Zgjedhja E Duhur Midis Heqjes Së Dhëmbëve Dhe Kanalit Të Rrënjës

Problemet me dhëmbët, si prishja apo dëmtimi, mund të jenë shumë të bezdisshme për këdo. Fatmirësisht, teknologjia e sotme dentare ofron zgjidhje të shkëlqyera për këto probleme. Në këtë blog, do të diskutojmë dy metoda kryesore për trajtimin e dhëmbëve të dëmtuar: trajtimi i kanaleve të rrënjëve dhe heqjes së tyre. 

Këto procedura janë efikase për të qetësuar dhimbjen dhe për të ruajtur shëndetin e dhëmbëve tuaj. Edhe pse zgjedhja e metodës së duhur varet nga kushtet specifike dhe këshilla e një dentisti profesionist, qëllimi ynë është të ju japim njohuri themelore për të bërë zgjedhje sa më të informuar. 

Procedura E Kanalit Të Rrënjës

Fillimisht, do të fillojmë duke shpjeguar procedurën e kanalit të rrënjës, e njohur ndryshe si terapia endodontike. Qëllimi i kësaj teknike është të ruajë dhëmbin e dëmtuar rëndë ose të infektuar. Gjatë kësaj procedure, dentisti do të heqë pulpën e infektuar, e cila përbëhet nga indet lidhëse, enët e gjakut dhe nervat. 

Kjo teknikë synon të parandalojë infeksionin e mëtejshëm të gojës duke pastruar dhe dezinfektuar thellësisht brendësinë e dhëmbit tuaj dhe duke hequr bakteret. Pasi të kryhet ky hap, dentisti do të mbushë hapësirën e lënë bosh me një material biokompatibel, i cili më pas do të mbyllet për të shmangur mundësinë e një infeksioni tjetër. Më tej, do të shpjegojmë në më shumë detaje procedurën e kanalit të rrënjës.

Vështrim I Përgjithshëm I Procedurës

Siç e thamë edhe më parë, hapi i parë i procedurës së kanalit të rrënjës është heqja e pulpës së infektuar që ndodhet brenda dhëmbit. Hapi i dytë përfshin pastrimin e zonës dhe vendosjes së mbushjes për të parandaluar infeksionin e mëtejshëm të dhëmbit. 

Avantazhet E Trajtimit Të Kanalit Të Rrënjës

Disa nga arsyet pse duhet të konsideroni procedurën e kanalit të rrënjës janë:

 • Kjo procedurë do t'ju lejojë të ruani strukturën natyrale të dhëmbit tuaj dhe funksionalitetin e tij.
 • Pas përfundimit të procedurës, dhimbja dhe shqetësimi që shkakton infeksioni do të eliminohen.
 • Nxjerrja e dhëmbëve nuk do të jetë e nevojshme, kështu që ju do të shmangni boshllëqet e mundshme në dhëmbët tuaj. 
 • Trajtimi i kanalit të rrënjës do t'i ndihmojë individët të ruajnë pamjen dhe funksionalitetin e dhëmbëve pa pasur nevojë t'i zëvendësojnë plotësisht. 
 • Nëse zgjidhni këtë procedurë, nuk do të keni nevojë të hiqni dhëmbët. 
 • Nuk do të keni asnjë boshllëk në harkun e dhëmbëve tuaj, duke parandaluar kështu dëmtimin e mëtejshëm të nofullës. 

Disavantazhet E Trajtimit Të Kanalit Të Rrënjës

Arsyet pse duhet të zgjidhni një procedurë tjetër janë:

 • Procedurat e kanalit të rrënjës mund të kërkojnë disa vizita dentare, kështu që nëse nuk keni mjaftueshëm kohë mund të zgjidhni një procedurë tjetër. 
 • Kjo teknikë kushton më shumë se heqja e dhëmbit. 

