A Ia Vlejnë Fasetat Dentare? Procedura, Përdorimet Dhe Kostot

Nëse keni ëndërruar të keni buzëqeshjen e ëndrrave tuaja që do të mahnitë të gjithë rreth jush ose nëse po kërkoni të trajtoni dhëmbët e dëmtuar, fasetat janë procedura e duhur për ju. Para se të vendosni nëse ky është trajtimi i duhur për ju, ju rekomandojmë të lexoni këtë artikull. Këtu do të përmendim gjithçka që duhet të dini për fasetat, duke përfshirë kohën kur duhet të përdoren, rreziqet dhe përfitimet, llojet e fasetave, etj. 

Çfarë Janë Fasetat?

Placement of dental veneers.

Fasetat janë guaska shumë të holla që mbulojnë pjesën e përparme të dhëmbëve tuaj me një substancë rezistente ndaj njollave dhe mjaft afatgjatë. Për të aplikuar fasetat, dentisti juaj mund të ketë nevojë të heqë një pjesë të strukturës natyrale të dhëmbit që quhet smalt. Kjo procedurë kozmetike mund të jetë e përhershme, por megjithatë, në të shumtën e rasteve do të kërkojë ndryshimin e fasetave çdo dhjetë deri në pesëmbëdhjetë vjet.

Kur Janë Të Nevojshme Fasetat?

Nëse zbardhja nuk ka funksionuar për ju dhe keni njolla në dhëmbët tuaj, fasetat dentare do të jenë zgjidhja e duhur. Disa individë mund të kenë nevojë të mbyllin një hapësirë midis dhëmbëve, zakonisht duke përfshirë dhëmbët e sipërm të përparmë. Megjithatë, vendosja e fasetave nuk do të thotë që ju duhet të fshehni të gjithë dhëmbët tuaj natyralë. Nëse jeni të shqetësuar vetëm për disa nga dhëmbët tuaj, fasetat e pjesshme janë një mundësi e mirë për ju. Pasi të keni caktuar një takim me dentistin, ai do të diskutojë çdo detaj në lidhje me procedurën dhe çfarë ajo përfshin. 

Kush Është Kandidat I Përshtatshëm Për Faseta Dentare?

Zakonisht, përshtatshmëria juaj do të varet nga disa faktorë, megjithatë, fasetat janë perfekte për:

 • Dhëmbët që janë dëmtuar nga aksidentet ose traumat.
 • Nëse dëshironi të rregulloni ose riparoni buzëqeshjen tuaj për një periudhë të shkurtër kohe.
 • Nëse dhëmbët janë të çngjyrosur dhe nuk mund të zbardhen me procedura të thjeshta zbardhjeje. 

Kush Nuk Duhet Të Vendos Faseta?

Perfect smile with veneers.

Edhe pse fasetat janë një zgjidhje perfekte për shumë njerëz, disa njerëz mund të mos jenë të përshtatshëm për këtë procedurë sepse: 

 • Bruksizmi (kërrcitja e dhëmbëve)
 • Kavitetet
 • Sëmundja e avancuar e mishrave të dhëmbëve
 • Dhëmbët e shtrembër

Pavarësisht nëse janë të ndërtuara prej porcelani ose materiali kompozit, ata që bluajnë ose shtrëngojnë dhëmbët për shkak të bruksizmit në përgjithësi nuk janë kandidatë të shkëlqyeshëm për fasetat dentare. Nëse keni këtë ves mendoni për nje procedurë tjetër.

Nëse keni prishje të rëndë të dhëmbëve ose nëse shëndeti juaj oral është në përgjithësi i rrezikuar fasetat nuk do të jenë trajtimi i duhur për ju. Duke qenë se ato janë vetëm kozmetike, nuk trajtojnë problemet e brendshme me shëndetin e dhëmbëve. Edhe nëse mbuloni prishjen e avancuar të dhëmbëve (kavitetet e patrajtuara) dhe periodontitin (sëmundjen e mishrave të dhëmbëve) me fasetat, ato përsëri do të përkeqësohen. Në këto raste, procedurat si kurorat ose kanalet e rrënjëve do të ishin një zgjedhje më e mirë. 

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, fasetat nuk mund të drejtojnë dhëmbët. Nëse përdorni protezat kozmetike për të maskuar vështirësitë e kafshimit të shkaktuara nga dhëmbët e shtrembër (malokluzioni), mund të jeni duke e ekspozuar veten ndaj një sërë rreziqesh shëndetësore. TMJ, problemet e tretjes dhe çrregullimet e frymëmarrjes gjatë gjumit janë disa prej tyre. Në këto raste, trajtimet ortodontike si Invisalign do të jenë një zgjidhje më e mirë pa pasur nevojë të rrezikoni shëndetin e dhëmbëve tuaj natyral. 

