Çfarë duhet të bëni nëse humbisni një dhëmb kur jeni të rritur?

Humbja e një dhëmbi të përhershëm si një i rritur sjell një grup të ndryshëm emocionesh në krahasim me humbjen e dhëmbëve si fëmijë. Në vend të gëzimit dhe pritjes së një vizite të zanës së dhëmbëve, ju përjetoni një ndjenjë shoku dhe frike, duke kuptuar se ky dhëmb nuk do të rritet përsëri. Mungesa e kartëmonedhave të qarta të dollarit nën jastëkun tuaj shërben si një kujtesë. Nëse aktualisht po përballeni me humbjen e një dhëmbi të rritur dhe kërkoni udhëzime se si të vazhdoni, lexoni më tej për këshilla të vlefshme se si të veproni në këtë situatë. Të jeni të sigurt se duke ndjekur masat e duhura, mund ta kapërceni këtë pengesë me rezultate pozitive.

Losing an adult tooth.

Çfarë problemesh mund të shkaktohen nga humbja e dhëmbit?

  • Higjiena e keqe dentare – Kujdesi i pamjaftueshëm për dhëmbët tuaj është faktori kryesor për humbjen e dhëmbëve. Kur infeksioni depërton poshtë vijës së mishit të dhëmbëve, mund të çojë në ndarjen e dhëmbëve nga mishrat e dhëmbëve, duke rezultuar në paqëndrueshmëri të dhëmbëve dhe humbje eventuale ose nevojën për zëvendësim.
  • Lëndimet dentare - Aksidentet ose goditjet në gojë mund të lirojnë dhëmbët ose të shkaktojnë që ata të zhvendosen plotësisht. Trauma e drejtpërdrejtë në rajonin e gojës, të tilla si aksidentet me automjete ose lëndimet e lidhura me sportin, mund të rezultojnë në këtë lloj dëmtimi.
  • Prishja e dhëmbëve – Prishja e dhëmbëve grumbullohet gradualisht me kalimin e kohës. Ndërsa kavitetet e vogla mund të trajtohen me mbushje ose kurora, prishja e gjerë mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme, duke bërë të nevojshme heqjen e dhëmbit për të parandaluar komplikime të mëtejshme.
  • Sëmundjet - Sëmundjet orale kanë potencialin të prekin si dhëmbët ashtu edhe strukturën kockore të nofullave. Ndërprerje të tilla mund të destabilizojnë dhëmbët, duke rritur mundësinë e humbjes së dhëmbëve.
  • Pirja e duhanit – Pirja e duhanit ka një ndikim të dëmshëm në shëndetin oral, veçanërisht në mishrat e dhëmbëve. Ata që pinë duhan kanë një shans më të madh për të zhvilluar sëmundje të mishrave të dhëmbëve, e cila nga ana tjetër rrit rrezikun e humbjes së dhëmbëve.
  • Kërcitja e dhëmbëve – Zakoni i kërcitjes së dhëmbëve, i njohur edhe si bruksizëm, mund të shkaktojë dëmtim afatgjatë të dhëmbëve. Kërcitja dhe shtrëngimi gradualisht e shkatërron smaltin, duke i lënë dhëmbët të prekshëm ndaj infeksionit dhe prishjes.
  • Mosha - Me rritjen e moshës, dhëmbët natyrshëm përjetojnë konsumim nga përdorimi i rregullt, duke çuar në një rrezik të shtuar të komplikimeve orale. Në mënyrë tipike, njerëzit që janë 35 vjeç ose më të vjetër janë më të ndjeshëm ndaj humbjes së dhëmbëve. 