Kujdesi Pas Procedurës

Procesi i kujdesit dhe rikuperimit pas një trajtimi të kanalit të rrënjës do të jetë i shkurtër dhe pa dhimbje, megjithatë mund të përballeni me disa shqetësime dhe ndjeshmëri në dhëmbët tuaj në ditët e para. Gjithashtu, siç mund ta dini, takimet pasuese dhe kontrollet e rregullta dentare janë gjithmonë një ide e mirë. Pas procedurës nuk do të keni nevojë të bëni ndonjë ndryshim shtesë në higjienën tuaj orale, dhe mos harroni të përdorni fillin dhe lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë. 

Kur Rekomandohet Kanali I Rrënjës?

Zakonisht, dhëmbi juaj do t'ju japë sinjale kur diçka nuk shkon mirë. Nëse vëreni ndonjë shenjë dhimbjeje ose ndjeshmërie të lartë, duhet të caktoni një takim me dentistin për të qenë të sigurt. Nevoja për një trajtim të kanalit të rrënjës shpesh shfaqet kur pulpa e dhëmbit, e cila është pjesa e brendshme e strukturës së dhëmbit, infektohet ose inflamohet. 

Zakonisht, inflamacioni ose infeksioni ndodh për shkak të problemeve të ndryshme dentare, përfshirë prishjen e thellë të dhëmbit, procedura të ndryshme dentare të kryera mbi të njëjtin dhëmb, ose aksidente që mund të dëmtojnë strukturën e tyre. Kur pulpa infektohet, ajo do t'ju dërgojë disa sinjale që tregojnë se diçka duhet të bëhet për ta trajtuar.

Siç përmendëm më parë, nëse përjetoni dhimbje të fortë dhëmbi nga një dhëmb i vetëm, me shumë mundësi do të keni nevojë për një trajtim të kanalit të rrënjës. Gjithashtu, nëse vëreni se dhëmbët tuaj janë bërë shumë të ndjeshëm ndaj ushqimeve të ftohta ose të nxehta, kjo mund të jetë një shenjë tjetër që diçka nuk është në rregull. Një tjetër tregues që dhëmbi është infektuar është fryrja rreth mishrave të dhëmbëve, e cila është një shenjë e dukshme që tregon nevojën për kujdes nga një profesionist. 

Identifikimi dhe njohja e këtyre simptomave të hershme do të jetë shumë e dobishme, pasi sa më herët të diagnostikohet problemi nga një profesionist, aq më mirë. Nëse këto simptoma injorohen, çështja do të përkeqësohet, çka do të çojë në dëme më serioze dhe komplikacione që prekin shëndetin tuaj oral. 

Procedurat e kanalit të rrënjës jo vetëm që do të trajtojnë dhimbjen, por do të ndihmojnë gjithashtu në ruajtjen e strukturës së gjithë nofullës tuaj, sepse nëse një dhëmb hiqet dhe nuk zëvendësohet, do të shkaktojë ndryshim të saj. Në këtë mënyrë, dhëmbët përreth do të mbesin të shëndetshëm dhe në vendin e tyre. 

Simptomat si dhimbja e fortë e dhëmbit, ndjeshmëria, ose fryrja e mishrave janë sinjale të mjaftueshme që kërkojnë vëmendje mjekësorë. Nëse doni të ruani strukturën e dhëmbit tuaj, të lehtësoni dhimbjen, dhe të ruani shëndetin e gojës, terapia e menjëhershme e kanalit të rrënjës mund të jetë procedura e duhur për ju.

Si Ndihmon Kanali I Rrënjës Në Lehtësimin E Dhimbjes Së Dhëmbit

Kanali i rrënjës është një operacion dentar jo shumë invaziv që përdoret për të trajtuar prishjen e rëndë dhe shqetësimet që lidhen me dëmtimet e dhëmbëve. Kur të konsultoni për herë të parë dentistin tuaj, ai do të vlerësojë ashpërsinë e problemit dhe do të përcaktojë nëse ky është trajtimi i duhur për ju ose nëse duhet të konsideroni një tjetër.