Llojet E Fasetave

Llojet më të përdorura të fasetave janë kompoziti dhe porcelani (ose qeramika). Më poshtë janë disa specifika të tyre, si dhe përdorimi i tyre. 

Faseta Porcelani/Qeramike

Standardi i artë për një ndryshim buzëqeshjeje të mhanitshme janë fasetat prej porcelani. Dentisti juaj do të përgatisë dhëmbët tuaj, do të marrë një gjurmë dhe më pas do ta dërgojë materialin në një laborator dentar në mënyrë që fasetat të mund të prodhohen. Për dhëmbët që janë dëmtuar më rëndë (të thyer ose të copëtuar, dhe të zbardhur, etj.), ky material është alternativa më e mirë.

Nëse bluani ose shtrëngoni dhëmbët vizitoni dentistin tuaj dhe ai do të bëjë gati mbrojtëset e natës për t'ju ndihmuar të mbroni dhëmbët tuaj gjatë gjumit dhe fasetat klasike të porcelanit. Mos harroni se një mbrojtës nate është vetëm një zgjidhje parandaluese dhe nuk do të trajtojë problemin e bruksizmit.

Faseta Kompoziti

Fasetat e përbëra janë produkte fantastike që zakonisht janë pak më pak të kushtueshme se porcelani, edhe jo aq të qëndrueshëm dhe të fortë sa porcelani. Fasetat e përbëra zakonisht mund të vendosen gjatë një vizite të vetme pasi dentisti ta prodhojë materialin dhe ta ngjitë atë në dhëmbët tuaj në të njëjtën ditë. Personat që nuk kanë shumë probleme dentare janë kandidatë të shkëlqyer për këtë lloj rimesoje.

Procedura E Fasetave Dentare: Çfarë Të Presësh?

Color test for veneers.

Metoda e aplikimit të fasetave dentare nuk është aq e përfshirë sa operacionet e tjera dentare. Specifikimet ndryshojnë në bazë të llojit të rimesove dhe numrit të dhëmbëve që dëshironi të mbuloni. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të keni disa preferenca kur bëhet fjalë për ofrimin e tyre nga profesionisti. Ashtu si me çdo operacion oral, ju duhet të studioni mbi përvojën e dentistit dhe vlerësimet e pacientëve.

Çfarë Ndodh Përpara Vendosjes Së Fasetave Dentare?

Dentisti juaj do të vlerësojë dhëmbët dhe mishrat gjatë vizitës fillestare për të parë nëse fasetat janë të përshtatshme për ju. Nëse kualifikoheni, ata do të heqin pak smalt nga dhëmbët tuaj për t'i përgatitur. Më pas ata do të marrin gjurmët e dhëmbëve. Këto gjurmë do të përdoren nga një teknik laboratori dentar për të krijuar fasetat tuaja të personalizuara. (Nëse zgjidhen fasetat kompozite, nuk kërkohen mbresa dentare.

Laboratorit dentar mund t'i duhen disa javë për të përfunduar fasetat dhe ndërkohë, dentisti juaj mund të aplikojë faseta të përkohshme nëse është e nevojshme. Pasi tekniku t'i përfundojë ato vendosen në dhëmbët tuaj.

Çfarë Ndodh Gjatë Vendosjes Së Fasetave?

Dentisti juaj do të ekzaminojë përshtatjen, ngjyrën dhe formën e fasetave tuaja gjatë një vizite përpara se të aplikojë ngjitësin dentar për t'i ngjitur fort në vend. Së fundi, ata do të ekzaminojnë kafshimin tuaj dhe do të bëjnë korrigjimet e nevojshme. Tani është koha e duhur të informoni dentistin tuaj nëse dëshironi të ndryshoni ngjyrën ose formën e fasetave. Për t'u siguruar që fasetat janë në gjendje të mirë dhe të përshtaten si duhet, ata do të bashkëpunojnë ngushtë me ju dhe laboratorin dentar.

Pasi nuk ka periudhë rikuperimi pas vendosjes së fasetave dhe pas procedurës, pacientët mund ti rikthehen aktiviteteve tyre të rregullta në të njëjtën ditë. Pasi efekti anestezisë të dal, ju gjithashtu mund të hani ose pini pa problem.

A Kërkojnë Kujdes Të Veçantë Fasetat Dentare?

Për të ruajtur funksionalitetin dhe pamjen e fasetave tuaja, gjithçka që duhet të bëni është të lani dhëmbët me furçë, të përdorni fillin dhe të vizitoni rregullisht dentistin tuaj. Përdorni pastë dhëmbësh me fluor jo-gërryes dhe një furçë dhëmbësh me qime të buta. Produktet zbardhuese duhet të shmangen pasi ato mund të gërvishtin fasetat tuaja.

