A Është I Sigurt Sedacioni Dentar: Trajtime Dentare Pa Dhimbje

A ju fut frikën mendimi për të shkuar në zyrën e dentistit, deri në atë pikë sa të duket më e preferueshme të duroni dhimbjen e dhëmbit? Të jeni të sigurt, që nuk jeni të vetmit. Shumë individë ushqejnë një frikë kaq aq të fortë nga vizitat dentare, saqë zgjedhin të shmangin çdo trajtim. Megjithatë, për ata që e shohin zyrën e dentistit si një përvojë të tmerrshme, dentistria qetësuese ofron një rreze shprese, duke lehtësuar një pjesë të ankthit të tyre. Pavarësisht nëse bëhet fjalë për procedura komplekse ose për pastrim rutinë të dhëmbëve, aplikimi i qetësuesit është përshtatur me cdo nivel frike që mund të përjetoj çdo individ.

Inhaled minimal sedation for dental treatments.

Çfarë është sedacioni dentar?

Sedacioni dentar përfshin përdorimin e ilaçeve për të ndihmuar pacientët të pushojnë gjatë procedurave dentare. Nganjëherë quhet gabimisht si "stomatologji e gjumit", por është e rëndësishme të theksohet se pacientët janë zakonisht të vetëdijshëm, përveç në rastet kur administrohet anestezi e përgjithshme.

Ekzistojnë nivele të ndryshme qetësimi të përdorura në këtë për këto lloj trajtimesh:

 • Qetësim minimal: Në këtë nivel, pacientët qëndrojn të zgjuar gjatë gjithë procedurës, por përjetojnë një ndjenjë relaksimi.
 • Qetësim i moderuar (i njohur edhe si "qetësim i ndërgjegjshëm"): Pacientët mund të shfaqin të folur të paqartë dhe të kenë kujtesë të kufizuar të procedurës dentare.
 • Qetësim i thellë: Pacientët nën qetësim të thellë janë në një gjendje pothuajse të pavetëdijshme, por mund të zgjohen lehtësisht nëse është e nevojshme.
 • Anestezia e përgjithshme: Ky nivel qetësimi i bën pacientët plotësisht të pavetëdijshëm gjatë procedurës dentare.

Cilat janë avantazhet e Sedacionit Dentar?

Dentisteria qetësuese ofron një zgjidhje për individët që luftojnë me ankthin dhe fobitë dentare, duke u mundësuar atyre të përjetojnë një gjendje qetësie dhe lehtësie gjatë trajtimeve dentare. Përdorimi i qetësuesve lejon dentistët të kryejnë në mënyrë efikase trajtime dentare pa dhimbje. Për më tepër, shumë individë që vuajn nga ankthi që u shkakton dentisti zgjedhin të heqin dorë tërësisht nga vizitat dentare. Me opsionet qetësuese, ju mund të arrini një nivel të lartë rehatie, duke ju mundësuar të merrni kujdesin e duhur dhe të merituar dentar.

Llojet e qetësuesve

Stomatologjia përfshin lloje të ndryshme qetësuesish për të siguruar rehatinë e pacientit. 

Qetësim minimal

Thithja e një përzierje të oksidit të azotit, që zakonisht quhet "gaz i qeshur", dhe oksigjeni ju jepet nëpërmjet një maske të vendosur mbi hundë. Ky gaz ndihmon në nxitjen e një gjendje relaksi. Doza e qetësimit që merrni mund të rregullohet nga dentisti juaj dhe efektet e gazit priren të bie me shpejtësi. Çuditërisht, kjo metodë qetësimi ju mundëson të jeni të vetëdijshëm të ktheheni në mënyrë të sigurt në shtëpi pas procedurës.

Qetësim oral

Qetësimi oral mund të ndryshojë në intensitet në varësi të dozës së administruar. Qetësimi minimal përfshin marrjen e një pilule, zakonisht Halcion, e cila i përket të njëjtës klasë barnash si Valium. Pilula zakonisht konsumohet përafërsisht një orë para procedurës, duke shkaktuar përgjumje ndërsa lejon pacientin të qëndrojë zgjuar. Përndryshe, një dozë më e lartë mund të administrohet për të arritur qetësim të moderuar, i cili zakonisht shoqërohet me stomatologjinë qetësuese. Me qetësimin oral të moderuar, disa individë mund të bëhen mjaft të turbullt për të fjetur gjatë procedurës. Megjithatë, ato zakonisht mund të zgjohen me një lëkundje të butë nëse është e nevojshme.

IV moderation dentistry for dental treatments.

Qetësim IV i moderuar

Administrimi i ilaçit qetësues ndodh në mënyrë intravenoze, duke mundësuar fillimin e shpejtë të efekteve të tij. Kjo teknikë i mundëson dentistit të përshtasë vazhdimisht nivelin e qetësimit sipas nevojave të pacientit.