Kanali i rrënjës ka për qëllim të shpëtoj dhëmbin tuaj kur ai thyhet ose infektohet rëndë. Procesi përfshin nxjerrjen e pulpës së infektuar, mbushjen dhe mbylljen e dhëmbit dhe më pas pastrimin dhe dezinfektimin e pjesës së brendshme.

Procedura e kanalit të rrënjës do t'ju ndihmojë të ruani funksionin dhe strukturën e dhëmbit tuaj, duke ju dhënë mundësinë të buzëqeshni, të hani dhe të kafshoni si normalisht. Ruajtja e strukturës natyrale të dhëmbëve tuaj do t'ju ndihmojë të ruani strukturën e nofullës përreth duke ruajtur gjithashtu pamjen e një buzëqeshje të shëndetshme. Kjo teknikë është gjithashtu më ekonomike se implantet dentare këshu që nëse jeni të përshtatshëm për këtë teknikë ju’a rekomandojmë. 

Kujdesi Pas Procedurës Së Kanalit Të Rrënjës

 • Gjëja e parë dhe më e rëndësishme është të ruani një higjienë të mirë orale, e cila përfshin larjen e dhëmbëve dhe përdorimin e fillit dentar rregullisht të paktën dy herë në ditë. Në këtë mënyrë dhëmbi juaj i ri nuk do të vuaj nga infeksione të mëtejshme. 
 • Mundohuni të shmangni sa më shumë ushqimet e forta dhe ngjitëse. Këto lloj ushqimesh jo vetëm që do të dëmtojnë dhëmbin e trajtuar, por gjithashtu mund të dëmtojnë dhëmbët tuaj natyralë. 
 • Mundohuni të mos neglizhoni vizitat e rregullta me dentistin. Këto vizita janë shumë të rëndësishme sepse dentisti do të jetë në gjendje të monitorojë se si po shkon procesi dhe të sigurohet që dhëmbi të mos ketë infeksion. 

Procedura E Heqjes Së Dhëmbëve

Procedura e nxjerrjes së dhëmbëve e njohur gjithashtu si Exodontia është një procedurë që përfshin heqjen e një dhëmbi të dëmtuar ose të infektuar nga vendi i saj. Zakonisht, kjo procedurë rekomandohet kur nuk ka asgjë rrugë tjetër dhe kur dëmtimi dhe infeksioni nuk riparohen dot. 

Kjo procedurë do të bëhet nën efektin e anestezisë së përgjithshme nga në stomatolog i specializuar sepse zona përreth duhet të jetë totalisht e mpirë. Ata do ta tërheqin dhëmbin dhe do ta lëvizin atë nga njëra anë në tjetrën për të ndihmuar në lirimin e tij nga vendi. Pas kësaj, ata do ta nxjerrin atë plotësisht nga goja. Më poshtë, ne kemi përfshirë disa informacione shtesë në lidhje me procedurën e heqjes së dhëmbit. 

Vështrim I Përgjithshëm I Procedurës

Procedura e heqjes së dhëmbit është e thjeshtë sepse përfshin vetëm mpirjen e zonës dhe nxjerrjen e dhëmbit nga vendi i tij. Pas ca kohësh, mund të konsideroni zëvendësimin e dhëmbit që mungon me implante ose opsione të tjera që mjeku juaj do t'ju shpjegojë. 

Avantazhet E Heqjes Së Dhëmbëve

 • Për shkak se dhëmbi i dëmtuar shkakton dhimbje dhe siklet, menjëherë pasi të nxirret do të ndiheni shumë më të lehtësuar. 
 • Nxjerrja e dhëmbit do të jetë e vetmja procedurë e mundshme në momentet kur dhëmbi është shumë i dëmtuar për tu trajtuar nga ndonjë procedurë tjetër si kanalet e rrënjëve ose kurora dentare. 
 • Nëse nuk keni shumë kohë dhe thjesht dëshironi një opsion më të lirë, nxjerrja e dhëmbit do të jetë një alternativë më e mirë se terapia e kanalit të rrënjës. 

