Problemet dentare që rregullohen me kurora prej zirkoni në Shqipëri

Pacientët dhe dentistët bashkëkohorë preferojnë estetikë me pamje natyrale dhe shpesh zgjedhin kurorat prej zirkoni. Pavarësisht se konsiderohet një metal qeramik, zirkoni ka më shumë cilësi të ngjashme me metalin. Ekzistojnë dy lloje të kurorës që përdoren në skenarë të ndryshëm: një për qëllime kozmetike dhe një tjetër për situata që përfshijnë stres të lartë. Kurorat prej zirkoni kanë fituar popullaritet vetëm në gjashtë vitet e fundit. Megjithatë, brenda kësaj periudhe të shkurtër, ata pothuajse kanë zëvendësuar versionet e mëparshme super të forta prej floriri.

Për gati 2600 vjet, kurorat dentare kanë luajtur një rol të madh në stomatologjinë restauruese dhe kozmetike. Që nga kohërat e lashta e deri në fillim të shekullit të 20-të, njerëzit që kërkonin kurora dhëmbësh ishin të kufizuar në zgjedhjen e një aliazhi prej ari ose metale të tjera të lakueshme. Ndërsa kurorat metalike qëndrojnë për një kohë të gjatë dhe nuk dëmtojnë dhëmbët fqinjë, ato bien shumë në sy.

Image illustrating quality zirconia crowns in Albania

Çfarë është një kurorë dentare prej zirkoni?

Kurorat dentare prej zirkoni janë bërë nga dioksidi i zirkonit, i cili është një material qeramik në formën e një lënde pluhuri të bardhë. Vetitë qeramike, të kombinuara me bluarjen e saj nga një bllok i vetëm, e bëjnë atë një protezë të fortë dentare.

Forca e zirkonit mundëson krijimin e kurorave dentare që janë më të holla në krahasim me ato të bëra nga metalet. Kjo kërkon heqjen e vetëm një sasie minimale të indeve të shëndetshme të dhëmbëve gjatë procesit të vendosjes. Ruajtja sa më e madhe e dhëmbit natyral është gjithmonë prioriteti ynë në ruajtjen e një buzëqeshje të shëndetshme për shumë vite në vijim.

Vetitë qeramike të zirkonit dhe ngjyra e tij natyrale e bardhë, e bëjnë atë një përshtatje relativisht të lehtë me pjesën tjetër të buzëqeshjes suaj. Zirkoni vjen në forma të ndryshme, secila me nivelin e saj të ndryshëm të tejdukshmërisë. Dentisti juaj mund të zgjedhë atë që përputhet më mirë me dhëmbët tuaj natyralë.

Zirkoni i ngurtë apo me shtresa?

Zirkoni i ngurtë, i njohur gjithashtu si "zirkoni monolit", është i errët, duke e bërë atë një zgjedhje të rekomanduar për një kurorë të pasme. Ky lloj zirkoni përmban më shumë stabilizues, duke rritur qëndrueshmërinë e tij për të përballuar forcat e përtypjes dhe bluarjes. Ai është veçanërisht i përshtatshëm për individët që mund të kërcëllin dhëmbët. Zirkoni i ngurtë kërkon vetëm pastrim minimal për këtë lloj restaurimi dhe shkakton konsumim minimal në dhëmbët e afërt. Është shumë efektiv në maskimin e preparateve dentare të çngjyrosura nga njollat, veçanërisht ato që janë errësuar për shkak të trajtimeve të mëparshme dentare, të tilla si restaurimet e mbështetura nga implantet.

Zirkoni me shtresa është më i tejdukshëm dhe opalescent në krahasim me zirkonin e ngurtë, duke e bërë atë një zgjedhje të shkëlqyer për kurorat e përparme. Ndërsa zirkoni me shtresa përdoret për kurorat e përparme, mund të përdoret gjithashtu për kurorat e pasme nëse ka pastrim adekuat. Kur bëhet me mjeshtëri, zirkoni me shtresa mund të japë rezultate të këndshme estetike. Të dyja kurorat, si të ngurta dhe ato me shtresa ofrojnë forcë dhe qëndrueshmëri të krahasueshme me restaurimet tradicionale prej porcelani të shkrirë në metal (PFM), megjithatë ato ofrojnë estetikë shumë herë më të lartë.