Humbja e një dhëmbi të përhershëm nuk është vetëm një shqetësim kozmetik, por gjithashtu kërkon vëmendje të menjëhershme nga një profesionist dentar. Nëse një dhëmb është i prerë ose i plasaritur për shkak të traumës së drejtpërdrejtë, është e rëndësishme të kontaktoni menjëherë klinikën tuaj dentare. Kërkimi i kujdesit të menjëhershëm dentar përmirëson gjasat e ruajtjes dhe ringjitjes së dhëmbit. Ka hapa parandalues që mund të ndërmerrni për të mbrojtur dhëmbin dhe për të shmangur infeksionin. Kini parasysh hapat e mëposhtëm për të minimizuar rrezikun e humbjes së përhershme të dhëmbëve.

Çfarë duhet të bëj nëse më ka rënë dhëmbi?

Humbja e një dhëmbi të pjekur ndryshon nga humbja e një dhëmbi qumështi në atë që ai nuk mund të rigjenerohet natyrshëm. Pasi të bie, mishrat e dhëmbëve shërohen dhe dhëmbi zhduket përgjithmonë. Megjithatë, ka hapa që mund të ndërmerrni për të përmirësuar gjasat që dentisti juaj të jetë në gjendje të zëvendësojë dhëmbin. Duke vepruar me shpejtësi dhe duke ndjekur këto udhëzime të drejtpërdrejta, ju mund të rrisni shanset tuaja për rilidhje të suksesshme të dhëmbëve.

Locating a fallen tooth.

Hapi 1: Gjeni dhëmbin

Për të filluar, gjeni dhëmbin që mungon. Kur ta gjeni, sigurohuni që ta trajtoni nga kurora dhe jo nga rrënja. Prekja e rrënjës mund të dëmtojë indin delikat dhe të përkeqësojë dëmin. Trajtoni dhëmbin me shumë kujdes për të ruajtur gjendjen e tij, duke i mundësuar dentistit tuaj ta ribashkojë atë në mënyrë efektive.

Hapi 2: Ndaloni gjakderdhjen

Pas humbjes së dhëmbit, foleja mund të fillojë të rrjedh gjak të bollshëm. Për të ndaluar gjakderdhjen, vendosni copa pambuku të thatë dhe sterilë mbi plagë. Përdorni gishtin tuaj për të shtypur butësisht copat e pambukut, gjë që do të nxisë mpiksjen dhe do të ndalojë gjakderdhjen. Për të siguruar përthithjen efektive të gjakut, është e rëndësishme që rregullisht të zëvendësohen copat e pambukut. Mos harroni të shpëlani gojën me ujë të pastër dhe ta pështyni gjatë zëvendësimit të copave të pambukut. Është e rëndësishme të shmangni gëlltitjen e gjakut pasi mund të shkaktojë të vjella.

Cotton balls to stop the bleeding of a fallen tooth.

Hapi 3: Shpëlajeni dhëmbin

Nëse dhëmbi duket i papastër, shpëlajeni tërësisht për të eliminuar çdo papastërti dhe për ta dezinfektuar atë. Përdorni një solucion të kripur ose qumësht për të eliminuar mikrobet dhe për të parandaluar infeksionin. Shmangni përdorimin e sapunit ose produkteve të tjera pastrimi që mund të dëmtojnë indet. Përmbahuni nga fërkimi ose kruarja e dhëmbit, edhe për qëllime pastrimi, pasi kjo mund të heqë indet e vlefshme të nevojshme për rilidhjen. Në vend të kësaj, thjesht shpëlani dhëmbin dhe kurorën e tij.

Hapi 4: Vendoseni përsëri dhëmbin në fole

Pasi të keni pastruar dhëmbin dhe të keni ndalur gjakderdhjen, vendoseni me kujdes përsëri në pozicionin e tij origjinal në fole. Kjo do të ndihmojë në mbrojtjen e rrënjës dhe indeve vitale, ndërsa pështyma juaj do të ndihmojë në ruajtjen e dhëmbit dhe parandalimin e infeksionit. Për të fiksuar dhëmbin në vend, përdorni garzë mjekësore ose një leckë të pastër dhe ushtroni presion të butë duke e kafshuar atë. Kjo do të ndihmojë në mbajtjen e dhëmbit të qëndrueshëm derisa të mund të shkoni te dentisti.

