mund të bien ose të shkëputen ndonjëherë, veçanërisht nëse krijohet ndonjë problem në rrënjën e tyre. Prishja e dhëmbit mund të dobësojë atë, duke bërë që mbushja ose kurora të mos mbajë më. Më tej, do të diskutojmë për hapat që duhet të ndiqni nëse ndodh që të humbni një mbushje ose kurorë. 

Çfarë Janë Mbushjet Dentare?

Kur kemi dhëmbë të prishur ose të dëmtuar, dentisti mund të rekomandojë mbushjet dentare për të trajtuar problemin. Këto mbushje janë substanca artificiale që mbushin vrimat ose boshllëqet në smaltin e dëmtuar për t'i dhënë dhëmbit tonë një pamje normale dhe për të rregulluar dëmtimin. 

Kur Përdoren Mbushjet Dentare

Zakonisht, mbushjet dentare përdoren për të rikthyer formën dhe qëndrueshmërinë e një dhëmbi të dëmtuar ose të thyer. Në këtë mënyrë do të parandaloni dëmtimin e mëtejshëm, do të minimizoni shqetësimin dhe do ta bëni më të lehtë kafshimin dhe ngrënien. Mbushjet dentare do të përdoren në rastet kur:

 • Dhëmbët tuaj kanë filluar të përkeqësohen. Mbushjet dentare në këto raste do të mbyllin vrimat në smalt që nuk kanë ndikuar në pulpën e brendshme të dhëmbit, e cila mbron enët e gjakut dhe nervat.
 • Dhëmbët që janë të plasaritur ose të dëmtuar dhe ekspozojnë dhëmbin ndaj prishjes.
 • Për të riparuar dhëmbët që janë të dëmtuar ose të konsumuar.

Procedura E Mbushjes Së Dhëmbëve

Dentisti do të përdor anestezi lokale për të mpirë mishrat rreth dhëmbit të dëmtuar përpara se të bëjë mbushjen. Më pas dhëmbi i dëmtuar ekzaminohet pasi zona të jetë mpirë plotësisht. Shkalla e prishjes ose dëmtimit të dhëmbëve do të përcaktojë llojin e mbushjes që nevojitet. 

Nëse ka prishje të dhëmbit, ai do të pastrohet, shpëlahet dhe thahet pas nxjerrjes së zonave të dëmtuara. Më pas, forma origjinale e dhëmbit do të formohet duke futur material mbushës në zonën e dëmtuar. Hapi tjetër është të kafshoni fort për të provuar se si përshtatet mbushja. 

Rreziqet Dhe Komplikimet E Mbushjes Dentare

 • Ditët e para pas procedurës së mbushjes së dhëmbëve mund të ndjeni dhimbje ose parehati në dhëmbin e trajtuar, gjë që mund të ndihet më shumë kur hani diçka të ftohtë ose të nxehtë. 
 • Edhe pse është e rrallë, disa njerëz mund të jenë alergjikë ndaj materialit mbushës që do të përdoret dhe mund të vërejnë disa skuqje dhe kruajtje. 
 • Kur nuk bëhet nga profesionistë, mbushja mund të dëmtojë nervat që ndodhen brenda dhëmbit. 
 • Një tjetër efekt anësor, por jo i zakonshëm është infeksioni në vendin ku duhet të bëhet injektimi i mbushjes. 

Llojet E Mbushjeve Dentare

Mbushjet ndryshojnë në varësi të materialit dhe disa prej tyre janë:

Mbushje Dhëmbësh Me Ngjyrë Të Bardhë Ose Rrëshirë E Përbërë 

Rrëshira e përbërë ose mbushjet me ngjyrë dhëmbi krijohen nga përzierja e qelqit dhe rrëshirës plastike. Këto janë llojet më të përdorura të mbushjeve sepse duken njësoj si dhëmbët tuaj natyralë. Ato gjithashtu do të zvogëlojnë rrezikun e prishjes së mëtejshme të dhëmbëve për shkak të përdorimit të sasive të vogla të fluorit. 

