Çfarë duhet të bëni pasi të kryeni një mbushje dentare?

Kujdesi për mbushjet tuaja të dhëmbëve është thelbësor për ruajtjen afatgjatë të shëndetit oral. Mbushjet dentare janë një trajtim i përdorur gjerësisht për kavitetet dentare, të cilat janë vrima të vogla që mund të zhvillohen në dhëmbë. Është thelbësore të jeni të vetëdijshëm për indikacionet që mund të sinjalizojnë praninë e një kaviteti. Pasi të identifikohet, kursi i zakonshëm i trajtimit përfshin eliminimin e pjesëve të prishura të dhëmbit, pastrimin e zonës së prekur dhe aplikimin e mbushjeve të përbërë ose amalgame. Ky proces është relativisht i shpejtë, pa dhimbje dhe i drejtpërdrejtë. Megjithatë, shumë pacientë nuk janë plotësisht të informuar për hapat e nevojshëm për të ruajtur shëndetin e mbushjeve të tyre. Është thelbësore të trajtoni këtë zonë gri për të siguruar jetëgjatësinë e mbushjeve tuaja dentare. Këtu janë disa udhëzime për t'ju ndihmuar të kujdeseni për mbushjet tuaja në mënyrë efektive.

Woman getting a dental filling at a clinic.

Çfarë janë mbushjet dentare?

Mbushjet dentare shërbejnë si zgjidhje efektive për riparimin dhe restaurimin e dhëmbëve duke përdorur materiale të ndryshme, duke përfshirë metale, plastikë, qelq dhe substanca të tjera. Këto mbushje të gjithanshme gjejnë aplikim të gjerë në trajtimin e shqetësimeve dentare si kavitetet e shkaktuara nga prishja, dhëmbët e plasaritur ose të thyer dhe erozioni i dhëmbëve të shkaktuar nga zakone si kafshimi i thonjve ose kërcitja e dhëmbëve.

Nga çfarë materialesh përbëhen mbushjet dentare?

Materiale të ndryshme përdoren për mbushjet dentare, secila me karakteristikat dhe përfitimet e veta. Këtu janë disa zgjedhje në dispozicion: amalgamë prej ari, porcelani dhe argjendi. Amalgama e argjendit përbëhet nga një përzierje e argjendit, kallajit, zinkut, bakrit dhe mërkurit. Nga ana tjetër, mbushjet me rrëshirë të përbërë, të referuara si materiale me ngjyrë dhëmbi, përbëhen nga plastika dhe qelqi.

Për të përcaktuar llojin më të përshtatshëm të mbushjes për kërkesat tuaja specifike, merren parasysh disa faktorë. Këta faktorë përfshijnë vendndodhjen dhe ashpërsinë e prishjes, koston e lidhur me materialin mbushës, mbulimin tuaj të siguracionit dhe rekomandimin profesional të dhënë nga dentisti juaj.

Dental filling procedure at the dentist.

Çfarë nuk duhet bërë pas mbushjes së dhëmbëve?

Shmangni prekjen ose rregullimin e mbushjes

Menjëherë pas trajtimit të mbushjes, është e zakonshme të përjetoni mpirje për shkak të anestezisë lokale. Gjatë kësaj kohe, është e rëndësishme të mos ngatërroni mbushjen ose të përpiqeni ta ripoziciononi nëse mendoni se është e lirshme. Në vend të kësaj, kontaktoni dentistin tuaj menjëherë për të adresuar çdo shqetësim ose problem. Edhe pasi mbushja të jetë qetësuar, mos e prekni ose luani me të pa nevojë.

Kushtojini vëmendje ndjeshmërisë

Ndjeshmëria e dhëmbëve është normale pas procedurës së mbushjes, veçanërisht në fazat fillestare. Kjo ndjeshmëri duhet të zvogëlohet gradualisht me kalimin e kohës. Megjithatë, nëse vëreni se ndjeshmëria vazhdon ose përkeqësohet pas një jave, mund të tregojë një problem me mbushjen ose pozicionimin e saj. Nëse e gjeni veten në situata të tilla, rekomandohet të kërkoni udhëzime nga dentisti juaj për një vlerësim gjithëpërfshirës. Injorimi i dhimbjes së vazhdueshme mund të çojë në ekspozimin e kavitetit, duke kërkuar trajtim shtesë apo edhe kujdes urgjent.