Sedacion i thellë dhe anestezi e përgjithshme

Gjatë procedurës, do t'ju administrohen medikamente që nxisin një gjendje pothuajse të pavetëdijes ose humbje të plotë të vetëdijes, duke ju lejuar të hyni në një gjumë të thellë. Ndërsa nën anestezi të përgjithshme, bëhet e vështirë për t'u zgjuar derisa efektet të zhduken natyrshëm ose të kundërveprohen nga mjekimi i duhur.

Pavarësisht nga metoda e qetësimit të përdorur, është e zakonshme të jepet një anestezi lokale në një vend specifik në zgavrën me gojë ku do të operojë dentisti. Ky ilaç mpirës shërben për të lehtësuar çdo shqetësim ose dhimbje të mundshme të shkaktuar nga procedura.

Kush është i përshtatshëm për të marë qetësues dentar?

Qetësimi është një opsion ideal për individët që vërtet përjetojnë frikë ose ankth që i pengon ata për të vizituar dentistin.

Për më tepër, dentistria e qetësimit mund të jetë e dobishme për individët që:

 • Zotërojnë tolerancë të ulët ndaj dhimbjes.
 • E kanë të vështirë të qëndrojnë në karrigen e dentistit.
 • Kanë dhëmbë jashtëzakonisht të ndjeshëm.
 • Kanë reflekse të forta.
 • Kërkojnë procedura të thellësishme dentare.

Në raste të caktuara, qetësuesi u jepet fëmijëve të cilët janë të tmerruar nga vizitat tek dentisti ose nuk dëshirojnë të bashkëpunojnë gjatë këtyre takimeve. Oksidi i azotit përgjithësisht konsiderohet i sigurt për fëmijët dhe mund të administrohet nga shumica e dentistëve. Ndërsa një pjesë e vogël e dentistëve pediatër janë të trajnuar për të ofruar qetësues oral për fëmijët, ai konsiderohet një opsion i sigurt kur administrohet brenda dozës së rekomanduar bazuar në moshën dhe peshën e fëmijës.

Dentist preparing for a painless dental implant surgery.

Kush mund të administrojë sedacion dentar?

Shumica e dentistëve kanë aftësi për të përdorur teknika të buta qetësuese si oksidi i azotit ose mjekimi oral. Megjithatë, një numër në rritje i dentistëve kanë mundësinë të ofrojnë qetësues të moderuar dhe vetëm një përqindje e vogël e dentistëve që kanë përfunduar programin e Komisionit për Akreditimin Dentar (CODA) në metodat e qetësimit të thellë dhe anestezi të përgjithshme janë të kualifikuar për të përdorur këto teknika të avancuara.

Në shumicën e rasteve, këta dentistë janë kirurgë oralë dhe maksilofacialë ose anesteziologë dentistë. Disa dentistë bashkëpunojnë me anesteziologë stomatologë, të cilët i nënshtrohen trajnimeve të specializuara për të administruar qetësimin dhe anestezi në të gjitha nivelet si për fëmijët ashtu edhe për të rriturit. Përdorimi i teknikave të qetësimit rregullohet me përpikëri nga bordi dentar i çdo shteti. Në shumë shtete, dentistët duhet të kenë leje për të kryer të gjitha procedurat e qetësimit.

A është i sigurt sedacioni qetësues?

Qetësimi dentar është një teknikë e përdorur zakonisht në fushën e stomatologjisë dhe është e natyrshme të kemi shqetësime për sigurinë dhe efektet anësore të mundshme të tyre. Ju mund të jeni më të qetë duke ditur se profesionistët e dhëmbëve në mbarë botën janë shumë të aftë dhe të ditur në administrimin e sigurt të qetësuesve. Para se të sugjerojnë qetësuesit, dentistët vlerësojnë tërësisht historinë mjekësore të pacientit dhe shëndetin e përgjithshëm. 

Pra, nëse dentisti juaj propozon qetësimin si opsion, mund të keni besim në sigurinë dhe efektivitetin e tij. Ndonjëherë, edhe fëmijët e vegjël mund të kenë nevojë për procedura të gjera dentare, si kanalet e rrënjëve, për shkak të problemeve si kavitetet dhe pllakat. Në këto situata, dentistët mund të sugjerojnë gjithashtu qetësues për të siguruar një përvojë të këndshme dhe pa dhimbje për fëmijën. Nëpërmjet përdorimit të qetësuesve dentarë, dentistët mund të kryejnë me efikasitet procedura të gjata dentare pa asnjë ndërlikim.

