Shenjat Që Tregojnë Se Është Koha Për Të Zëvendësuar Fasetat

Fasetat dentare janë procedura dentare që synojnë të ndryshojnë pamjen e dhëmbëve tuaj. Ato janë shtresa të holla që vendosen mbi dhëmbët dhe mbulojnë papërsosmëritë e tyre. Edhe pse ky trajtim nuk është i përhershëm, nëse kujdeseni si duhet për to, do të zgjasin për një kohë shumë të gjatë. Kjo do të thotë që duhet t’i lani dhe t’i përdorni fillin dentar rregullisht, ashtu siç do të bënit me dhëmbët tuaj natyralë. 

Gjithashtu është e rëndësishme të planifikoni vizita dentare të rregullta në mënyrë që të siguroheni që gjithçka është në rregull dhe që shëndeti juaj oral është në gjendje të mirë. Megjithatë, zëvendësimi do të jetë i nevojshëm pavarësisht se sa kujdeseni për to. Në këtë blog, do të përqendrohemi në shenjat kryesore që tregojnë se fasetat tuaja duhet të zëvendësohen dhe si shkon procesi. 

Çfarë Janë Fasetat?

Fasetat janë shtresa të holla që janë të dizajnuara në mënyrë të personalizuar për t’u përshtatur me dhëmbët tuaj dhe për të mbuluar sipërfaqen e tyre. Zakonisht, personat që kanë dhëmbë të shtrembër, të zbardhur ose të keqformuar, do të jenë kandidatët më të përshtatshëm për këtë trajtim. Ndonjëherë, dentistët do të rekomandojnë fasetat edhe nëse dhëmbët tuaj janë të prishur, ose kanë hapësira dhe boshllëqe të vogla. 

Gjatë procedurës së vendosjes së fasetave, para vendosjes, dentisti duhet të heqë një pjesë të shtresës së jashtme të dhëmbit për të bërë që shtresat të ngjiten dhe të qëndrojnë. Ky hap i procedurës do ta bëjë trajtimin përfundimtar dhe të pakthyeshëm, kështu që para se të përgatietni për këtë trajtim, duhet ta mendoni mirë. 

Fasetat E Plota Dhe Ato Të Pjesshme

Fasetat dentare vijnë në dy forma, të plota dhe të pjesshme. Duke qenë se ato janë të dizajnuara për të imituar dhëmbët tuaj natyralë në mënyrë perfekte, ato janë shumë të këshillueshme nëse keni vetëm disa dhëmbë problematikë. Kombinimi i dhëmbëve tuaj natyralë dhe këtij trajtimi do të rezultojë në rezultate estetikisht të këndshme. 

Megjithatë, nëse të gjithë dhëmbët tuaj janë në gjendje të keqe, fasetat dentare do të jenë një opsion shumë i mirë për të rikthyer dhëmbët në gjendjen e më parshme. Ato do të përmirësojnë pamjen e dhëmbëve me njolla të bardha, formë ose madhësi të parregullt, të çarë ose të konsumuar, dhe do të mbyllin hapësirat dhe boshllëqet. Gjithashtu, nëse nuk dëshironi të mbani tela, ky do të jetë një opsion që duhet të konsideroni. Ky vendim duhet të merret me ndihmën e një dentisti profesionist, pasi ai të ekzaminoj me detaje problemet tuaja. 

Kush Është Një Kandidat I Mirë Për Fasetat E Porcelanit?

Nëse po mendoni të vendosni faseta dentare, është e rëndësishme të konsultoheni me dentistin tuaj. Ai do të kryejë një ekzaminim oral për të vendosur nëse ky është trajtimi i duhur për ju apo jo. Zakonisht, ata do të rekomandojnë rrezet X, skanime 3D të fytyrës dhe mjete të tjera diagnostikuese nëse është e nevojshme. Këta faktorë do të jenë shumë të dobishëm pasi do t’i lejojnë dentistit të vlerësojë faktorët kryesorë si shëndeti, struktura e dhëmbëve dhe smalti. 

Dentisti gjithashtu do të bëjë disa pyetje për të kuptuar më mirë nëse do të jeni në gjendje të mirëmbani fasetat dentare. Ata do t’ju këshillojnë cfarë të evitoni për të shmangur dëmtimet e mëtejshme dhe gjithashtu do të theksojnë rëndësinë e praktikave të rregullta të higjienës dentare. Duke kombinuar këta faktorë, dentistët do të kuptojnë më mirë nëse jeni një kandidat i përshtatshëm për këtë procedurë ose nëse një tjetër është e nevojshme. 

