Avantazhet dhe disavantazhet e implanteve dentare

Një implant për dhëmbët është një zëvendësues i bërë nga njeriu për rrënjën natyrale të dhëmbit që futet në kockën e nofullës për të siguruar mbështetje për një dhëmb protetik (kurorë). Ndërsa ka përparësi të shumta, mund të mos jetë i përshtatshëm për të gjithë. Gjatë gjithë instalimit të implanteve dentare, administrohet një anestezik lokal për të mpirë gojën.

E gjithë procedura kryhet përmes kirurgjisë, megjithëse operacioni zakonisht zgjat deri në 90 minuta, i gjithë procesi mund të zgjasë nga 6 deri në 12 muaj, duke qenë se kërkohen disa takime dentare. Implantet dentare janë të përshtatshme për arritjen e një pamjeje autentike pas zëvendësimit të dhëmbëve që mungojnë. Megjithatë, ato mund të mos jenë të përshtatshme për njerëzit që nuk janë në gjendje t'i nënshtrohen operacionit dentar dhe për fat të keq, ato mund të jenë më të kushtueshme se alternativat e tjera. Le të shqyrtojmë të mirat dhe të këqijat e implanteve dentare në krahasim me procedurat e tjera dentare.

Përfitimet e implanteve dentare

Sa herë që mbulohen me një kurorë, implantet dentare mund t'i ngjajnë dhëmbëve natyralë dhe zakonisht janë shumë të qëndrueshëm, duke ofruar një sasi të madhe avantazhesh ndaj trajtimeve alternative.

Qëndrueshmëria

Krahasuar me çdo opsion tjetër dhe me një shkallë suksesi mbi 97% për 10 vjet, standardi i artë për trajtimin e dhëmbëve të humbur mbetet implanti dentar me titan. Një studim tjetër, por këtë herë i kryer në vitin 2021 në një shkallë shumë të gjerë, vëzhgoi jetëgjatësinë e 10,871 implanteve gjatë 22 viteve dhe studiuesit zbuluan shkallët e mbijetesës për implantet e:

 • 98.9% pas 3 vitesh
 • 98.5% pas 5 vitesh
 • 96.8% pas 10 vitesh
 • 94.0% pas 15 vitesh

Për krahasim, sipas një rishikimi të vitit 2021, protezat e plota kanë një jetëgjatësi mesatare prej 10.1 vjetësh. Urat dentare, ose e kundërta, në përgjithësi duhet të zëvendësohen çdo 5 deri në 15 vjet.

Ndalon humbjen e kockave

Kocka e nofullës në atë rajon mund të përjetojë stres të reduktuar pas humbjes së një dhëmbi, duke rezultuar në humbje kockore me kalimin e kohës pasi trupi rithith disa nga indet e vetme. Megjithatë, implantet dentare mund ta ndalojnë këtë të ndodhë.

Studimet dhe kërkimet kanë treguar se humbja e 30% të kreshtës alveolare vjen për shkak të humbjes së dhëmbit - duhet theksuar: kreshta alveolare është ajo pjesë e kockës së nofullës që strehon folenë e dhëmbit. Humbja e kockave ndodh kryesisht gjatë gjashtë muajve të parë,

Duke qëndruar në korsinë e studimeve, le t'ju themi gjithashtu se një përmbledhje e studimeve të vitit 2016 zbuloi se implantet dentare janë të afta të ndihmojnë në ruajtjen e kreshtës alveolare thjesht duke ulur shkallën e resorbimit të kockës, e cila është shkatërrimi i indeve kockore përpara se ajo të absorbohet nga trupi.

Pamja dhe ndjesia natyrale

Një rrënjë artificiale për një dhëmb, një implant dentar mund të ketë një kurorë të vendosur mbi të nga dentistët. Kjo kurorë i ngjan dhe ndjehet si një dhëmb natyral, duke e bërë atë një opsion më komod se alternativat si protezat. Një studim i kryer në Suedi në vitin 2016 anketoi 400 individë me postë dhe zbuloi se 94% e të anketuarve raportuan se ishin të kënaqur me estetikën e implantit të tyre.

Ruan stabilitetin e dhëmbëve të tjerë

Humbja e një dhëmbi mund të rezultojë në zhvendosjen e dhëmbëve ngjitur drejt boshllëkut, duke çuar në këtë mënyrë në problemet e kafshimit dhe vështirësi gjatë përtypjes. Kjo është arsyeja pse implantet dentare janë të nevojshme: futja e një implanti në hapësirën e zbrazët mund të mbushë hendekun midis dhëmbëve dhe të ruajë mirëqenien e dhëmbëve fqinjë duke parandaluar zhvendosjen e tyre.

Rikthen pamjen kozmetike të fytyrës suaj

Humbja e kockave të nofullës pas humbjes së një dhëmbi ose dhëmbësh mund të modifikojë fytyrën tuaj. Mund të rezultojë në modifikime të tilla si:

 • lëkura e varur
 • faqet e varura
 • pamje më e mbushur
 • shtrembërimi i dhëmbëve

Nëse ju mungojnë shumë dhëmbë, ndryshimet në fytyrën tuaj do të jenë më të dukshme. Implantet dentare mund të pengojnë në mënyrë efektive këto ndryshime duke ruajtur stabilitetin strukturor të nofullës suaj dhe duke reduktuar humbjen e kockave.