Re-implanting a fallen tooth at the dentist.

Hapi 5: Kontaktoni dentistin tuaj

Është e rëndësishme të vizitoni menjëherë zyrën e dentistit tuaj. Veproni me shpejtësi dhe merrni masat e nevojshme për të siguruar një vizitë të qetë. Është thelbësore që të kërkohet trajtim dentar për dhëmbin e dëmtuar. Koha ideale për rilidhjen e suksesshme është zakonisht brenda një ore, duke theksuar rëndësinë e veprimit të shpejtë. Nëse nuk jeni në gjendje të gjeni një dentist në kohën e duhur, merrni parasysh të shkuarit në një dhomë urgjence.

Hapi 6: Sillni dhëmbin me vete

Në mes të urgjencës, ne ndonjëherë harrojmë gjërat thelbësore. Nëse nuk jeni në gjendje ta ripoziciononi dhëmbin në fole, sigurohuni që ta sillni me vete në zyrën e dentistit.

Mjekimi

Nëse mund ta toleroni dhimbjen, këshillohet që të mos merrni asnjë mjekim përpara takimit dentar. Sedacioni mund të jetë i nevojshëm gjatë procedurës dhe është më e sigurt të shmangni ilaçe shtesë në sistemin tuaj që mund të shkaktojnë komplikime. Në rast se jeni duke përjetuar dhimbje të forta, ju keni mundësinë për ta lehtësuar atë duke përdorur një jastëk ngrohjeje ose një pako të ftohtë me akull në mjekër ose nofull.

Ngrënia dhe Pirja

Ndërsa prisni për të parë dentistin, përmbahuni nga ngrënia ose pirja e ndonjë gjëje. Pa dhëmbin në vend, foleja është e ekspozuar ndaj ushqimeve dhe pijeve, të cilat mund të çojnë në një infeksion dytësor. Është më mirë të ruani një zonë të pastër derisa të merrni ndihmë profesionale. Nëse keni absolutisht nevojë për të pirë, përdorni një pipëz për të drejtuar lëngun përtej zonës së dhëmbit që mungon dhe drejt pjesës së pasme të gojës.

First aid for a tooth that has fallen out.

Ndihma e parë për një dhëmb që ka rënë

Kur një dhëmb i pjekur humbet, është thelbësore të kërkoni ndihmë dentare menjëherë për rezultate më të mira afatgjata. Zgjedhja midis vizitës në një zyrë dentare ose një dhome urgjence mund të jetë bezdisëse. Nëse nuk ka një dëmtim shoqërues që kërkon kujdes mjekësor, është e këshillueshme që të konsultoheni me një dentist urgjent pasi një mjek ER nuk mund të trajtojë në mënyrë efektive urgjencat dentare.

Disa faktorë të rëndësishëm duhet të kihen parasysh kur një dhëmb humbet, pasi ato mund të ndikojnë ndjeshëm në rezultatin përfundimtar. Së pari, është e rëndësishme të zbuloni dhëmbin e rënë. Kur e trajtoni, është thelbësore të shmangni prekjen e rrënjës në fund. Është thelbësore të ushtroni kujdes shtesë gjatë trajtimit të dhëmbit. Nëse dhëmbi është i ndotur dhe kërkon shpëlarje, rekomandohet përdorimi i pështymës ose qumështit, duke u siguruar që ai të mos bie në kontakt me asnjë lëndë tjetër, veçanërisht me sapun ose kimikate.

Hapi tjetër është rivendosja e dhëmbit në vendin e tij origjinal në gojë, gjë që mund të duket e pazakontë, por konsiderohet praktika më e mirë. Vendoseni me kujdes dhe butësisht dhëmbin përsëri në folenë e tij. Çuditërisht, trupi njeh mungesën e dhëmbit dhe duke e rifutur atë në fole, po përgatiteni për riimplantimin e tij të përhershëm nga një dentist.