Zirkoni HT

Zirkoni HT (High Translucent) ka një forcë më të lartë prej 590-720 MPa në krahasim me restaurimet e shkrirë nga porcelani me metal (PFM) dhe ruan një tejdukshmëri natyrale dhe të gjallë.

Produkti është pa metal, duke eliminuar rrezikun e errësimit të gingivave dhe ekspozimit të kufijve metalikë në rast të recesionit të gingivës. Ai është natyralisht estetik, lejon transmetimin e ngjyrës nga dhëmbët ngjitur dhe mund të përputhet me çdo nuancë, duke e bërë të përshtatshëm për ura me gjatësi deri në 3 njësi.

Përdorimi i Zirkonit HT mund të çojë në kursim të kohës për pacientët, pasi nuk ka nevojë për hije dhe kohë tharjeje, duke kursyer më shumë se tre orë. Për më tepër, falë fluoreshencës natyrale, restaurimet e bëra me Zirkon HT duken të natyrshme në çdo kusht ndriçimi, qoftë gjatë ditës, diellit ose natës.

Më të sigurta për pacientët tuaj

Zirkoni ka biokompatibilitet të lartë, që do të thotë se nuk shkakton reaksione alergjike te pacientët që mund të jenë të ndjeshëm ndaj lidhjeve të përdorura në restaurimet e shkrirë nga porcelani me metal (PFM). Shumë pacientë dentarë përjetojnë alergji ndaj përbërësve metalikë të përdorur në kurorat PFM. Nëse një pacient ka alergji të tilla, është një tregues që duhet të merret parasysh zirkoni për restaurimin e tyre. Biokompatibiliteti i shkëlqyer i zirkonit siguron që kurorat dhe urat e përgatitura nga ky material të jenë shumë të sigurta për përdorim klinik.

Patient considering getting zirconia dental crowns in Albania

Përfitimet e kurorave prej Zirkoni

Forcë dhe qëndrueshmëri e rritur

Një nga sfidat në fushën e stomatologjisë është të sigurohet që përdorimi i materialit biokompatibël në procedurat restauruese mund t'i rezistojë forcave gjatë përtypjes. Zirkoni siguron forcë më të lartë se porcelani dhe llojet e tjera të kurorave, duke ofruar deri në pesë herë më shumë forcë. Kjo e bën zirkonin një zgjedhje të shkëlqyer për pacientët që kanë një histori të kurorave të thyera, të çara ose të thyera të bëra nga materiale të tjera. Pacientët që kafshojnë thonjtë ose kërcëllijnë dhëmbët, qoftë me vetëdije apo gjatë gjumit, mund të përjetojnë rrezik të qëndrueshmërisë së kurorave të tyre. Zirkoni mund t'i përballojë më mirë këto presione, që do të thotë më pak nevojë për rindërtim shtesë në këto proteza në të ardhmen.

Rezistencë më e mirë ndaj njollave

Zirkoni mund t'i rezistojë njollosjes shumë më mirë në krahasim me kurorat e përbëra prej qeramike ose akrilike, duke e bërë atë të rëndësishëm për pacientët dentarë që kanë përparësi një buzëqeshje me pamje natyrale. Mund t'i rezistojë njollave të shkaktuara nga kafeja, çaji, vera dhe nikotina. Megjithatë, duhet të theksohet se me kalimin e kohës, mund të kërkohen rregullime të ngjyrave. Kjo mund të jetë për shkak të ndryshimeve në dhëmbët natyralë të shkaktuar nga njollosja ose plakja, ose nëse ato janë zbardhur në një nuancë më të lehtë.