Ju gjithashtu duhet të shmangni kafshimin e sendeve të forta ose ushqimet krokante si mollët, karotat dhe mishin e fortë për të zgjatur jetën e fasetave tuaja. Evitojini këto vakte dhe përdorni dhëmbët e pasmë për t'i përtypur.

Edhe pse fasetat e porcelanit janë rezistente ndaj njollave, gjithsesi është mirë të qëndroni larg ushqimeve dhe pijeve me ngjyra të errëta, si manaferrat, vera e kuqe, kafeja dhe çaji. Nëse i konsumoni këto ushqime rregullisht ato mund të marrin ngjyrë.

Si Të Kujdeseni Për Fasetat Dentare

Women cleaning her veneers.

Fasetat tuaja mund të rezistojnë më gjatë nëse praktikoni kujdesin e duhur oral, si larja e dhëmbëve dhe pastrimi me fill por mund të dëmtohen nëse ka prishje të dhëmbëve ose sëmundje të mishrave. Veprimet e mëposhtme janë thelbësore për të mbajtur fasetat tuaja të sigurta dhe shëndetin tuaj dentar në kontroll:

 • Investoni në një furçë dhëmbësh të mirë elektrike.
 • Zgjidhni pastën e duhur të dhëmbëve që përmban fluor. 
 • Pastroni dhëmbët me fill të paktën dy herë në ditë.
 • Përdorni një kruajtëse gjuhe. 
 • Vizitoni rregullisht dentistin tuaj për kontrolle të rregullta. 

Avantazhet Dhe Disavantazhet E Fasetave Dentare 

Cilat Janë Avantazhet E Fasetave Dentare?

Disa prej avantazheve të fasetave dentare janë:

 • Fasetat mund të përmirësojnë ndjeshëm pamjen e buzëqeshjes suaj.
 • Për efekte realiste, ato përputhen në mënyrë të përkryer me dhëmbët tuaj natyralë.
 • Fasetat janë më rezistente ndaj njollave sesa smalti natyral i dhëmbëve tuaj.
 • Mirëmbajtja e fasetave dentare nuk përfshin ndonjë punë shtesë.
 • Ato mund të rezistojnë për dhjetë deri në pesëmbëdhjetë vjet nëse u jepet kujdesi i duhur.

Cilat Janë Disavantazhet E Fasetave?

 • Ashtu si me çdo procedurë dentare, fasetat kanë gjithashtu disa të meta dhe disa prej tyre janë:
 • Një pjesë e smaltit të dhëmbëve tuaj do të hiqet gjatë procedurës së përgatitjes.
 • Fasetat nuk janë të kthyeshme.
 • Ekziston rreziku i rritjes së ndjeshmërisë ndaj pijeve dhe ushqimeve të nxehta dhe të ftohta. 
 • Fasetat mund të bien në disa raste.

Pas Vendosjes Së Fasetave

Pas kryerjes së procedurës, ka disa gjëra që duhet të keni parasysh në mënyrë që të mbani fasetat tuaja sa më të shëndetshme. Disa rekomandime mund të jenë: 

 • Përdorni një pastë dhëmbësh me fluor çdo ditë.
 • Përdorni një furçë dhëmbësh elektrike me qime të buta.
 • Përdorni një gargarë antibakteriale pasi të keni larë dhëmbët.
 • Mos hapni sende ose mos hani ushqime të forta me dhëmbët tuaj të rinj.
 • Planifikoni vizita rutinë me dentistin tuaj. 

​Pyetjet E Bëra Më Shpesh

A I Dëmtojnë Fasetat Dhëmbët Natyral?

Jo. Dhëmbët tuaj nuk dëmtohen në mënyrë aktive nga fasetat. Megjithatë, struktura natyrale themelore e dhëmbit mund të përkeqësohet. Për këtë arsye, është shumë e rëndësishme të lani dhëmbët me furçë, të përdorni fillin dhe të planifikoni pastrime rutinë te dentisti.

Cilat Janë Avantazhet E Fasetave Dentare?

Edhe përse përgatitja e fasetave kërkon pak heqje të smaltit të dhëmbit, gjatë procedurës ruhet sasia më e madhe e strukturës së dhëmbit. Fasetat dentare mund të përmirësojnë pamjen e dhëmbëve tuaj dhe priten mirë nga mishrat e dhëmbëve. Me fasetat e porcelanit, ngjyra mund të zgjidhet në mënyrë specifike dhe ato janë rezistente ndaj njollave.