Kur flet dhe përtypet, ato janë njësoj si dhëmbët e vërtetë

Gjatë përtypjes, një implant dentar ngjan më shumë me dhëmbët tuaj të vërtetë sesa protezat e zakonshme ose urat. Mund të ndihmojë gjithashtu në ruajtjen e modeleve tuaja të të folurit duke riparuar vrimat në dhëmbët tuaj që shkaktojnë ndryshime në mënyrën se si ajri udhëton nëpër gojë ndërsa flisni.

Protezat janë dhëmbë të rremë të ndashëm që janë ngjitur në një implant (ose shumë implante). Në një studim të vitit 2019, studiuesit zbuluan se një grup prej 32 pacientësh kishin përmirësuar kuptueshmërinë e të folurit pasi kishin 5 ose 6 mikro implante për të mbështetur mbidenturat pas një periudhe përshtatjeje 4-mujore. Pas terapisë, disa pacientë përjetuan vështirësi të lehta me tingujt "s". Protezat e mbivendosura njihen ndonjëherë si proteza të mbështetura nga implantet.

Forca e kafshimit është rikthyer

Studiuesit zbuluan se mbiprotezat e nofullës së poshtme të mbështetura nga implantet rritin forcën e kafshimit kur krahasohen me protezat e zakonshme në një studim të vitit 2016.

Rrit cilësinë e jetës

Studiuesit nuk vërejtën asnjë dështim të implantit në një takim 3-vjeçar pasues në mesin e 98 pacientëve që morën mbidentura të mbështetura nga implanti në një studim të vitit 2019. Studiuesit arritën në përfundimin se protezat e mbivendosura të mbështetura me implant mund të përmirësojnë kushtet e jetesës, ndërkohë që paraqesin pak rreziqe dhe kanë një përqindje të lartë të jetëgjatësisë së implantit.

Përfitimet e implanteve dentare kundrejt urave

Implantet dentare ofrojnë disa përparësi ndaj urave të rregullta dentare, duke përfshirë:

 • Ata kanë një jetëgjatësi më të gjatë.
 • Duken më natyrale.
 • Ata priren të shkaktojnë më pak prishje në dhëmbët fqinjë.
 • Ata nuk kërkojnë shkatërrimin e dhëmbëve fqinjë.

Përfitimet e implanteve dentare mbi protezat

Implantet dentare ofrojnë disa përparësi ndaj protezave të zakonshme, duke përfshirë:

 • Ngjajnë me dhëmbët tuaj të vërtetë në pamje dhe ndjesi.
 • Kërkojnë më pak mirëmbajtje në baza ditore.
 • Mund ta bëjnë përtypjen më të rehatshme.
 • Zakonisht kanë një jetëgjatësi më të gjatë.
 • Mund të ndihmojnë në ruajtjen e indit kockor të nofullës.

Rreziqet dhe disavantazhet e implantit dentar

Më poshtë janë disavantazhet kryesore të implanteve:

 • Zakonisht ato janë më të shtrenjta se zgjedhjet alternative të trajtimit.
 • Mund të mos mbulohen nga sigurimi juaj shëndetësor.
 • Kërkojnë kirurgji dentare.
 • I gjithë procesi i implantimit mund të kërkojë disa takime me dentistin gjatë një periudhe prej 6 deri në 12 muaj.
 • Mund të kenë nevojë fillimisht për një transplant kockor dentar.

Implantet dentare, si të gjitha trajtimet kirurgjikale, mbartin disa rreziqe, duke përfshirë:

 • dëmtimi i dhëmbëve ose indeve fqinje
 • hemorragji
 • dështimi i një implanti
 • recesioni i mishrave të dhëmbëve
 • infeksion
 • reaksion alergjik anestetik
 • lëndim i indeve ose nervave

Shkalla e dështimit të implantit tek duhanpirësit është gjetur të jetë 11% dhe 5% te joduhanpirësit.

Kush është një kandidat i mirë për implantet dentare?

Një perspektivë e shkëlqyer për implantet dentare është dikush që ka një shëndet jashtëzakonisht të mirë oral dhe një dhëmb të humbur ose të hequr. Për të zbuluar nëse jeni të përshtatshëm për operacionin e implantit dentar, kontaktoni Dr. Roland Zhuka për një konsultë falas dhe vlerësim të gjendjes tuaj.

Disa faktorë që mund t'ju pengojnë të merrni një implant dentar përfshijnë:

 • diabeti që nuk është kontrolluar
 • çrregullime të koagulimit të gjakut
 • pirja e tepërt e duhanit
 • sëmundje metabolike të kockave
 • terapi aktive e kancerit

Implantet dentare janë shpesh më të shtrenjta se trajtimet e tjera si kurorat ose ura, prandaj ato mund të mos jenë alternativa më e mirë nëse ju mungon sigurimi dentar.

Përfundime

Implantet dentare janë proteza dentare me jetëgjatësi që rikthejnë rrënjën e dhëmbit. Për t'i mbuluar ato mund të përdoren kurora, proteza ose ura. Megjithëse implantet dentare mund të ofrojnë rezultate me pamje natyrale dhe afatgjatë, ato janë më të kushtueshme se zgjedhjet alternative të trajtimit. Një dentist mund t'ju këshillojë nëse një implant është zgjidhja më e mirë për ju ose nëse një protezë tjetër dentare do të ishte e preferueshme. Nëse dëshironi përfitimet e implanteve dentare, por nuk dëshironi të shpenzoni një shumë të madhe parash, konsideroni turizmit dentar në Shqipëri. Udhëtimi për trajtimin tuaj dentar do t'ju lejojë të merrni kujdes dentar të cilësisë së lartë me një kosto të ulët!

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.