Disavantazhet E Heqjes Së Dhëmbëve

Ashtu si çdo procedurë tjetër dentare, edhe nxjerrja e dhëmbëve ka disavantazhet e saj. Së pari, siç mund ta dini, humbja e dhëmbit tuaj natyral nuk është kurrë dicka e mirë. Kjo do të ndikojë si në pamjen ashtu edhe në funksionalitetin e dhëmbit duke e bërë të vështirë për ju kryerjen e funksioneve normale të përditshme. 

Së dyti, pasi të kryhet procedura e nxjerrjes së dhëmbit, hapësira e mbetur pas heqjes së dhëmbit, duhet të zëvendësohet me implantet dentare ose urë. Kjo do t'i ndihmojë dhëmbët fqinjë të mos lëvizin dhe do t'ju ndihmojë të mbani funksionet normale të tyre si kafshimi dhe përtypja. Siç mund ta dini, hapsira që do të lër një dhëmb pasi të hiqet do të ndryshojë shtrirjen e të gjithë nofullës dhe me kalimin e kohës do të shkaktojë probleme të mëtejshme dentare. 

Kujdesi Pas Procedurës

Dentisti do t'ju japë udhëzimet e duhura për t'ju ndihmuar të rikuperoheni siç duhet, ndaj ndiqni ato me kujdes. Gjithashtu, kini parasysh se gjatë ditëve të para, duhet të shmangni aktivitetet fizike dhe të hani vetëm ushqime të buta. Gjithashtu pas procedurës duhet të merrni parasysh opsionet e zëvendësimit për të parandaluar problemet e lartpërmendura. Rutina juaj e higjienës orale do të jetë e njëjtë, kështu që mos harroni të lani dhëmbët me furçë dhe të përdoni fillin dentar të paktën dy herë në ditë. 

Kur Rekomandohet Heqja E Dhëmbëve?

Mbajtja e dhëmbëve tuaj natyralë sa më gjatë të jetë e mundur rekomandohet gjithmonë dhe dentisti do të bëjë çmos për t'i shpëtuar ata. Megjithatë, ndonjëherë kjo nuk është e mundur dhe procedura të tjera restauruese si mbushjet dentare dhe ose kurorat nuk do të jenë të mundshme ose nuk do të jenë të mjaftueshme. Kur dhëmbi dëmtohet deri në këtë pikë, e vetmja mundësi e mbetur do të jetë heqja. Kjo procedurë do të rekomandohet kur:

 • Prishja e dhëmbëve është serioze.
 • Dhëmbi është i thyer ose shumë i dëmtuar.
 • Kur keni sëmundje të rëndë të mishrave të dhëmbëve.
 • Kur dhëmbët tuaj janë të mbivendosur.

Si Ndihmon Nxjerrja E Dhëmbëve Në Lehtësimin E Dhimbjes Së Dhëmbit

Nëse po përballeni me dhimbje të fortë nga një dhëmb që është prishur ose i dëmtuar, nxjerrja e tij do të jetë procedura e duhur për ju. Zakonisht, dentistët nuk do ta rekomandojnë këtë procedurë për shkak të efekteve të tjera anësore që mund të ndodhin, por ndonjëherë mund të jetë zgjidhja e vetme. Në disa raste madje heqja e dhëmbit të prekur do të përdoret gjithashtu për të rregulluar problemet e vendosjës së dhëmbëve për ta përgatitur gojën për vendosjen e aparateve ortodontike. 

Edhe pse kjo teknikë duket më e lirë dhe më e lehtë në krahasim me kanalin e rrënjës, duhet të dini se pas procedurës, hapësira duhet të mbushet me implante dentare të cilat do të jenë më të shtrenjta nëse po mendoni për një kohë më të gjatë. Kjo është arsyeja pse disa njerëz zgjedhin trajtimin e kanalit të rrënjës në vend të nxjerrjes së dhëmbit.