Është thelbësore të kuptoni se, njësoj si çdo procedurë mjekësore që përfshin anestezi, edhe kjo ka rreziqe të qenësishme. Megjithatë, kur kryhet nga dentistë me përvojë, qetësuesi dentar është zakonisht i sigurt. Individët me kushte të caktuara si obeziteti ose apnea obstruktive e gjumit duhet të ndiqen nga mjeku i tyre përpara se t'i nënshtrohen qetësimit pasi ata mund të përballen me rrezik më të lartë të komplikimeve të lidhura me anestezi.

Është thelbësore të siguroheni që dentisti juaj të ketë trajnimin dhe kualifikimet e nevojshme për të administruar qetësimin specifik që do të merrni. Për të qenë pacient i informuar dhe i ndërgjegjshëm, është thelbësore të ndërmerrni hapat e mëposhtëm:

 • Para se t'i nënshtrohet procedurës, dentisti juaj duhet të rishikojë tërësisht historinë tuaj mjekësore. Për më tepër, ata duhet të vlerësojnë përshtatshmërinë tuaj për qetësuesit dhe të pyesin për çdo medikament aktual që mund të merrni.
 • Është e kujdesshme të pyesni për dozën e duhur të qetësuesit bazuar në moshën tuaj dhe shëndetin e përgjithshëm. Për më tepër, konfirmoni nëse doza bie brenda udhëzimeve të rekomanduara nga FDA.
 • Për të vlerësuar aftësinë e dentistit, është thelbësore të dini nivelin e trajnimit të tyre dhe sasia e procedurave të qetësimit që ata kanë kryer. Një numër më i lartë i procedurave të përfunduara me sukses pasqyron aftësi më të madhe.
 • Ju duhet të pajiseni me një dokument gjithëpërfshirës që përshkruan rreziqet e mundshme që lidhen me procedurën. Ju lutemi, kaloni në detaje cdo faktor me dentistin tuaj dhe të kërkoni sqarime nëse diçka është e paqartë. 
 • Gjatë gjithë procedurës, është e rëndësishme që dentisti të monitorojë me kujdes shenjat tuaja jetësore. Përveç kësaj, ata duhet të kenë akses në oksigjen, ventilim artificial dhe medikamente të afta për të luftuar efektet e qetësimit, nëse nevojiten masa të tilla.
Dentist performing IV sedation.

Si ndihet sedacioni gjatë procedurave dentare?

Qetësimi oral shkakton një gjendje të përgjumur dhe relaksimi në shumë pacientë. Edhe pse do të qëndroni të vetëdijshëm, do të ndiheni të përgjumur dhe mund t'u përgjigjeni pyetjeve ose kërkesave. Disa individë mund të përjetojnë një ndjenjë të thellë të përgjumjes dhe të bien lehtësisht në gjumë, por mund të zgjohen kur është e nevojshme. Pacientët shpesh e krahasojnë këtë ndjesi me të qenit në një gjendje të ngjashme me ëndrrën. Ndërsa jeni zgjuar, perceptimi juaj i realitetit mund të jetë ndryshe. 

Si rezultat, ju mund të keni vështirësi të mbani mend specifikat e procedurës pasi efektet e ilaçit të zhduken. Vlen të përmendet se efektet e qetësuesve oral zakonisht zgjasin për disa orë, kështu që është e rëndësishme të keni një shoqërues që mund t'ju shoqëroj gjatë takimit juaj. Pasi efekti të dal pacientët do të jenë të aftë të ndjekin udhëzimet e dentistit.

Çfarë ndodh përpara administrimit të qetësuesve?

Gjatë konsultimit tuaj fillestar me dentistin, do të keni një diskutim në lidhje me opsionet e disponueshme të qetësimit. Dentisti do të pyesë për historinë tuaj mjekësore dhe për çdo medikament ose suplement që jeni duke marrë aktualisht. Pasi të merren të gjitha informacionet përkatëse, dentisti do të japë rekomandime qetësuese të përshtatura për kërkesat tuaja specifike.

Në shumicën e rasteve, këshillohet që të mos konsumoni asnjë ushqim ose pije për të paktën gjashtë orë përpara takimit tuaj dentar. Përveç nëse dentisti juaj udhëzon ndryshe, është e rëndësishme të vazhdoni të merrni medikamentet tuaja të rregullta sipas rekomandimit. Nëse ndodh që jeni duke marrë hollues gjaku, sigurohuni që të informoni dentistin tuaj. Në disa raste, ai mund t'ju kërkojë të ndaloni përkohësisht marrjen e këtyre barnave disa ditë përpara procedurës suaj.

Çfarë ndodh gjatë sedacionit dentar?

Para se të filloni trajtimin tuaj dentar, dentisti juaj do t'ju japë ilaçe qetësuese. Më pas, do t'i nënshtroheni një anestezie lokale për të desensibilizuar dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve. Dentisti do të administroj anestezin pasi të jeni në gjendje rehatie të shkaktuar nga qetësuesit.

Çfarë ndodh pas sedacionit dentar?