Mos e injoroni dhimbjen

Është një tendencë e natyrshme për të injoruar dhimbjen, duke shpresuar se ajo do të qetësohet vetë. Megjithatë, kjo qasje nuk rekomandohet kur bëhet fjalë për mbushjet, pasi mund të rrisë rrezikun e infeksionit të mëtejshëm. Mbushjet e lirshme gjithashtu mund të lejojnë që bakteret të hyjnë në dhëmb, duke çuar në komplikime. Nëse e gjeni veten duke marrë në konsideratë ilaçe kundër dhimbjeve pa recetë, por dhimbja vazhdon, është një tregues i qartë se mbushja juaj kërkon vëmendje profesionale.

Shmangni kërcitjen e dhëmbëve

Nëse keni një tendencë për të kërcitur dhëmbët, kjo mund të çojë në probleme me mbushjet tuaja të dhëmbëve dhe shëndetin e përgjithshëm oral. Informimi i dentistit tuaj për çdo gjendje mjekësore që lidhet me kërcitjen e dhëmbëve është jashtëzakonisht i rëndësishëm. Kërcitja mund të çojë në konsumimin e mbushjeve, gjë që mund të shkaktojë ndjeshmëri të dhëmbëve dhe të rrisë rrezikun e plasaritjeve të mundshme. Angazhohuni në diskutime të hapura me dentistin tuaj për të eksploruar zgjidhje të përshtatshme për mbushjet tuaja.

Sticky food that should be avoided after a dental filling.

Shmangni ushqimet ngjitëse

Për të zgjatur jetëgjatësinë e mbushjes së dhëmbëve, rekomandohet të modifikoni përkohësisht dietën tuaj. Kjo përfshin shmangien e ushqimeve të forta, që duhen përtyur për një kohë të gjatë ose ngjitëse për afërsisht dy deri në tre javë. Për më tepër, nëse keni ndonjë ndjeshmëri, është më mirë të shmangni ushqimet dhe pijet e nxehta ose të ftohta. Ndërsa ruani rutinën tuaj të higjienës orale të larjes me furçë dhe pastrimit me fill dentar, merrni parasysh përfshirjen e opsioneve më të buta ushqimore në vaktet tuaja. Patatet e ziera, perimet, supat, vezët dhe tërshëra janë alternativa të shkëlqyera.

Ushqimet që duhen shmangur pas mbushjes së dhëmbëve

Është më mirë të shmangni ushqimet e forta, të përtypura ose ngjitëse për rreth dy javë pas një mbushjeje dentare. Nëse keni ndjeshmëri të dhëmbëve, mund të jetë gjithashtu e dobishme të largoheni nga ushqimet dhe pijet e nxehta ose të ftohta. Mbani mend, nuk ka nevojë të vononi larjen e dhëmbëve pas mbushjes së dhëmbëve. Ju mund të vazhdoni të lani dy herë në ditë dhe të përdorni fillin dentar një herë në ditë si pjesë e rutinës suaj të rregullt të kujdesit dentar.

Përdorni qetësues dhimbjesh pa recetë nëse është e nevojshme

Nëse përjetoni ndonjë shqetësim pas mbushjes së dhëmbëve, qetësuesit e dhimbjeve pa recetë si acetaminofeni ose ibuprofeni mund të ndihmojnë në zbutjen e tij. Për informacion më të detajuar mbi mbushjet me rrëshirë të përbërë dhe procedurën e mbushjes së dhëmbëve, ju lutemi referojuni faqes sonë të dedikuar mbushjeve dentare.

Woman choosing the best food to eat after a dental filling.

Këshilla për të ngrënët pas një mbushjeje dentare

Pas kryerjes së procedurës së mbushjes së dhëmbëve, është e zakonshme që individët të përjetojnë njëfarë niveli butësie. Për të ndihmuar në zbutjen e shqetësimit, merrni parasysh rekomandimet praktike të mëposhtme:

 • Tregoni kujdes kur kafshoni dhe përtypni: Kur kafshoni me forcë, presioni i tepërt mund të shkaktojë dhimbje. Për ta zbutur këtë, përpiquni të mos kafshoni plotësisht ushqimin tuaj dhe përtypni ngadalë në anën e kundërt me dhëmbin e sapo mbushur.
 • Hiqni dorë nga ushqimet e forta: Përmbahuni nga përtypja e substancave të forta si ëmbëlsirat, arrat dhe akulli, pasi ato mund të ushtrojnë presion të tepruar mbi dhëmbët tuaj. Për më tepër, kafshimi i ushqimeve të forta mund të largojë një mbushje argjendi të sapo vendosur që nuk është ngurtësuar plotësisht.
 • Shmangni ushqimet ngjitëse: Ngrënia e ushqimeve ngjitëse menjëherë pas mbushjes mund të largojë restaurimin. Ndërsa kjo dukuri është e rrallë, ka më shumë gjasa me mbushjet me amalgamë sesa me mbushjet e përbërë.
 • Merrni kohën tuaj gjatë ngrënies: Duke ngrënë ngadalë, ju mund të minimizoni shanset për të kafshuar me forcë dhe të shmangni tendosjen e tepërt në anën e gojës ku ndodhet mbushja e re.
 • Reduktoni konsumin e ushqimeve me sheqer: Ushqimet dhe pijet me sheqer jo vetëm që kanë potencialin të shkaktojnë ndjeshmëri, por gjithashtu mund të kontribuojnë në rritjen e baktereve rreth mbushjes së re.
 • Hiqni dorë nga ushqimet dhe pijet shumë të nxehta ose të ftohta: Zgjidhni temperatura të moderuara kur konsumoni ushqime dhe pije për të zvogëluar gjasat për të shkaktuar ndjeshmëri.
 • Përtypni me gojën mbyllur: Edhe ajri i ftohtë mund të shkaktojë shqetësim nëse dhëmbët tuaj janë të ndjeshëm ndaj ndryshimeve të temperaturës. Mbajtja e gojës mbyllur gjatë përtypjes mund të ndihmojë në minimizimin e ekspozimit ndaj ajrit të ftohtë.
 • Duke iu përmbajtur këtyre sugjerimeve, ju mund të minimizoni shqetësimin pas mbushjes dhe të promovoni një proces më të butë rikuperimi.

Çfarë duhet të hani pas mbushjes së dhëmbëve?

Pacientët shpesh pyesin profesionistët tanë dentarë për opsionet e përshtatshme të një diete pas mbushjes. Përgjigja ndryshon në varësi të llojit të mbushjes që keni marrë. Mbushjet e përbëra, të cilat kanë ngjyrë të bardhë, pësojnë ngurtësim të menjëhershëm kur ekspozohen ndaj dritës blu të përdorur nga dentisti juaj. Si rezultat, ju mund të konsumoni ushqim dhe pije menjëherë pas procedurës. Në të kundërt, mbushjet dentare metalike nuk ngurtësohen menjëherë, duke nxitur shumicën e dentistëve të këshillojnë pacientët që të presin të paktën 24 orë përpara se të konsumojnë ushqime të ngurta. Për të parandaluar kafshimin aksidental të faqes, gjuhës ose buzëve, këshillohet të prisni derisa anestetiku lokal të ketë kaluar efektin e tij plotësisht përpara se të përpiqeni të hani.

Flossing recommended after dental fillings.

Si duhet të kujdesem për dhëmbët e mi të mbushur?

Këtu janë disa udhëzime për ruajtjen e shëndetit të mbushjeve dentare:

 • Kontrollet e rregullta dentare: Është e rëndësishme të vizitoni dentistin tuaj për pastrime dhe kontrolle të paktën dy herë në vit.
 • Larja me pastë dhëmbësh me fluor: Sigurohuni që të lani dhëmbët me pastë dhëmbësh që përmban fluor. Kjo ndihmon në forcimin e dhëmbëve dhe mbrojtjen e mbushjeve tuaja.
 • Pastrimi i dhëmbëve me fill dentar: Pastrimi i dhëmbëve me fill dentar të paktën një herë në ditë është thelbësor për të hequr pllakëzat dhe grimcat e ushqimit që mund të grumbullohen rreth mbushjeve tuaja.

Nëse keni ndonjë nga problemet e mëposhtme, këshillohet të kontaktoni dentistin tuaj:

 • Ndjeshmëria e dhëmbëve: Nëse vëreni ndjeshmëri ekstreme në dhëmbin tuaj, mund të jetë një shenjë e një problemi me mbushjen tuaj.
 • Tehu i mprehtë: Nëse ndjeni një skaj të mprehtë në mbushjen tuaj, është e rëndësishme që të ekzaminohet nga dentisti juaj.
 • Mbushje e plasaritur ose që mungon: Nëse vëreni një çarje në mbushjen tuaj ose nëse një pjesë e mbushjes mungon, është thelbësore të kërkoni kujdes dentar.

