Çfarë janë implantet dentare dhe si funksionojnë ato? 

Kirurgjia e implantit dentar është një trajtim që zëvendëson dhëmbët e dëmtuar ose të humbur me dhëmbë artificialë që funksionojnë në mënyrë të ngjashme me dhëmbët natyralë. Implantet dentare në Shqipëri mund të jenë një zgjidhje më e përshtatshme në krahasim me protezat ose urat, si dhe një alternativë ideale sa herë që mungesa e rrënjëve natyrale të dhëmbëve pengon vendosjen e protezave ose zëvendësimeve të dhëmbëve me urë. 

Lloji i implantit të përdorur dhe shëndeti i nofullës suaj përcaktojnë se si kryhet operacioni i implantit dentar. Shumë metoda mund të përfshihen në kirurgjinë e implantit dentar. Avantazhi kryesor i implanteve është se ato ofrojnë mbështetje të qëndrueshme për dhëmbët tuaj të rinj, një procedurë që kërkon që kocka të riparohet në mënyrë të sigurt rreth implantit. Meqenëse rigjenerimi i kockave kërkon kohë, procedura mund të marrë muaj për të përfunduar.

Pse njerëzit zgjedhin implantet dentare?

Implantet dentare implantohen në mënyrë kirurgjikale në nofullën tuaj për të vepruar si rrënjët e dhëmbëve që mungojnë. Meqenëse titani në implante integrohet me kockën tuaj të nofullës, ato nuk do të rrëshqasin, nuk do të gjenerojnë zhurmë ose do të shkaktojnë dëmtime të kockave. Dhe komponentët nuk do të përkeqësohen si dhëmbët që plotësojnë urën tradicionale. 

Implantet dentare mund të jenë të përshtatshme për ju nëse: 

 • Keni një ose edhe më shumë dhëmbë të humbur
 • Nofulla juaj është plotësisht e zhvilluar
 • Keni dendësi të mjaftueshme kockore për të suportuar implantet ose jeni të gatshëm t'i nënshtroheni një transplanti kockash
 • Keni inde të forta të gojës
 • Nuk keni çrregullime mjekësore që do të ndërhyjnë në riparimin e kockave
 • Nuk mund ose nuk dëshironi të mbani proteza dentare
 • Dëshironi të përmirësoni aftësitë tuaja të të folurit
 • Jeni të gatshëm t'i përkushtoheni këtij procesi për disa muaj
 • Nuk konsumoni duhan

Rreziqet e mundshme

Kirurgjia e implantit dentar, si çdo operacion tjetër, mbart disa shqetësime shëndetësore. Megjithatë, problemet janë të rralla, dhe megjithëse lindin herë pas here, ato zakonisht janë të vogla dhe zgjidhen lehtësisht. Ndër rreziqet janë:

 • Infeksioni në vendin e implantit.
 • Lëndime ose dëmtime në zonat ngjitur, si dhëmbët e tjerë ose enët e gjakut.
 • Dëmtimi i nervit mund të rezultojë në siklet, ngurtësi ose thumbim në dhëmbët natyralë, mishrat, buzët ose mjekrën tuaj.
 • Kur implantet dentare të futura në nofullën e sipërme depërtojnë në një nga kavitetet tuaja të sinusit, mund të shfaqen komplikacione.

Si mund të përgatiteni për operacionin e implanteve dentare?

Një mjek që merret ekskluzivisht me kushtet e gojës, nofullës dhe fytyrës (kirurg oral dhe maksilofacial), një dentist që trajton pjesët e gojës që mbështesin dhëmbët, si mishrat dhe kockat (periodontist), një dentist që dizajnon dhe përshtat dhëmbët artificialë (protestodonti) ose një specialist i veshit, hundës dhe fytit (ENT) mund të përfshihen të gjithë në procesin e përgatitjes për implantet dentare. 

Për shkak se implantet dentare kërkojnë një ose më shumë operacione kirurgjikale, ju duhet t'i nënshtroheni një vlerësimi të plotë për t'u përgatitur për trajtimin, i cili përfshin sa më poshtë: 

 • Ekzaminimi i plotë i dhëmbëve. Ju mund të bëni rreze X dentare dhe foto 3D, si dhe rindërtim të dhëmbëve dhe nofullës suaj.
 • Shqyrtoni anamnezën tuaj. Informoni mjekun tuaj për çdo problem mjekësor që keni, si dhe për çdo ilaç që po merrni, duke përfshirë ilaçet dhe vitaminat me recetë dhe pa recetë. Mjeku juaj mund t'ju japë antibiotikë përpara operacionit nëse keni probleme specifike kardiake ose implante ortopedike për të ndihmuar në shmangien e kontaminimit.
 • Strategjia e trajtimit. Kjo strategji është përshtatur me rrethanat tuaja të veçanta dhe merr parasysh aspekte të tilla si numri i dhëmbëve që duhet të zëvendësohen si dhe cilësinë e nofullës suaj dhe dhëmbëve të mbetur. 