Nëse nuk është e mundur të vendosni dhëmbin përsëri në vendin e tij, është thelbësore ta mbani dhëmbin në një tretësirë sterile. Si alternativa të përshtatshme mund të përdorni një tretësirë të kripur ose një gotë qumësht. Është e rëndësishme të shmangni përdorimin e ujit të ëmbël, pasi ai nuk e ruan dhëmbin aq efektivisht dhe mund të çojë në komplikime gjatë procesit të ringjitjes. Nëse qumështi ose një tretësirë e kripur nuk është e disponueshme, mbajtja e dhëmbit midis mishit të dhëmbëve dhe faqes mund të ndihmojë në mbajtjen e tij në gojë dhe ekspozimin e tij ndaj pështymës.

Urgjenca për të shkuar menjëherë tek dentisti nuk mund të mbivlerësohet, pasi në mënyrë ideale dhëmbi duhet të riimplantohet brenda një ore për të maksimizuar shanset për sukses. Gjatë kësaj periudhe kritike, është mirë që të përmbaheni nga konsumimi i çdo ushqimi apo pijeje, pasi koha do të jetë e kufizuar. Shpëlarja e gojës me ujë të ngrohtë ose të kripur këshillohet për të minimizuar shqetësimin dhe për të ndaluar çdo gjakderdhje.

Ri-implantimi i dhëmbit tuaj të rënë

Kur të mbërrini në klinikën dentare, do të përjetoni një ndjenjë lehtësimi duke ditur se një ekspert është i pranishëm për t'ju ndihmuar në përcaktimin e kursit më të përshtatshëm të veprimit bazuar në gjendjen dhe kohëzgjatjen që dhëmbi ka qenë jashtë gojës tuaj. Meqenëse koha është thelbësore për riimplantimin, dentisti do të veprojë me shpejtësi. Në rast se riimplantimi nuk është i realizueshëm, ekzistojnë opsione alternative për të rikthyer buzëqeshjen tuaj dhe për të ruajtur shëndetin afatgjatë të dhëmbëve tuaj.

Dentisti juaj mund të sugjerojë alternativa të ndryshme si një urë dentare, implant dentar ose protezë të pjesshme, duke marrë parasysh faktorë të shumtë për të arritur në vendimin optimal. Dentisti do të hetojë shkakun e humbjes së dhëmbit për të trajtuar në mënyrë efektive çdo problem themelor. Aspekti i jashtëzakonshëm i konsultimit me një dentist është të kesh dikë që mund të identifikojë zgjidhjen më të përshtatshme për ju.

Pse bien ndonjëherë dhëmbët e të rriturve?

Individë të shumtë në të gjithë Shtetet e Bashkuara kanë hasur në humbjen e të paktën një dhëmbi të pjekur për shkak të faktorëve të ndryshëm. Megjithëse kjo mund të tingëllojë shqetësuese, është e rëndësishme të merret parasysh se ndonjëherë dhëmbi që mungon ndodhet në pjesën e pasme të gojës, gjë që është vizualisht më pak shqetësuese në krahasim me një dhëmb të përparmë që mungon. Megjithatë, çdo dhëmb i përhershëm që humbet kërkon vëmendje të menjëhershme për të minimizuar dëmtimin dhe për të parandaluar komplikimet e mundshme afatgjata.

Disa shkaqe të zakonshme kontribuojnë në humbjen e dhëmbëve, duke përfshirë higjenën e pamjaftueshme të gojës që rezulton në prishjen e dhëmbëve, procesin natyral të plakjes, sëmundjet e mishrave të dhëmbëve, kancerin oral, presionin e lartë të gjakut, diabetin, artritin reumatoid dhe mungesën e kujdesit të rregullt profesional dentar. Ekzaminimet rutinë dentare, së bashku me rrezet X që mund të zbulojnë problemet në një fazë të hershme, luajnë një rol vendimtar në parandalimin e humbjes së dhëmbëve.

