Implantet Dentare, Urat Apo Kurorat: Cila Është Zgjedhja Më E Mirë?

Humbja ose dëmtimi i dhëmbëve ka qenë një problem për shumë njerëz anembanë botës. Kur bëhet fjalë për gjetjen e zgjidhjes së duhur për të rregulluar këtë problem, zakonisht përballemi me tre opsione: implantet dentare, urat, ose kurorat. Të gjitha këto trajtime ofrojnë rezultate të shkëlqyera dhe janë shumë të rekomanduara, por zgjedhja do të varet nga ashpërsia e problemit dhe nga ajo që do të rekomandojë dentisti. 

Në këtë blog, do të krahasojmë në detaje çfarë janë implantet dentare, urat dhe kurorat, çfarë i dallon ato nga njëra-tjetra dhe gjithashtu cilat janë avantazhet dhe disavantazhet e tyre. Në këtë mënyrë do të jeni në gjendje të bëni zgjedhjen e duhur dhe të kuptoni më mirë se çfarë do të ndodhë gjatë procedurës. Megjithatë, ky vendim do të merret me ndihmën e një dentisti profesionist pasi ai gjithashtu do të duhet të bëjë një ekzaminim të plotë të gojës. Të dini pyetjet e duhura për t'i bërë dentistit tuaj dhe të dini çfarë përfshin çdo procedurë do të jetë shumë e dobishme kur bëhet fjalë për zgjedhjen e trajtimit të duhur për dhëmbët tuaj të humbur ose të dëmtuar.

Çfarë janë implantet dentare?

Implantet dentare janë trajtimi më i përdorur për të trajtuar dhëmbët e humbur ose shumë të dëmtuar, pasi ato synojnë të zëvendësojnë të gjithë strukturën e dhëmbëve duke përfshirë rrënjën e tyre. Ato zakonisht janë të bëra nga titani ose zirkoni, të cilat ofrojnë stabilitet dhe qëndrueshmëri. Ndërsa vetë implanti do të zgjasë për një jetë, dhëmbi artificial i vendosur mbi të duhet të zëvendësohet për rreth 20 ose më shumë vjet. Ata ngjasojnë me dhëmbët tuaj natyralë jo vetëm në funksionalitet, por edhe estetikisht. 

Llojet E Implantet Dentare

Implantet dentare ndryshojnë nga njëri-tjetri në mënyrën se si ata janë të lidhur me nofullën tuaj. Dy nga llojet kryesore të implanteve dentare janë:

Implantet Endosteale

Implantet endosteale janë më të zakonshmet. Ata duken si vida ose cilindra. Ky implant do të vendoset në nofullën tuaj pasi dentisti juaj të bëjë prerjet në vijën e mishrave për të arritur deri te kocka. Pasi të futen, ato janë mjaft të forta për të mbajtur disa dhëmbë protetikë ose vetëm një. Zakonisht, implantet endosteale konsiderohen një opsion i mirë për njerëzit që kanë ura ose proteza të lëvizshme. 

Implantet Subperiosteale

Implantet dentare subperiosteale vendosen mbi nofullën me shtylla. Këto shtylla kanë një strukturë metalike që del nga mishrat për të mbajtur dhëmbët protetikë. Zakonisht, ato funksionojnë më mirë për njerëzit që nuk kanë mundësi të mbajnë proteza të lëvizshme ose ata që nuk kanë mjaftueshëm kockë për të mbajtur implantet endosteale. 

Si Funksionojnë Implantet Dentare?

Zakonisht, procedura e implantit dentar kërkon 2-3 vizita tek dentisti. Procesi zgjat disa kohë pasi implanti ka nevojë për kohë për t'u integruar me nofullën tuaj. Megjithatë, ka një opsion tjetër që lejon dentistin të vendosë implantet dhe dhëmbin artificial në të njëjtën ditë. Në varësi të qëllimeve dhe nevojave tuaja, kurora, ura ose proteza mund të përdoren mbi implant për të rikthyer dhëmbët e humbur. 

Kush Mund Të Ketë Nevojë Për Implante Dentare?