Në rastet kur dentisti juaj dyshon për një mbushje të plasaritur ose një mbushje që nuk është mbyllur siç duhet, mund të kryhen rreze X. Kjo ndihmon në identifikimin e çdo problemi të mundshëm të tillë si prishja e shkaktuar nga mbeturinat dhe pështyma që rrjedh midis mbushjes dhe dhëmbit.

Çfarë e shkakton ndjeshmërinë e dhëmbëve pas kryerjes së mbushjes së dhëmbëve?

Përjetimi i ndjeshmërisë së dhëmbëve pas mbushjes së dhëmbëve është një dukuri relativisht e zakonshme. Nuk është e pazakontë që dhëmbi juaj të shfaqë ndjeshmëri ndaj presionit, ajrit, ushqimeve me sheqer ose ndryshimeve të temperaturës. Në mënyrë tipike, kjo ndjeshmëri ulet natyrshëm brenda disa javësh. Gjatë kësaj periudhe, këshillohet të shmangni çdo shkaktar që përkeqëson ndjeshmërinë dhe zakonisht nuk ka nevojë të përdorni qetësues dhimbjesh.

Nëse ndjeshmëria vazhdon përtej dy deri në katër javë ose bëhet jashtëzakonisht e rëndë, rekomandohet të kontaktoni dentistin tuaj. Kërkimi i ndihmës profesionale është thelbësor në raste të tilla, pasi dentisti juaj mund të sugjerojë përdorimin e një paste dhëmbësh desensibilizuese, të aplikojë një agjent të specializuar desensibilizues në dhëmbin e prekur ose potencialisht të rekomandojë një procedurë të kanalit të rrënjës. Duke kontaktuar dentistin tuaj, ju mund të merrni udhëzimet dhe trajtimin e duhur për situatën tuaj specifike.

Patient with pain around her dental filling.

Pse ndjej dhimbje përreth mbushjes së dhëmbëve?

Ka shumë faktorë që mund të kontribuojnë në përjetimin e shqetësimit pas një mbushjeje dentare, secili me shkakun e vet të veçantë.

Siklet kur kafshoni: Nëse mbushja juaj po ndikon në kafshimin tuaj, mund të çojë në dhimbje. Është e këshillueshme që të vizitoni sërish dentistin tuaj dhe të kërkoni një riformë të mbushjes për të lehtësuar këtë problem.

Siklet kur dhëmbët tuaj bien në kontakt: Kjo lloj dhimbjeje shpesh lind nga ndërveprimi midis dy sipërfaqeve të ndryshme metalike, të tilla si një dhëmb i sapombushur që përmban amalgamë argjendi dhe një dhëmb fqinj me një kurorë ari. Për fat të mirë, ky shqetësim është zakonisht i përkohshëm dhe tenton të zgjidhet vetë brenda një periudhe të shkurtër kohore.

Dhimbje si dhimbja e dhëmbit: Në disa raste, veçanërisht kur prishja ishte e rrënjosur thellë në pulpën e dhëmbit, mund të përjetoni një ndjesi dhimbjeje dhëmbi. Kjo përgjigje mund të tregojë një gjendje jo të shëndetshme të pulpës, duke kërkuar një procedurë të kanalit të rrënjës.

Dhimbja e referuar: Dhimbja e referuar tregon ndjeshmërinë ose dhimbjen e përjetuar në dhëmbë të tjerë, përveç atij që iu nënshtrua mbushjes. Në mënyrë tipike, kjo nuk është tregues i ndonjë problemi me vetë ata dhëmbë. Përkundrazi, dhëmbi i mbushur po transmeton "sinjale dhimbjeje" tek dhëmbët e tjerë ngjitur. Me kalimin e kohës, ky siklet duhet të zvogëlohet natyrshëm brenda një periudhe prej një deri në dy javë.

Woman replacing a dental filling at the dentist.

Pse, ose kur duhet të zëvendësohet një mbushje dentare?