Jetëgjatësia E Fasetave

Jetëgjatësia e fasetave dentare do të jetë rreth 10 deri në 15 vjet. Megjithatë, nëse neglizhoni kujdesin oral, ato do të duhet të zëvendësohen më herët dhe nëse i mirëmbani siç duhet, ato do të zgjasin më shumë se 15 vjet. Ky kohëzgjatje është relativisht e gjatë kur krahasohet me metodat e tjera të restaurimit si lidhja dentare. Për të bërë që fasetat tuaja të zgjasin më gjatë, merrni parasysh këta faktorë:

  • Materiali i fasetave tuaja është shumë i rëndësishëm kur bëhet fjalë për jetëgjatësinë e tyre. Ne ju rekomandojmë shumë të zgjidhni materiale porcelani të cilësisë së lartë, pasi ato janë shumë të qëndrueshme dhe ofrojnë një pamje tërheqëse. 
  • Zgjedhja e dentistit të duhur për procedurën tuaj është shumë e rëndësishme. Një profesionist i aftë do të dijë si t’i vendosë siç duhet fasetat në mënyrë që të mos plasariten. 
  • Kujdesi i duhur për fasetat tuaja do t'i bëjë ato të zgjasin shumë më gjatë. 
  • Dhëmbët nën faseta duhet të jenë në gjendje të mirë. 
  • Nuk duhet të anashkaloni vizitat e rregullta te dentisti. 

Fasetat prej porcelani janë më të përdorurat dhe të rekomanduara nga dentistët pasi ato ofrojnë stabilitet dhe qëndrueshmëri të shkëlqyer. Ato janë gjithashtu rezistente ndaj njollave, gjë që do t'ju lejojë të hani dhe të pini çfarë të doni pa u shqetësuar. Në aspektin e pamjes, ato gjithashtu imitojnë ngjyrën dhe formën e dhëmbëve tuaj natyralë në mënyrë perfekte. 

Fasetat dentare mund të kenë nevojë të zëvendësohen më shpesh nëse zgjidhni një lloj materiali më pak të qëndrueshëm. Mendojeni kështu: fasetat pa përgatitje zgjasin 10 deri në 15 vjet me mirëmbajtjen e duhur dhe nëse kujdeseni si duhet, ndërsa fasetat prej kompoziti zakonisht zgjasin 5 deri në 7 vjet.

Pse Duhet Të Zëvendësohen Fasetat?

Fasetat dentare janë të dizajnuara për të qenë jashtëzakonisht të qëndrueshme dhe rezistente. Megjithatë, ato i nënshtrohen presioneve të përtypjes çdo ditë dhe të qenit nën një tension të tillë për më shumë se një dekadë mund të jetë rraskapitëse. Edhe nëse nuk bien tërësisht, konsumimi dhe lodhja mund të ndryshojnë pamjen e tyre.

Fasetat konsiderohen të pakthyeshme pasi shumica prej tyre kërkojnë që një pjesë të smaltit të hiqet për t'u përgatitur. Kjo nënkupton që nëse hiqen duhet të zëvendësohen me të reja. Fatmirësisht, fasetat janë të thjeshta për dentistin që t'i heqë dhe t'i zëvendësojë. 

Si E Dini Që Ka Ardhur Koha Për Të Zëvendësuar Fasetat?

Mund të ruani gjendjen e mirë të fasetave tuaj në disa mënyra të thjeshta. Shmangni duhanpirjen, pini alkool me moderim dhe mos harroni të lani dhe të përdorni fillin dentar çdo ditë. Mos hani asgjë të fortë dhe bëni pastrime dhe kontrolle dentare çdo gjashtë muaj.

Këto praktika mund të zgjasin jetëgjatësinë e trajtimit, por kini parasysh që zëvendësimi i fasetave është ende i nevojshëm çdo 10 deri në 20 vjet, edhe me mirëmbajtjen e duhur në shtëpi dhe ekzaminimet e rregullta. Kur ato fillojnë të konsumohen, ka shenja që mund t'i ndjeni dhe t'i shihni. Më tej, do të shpjegojmë disa shenja kryesore që tregojnë se koha për t'i zëvendësuar ato ka ardhur. 

Zverdhje Dhe Njolla

Secila fasetë është lidhur me një sasi të vogël të ngjitësit dentar të veçantë, i cili errësohet natyrisht me kalimin e kohës. Rezultat i kësaj do të jetë zbardhja e fasetave dhe dhëmbëve që ndodhen poshtë. E vetmja zgjidhje për këtë problem do të jetë ndërrimi i fasetave pasi ato nuk mund të zbardhen.