Mbushje Ose Amalgamë Argjendi 

Një nga mbushjet dentare më të njohura janë mbushjet e argjendit. Këto mbushje janë më elastike se llojet e tjera pasi përbëhen nga një aliazh argjendi dhe kombinimi i merkurit. Për shkak se amalgama e argjendit është e sigurt dhe afatgjatë, përdorimin e tij për të riparuar dhëmbët e thyer ose të copëtuar është mjaft i rekomanduar

Cementi I Ionomerit Të Qelqit 

Cementi i ionomerit të qelqit përbëhet nga një përzierje e acidit organik dhe qelqit. Ngjyra e tij është e përshtatur për të përputhur ngjyrën e dhëmbëve tuaj. Ky material zakonisht përdoret për restaurime të vogla dhe të përkohshme. Gjithashtu, mund të përdoret për të formuar kurorat dentare. 

Mbushje Floriri 

Mbushjet e floririt përbëhen nga një përzierje ari, bakri dhe materiale të tjera. Ato përdoren më shpesh për kurora dentare dhe proteza të pjesshme. Efektet e tyre anësore janë se mund të rrisin ndjeshmërinë e dhëmbit dhe mund të jenë më të shtrenjta se materialet e tjera. Megjithatë, ato janë ende shumë të qëndrueshme. 

Çfarë Janë Kurorat Dentare?

Kurora dentare janë kapakë që kanë formë si dhëmbi dhe funksioni i tyre është të rivendosin pamjen e një dhëmbi të thyer, të dobët ose të prishur. Kurora mund të përdoret gjithashtu për të mbuluar implantet dentare ose dhëmbët e trajtuar me kanal të rrënjës. Këto kurora mund të përbëhen nga një shumëllojshmëri materialesh të ndryshme duke përfshirë metalin, porcelanin dhe rrëshirën. Nëse kujdeseni për kurorat tuaja dentare në mënyrë korrekte duke i larë dy herë në ditë dhe duke bërë pastrimë profesional në klinikën dentare, ato do të zgjasin për një kohë shumë të gjatë.  

Kur Përdoren Kurorat Dentare

Dentistët do të rekomandojnë përdorimin e kurorave në rastet kur:

 • Kur një dhëmb është i çarë ose i prirur për t'u prishur, kurorat dentare mund të ndihmojnë në mbrojtjen e tyre nga thyerja.
 • Kur dhëmbët konsumohen dhe nuk mund të mbajë mbushjet, kurorat dentare mund ta rregullojnë problemin. 
 • Kurora dentare mund të mbajë urën dentare në vend. 
 • Kur dhëmbi dobësohet, kurorat dentare mund të ndihmojnë në mbulimin dhe suportin e tyre. 
 • Kur dhëmbët janë të deformuar ose të zbardhur shumë dhe nuk mund të rregullohen me trajtime të tjera. 
 • Për të bërë një modifikim kozmetik.
 • Për të mbuluar implantet dentare. 

Procedura E Kurorave Dentare

Procedura Disa Ditore

Procedura tradicionale e kurorës dentare ka nevojë për të paktën dy vizita në klinikën dentare. Gjatë këtyre dy vizitave dentisti do të:

 • Dhëmbi duhet të ekzaminohet dhe përgatitet nga dentisti. Gjatë kësaj vizite dentisti mund të rekomandojë marrjen e një radiografie të dhëmbit. Ata gjithashtu mund të përgatisin një masë të gojës ose dhëmbëve tuaj paraprakisht.
 • Një pjesë e smaltit të dhëmbit do të gërryhet nga dentisti juaj.
 • Dentisti do të marr një masë të dhëmbëve tuaj të gërryer.
 • Për të mbrojtur dhëmbin tuaj, dentisti do të vendosë një kurorë të përkohshme mbi të.
 • Laboratori që krijon kurorën merr masat dhe i përgatit dhëmbët artificial. Ky proces mund të zgjasë disa javë.
 • Gjatë takimit të dytë dentisti do të vendos dhëmbët artificial sipër dhëmbëve të gërryer dhe do ti ngjis me ngjitës dentar. 

Rreziqet Dhe Komplikacionet E Kurorës Dentare

Prishja E Dhëmbëve

Prishja e dhëmbëve është ende e mundur edhe nëse keni kurora dentare të vendosura mbi dhëmbët tuaj.Përveç kësaj, nëse gurët dhe pllakat grumbullohen midis kurorës dhe dhëmbit tuaj natyral, rreziku i infeksionit do të jetë më i lartë. 