Konservimi i dhëmbëve origjinal

Ndryshe nga llojet e tjera të kurorave, të cilat mund të kërkojnë heqjen e një sasie të strukturës natyrale të dhëmbit për përshtatje optimale, kurorat e zirkonit kanë nevojë për më pak heqje të dhëmbit natyral. Kjo do të thotë se ka shumë më tepër ruajtje të dhëmbit natyral që lejon ruajtjen e strukturës së shëndetshme të dhëmbëve dhe siguron shëndetin e përgjithshëm të dhëmbëve. Ruajtja e dhëmbëve natyralë është një prioritet për profesionistët e dhëmbëve.

Vetitë hipoalergjike

Zirkoni ofron përputhshmëri të shkëlqyer me trupin e njeriut, duke e bërë atë të përshtatshëm për disa aplikime mjekësore. Ka një shans më të ulët që një pacient të përjetojë një reaksion alergjik ndaj zirkonit, gjë që redukton mundësinë e refuzimit. Disa individë mund të kenë një ndjeshmëri ndaj metaleve dhe materialeve specifike. Në raste të tilla, përdorimi i zirkonit mund të ndihmojë në shmangien e dhimbjes, infeksionit dhe humbjes shtesë të kockave të dhëmbëve ose nofullës. Kurora prej zirkoni, duke qenë pa metale dhe biokompatibile, tolerohet mirë edhe nga pacientët me nivele të larta ndjeshmërie.

Image illustrating natural looking results of zirconia crowns in Albania

Pamja natyrale

Megjithëse zirkoni jep një pamje natyrale për shkak të ngjyrës dhe tejdukshmërisë së tij, mund të mos jetë gjithmonë një zgjedhje e mirë për dhëmbët e dukshëm. Është më i përshtatshëm për dhëmbët e pasmë, të cilët ndodhen më mbrapa në gojë. Megjithatë, nëse kërkohet një pamje e qetë për dhëmbët e përparmë, zirkoni mund të shtresohet me porcelan për të rritur tërheqjen e tij estetike, gjë që pacientët dentarë do ta vlerësojnë sa herë që buzëqeshin.

Rezistenca ndaj temperaturës

Aftësia për t'i rezistuar mbindjeshmërisë së shkaktuar nga temperaturat e nxehta dhe të ftohta mund të ndihmojë në mbrojtjen e kurorave prej zirkoni. Kurorat prej zirkoni minimizojnë transferimin e luhatjeve ekstreme të temperaturës, ndryshe nga disa lloje të tjera të kurorave. Kjo zvogëlon mundësinë e shqetësimit në gojën e pacientit kur konsumon ushqim dhe pije të ftohta ose të nxehta.

Lehtësisht të ndryshueshme

Zirkoni është i lehtë për t'u ndryshuar, modifikuar dhe formësuar sipas kërkesave specifike. Nëse është e nevojshme, ngjyra e zirkonit mund të ringjyrohet për të marrë një përputhje të përsosur me dhëmbët natyralë të pacientit. Kjo do të thotë gjithashtu se ekziston aftësia për të marrë një ngjyrosje dhe përzierje të përsosur estetike për pacientin dentar.

Përgatitje e shpejtë

Meqenëse kurorat prej zirkoni janë bërë nga blloqe të parafabrikuara, ato mund të përgatiten dhe rrotullohen në mënyrë më efikase në krahasim me disa materiale të tjera. Duke dorëzuar recetën, matjet dhe kërkesat tuaja në një shërbim si Sky-Cad, përpunimi dhe shpërndarja e kurorës mund të zgjatet për një kohë të gjatë, që do të thotë se pacientët nuk duhet të lihen në pritje me kurora të përkohshme.

Përshtatja e përsosur

Ne përdorim skanime dixhitale për të modeluar kurora zirkoni që sigurojnë një përshtatje të përsosur për çdo pacient. Ky proces jo vetëm që siguron rehatinë e pacientit, por gjithashtu ndihmon që pacienti të mos presë me muaj për shkak të rregullimeve. Skanimet dixhitale janë efikase, duke rezultuar në prodhimin e kurorave të qëndrueshme dhe funksionale që pacientët me të drejtë meritojnë.

Image illustrating natural looking zirconia crowns in Albania

Cila lloj kurore është më e mira për ju?