Anestezia lokale, qetësimi dhe anestezia e përgjithshme janë të gjitha mundësi për realizimin e implante dentare pa dhimbje. Konsultohuni me specialistin tuaj dentar për të përcaktuar se cila zgjedhje është e përshtatshme për ju. Sipas llojit të anestezisë që keni, ekipi juaj i kujdesit dentar do t'ju këshillojë se çfarë të konsumoni para operacionit. Nëse jeni nën qetësim ose anestezi të përgjithshme, organizoni që një individ t'ju çojë në shtëpi pas operacionit dhe të relaksoheni për pjesën tjetër të ditës.

Çfarë mund të prisni para operacionit?

Kirurgjia e implantit dentar zakonisht kryhet si një operacion ambulator në faza, me kohë rikuperimi midis operacioneve. Ka disa hapa të përfshirë në vendosjen e një implanti dentar, të tilla si:

 • Heqja e një dhëmbi të dëmtuar
 • Transplant kockor (kur nevojitet)
 • Vendosja e implanteve
 • Zhvillimi dhe riparimi i kockave
 • Vendosja e abutmentit
 • Vendosja e dhëmbëve artificialë 

Nga fillimi në fund, e gjithë procedura mund të kërkojë muaj. Një pjesë e madhe e asaj kohe shpenzohet duke u rikuperuar dhe duke pritur që kocka e re të formohet në nofullën tuaj. Disa hapa mund të kenë nevojë të kombinohen sipas rrethanave tuaja, procedurës së saktë të kryer ose materialeve të përdorura.

Kur është i nevojshëm transplantimi i kockave?

Nëse kocka juaj e nofullës është shumë e hollë ose e brishtë, mund të keni nevojë për shartimin e kockave përpara se t'i nënshtroheni operacionit të implantit dentar. Kjo është vetëm për shkak se veprimi i fuqishëm i përtypjes së gojës suaj shkakton më shumë tendosje në kockën tuaj dhe nëse nuk mund të akomodojë implantin, operacioni ka shumë të ngjarë të dështojë. Një transplant kockor mund të sigurojë një bazë më të qëndrueshme për implantin. 

Një shumëllojshmëri e materialeve të transplantit të kockave mund të përdoren për të riparuar një nofull. Një transplant kockor natyral, si ai që vjen nga një pjesë tjetër e trupit tuaj, ose një transplant kockor sintetik, si materiali zëvendësues i kockave që mund të ofrojë gjithashtu struktura mbështetëse për rritjen e kockave të reja, janë dy mundësi. Diskutoni me dentistin tuaj zgjidhjet më të mira për ju. 

Kockës së transplantuar mund t'i duhen shumë muaj për të prodhuar mjaftueshëm kockë të re për të mbajtur një implant dentar. Në disa rrethana, mund të kërkohet transplantim minimal kockor, i cili më pas mund të kryhet njëkohësisht me kirurgjinë e implantit. Mënyra se si përparoni përcaktohet nga gjendja e nofullës suaj.

Vendosja e implantit dentar

Gjatë pjesës më të madhe të procedurës për vendosjen e implantit dentar, kirurgu juaj oral do të bëjë një çarje në mishrat e dhëmbëve për të zbuluar kockën. Vrimat hapen në kockë për të akomoduar shtyllën metalike të implantit dentar. Shtylla vendoset thellë në kockë sepse do të veprojë si rrënja e dhëmbit. 

Ju do të vazhdoni të keni një zgavër ku ju është hequr dhëmbi në këtë pikë. Nëse është e nevojshme, një lloj proteze e pjesshme, e përkohshme mund të implantohet për pamje. Kjo protezë mund të hiqet për pastrim dhe gjumë.

Në pritje të zhvillimit të kockave

Oseointegrimi fillon pasi shtylla metalike e implantit vendoset në nofullën tuaj. Kocka e nofullës rritet dhe bashkohet me pjesën e sipërme të implantit dentar gjatë gjithë kësaj procedure. Kjo procedurë, e cila mund të zgjasë shumë muaj, siguron një bazë të qëndrueshme për dhëmbin e ri artificial, ashtu si rrënjët ofrojnë për dhëmbët e vërtetë.

Vendosja e abutmentit

Pas përfundimit të osseointegrimit, mund të kërkohet një operacion shtesë për të futur abutmentin, pjesën në të cilën do të ngjitet përfundimisht kurora. Ky operacion i vogël kryhet shpesh në një mjedis ambulator nën anestezi lokale. 

Për të instaluar abutmentin, ndiqen këto hapa: 

 • Kirurgu juaj oral do të rihapë mishrat e dhëmbëve për të zbuluar implantin dentar.
 • Implanti dentar është i lidhur me abutmentin.
 • Më pas indi i mishit të dhëmbëve mbyllet rreth e qark, por jo mbi të. 