Ndjeshmëria E Dhëmbëve

Siç e thamë edhe më parë, përpara se të vendosim kurorën dentare, dhëmbët duhet të riformohen për tu përshtatur me to. Nëse nuk bëhet nga një dentist profesionist dhe kurora nuk i përshtatet të gjithë dhëmbit, një pjesë e dentinës mund të lihet e ekspozuar. Kjo do ta bëjë dhëmbin të ndjeshëm ndaj temperaturave të nxehta dhe të ftohta dhe do të shkaktojë dhimbje. 

Reaksion Alergjik

Disa njerëz mund të jenë alergjikë ndaj materialeve të ndryshme dhe për shkak se kurorat dentare mund të bëhen nga materiale të ndryshme duke përfshirë, zirkon, porcelan, rrëshirë ose më shumë, rritet mundësia e alergjisë. 

Probleme Me Kafshimin

Siç e thamë dhë më parë, gjatë procedurës së vendosjes së kurorës dentare, dentisti juaj do të marrë masat dhe do të bëjë imazhe të dhëmbëve tuaj para dhe pasi të ketë përgatitur dhëmbin. Nëse kurora nuk është e përshtatshme siç duhet për shkak të pakujdessisë së dentistit apo laboratorit, kjo mund të ndikojë në aftësinë tuaj për të kafshuar ose folur siç duhet. Nëse përballeni me këtë situatë, është e rëndësishme të caktoni një takim tjetër me dentistin tuaj, i cili duhet të bëjë korrigjimet e nevojshme për të siguruar që kurora të përshtatet si duhet. 

Dëmtimi I Kurorës

Në ditët e sotme ka disa materiale në dispozicion që mund të përdoren për të bërë kurora dentare. Këto materiale ofrojnë shumë stabilitet dhe janë më të fortë duke i bërë ato më të qëndrueshme ndaj dëmtimit. Megjithatë, kurorat dentare mund të përbëhen dhe prej porcelani dhe nëse janë bërë tërësisht nga ky material mund të jenë më të forta. 

Lirimi I Kurorës

Lirimi i kurorave është shumë i zakonshme pas vendosjes së tyre pasi ato janë shumë të qëndrueshme. Megjithatë, me kalimin e kohës, ngjitësi që mban kurorën në vend mund të lirohet, duke e bërë atë të bjerë. 

Irritimi I Mishrave Të Dhëmbëve Dhe/Ose Recesioni

Kurora dentare mund të irritojnë indin e mishit të dhëmbëve aty pranë, duke rezultuar në recesion dhe inflamacion të mishit të dhëmbëve që mund të dëmtojë dhe të shkaktojë ndjeshmëri. Nëse ndiqni siç duhet udhëzimet e dentistit për kujdesin pas procedurës, mund të shmangni inflamacionin dhe recesionin e mishrave të dhëmbëve.

Llojet E Kurorave Dentare

Kurora Floriri

Kurorat e arit përbëhen nga bakri dhe metale të tjera, si nikeli ose kromi. Forca dhe qëndrueshmëria e këtyre kurorave janë avantazhet e tyre kryesore. Disa dentistë mund të rekomandojnë një kurorë ari si opsionin më të mirë për restaurimin e dhëmbit, bazuar në nevojat specifike të çdo pacienti. Megjithatë, për shkak të ngjyrës dhe llojit të tyre, kurorat prej ari nuk janë një zgjedhje shumë e zakonshme. Përfitimet kryesore të këtyre kurorave janë:

 • Me mirëmbajtjen e duhur, ato janë shumë të qëndrueshme, të forta dhe shumë rezistente.
 • Gjatë procedurës nuk do të gërryhet shumë nga dhëmbi juaj natyral.
 • Ato janë perfekte për restaurimet dentare në dhëmbët e pasmë veçanërisht molarët e dytë. 

Kurora Porcelani

Pa dyshim, ky është materiali më i përdorur i kurorave dentare sot e kësaj dite. Ato janë të ndërtuara tërësisht prej porcelani. Disa prej avantazheve të këtyre kurorave janë:

 • Ky material krijon kurora sa më natyrale dhe të përafërta me dhëmbët tuaj natyral. Ata janë të ngjashëm në madhësinë, ngjyrën dhe formën e dhëmbëve rreth tyre duke mos pasur asnjë diferencë.
 • Kurorat prej porcelani janë zgjidhja më e mirë restauruese për dhëmbët e përparmë.
 • Për shkak se ato janë biokompatibile, nuk do të përdoret asnjë metal ose toksina. 