Lloji i duhur i kurorës për ju varet nga disa faktorë, duke përfshirë vendosjen e saj në gojë, gjendja që trajtohet, stili i jetesës dhe buxheti juaj. Për shembull, kurorat tërësisht prej porcelani ofrojnë estetikën më të mirë pasi materiali i përdorur përmban silicë, e cila imiton reflektimin e dritës në të njëjtën mënyrë si smalti natyral i dhëmbëve.

Kurorat tradicionale prej porcelani mund të jenë të prirur ndaj copëtimit, thyerjes dhe grumbullimit të njollave me kalimin e kohës, ose nëse ekspozohen ndaj forcës ose stresit të tepruar. Për më tepër, disa lloje të kurorave prej porcelani, të tilla si ato nga qeramika feldspatike, kërkojnë aftësitë e qeramistëve dhe janë një opsion më i lartë.

Kurorat E Zirkonit

Kurorat prej zirkoni janë të njohura për ngurtësinë dhe forcën e tyre. Ata janë aq të fortë sa dihet se shkaktojnë dëme në dhëmbët natyralë ngjitur. Duhet pasur kujdes për të parandaluar konsumimin e tepërt të smaltit fqinj. Si rezultat, dentistët preferojnë të vendosin kurorat prej zirkoni në pjesën e pasme të gojës ku kërkohet forcë më e madhe në krahasim me dhëmbët e përparmë.

Kurorat dentare prej zirkoni: Gjëra për t’u marrë parasysh

Kur shqyrtoni kurorat dentare prej zirkoni, është e rëndësishme të merrni parasysh disa faktorë për të përcaktuar nëse ato janë zgjidhja e duhur për ju. Këtu janë disa pika kyçe për të menduar:

  1. Kostoja: Ndërsa kurorat prej zirkoni ofrojnë estetikë dhe qëndrueshmëri superiore, ato vijnë me një çmim më të lartë në krahasim me opsionet e tjera si kurorat metal-qeramike. Sigurohuni që të peshoni përfitimet e kurorave prej zirkoni kundrejt kostos për të përcaktuar nëse ato i përshtaten nevojave dhe buxhetit tuaj specifik.
  2. Rregullime dhe riparime: Zirkoni është një material i qëndrueshëm, i cili mund ta bëjë më sfidues rregullimin ose riparimin. Kërkohen mjete dhe teknika të veçanta për të bërë çdo ndryshim të nevojshëm në kurorat prej zirkoni. Në rast dëmtimi, një kurorë prej zirkoni mund të duhet të zëvendësohet tërësisht.
  3. Copëtimi i dhëmbëve fqinjë: Për shkak të forcës dhe qëndrueshmërisë së zirkonit, mund të jetë një thikë me dy tehe. Fortësia e tij mund të shkaktojë konsum të shtuar kur kafshoni ose përtypni. Megjithatë, dentistët e trajtojnë këtë çështje duke lustruar kurorat prej zirkoni për të krijuar një sipërfaqe të lëmuar, duke reduktuar fërkimin me dhëmbët fqinjë.
  4. Ekspertiza e dentistit: Punimi dhe vendosja e kurorave prej zirkoni kërkon saktësi dhe aftësi për të arritur rezultatin më të mirë. Është e rëndësishme të zgjidhni një dentist që ka përvojë dhe ekspertizë në punën me zirkonin.
  5. Jo një zgjidhje që iu përshtatet të gjithëve: Kurorat prej zirkoni ofrojnë shumë përfitime, por ato mund të mos jenë të përshtatshme për çdo restaurim dentar. Në situata me hapësirë të kufizuar, dentisti juaj mund të rekomandojë lloje alternative të kurorave dentare, të tilla si kurorat tërësisht prej porcelani ose prej porcelani të shkrirë me metal (PFM).
Image illustrating zirconia crown procedure in Albania

Çfarë të presësh nga dentisti?