Implantet dentare kërkohen më së shumti nga njerëzit që kanë një ose më shumë dhëmbë të humbur. Ju mund të humbni dhëmbët tuaj për disa arsye, por më të zakonshmet janë:

 • Prishje të dhëmbëve ose kavitete dentare.
 • Dëmtimi i dhëmbëve nga rrënja.
 • Dhëmbë të dëmtuar nga bruksizmi.
 • Sëmundja periodontale.
 • Humbje të dhëmbëve për shkak të aksidenteve ose dëmtimeve.
 • Dhëmbë që mungojnë që nga lindja. 

Avantazhet E Implanteve Dentare

Krahasuar me opsionet e tjera të restaurimit, implantet dentare kanë shumë avantazhe, duke përfshirë:

Mund Të Kafshoni Ushqimin Më Mirë

Krahasuar me protezat, implantet dentare ofrojnë shumë stabilitet, gjë që e bën më të lehtë të përtypni ushqimin më mirë. Kjo është për shkak se ata janë të fiksuar në nofullën tuaj ashtu si dhëmbët tuaj natyralë. Në këtë mënyrë do të mund të të hani dhe të shijoni ushqimin tuaj pa pasur dhimbje ose probleme. 

Mund Të Flisni Më Mirë

Siç përmendëm më parë, pasi implantet dentare janë të fiksuara në nofullën tuaj, ato nuk do të lëvizin më, duke e bërë më të lehtë dhe më të rehatshme që të flisni. Nga ana tjetër, me protezat, do të jeni gjithë kohën të shqetësuar nëse ato do të rrëshqasin apo jo.

Janë Shumë Të Rehatshme

Megjithëse procedura duket sikur shkakton dhimbje, kjo nuk është e vërtetë pasi do të jeni nën efektin e anestezisë lokale. Megjithatë, periudha e rikuperimit mund të jetë e ndërlikuar. Ky proces do të marrë pak kohë, por pasi të përfundojë, gjithçka do t’ja vlejë. Nëse keni një dhëmb të humbur ose disa, është shumë e rëndësishme t'i zëvendësoni, pasi nëse nuk merrni masat e duhura, dhëmbët tuaj do të lëvizin dhe do të ndryshojnë të gjithë strukturën e nofullës. 

Nëse po konsideroni të vendosni implantet dentare, kjo nuk do të ndikojë te dhëmbët e tjerë, pasi hapësira e munguar do të mbushet, duke mos lejuar dhëmbët e tjerë të lëvizin. Në këtë mënyrë, pasi të përfundojë procedura, nuk do të ndjeni asnjë ndryshim midis dhëmbëve tuaj natyralë dhe të rinj dhe nuk do të keni nevojë të shqetësoheni nëse ata do të levizin. 

Përmirësimi I Shëndetit Oral

Një tjetër përfitim i madh i implanteve dentare është se, nëse vendosen si duhet, ata nuk do të shkaktojnë asnjë problem në mishrat tuaj. Kjo është e vërtetë vetëm nëse kujdeseni mirë për to dhe keni një rutinë të qëndrueshme. Këto implante nuk lejojnë që bakteret të fshihen poshtë tyre dhe mund t'i pastroni dhe t'i lani lehtësisht. Nga ana tjetër, nëse zgjidhni protezat, bakteret dhe ushqimi i mbetur mund të fshihen në vrimat dhe çarje midis mishrave, gjë që mund të çojë në infeksion. 

Nëse dentisti rekomandon ura dentare, ai do të duhet të alterojë dhëmbët tuaj, ndërsa me implantet dentare nuk do të jetë e nevojshme të ndryshohen dhëmbët afër. Kjo do të jetë shumë e dobishme për shëndetin tuaj oral për një kohë të gjatë. 

Buzëqeshje Më Të Bukur

Kurora që do të vendoset mbi implant mund të përbëhet nga materiale të ndryshme, të cilat do të krijohen për të ngjarë saktësisht si dhëmbët tuaj të vërtetë. Pasi dhëmbi të vendoset, do të ndiheni shumë më mirë me pamjen tuaj. 

Qëndrueshmëria

Implantet dentare janë shumë të qëndrueshme dhe do të zgjasin për një kohë shumë të gjatë. Megjithatë, kini parasysh që për të rezistuar sa më gjatë do të duhet të keni një rutinë të mirë dentare. Mos harroni të lani dhe të përdorni fillin dentar tek dhëmbët tuaj të rinj të paktën dy herë në ditë. 