Kurora Prej Porcelani Të Shkrira Me Metal

Një lloj tjetër materiali i përdorur për kurorat dentare është porcelani i shkrirë me kurorat metalike ose PFM. Për shkak të konstruksionit të tyre metalik, ato ofrojnë forcë dhe pamje natyrale(për shkak të veshjes prej porcelani që mbulon pjesën e sipërme). Kurorat e bëra prej porcelani të shkrirë me metal ofrojnë:

 • Ofrojnë qëndrueshmëri dhe pamje të shkëlqyer.
 • Kanë ekzistuar për më shumë se pesëdhjetë vjet, kështu që dentistët e dinë se si funksionojnë. Gjithashtu, kanë treguar efikasitët të lartë.
 • Kostoja e tyre është më e ulët se ajo e kurorave tërësisht prej porcelani.

 Kurora Zirkoni

Një material inovativ në fushën e dentistrisë, zirkoniumi, ofron kombinimin ideal të estetikës së kurorave prej porcelani dhe rezistencës së metaleve. Së fundmi, kurorat prej zirkonie me tejdukshmëri të lartë dhe ato prej zirkonit të grumbulluar janë bërë shumë të popullarizuara. Ja disa nga përfitimet kryesore të përdorimit të kurorave prej zirkoni:

 • Pamja që ato ofrojnë është e ngjashme me dhëmbët tuaj natyralë.
 • Ato janë të qëndrueshme dhe të forta dhe kanë pak mundësi për t'u thyer ose copëtuar.
 • Meqenëse zirkoni mund të skalitet dhe pritet në klinikën dentare, dërgimi i tyre në një laborator tjetër nuk do të jetë i nevojshëm. Si përfundim, kjo procedurë mund të marrë më pak kohë se implantet e tjera dentare.
 • Për shkak se kurorat e zirkonit janë kaq të forta, ato janë më pak të prirura për t'u thyer.
 • Për shkak se ato janë kurora pa metal, ato janë biokompatibile dhe nuk kanë gjasa të shkaktojnë reagime alergjike.

E-Max: Kurora Me Disilikat Litiumi

Kurorat E-Max janë lloji më i ri i kurorave të disponueshme sot në stomatologji. Ky lloj i kurorës tërësisht qeramike është i përbërë nga disilikat litiumi i hollë dhe i lehtë. Për më tepër, ne kemi përfshirë përfitimet kryesore të kurorave E-max:

 • Kurora E-Max ofrojnë pamje dhe ndjesi të njëjtë me dhëmbët tuaj natyralë. 
 • Ato mund të jenë jashtëzakonisht të qëndrueshme dhe të forta nëse kujdeseni siç duhet. 
 • Ato ofrojnë zëvendësim të shkëlqyer për dhëmbët e përparmë dhe të pasëm. 

Hapat Që Duhet Të Ndërmerrni Nëse Ju Bie Mbushja Ose Kurora Dentare

 • Hapi 1: Nëse keni humbur një mbushje ose kurorë dentare dhe keni dhimbje, telefononi klinikën tonë dentare dhe ne do t'ju caktojmë një takim urgjent këtu tek klinika e Dr.Roland Zhukës sa më shpejtë të jetë e mundur.
 • Hapi 2: Telefononi klinikën tonë nëse nuk keni shumë dhimbje në mënyrë që të mund të caktojmë një takim për ju.
 • Hapi 3: Nëse ju bie kurora, sigurohuni që ta pastroni plotësisht dhe ta ruani në një vend të sigurt pasi mund të jetë në gjendje të ngjitet përsëri në vend.
 • Hapi 4: Për të mbajtur kurorën në vend ndërsa prisni për vizitën tuaj dentare, mund të përdorni pastë dhëmbësh ose ngjitës të përkohshëm dentar, të cilën mund ta gjeni në shumë farmaci. Për të zëvendësuar kurorën, MOS përdorni ngjitës ose ndonjë lloj lënde tjetër jo dentare.
 • Hapi 5: Aplikoni vaj qetësues në dhëmb për të ndihmuar reduktimin e ndjeshmërisë nëse keni humbur mbushjen. Mundohuni të mos e prekni zonën e dëmtuar. 