Ka disa faktorë që mund të çojnë në zëvendësimin e mbushjeve dentare. Këto arsye mund të kategorizohen në tre shkaqe kryesore:

 • Konsumimi natyral: Presioni konstant i ushtruar mbi mbushjet dentare nga përtypja, kërcitja ose shtrëngimi mund të shkaktojë që ato të konsumohen, të copëtohen ose të plasariten. Edhe pse këto ndryshime mund të mos jenë menjëherë të dukshme për ju, dentisti juaj mund të zbulojë çdo dobësi në restaurimin e dhëmbëve gjatë një kontrolli rutinë.
 • Prishja e dhëmbëve ndodh kur mbyllja midis smaltit të dhëmbit dhe mbushjes përkeqësohet, zgjerohet, duke lejuar që grimcat e ushqimit dhe bakteret të hyjnë. Kjo mund të shkaktojë që të zhvillohet më shumë prishje nën mbushje, duke e vënë në rrezik dhëmbin. Nëse nuk trajtohet, prishja mund të vazhdojë të përparojë, duke arritur në pulpën dentare dhe duke shkaktuar potencialisht një absces të dhëmbit.
 • Kur një mbushje është shumë e madhe ose ka shumë prishje, dhëmbi mund të mos ketë strukturë të mjaftueshme për të mbështetur një mbushje të re. Në situata të tilla, dentisti juaj mund të ketë nevojë të marrë në konsideratë opsione alternative, të tilla si vendosja e një kurore dentare për të ofruar mbështetjen dhe mbrojtjen e duhur.

Është e rëndësishme që këto çështje të adresohen menjëherë për të ruajtur shëndetin e mirë oral dhe për të parandaluar komplikime të mëtejshme. Kontrollet e rregullta dentare janë thelbësore për identifikimin e çdo problemi me mbushjet tuaja dentare dhe përcaktimin e kursit më të përshtatshëm të veprimit.

Dental filling procedure.

Pyetje të shpeshta

Sa shpesh duhet të takoj dentistit tim pas kryerjes së një mbushjeje?

Kontrollet e rregullta dentare janë thelbësore për të monitoruar gjendjen e mbushjes tuaj dhe për të siguruar që nuk ka komplikime. Në mënyrë tipike, rekomandohet të vizitoni dentistin çdo gjashtë muaj, megjithëse ky afat kohor mund të ndryshojë në bazë të nevojave tuaja specifike.

Cilat janë indikacionet që mbushja ime mund të ketë nevojë për zëvendësim?

Disa shenja mund të tregojnë se mbushja juaj duhet të zëvendësohet, duke përfshirë lirshmërinë, praninë e prishjes së dhëmbëve rreth mbushjes ose dhimbjen ose ndjeshmërinë e dhëmbëve. Nëse nuk jeni të sigurt, këshillohet që të konsultoheni me dentistin tuaj për një vlerësim profesional.

A mund të konsumoj ndonjë ushqim pas një mbushjeje dentare?

Për 24 orët e para pas procedurës së mbushjes, këshillohet të shmangni përtypjen e ushqimeve të forta ose karameleve për të parandaluar zhvendosjen e mbushjes. Megjithatë, pas kësaj periudhe fillestare, ju mund të rifilloni zakonet tuaja të rregullta të të ngrënit.

Çfarë ndodh gjatë procesit të kryerjes së një mbushjeje?

Gjatë një procedure mbushjeje, dentisti juaj do t'ju mpijë gojën për të siguruar një përvojë pa dhimbje. Pas heqjes së pjesës së prishur, ata do të pastrojnë dhëmbin tërësisht, duke eliminuar çdo mbeturinë ose bakter dhe më pas do të vazhdojnë me aplikimin e materialit mbushës.

A do të përjetoj ndonjë shqetësim pas kryerjes së një mbushjeje dentare?

Është e zakonshme të përjetoni ndjeshmëri të lehtë në dhëmbin e mbushur menjëherë pas procedurës. Megjithatë, kjo ndjeshmëri është e përkohshme dhe zakonisht zvogëlohet brenda një ose dy ditësh.

Cili lloj materiali mbushës do të përdoret?

Mbushjet me ngjyrë dhëmbi përdoren zakonisht për shkak të pamjes së tyre të paqartë, heqjes minimale të strukturës së shëndetshme të dhëmbëve dhe aftësisë së tyre për t'u lidhur me dhëmbët, duke siguruar forcë të shtuar.

Në rastet kur ka një kavitet të madh, dentisti juaj mund të zgjedhë një inlay, i cili është një restaurim prej porcelani që përshtatet në kupat e dhëmbëve tuaj, ose një onlay, i cili shtrihet përtej kuspeve. 

Sa mund të pres që të zgjasë mbushja ime?

Mbushjet mund të zgjasin diku nga pesë deri në dhjetë vjet ose edhe më gjatë përpara se të kërkojnë zëvendësim. Dentisti juaj do të vlerësojë gjendjen e mbushjeve tuaja gjatë vizitave tuaja dyvjeçare për t'u siguruar që ato të mbeten në formë të mirë.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.