Cilat Janë Disa Nga Disavantazhet E Fasetave Dentare?

Duhet të dini se pasi dhëmbi juaj të jetë përgatitur për procedurën nuk ka më kthim pas. Edhe në rastet kur faseta pëson të frakturë, mund të jetë e vështirë për të rregulluar pa e zëvendësuar të gjithën. Është shumë e rëndësishme të hiqni dorë nga zakonet e këqija si kafshimi i thonjve ose kafshimi i stilolapsave, pasi këto mund të shkaktojnë copëtimin e tyre. Fasetat gjithashtu nuk janë një trajtim i rekomanduar për paciientët me mishra jo të shëndetshëm. Për më tepër, copëtimi ose plasaritja e fasetave janë rreziqe që lidhen me shtrëngimin ose bluarjen e dhëmbëve. Së fundi, mirëqenia e fasetave varet shumë nga kujdesi pasues prandaj është e rëndësishme të mbani gojën tuaj të shëndetshme dhe të vizitoni dentistin tuaj rregullisht.

Kush Është Një Kandidat I Mirë Për Fasetat E Porcelanit?

Fasetat janë një opsion i mundshëm për pacientët të cilët kanë dhëmbë të zbardhur ose të dëmtuar, pasi ato mund ti mbulojnë këto dëmtime të dhëmbëve tuaj natyralë. Ato janë gjithashtu procedura më e pëlqyer për ata që dëshirojnë të kenë një buzëqeshje perfekte ose për të rregulluar dhëmbët e tyre tërsisht.

Kush Nuk Është Një Kandidat I Përshtatshëm Për Fasetat E Porcelanit?

Nëse keni prishje serioze të dhëmbëve, thjesht mbulimi i tij me faset nuk është i rekomandushëm. Para fillimit të procedurës, diskutoni me dentistin tuaj mundësinë e nxjerrjes së dhëmbëve të përkeqësuar. Kërcitja e dhëmbëve mund të jetë gjithashtu një problem, por protetodonti juaj mund të rekomandojë një mbrojtës të gojës ose masa të tjera parandaluese për t'ju ndihmuar të shmangni dëmtimin e fasetave tuaja. 

Sa Kohë Zgjasin Fasetat Dentare?

Fasetat zakonisht zgjasin nga pesë deri në dhjetë vjet. Përtej larjes rutinë, pastrimit me fill dentar dhe vizitave tek dentisti te mjeku protezë, ata nuk kanë nevojë për më shumë kujdes. Me kujdesin e duhur ato mund të zgjasin shume. Është shumë e këshillueshme që të bëhen kontrolle vjetore dhe pastrime profesionale çdo gjashtë muaj si me dhëmbë natyral ashtu dhe me faseta.

Sa Faseta Janë Të Nevojshme?

Për të kuptuar nëse fasetat janë opsioni më i mirë apo sa nevojiten, është e nevojshme një konsultë me dentistin. Të vendosni një sasi të barabartë fasetash është një ide e mirë sepse rezultatet do të duken më natyrale.  

Si Të Kujdesem Si Duhet Për Fasetat?

Metodat më të mira për të mbajtur fasetat tuaja të sigurta janë përdorimi i një mbrojtësi goje gjatë natës, larja me furçë dy herë në ditë për dy minuta dhe përdorimi i fillit dentar çdo ditë. Ngrënia e ushqimeve të forta si arrat ose thyerja e lëvozhgave me fasetat e përparme këshillohet gjithashtu të shmanget pasi mund të shkaktojë dëmtim të tyre.  

Cila Është Arsyeja Më E Zakonshme Për Të Zëvendësuar Fasetat?

Fasetat prej porcelani kanë shumë force dhe jane shumë rezistente ndaj dëmtimeve. Në disa raste ndodh që dhëmbëve ti ekspozohet rrënja duke për shkak të recesionit të mishrave të dhëmbëve dhë për këtë arsye shumë pacient mund të deshirojnë të vendosin faseta për ti mbuluar ato. Për shkak se fasetat ngjiten tek dhëmbët natyralë, shëndeti i dhëmbëve dëmtohet vetëm pak. Si thamë dhe më lart nëse kujdeseni si duhet për dhëmbët e vendosur, rreziku i dëmtimit ose i prishjes minimizohet ndjeshëm.

Sa Kushtojnë Fasetat?

Kostoja e përgjithshme e fasetave do të varet nga materiali i përdorur, çmimet e klinikës dhe numri i dhëmbëve që duhet të zëvendësohen. Gjatë konsultimit fillestar, dentisti ynë do të përcaktojë çdo faktor, do të diskutojë detajet dhe do të vendosë çmimin e përshtatshëm. 

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!