Megjithëse porcelani i përdorur për të bërë fasetat është i fortë, njollat mund të krijohen nëse konsumoni shpesh ushqime dhe pije që përmbajnë ngjyrues, përfshirë manaferrat, kafen, verën e kuqe, çajin dhe sodën për periudha të gjata kohore. Nëse kjo ndodh, ato do të duhet të zëvendësohen pasi porcelani nuk mund të zbardhohet si smalti.

Thyerje Dhe Hapësira

Përtypja dhe konsumimi i përditshëm do të ndikojnë në fasetat tuaja. Kjo do të thotë që edhe nëse përdorni matëerialin me të fortë prap mbeten të brishta. Fasetat tuaja mund të çahen dhe thyhen me kalimin e kohës në cepa për shkak të konsumit dhe stresit. Caktoni një vizitë me dentistin tuaj sa më shpejt që të vini re ndonjë prej këtyre shenjave në mënyrë që fasetat e dëmtuara të mund të zëvendësohen para se të thyhen tërësisht.

Konsumi Dhe Presioni

Fasetat mund të çahen ose të thyhen me kalimin e kohës, veçanërisht nëse shtrëngoni dhëmbët apo kafshoni gjëra të forta. Kjo mund të rezultojë në thyerje që janë të lehta për t'u parë. Është e rëndësishme të flisni me dentistin tuaj nëse vini re ndonjë dëm në dhëmbët e sapo vënë në mënyrë që ata të mund të përcaktojnë nëse zëvendësimi është i nevojshëm. Fasetat prej kompoziti, do ta tregojnë më shume konsumimin dhe gërryerjen se fasetat prej porcelani.

Ndryshime Në Përputhshmëri Ose Pamje

Mund të vini re ndryshime në përputhshmërinë ose pamjen e fasetave tuaja kur dhëmbët dhe mishrat të ndryshojnë me kalimin e kohës si rezultat i problemeve dentare ose plakjes. Kjo mund të çojë në mos përputhje të ngjyrës ose formës, ose hapësira midis tyre dhe dhëmbëve tuaj natyralë. Është e rëndësishme të flisni me një dentist të specializuar nëse vini re ndonjë ndryshim në përputhshmërinë ose pamjen e fasetave për të vendosur nëse zëvendësimi i është i nevojshëm.

Dëmtimi I Strukturës Së Fasetave

Fasetat herë pas here kanë probleme strukturore siç janë prishja ose shkëputja. Një numër faktorësh, përfshirë traumën, përkeqësimin ose vendosjen e gabuar të tyre, mund ta shkaktojnë këtë. Le të themi se fasetat tuaja pësojnë ndonjë dëm strukturor. Në këtë rast, është e rëndësishme të merrni kujdes të menjëhershëm nga një dentist kozmetik i licencuar për të vlerësuar problemin dhe për të vendosur nëse zëvendësimi i fasetave është i nevojshëm ose jo.

Hapësira Midis Mishrave Tuaj Dhe Fasetave

Dhëmbi nën faseta mund të mos jetë gjithmonë i qëndrueshëm. Porcelani mund të largohet nga dhëmbi i lidhur me të kur gjendja e këtij të fundit fillon të përkeqësohet. Kur kjo ndodh, fasetat duhet të hiqen dhe mbase të gjehet një mënyrë tjetër për të rregulluar problemin.

Kjo gjithashtu vlen për mishrat tuaj. Mund të keni hapësirë midis fasetave dhe indit rozë nëse sëmundja e mishrave rezulton nga mungesa e higjienës dentare. Duke ndryshuar fasetat në kohën e duhur, mund të shmangni simptomat e pakëndshme dhe të ruani buzëqeshjen tuaj. Mos ngurroni të konsultoheni me dentistin tuaj për këshilla ose ndihmë të mëtejshme.

Procesi I Zëvendësimit Të Fasetave Dentare

Njerëzit që duan të ruajnë buzëqeshjen e tyre do të shikojnë që fasetat dentare janë një zgjedhje të shkëlqyer. Kjo do t'ju lejojë të ruani një buzëqeshje të ndritshme dhe tërheqëse për një kohë të gjatë. Megjithatë, duhet të kini parasysh se procesi përfshin disa hapa që duhet të planifikohen dhe ekzekutohen me kujdes. Më tej, do të shpjegojmë hap pas hapi se çfarë duhet të prisni gjatë procesit të zëvendësimit:

Konsultimi Dhe Diagnoza 

Konsultimi dhe diagnoza me një dentist profesionist është hapi më i rëndësishëm kur bëhet fjalë për zëvendësimin e fasetave tuaja dentare. Ky hap do të përfshijë një ekzaminim të plotë të gjendjes së shëndetit tuaj oral dhe fasetave ekzistuese. Kjo do t’i lejojë ata të gjejnë mënyrën e duhur të veprimit. 