Procesi i restaurimit të dhëmbëve me një kurorë dentare përfshin dy takime. Gjatë takimit të parë, dentisti juaj do të përgatisë dhëmbin duke hequr çdo ind të pashëndetshëm dhe duke i dhënë formë dhëmbit që të përshtatet me kurorën. Në varësi të shëndetit të dhëmbit, një sasi minimale e indeve të shëndetshme mund të kërkojë gjithashtu heqjen. Pas kësaj, një përshtypje e kafshimit tuaj do të merret dhe do të dërgohet në një laborator për fabrikim. Pasi të merret përshtypja, do të vendoset një kurorë e përkohshme për të mbrojtur dhëmbin e trajtuar.

Duke përdorur përshtypjen e kafshimit tuaj, laboratori do të krijojë një kurorë dentare që i përshtatet madhësisë dhe formës së dhëmbit tuaj. Një teknik laboratori do të krijojë kurorën nga një bllok solid zirkoni për të siguruar një përputhje të qetë me buzëqeshjen tuaj natyrale. Pasi zyra dentare të marrë kurorën e përfunduar, ju mund të vini për takimin tuaj të dytë.

Gjatë takimit të dytë, vendosja do të përfundojë. Dentisti juaj do të heqë kurorën e përkohshme dhe do të pastrojë dhëmbin e poshtëm dhe zonën përreth. Më pas, kurora dentare do të ngjitet me dhëmbin tuaj natyral duke përdorur çimento dentare. Pas vendosjes së kurorës, dentisti juaj do të sigurojë që ajo të përshtatet rehat me kafshimin tuaj, duke bërë çdo rregullim të vogël sipas nevojës.

Pasi dentisti juaj të ketë siguruar që kurora dentare përshtatet mirë, ju mund t'i ktheheni aktiviteteve tuaja të rregullta të përditshme duke treguar buzëqeshjen tuaj të rinovuar dhe të shëndetshme.

Ndërsa zirkoni mund të mos jetë lloji i parë i materialit i konsideruar për kurorat dentare, ai ka fituar popullaritet për shkak të çiftimit ideal të cilësive strukturore dhe estetike. Si një protezë dentare e besueshme dhe afatgjatë, kurorat prej zirkoni janë zgjedhja jonë e preferuar për buzëqeshje me pamje natyrale. Në praktikën tonë, filozofia jonë është të ruajmë ruajtjen e strukturës natyrale të dhëmbëve të pacientit tonë kur rikthejmë buzëqeshjen e tyre, dhe kurorat prej zirkoni bëjnë pikërisht këtë.

Kur të vendosni një kurorë prej zirkoni

Ka disa situata në të cilat mund të keni nevojë për vendosjen e një kurore dentare në dhëmbin tuaj, si p.sh.

  • Mbulimi i një dhëmbi të plasaritur ose të copëtuar
  • Mbrojtja dhe riformatimi i një dhëmbi pas një kanali të rrënjës
  • Mbulimi i një implanti dentar
  • Mbushja e një boshllëku ose hapësire të shkaktuar nga një dhëmb që mungon me një urë dentare
  • Mbulimi i një vrime të lënë nga një zgavër e madhe me një mbushje të rregullt

Zirkoni, i njohur për forcën e tij, mund të përmirësojë pickimin tuaj, të përmirësojë pamjen tuaj dhe të mbrojë dhëmbët natyralë nga dëmtimet e ardhshme.

Përfundimi

Kurora prej zirkoni mund të ofrojë avantazhe për sa i përket forcës dhe qëndrueshmërisë. Ato ofrojnë komoditetin për të kërkuar më pak vizita dentare dhe eliminojnë nevojën për kurora të përkohshme. Këto lloj kurorash janë të përshtatshme për dhëmbët e pasmë, pasi ngjyra mund të mos përputhet me dhëmbët natyralë, megjithëse ato janë më të mira kur krahasohen me kurorat metalike. Edhe pse kurorat prej zirkoni mund të kushtojnë më shumë, ato kërkojnë zëvendësim më të rrallë. Për të ditur nëse një kurorë prej zirkoni është e përshtatshme për situatën tuaj specifike, është më mirë të flisni me dentistin tuaj.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.