Parandalim Kundër Humbjes Së Kockave

Një gjë që i dallon dhe i bën implantet dentare opsionin më të mirë është fakti që ata do të zëvendësojnë rrënjët e dhëmbëve tuaj nëse ato janë të dëmtuara ose të humbura. Kjo do të mbajë nofullën tuaj të paprekur dhe do të parandalojë lëvizjen e mëtejshme të dhëmbëve. Nëse nuk i zëvendësoni dhëmbët e humbur, shëndeti juaj oral do të ndikohet shumë. Kjo do të ndryshojë formën e gjithë fytyrës suaj, duke ju bërë të dukeni më të vjetër dhe nofullën tuaj më të vogël. Duke qenë se implantet do të vendosen dhe do të funksionojnë njësoj si dhëmbët tuaj natyralë, nofulla do të stabilizohet më shumë dhe humbja e mëtejshme do të parandalohet.

Sa Të Sukesshme Janë Implantet Dentare?

Pasi dentisti të vendos që shëndeti juaj oral dhe gjendja e përgjithshme shëndetësore janë në gjendje të mirë, shanset për suksesin e implantit dentar do të jenë shumë të larta. Ata kanë një shkallë suksesi prej 95% e cila është shumë e lartë. Megjithatë, disa pacientë mund të mos jenë të përshtatshëm për këtë trajtim për shkak të disa faktorëve që duhet të adresohen paraprakisht.

Sa Të Dhimbshme Janë Implantet Dentare?

Një procedurë implantimi dentar konsiderohet kirurgji, kështu që dhimbja është normale. Megjithatë, shumë njerëz kanë deklaruar se dhimbja pas nxjerrjes së dhëmbit është më e keqe se implantimi. Gjithësesi çdo lloj ënjtjeje dhe dhimbjeje do të menaxhohet lehtësisht me medikamente të disponueshme pa recetë. 

Çfarë Janë Urat Dentare?

Urat dentare shërbejnë si zëvendësues të dhëmbëve që mungojnë. Ato mund të përmirësojnë shëndetin tuaj dentar, mënyrën si ndiheni me veten tuaj dhe aftësinë tuaj për të përtypur. Dhëmbët artificialë që "plotësojnë hendekun" në gojën tuaj dhe kurorat që përshtaten mbi dhëmbët tuaj natyralë në të dyja anët e hapjes janë pjesët përbërëse të një urë dentare. Dhëmëbt të cilët ndodhen afër duhet të jenë në gjendje të mirë për të suportuar urën që do të vendoset.

Cilat Janë Avantazhet E Urave Dentare?

Ashtu si implantet dentare, urat dentare gjithashtu ofrojnë shumë avantazhe për shëndetin tuaj oral duke përfshirë:

 • Mund të rikthejnë buzëqeshjen tuaj në gjendjen normale.
 • Pas procedurës, do të jeni në gjendje të përtypni ushqimin dhe të hani normalisht.
 • Forma e fytyrës suaj nuk do të ndryshojë. 
 • Gjatë ngrënies presioni do të shpërndahet në të gjithë dhëmbët tuaj. 
 • Kur vendoset ura dentare, dhëmbët afër nuk do të lëvizin. 

Llojet E Urat Dentare 

Ura Dentare Tradicionale

Lloji më i njohur i urës dentare - të cilin mund ta njihni tashmë - është ura tradicionale. Kjo lloj ure është përbëhet nga një kurorë dentare e vetme e cila lidhet me dhëmbët fqinj. Në këtë mënyrë, dhëmbi artificial plotëson hapësirën dhe kurorat dentare shërbejnë si suportues të saj. Qëndrueshmëria e urave tradicionale është një nga përparësitë kryesore të saj. Disavantazhi i vetëm, megjithatë, është se dhëmbët që ndodhen afër duhet të pësojnë disa ndryshime.  

Ura Dentare Cantilever

Urat dentare cantilever ndryshojnë në ndërtim nga urat dentare standarde, pasi ato kanë nevojë vetëm për një dhëmb për suport. Ato zakonisht vendosen vetëm në pjesën e përparme të gojës dhe nuk janë aq të zakonshme sa llojet e tjera të urave. Për shkak se urat cantilever vendosin presion në një dhëmb të vetëm, ato nuk rekomandohen për pjesën e pasme të gojës. Një urë cantilever mund të kursejë para dhe kohë nëse vendoset në mënyrën e duhur dhe nëse pacienti është i përshtatshëm. Megjithatë, ka pak situata ku ky lloj ure mund të vendoset në mënyrë të sigurt.  