Heqja E Fasetave Të Vjetra 

Hapi i parë i procedurës do të jetë heqja e fasetave të vjetra për të bërë vend për ato të reja. Kjo procedurë duhet të bëhet me kujdes në mënyrë që të mos dëmtohet struktura e dhëmbëve nën to. 

Përgatitja E Dhëmbëve

Gjatë hapit të dytë, pas heqjes së fasetave të vjetra, dentisti do të përgatisë dhëmbët për ato të reja. Ndonjëherë do të duhet të formojnë dhe të ndryshojnë sipërfaqen e dhëmbit nëse është e nevojshme. 

Marrja E Masave

Për të krijuar fasetat e reja dentare, dentisti do të marrë një masë të dhëmbëve tuaj. Kështu do të sigurohet që dhëmbët e rinjë të përshtaten në mënyrë perfekte në gojën tuaj. 

Fasetat E Përkohshme

Ndërsa prisni që fasetat e reja të jenë gati, dentisti do të vendosë disa të përkohshme për të mbrojtur buzëqeshjen tuaj nga faktorët e jashtëm, pasi dhëmbët poshtë janë më të brishtë. Megjithatë, periudha e pritjes nuk do të jetë e gjatë, kështu që nuk do të keni nevojë t'i mbani për një kohë të gjatë. 

Vendosja E Fasetave Të Reja 

Pasi fasetat të jenë gati për t'u vendosur, dentisti do të heqë dhëmbët e përkohshëm. Nëse ato kanë nevojë për rregullime të mëtejshme, do t'i përshtatin sipas karakteristikave tuaja. 

Vizitat Pasuese

Megjithëse vizitat pasuese nuk do të jenë të nevojshme në shumicën e rasteve, dentisti mund të caktojë një ose dy takime për të kontrolluar nëse gjithçka po shkon si duhet. Vizita mund të caktohet pas disa kohësh për të lejuar pacientët të mësohen me dhëmbët e tyre të rinj. Nëse diçka po ju shqetëson, mos hezitoni të na kontaktoni. Mos harroni që nëse kujdeseni siç duhet për dhëmbët tuaj duke i larë dhe përdorur fillin dentar çdo ditë, ato do të zgjasin për një kohë shumë më të gjatë. 

Si T’i Bëni Fasetat Tuaja Dentare Të Zgjasin Më Gjatë

Fasetat dentare do të jenë një investim i zgjuar nëse doni të përmirësoni buzëqeshjen tuaj. Më tej, do të përmendim disa këshilla të rëndësishme se si të zgjasni jetëgjatësinë e tyre dhe si t’i mbani ato të shëndetshme sa më gjatë të jetë e mundur. 

Mbani Një Higjienë Të Mirë Dentare

Mbajtja e një higjiene të mirë dentare është një hap i rëndësishëm nëse doni të shmangni problemet orale. Për të mbajtur fasetat tuaja sa më të pastra dhe të shëndetshme. Mos harroni të lani, përdorni fillin dentar dhe shpëlajeni me ujë të paktën dy herë në ditë. 

Kontrollet E Rregullta Dentare

Vizitat e rregullta dentare janë shumë të rëndësishme kur bëhet fjalë për jetëgjatësinë e fasetave tuaj dentare, pasi një dentist profesionist do të jetë në gjendje të njohë dhe të zbulojë problemet e hershme para se të përkeqësohen. 

Shmangni Ushqimet E Forta

Fasetat janë shumë të qëndrueshme dhe të forta, por ato nuk janë të pathyeshme. Ushqimet si karamelet e forta, akulli dhe arrat mund ti çajnë dhe do ti thyejnë ato. Për të shmangur këtë, përpiquni të hani ushqime të buta që nuk ushtrojnë shumë presion mbi dhëmbët tuaj. 

Kufizoni Konsumimin E Ushqimeve Dhe Pijeve Që Ngjyrosin Dhëmbët

Pijet si kafeja, çaji, vera e kuqe dhe frutat si manaferrat do të njollosin fasetat tuaj dhe madje edhe dhëmbët tuaj të vërtetë nëse i konsumoni më shumë se duhet. Për të mbajtur fasetat tuaja sa më të bardha të jetë e mundur, kufizoni konsumimin e këtyre llojeve të ushqimeve sa më shumë të mundeni. 

Mos Përdorni Dhëmbët Tuaj Si Mjete

Është shumë e rëndësishme që të mos përdorni dhëmbët tuaj të rinj për të hapur gjëra si kapakët e shisheve apo paketimet. Ky lloj presioni mund ti çajë dhe ti thyejë fasetat. 

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!