Kujdesi Pas Heqjes Së Dhëmbëve

 • Pas nxjerrjes së dhëmbit mund të keni dhimbje dhe për ta menaxhuar atë, dentisti mund të rekomandojë disa ilaçe qetësuese. 
 • Pas ditëve të para pas nxjerrjes së dhëmbit, duhet të shmangni prekjen ose presionin në vendin e nxjerrjes. Dentisti do t'ju rekomandojë se si të kujdeseni për gojën tuaj, kështu që ndiqni këto këshilla me kujdes për të evituar cdo problem. 
 • Mbani një dietë me ushqime të buta gjatë ditëve e para pas nxjerrjes. Dieta duhet të përfshijë supa, smoothie dhe gjithçka që nuk ka nevojë për shumë përtypje. Në këtë mënyrë ju do të shmangni presionin në vendin e trajtimit dhe do të evitoni dëmtimet e mundshme. 

Si Të Bëni Zgjedhjen E Duhur Midis Kanalit Të Rrënjës Dhe Heqjes Së Dhëmbëve

Nëse jeni në mëdyshje nëse duhet të zgjidhni kanalin e rrënjës ose heqjes së dhëmbit, ju rekomandojmë të merrni parasysh faktorët e mëposhtëm:

Shkalla E Dëmtimit

Në varësi të shkallës së dëmtimit, dentisti do të rekomandojë një nga dy procedurat.. Në rastet kur struktura e dhëmbit mund të ruhet ende, dentisti do të rekomandojë kanalin e rrënjës. Nga ana tjetër, nëse dëmi është përtej riparimit dhe nuk mund të bëhet asgjë, atëherë do të jetë e nevojshme nxjerrja e dhëmbit të dëmtuar. 

Qëllimet Afatgjata

Bisedoni me dentistin tuaj për qëllimet tuaja afatgjata të shëndetit oral dhe çfarë do të preferonit. Merrni parasysh çdo faktor duke përfshirë koston, kohën që do të marrë çdo procedurë dhe ndikimin që do të kenë në dhëmbët që ndodhen afër. Gjithashtu kini parasysh se nëse zgjidhni heqjen e dhëmbit, do t'ju duhet një trajtim tjetër për të mbushur hapësirën që ajo lë pas. 

Në Përfundim

Zgjedhja midis trajtimit të kanalit të rrënjës dhe heqjes së dhëmbit nuk është një vendim i thjeshtë dhe mund t'ju marrë pak kohë pasi të dyja procedurat kanë avantazhet dhe disavantazhet e tyre. Megjithatë, të dy këto teknika do të luajnë një rol të madh në ruajtjen e shëndetit tuaj oral. 

Vendimi për trajtimin e duhur bëhet në bazë të nevojave dhe mënyra se si funksionon co procedurë. Të dy procedurat do të shpjegohen në mënyrë perfekte nga dentisti juaj, prandaj sigurohuni që të zgjidhni atë të duhurin. Konsultimi me stafin tonë të specializuar tek klinika e Dr. Roland Zhukës në Shqipëri do t'ju ndihmojë të zgjidhni mënyrën më të mirë të trajtimit. Ne do të bëhemi udhërrëfyesi juaj i besuar, duke ju ofruar ekspertizën tonë dhe informacionin e nevojshëm. 

Kini parasysh se kujdesi pas trajtimit është gjithashtu i rëndësishëm kur bëhet fjalë për rezultatet pas procedurës. Dentisti do tju japë informacionin e duhur se si të kujdeseni dhe ju duhet t'i përmbaheni këtyre këshillave me kujdes. Nuk ka rëndësi nëse zgjidhni të trajtoni dhëmbët e prishur me anë të kanalit të rrënjës ose duke e hequr dhëmbin e dëmtuar, të dyja trajtimet kanë kufizimet e tyre, kështu që për të pasur rezultate sa më të suksesshme, ndiqni me kujdes rekomandimet e dhëna nga dentisti.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Abscesi Dentar: Simptomat, Rreziqet Dhe Trajtimi

Akumulimi i qelbit brenda dhëmbëve ose mishrave të dhëmbëve është një gjendje e njohur si abscesi dentar. Shkaku i këtij shqetësimi është infeksioni bakterial, i krijuar në pulpën e butë të dhëmbit.

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.