Për më tepër, dhëmbët mund të humbasin për shkak të lëndimeve të lidhura me sportin ose rënies aksidentale. Ndërsa këto situata mund të duken komike nëse nuk do të ishin reale, shumica e individëve gjejnë ngushëllim në të qeshurën vetëm pasi buzëqeshja e tyre të jetë rikthyer. Nuk ka vërtet asgjë më të kënaqshme sesa të rifitosh vetëbesimin pas përjetimit të një urgjence dentare.

Dental implant to replace a fallen tooth.

Si të zëvendësoni një dhëmb të rënë?

Në situatat kur nuk jeni në gjendje të zëvendësoni një dhëmb që mungon, është thelbësore që të adresoni menjëherë çështjen për të parandaluar çdo ndërlikim oral që mund të lindë. Për të ruajtur shëndetin tuaj oral dhe për të mbrojtur dhëmbët dhe nofullat tuaja nga dëmtimet shtesë, është e rëndësishme të mendoni të zëvendësoni një dhëmb që mungon. Për fat të mirë, ekzistojnë opsione të ndryshme për zëvendësimin e dhëmbëve, duke përfshirë implantet dentare, protezat dhe urat.

Implantet Dentare

Implantet dentare janë një zgjidhje e shkëlqyer dhe e besueshme për zëvendësimin e dhëmbëve. Ato përbëhen nga një rrënjë titani që futen në kockën e nofullës për të siguruar një bazë të sigurt për dhëmbin zëvendësues. Këto implante janë një investim i vlefshëm për shkak të natyrës së tyre afatgjatë, duke siguruar përdorim shumëvjeçar.

Protezat e dhëmbëve

Për një alternativë më të përballueshme dhe jo-invazive, protezat parciale janë një zgjedhje e mundshme. Këto proteza përbëhen nga një kornizë metalike që mban një dhëmb zëvendësues dhe mbërthehet rreth dhëmbëve ngjitur. Në situatat kur mishrat dhe kocka e nofullës nuk kanë forcë të mjaftueshme për të mbështetur një implant, protezat shpesh sugjerohen si një opsion i mundshëm.

Urat Dentare

Nëse keni një hendek të vogël midis dhëmbëve, urat dentare mund të jenë një zgjidhje efektive. Një urë përbëhet nga dy komponentë: dhëmbët zëvendësues dhe mbështetësja, e cila lidh urën me dhëmbët fqinjë. Ndryshe nga protezat, urat ngjiten përgjithmonë në dhëmbë.

Shënime Përfundimtare

Në urgjencat dentare, të vepruarit me shpejtësi rrit shanset për të ruajtur dhëmbët. Ndërsa humbja e një dhëmbi të përhershëm mund të jetë shqetësuese, ka masa që mund të merrni për të adresuar problemin përpara se ai të ndikojë ndjeshëm në shëndetin tuaj të përgjithshëm oral. Këto këshilla duhet të shërbejnë si një udhëzues i dobishëm në rrethana të tilla fatkeqe. Nëse keni nevojë për shërbime gjithëpërfshirëse dentare, duke përfshirë procedurat, mos ngurroni të kontaktoni Dr. Roland Zhuka.

Dr. Roland Zhuka ofron kujdes dentar për individë të të gjitha moshave. Ne e kuptojmë rëndësinë e vendosjes së zakoneve të mira dentare që në moshë të re dhe jemi të përkushtuar t'i mbështesim fëmijët tuaj në çdo hap të rrugës. Për më tepër, shërbimet tona shtrihen në fusha të ndryshme, duke përfshirë stomatologjinë estetike. Nëse dëshironi të rezervoni një takim, na kontaktoni në +355 69 70 44 409. Ne jemi të përkushtuar t'ju ndihmojmë në të gjitha kërkesat tuaja dentare.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!