Si Të Lehtësoni Dhimbjen Nga Rënia E Mbushjes Ose Kurorës Dentare Para Vizitës Dentare

Kuptimi I Problemit

Kur një mbushje ose kurorë lirohet, shtresat e brendshme të dhëmbit ekspozohen, duke rritur rrezikun e dhimbjes, ndjeshmërisë dhe infeksionit nga bakteret. Është e rëndësishme të kuptoni efektet e këtij ekspozimi për të menaxhuar çështjen siç duhet. Strukturat e brendshme të dhëmbit janë delikate dhe, pa mbrojtjen e një kurore dentare ose mbushjeje, ato janë të ekspozuara ndaj elementëve të jashtëm, duke shkaktuar ndjeshmëri dhe parehati. 

Hapat E Menjëhershëm Që Duhen Ndërmarrë

Koha është kritike pas humbjes së një mbushjeje ose kurore. Filloni me një shpëlarje të butë të gojës me ujë të ngrohtë me kripë. Kjo shpëlarje ka dy funksione: lehtëson dhimbjen dhe pastron zonën e prekur nga ndonjë papastërti. Gjithashtu, shmangni kafshimin në anën e gojës ku mungon mbushja ose kurora për të minimizuar shqetësimin dhe për të parandaluar dëmtime të mëtejshme. 

Ilace Pa Recetë

Kompletet për mbushjen e dhëmbëve të disponueshme pa recetë janë një zgjidhje e shkëlqyer për një rregullim të shpejtë para se të merrni ndihmë profesionale. Këto komplete zakonisht përmbajnë ngjitës dentar ose materiale të tjera që mund të aplikohen lehtësisht për të mbuluar zonën e ekspozuar, duke ofruar mbrojtje të përkohshme deri në marrjen e konsultës profesionale. 

Shmangia E Disa Ushqimeve

Dhëmbët e ekspozuar pas humbjes së një mbushjeje ose kurore bëhen më të ndjeshëm. Është e këshillueshme të shmangni ushqimet dhe pijet shumë të nxehta, të ftohta ose të ëmbla për të parandaluar përkeqësimin e ndjeshmërisë dhe dhimbjes.

Përdorimi I Zgjidhjeve Të Përkohshme

Nëse nuk keni gjeni njwë mënyrë për ta mbajtur mbushjen e dhëmbëve në vend, produkte të thjeshta shtëpiake si dylli dentar ose çamçakëzi pa sheqer mund të përdoren si zëvendësues të përkohshëm. Ato krijojnë një pengesë që mbron dhëmbin dhe ndalon shqetësimin e mëtejshëm derisa të merrni ndihmë nga një ekspert. 

Kuptimi I Komplikimeve Të Mundshme

Neglizhimi i humbjes së kurorës ose mbushjes që mungon mund të ketë një ndikim të rëndë në shëndetin tuaj oral. Pa trajtim të menjëhershëm, mund të zhvillohen infeksione ose dëmtime të mëtejshme strukturore të dhëmbëve. Është e rëndësishme të kuptoni rëndësinë e ndërmarrjes së veprimeve të menjëhershme për të shmangur pasoja potencialisht serioze. 

Menaxhimi I Shqetësimit Dhe Lehtësimi I Dhimbjes

Menaxhimi i dhimbjes me medikamente pa recetë si acetaminofeni ose ibuprofeni mund t’ju ndihmojë shumë. Këto ilaçe ndihmojnë në reduktimin e dhimbjes dhe inflamacionit, duke ofruar lehtësim të përkohshëm derisa të konsultoheni me dentistin tuaj për një ekzaminim të plotë dhe për ta trajtuar si duhet.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Abscesi Dentar: Simptomat, Rreziqet Dhe Trajtimi

Akumulimi i qelbit brenda dhëmbëve ose mishrave të dhëmbëve është një gjendje e njohur si abscesi dentar. Shkaku i këtij shqetësimi është infeksioni bakterial, i krijuar në pulpën e butë të dhëmbit.

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.