Nëse nuk zgjidhni oksidin e azotit si qetësuesin tuaj, është thelbësore të keni një shok të besueshëm ose një anëtar të ngushtë të familjes që mund t'ju kthejë në shtëpi pas procedurës tuaj. Këshillohet që të shkoni direkt në shtëpi të pushoni dhe efektet e ilaçit qetësues gradualisht do të zhduken.

E rëndësishme: Është thelbësore të mos merrni taksi ose shërbim transporti të përbashkët kur ktheheni në shtëpi pasi keni kryer një dentisteri qetësuese. Ju duhet të keni dikë të njohur të cilit i besoni për t'ju ndihmuar.

Dentist-patient consultation on sedation dentistry.

Bisedoni me dentistin tuaj për qetësuesit dentar

Diskutimi me dentistin tuaj në lidhje me qetësuesit dentar është thelbësor kur shqyrtoni opsione të ndryshme për kujdesin tuaj dentar. Ilaçet qetësuese dentare janë lehtësisht të disponueshme për t'ju siguruar që të merrni trajtimin e nevojshëm dhe që të keni një përvojë të rehatshme dhe pozitive në zyrën e dentistit. Për të eksploruar cdo opsion të qetësuesve dentar, është thelbësore të bëni një bisedë me dentistin tuaj. Gjatë këtij diskutimi, është thelbësore të tregoni historinë tuaj të plotë mjekësore, duke përfshirë çdo gjendje mjekësore ekzistuese që mund të keni. 

Për më tepër, sigurohuni që të informoni dentistin tuaj për medikamentet, vitaminat dhe suplementet që konsumoni rregullisht. Dentisti do të identifikoj tregues të rëndësishëm si presioni i gjakut dhe rrahjet e zemrës për të përcaktuar nëse jeni të përshtatshëm për metoda specifike të qetësimit të dhëmbëve. Është e rëndësishme të kuptohet se jo të gjithë individët janë të përshtatshëm për çdo opsion qetësuesish dentar. Bazuar në gjendjen tuaj aktuale mjekësore, historinë mjekësore dhe medikamentet aktuale, dentisti juaj do t'ju rekomandojë planin më të përshtatshëm për ju.

Pyetjet E Shpeshta

Cila është koha e pritshme e rikuperimit pas qetësuesit?

Sasia e kohës që duhet për t'u rikuperuar pas qetësuesit mund të ndryshojë në varësi të llojit të qetësuesit të përdorur dhe mënyrës se si çdo person reagon ndaj ilaçeve. Në përgjithësi, njerëzit që marrin qetësues me përmbajtje oksidin e azotit zakonisht rikuperohen brenda 15 deri 30 minutave dhe mund të largohen vetë për në shtëpi. Nëse zgjidhni qetësues koshient oral ose qetësues IV, zakonisht duhen rreth 24 orë për t'u rikuperuar plotësisht.

Kur mund të rikthehem në punë ose shkollë pas përdorimit të qetësuesit?

Nëse keni marrë qetësues me oksid azoti gjatë procedurës suaj dentare, zakonisht mund t'iu riktheheni aktiviteteve tuaja të rregullta menjëherë pasi të dilni nga klinika. Por nëse ju janë dhënë qetësues oral ose intravenoz, është më mirë të prisni të paktën një ditë të plotë përpara se të ktheheni në punë ose në shkollë. Disa individë mund të kenë nevojë për një periudhë më të gjatë rikuperimi. Dentisti juaj do të japë udhëzime specifike për situatën tuaj.

Kur mund t'i jap makinës pas përdorimit të qetësuesve?

Nëse keni marrë qetësues oral ose IV, është e rëndësishme të prisni 24 orë të plota përpara se t'i jepni makinës. Megjithatë, nëse keni marrë vetëm oksid azoti, mund t'i jepni automjetit tuaj pasi të dilni nga klinika.

Kur mund të ha pas procedurës dentare?

Mund të konsumoni ushqim dhe pije menjëherë pas takimit nëse dëshironi, megjithëse njerëzit zakonisht presin derisa anestezia lokale të kalojë. Mund të filloni me opsione të lehta si lëngjet dhe ngadalë të kaloni në një smoothie ose milkshake. Nëse jeni gati, mund të hani ushqime të tjera disa orë më vonë. 

Dentisti juaj do t'ju japë një sërë udhëzimesh pas operacionit që do të detajojnë hapat specifike për shërimin tuaj. Këto udhëzime do të përfshijnë se cilat lloje të ushqimeve duhet të shmangen dhe cilat janë të sigurta për t'u ngrënë. Në shumicën e rasteve, mund t'i riktheheni zakoneve normale të të ngrënit brenda një jave pas shumicës së procedurave dentare, por kjo periudhë mund të zgjasë më shumë nëse puna kryhet në të dy anët e gojës.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!