Kur futet shtylla metalike e implantit dentar, mbështetja lidhet ndonjëherë me të. Kjo do të thotë që ju nuk do të keni nevojë për një procedurë të mëtejshme kirurgjikale. Por, meqenëse abutmenti është pak nën vijën e mishit të dhëmbëve, është i dukshëm kur hapni gojën - dhe do të mbetet i tillë nëse dhe derisa dentisti juaj të finalizojë protezën e dhëmbit. Disa njerëz nuk e pëlqejnë atë pamje dhe preferojnë ta vendosin abutmentin në një operacion të veçantë. 

Mishrat tuaja duhet të rikuperohen për afërsisht dy javë pas vendosjes së abutmentit përpara se të vendoset dhëmbi i rremë.

Zgjedhja e dhëmbëve tuaj të rinj

Gjurmët e mëtejshme të gojës suaj dhe dhëmbëve të mbetur do të merren pasi mishrat e dhëmbëve të jenë shëruar. Këto gjurmë përdoren për të krijuar kurorën, e cila është dhëmbi juaj zëvendësues i gjallë. Kurora nuk mund të vendoset derisa nofulla juaj të jetë mjaft e fortë për të përballuar funksionin e dhëmbit të ri.

Ju dhe dentisti juaj mund të zgjidhni dhëmbë protetikë që janë të shkëputshëm, të fiksuar ose një përzierje e të dyjave: 

 • E lëvizshme. Ky lloj është i krahasueshëm me një protezë tradicionale të lëvizshme në atë që mund të jetë e pjesshme ose e plotë. Ka dhëmbë të bardhë fallco të rrethuar nga çamçakëz plastik rozë. Ai fiksohet në vend duke u instaluar në një kornizë metalike që është e fiksuar në mbështetësen e implantit. Është lehtësisht i lëvizshëm për riparime ose pastrim të zakonshëm.
 • E fiksuar. Një dhëmb i rremë vidhoset fort ose ngjitet në një mbështetëse implanti të individualizuar në këtë lloj. Dhëmbi nuk mund të hiqet për pastrim ose gjatë gjumit. Në mënyrë tipike, çdo kurorë është e lidhur me implantin e saj dentar. Meqenëse implantet janë kaq të forta, shumë dhëmbë mund të zëvendësohen me një implant kur lidhen së bashku.

Pas procedurës

Ju mund të përjetoni disa nga shqetësimet e zakonshme që lidhen me çdo formë të kirurgjisë dentare, pavarësisht nëse keni kryer operacionin e implantit dentar në një fazë ose në disa faza, si p.sh. 

 • Mishrat dhe fytyra juaj mund të ënjten.
 • Lëkura dhe mishrat e dhëmbëve mund të nxihen.
 • Mund të përjetoni pak dhimbje.
 • Mavijosje e lehtë dhe gjakderdhje. 

Pas operacionit të implantit dentar, mund të keni nevojë për qetësues dhimbjesh ose antibiotikë. Konsultohuni me kirurgun tuaj oral nëse inflamacioni, dhimbja ose ndonjë gjendje tjetër përkeqësohet në ditët pas operacionit.

Mund t'ju kërkohet të hani ushqime të buta pas çdo faze të operacionit për të lejuar që vendi i kirurgjisë të rikuperohet. Në përgjithësi, kirurgu juaj do të përdorë sutura vetë-shpërndarëse. Nëse qepjet tuaja nuk shpërndahen vetë, mjeku juaj do t'i heqë ato.

Rezultatet e implanteve dentare

Shumica e implanteve dentare janë të kënaqshme. Megjithatë, kocka jo gjithmonë bashkohet mjaftueshëm me implantin metalik. Për shembull, pirja e duhanit mund të çojë në dështimin e implantit dhe probleme të tjera.

Nëse kocka pushon së bashkuari siç duhet, implanti merret, kocka pastrohet dhe procesi përsëritet në afërsisht tre muaj. 

Ju mund të mirëmbani rezultatet e trajtimit tuaj dentar - dhe dhëmbëve tuaj natyralë - duke ndjekur këshillat e mëposhtme: 

 • Mbani higjienë të mirë dentare. Mbani implantet, dhëmbët artificialë dhe indet e mishrave të dhëmbëve të pastër në të njëjtën mënyrë siç bëni dhëmbët tuaj të vërtetë. Pastrimi i qosheve dhe të çarave rreth dhëmbëve, mishrave të dhëmbëve dhe shtyllave metalike mund të bëhet më i lehtë duke përdorur furça dhëmbësh të prodhuara posaçërisht, të tilla si një furçë ndërdhëmbësh që rrëshqet midis dhëmbëve.
 • Vizitoni dentistin tuaj rregullisht. Organizoni takime dentare me Dr. Roland Zhuka për të garantuar shëndetin e mirë dhe funksionimin efektiv të implanteve tuaja dhe ndiqni rekomandimet profesionale për pastrimin e tyre.
 • Parandaloni zakonet e dëmshme. Përtypja e gjërave të forta si akulli dhe ëmbëlsirat e forta mund të shkatërrojë kurorat tuaja - ose dhëmbët tuaj natyralë. Duhani dhe artikujt që përmbajnë kafeinë që çngjyrosin dhëmbët duhet të shmangen. Nëse kërcitni dhëmbët, kërkoni terapi.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.