Ura Dentare Maryland

Struktura e një ure Maryland është e ngjashme me atë të një ure dentare tradicionale, megjithatë, një kornizë metalike ose porcelani përdoret për suport në vend të kurorave dentare. Kjo kornizë aplikohet në pjesën e pasme të dhëmbëve, duke shmangur nevojën për të ndryshuar dhëmbët fqinj. Urat dentare Maryland ofron një zëvendësim më të përballueshëm dhe të kujdesshëm në krahasim me urat tradicionale. Megjithatë, dy disavantazhe kryesore janë se qëndrueshmëria e tyre përcaktohet nga forca e ngjitësit dentar, dhe se kornizat metalike mund të shkaktojnë ndryshimin e ngjyrës së dhëmbëve.

Ura E Mbështetur Me Implant

The construction of implant-supported dental bridges is the same as that of conventional bridges, but they are secured in position by dental implants. As a result, implant-supported bridges may fill up huge gaps left by several lost teeth and do not require altering the neighboring teeth. In addition, dental implants are known for their durability, strength, and capacity to return to the normal functions of your teeth. However, this form of dental bridge needs a more intrusive placement operation and recuperation time. 

Çfarë Janë Kurorat Dentare?

Një kurorë dentare është një kapak i fiksuar, me formë dhëmbi që imiton dhëmbin natyral duke mbuluar plotësisht formën e një dhëmbi të dëmtuar. Këtu përfshihen dhëmbë të thyer, të Gërryer, të dëmtuar, të shkurtër, me ndryshime në ngjyrë, dhëmbët e trajtar nga kanalet e rrënjëve (veçanërisht ata të pasmë), dhëmbë të paformuar mirë ose që nuk duken aq bukur. Qëllimi i kurorës është të rikthejë formën, madhësinë dhe ngjyrën optimale njësoj si të dhëmbëve natyral, si dhe pamjen e tyre.

Kur Është E Nevojshme Kurora Dentare?

Nëse dentisti zbulon se dhëmbët e një pacienti nuk janë të shëndetshëm, kanë kavitete të mëdha ose çarje, janë trajtuar me kanal të rrënjës ose janë në rrezik të lartë për tu thyer, ata do të rekomandojnë vendosjen e kurorave dentare. Përveç kësaj, ky opsion konsiderohet kur trajtimi ortodontik nuk është një opsion për pacientët që dëshirojnë të ndryshojnë vendosjen, formën ose vendndodhjen e dhëmbëve të tyre. Problemet e mëposhtme dentare mund të trajtohen lehtësisht nga kurorat dentare:

 • Hapësira të mëdha në dhëmbë që çojnë në prishje.
 • Dhëmb të thyer ose të çarë.
 • Dhëmb që janë trajtuar nga kanali i rrënjës.
 • Një dhëmb i paformuar mirë që nuk trajtohet dot me aparat ortodontik.

Llojet E Kurorave Dentare 

Kurorat dentare klasifikohen në tre lloje kryesore sipas përbërjes së tyre: metal, porcelan dhe rrëshirë kompozite. 

 • Inoksi, argjendi dhe ari janë vetëm disa nga metalet e përdorura për të bërë kurora metalike. Kurorat metalike janë të qëndrueshme dhe të forta, por nuk janë aq të njohura sa dikur pasi dallojnë në vijën e mishrave.
 • Lloji më i përdorur i kurorave dentare janë ato prej porcelani. Ato janë të formuara nga një material qeramik i lidhur me një kornizë metalike. Ndërsa mund të kushtojnë më shumë, kurorat prej porcelani duken më natyrale sesa kurorat metalike. 
 • Kurorat prej rrëshire kompozite janë të përbëra nga material rrëshirë që vendoset mbi dhëmbin. Meqenëse nuk janë aq të qëndrueshme sa metalei apo porcelani, ato janë më pak të kushtueshme. 

Materialet E Përdorura Për Kurorat Dentare

Metali Dhe Ari

Kurorat metalike janë të disponueshme në një gamë të gjerë ngjyrash dhe formash. Ato nuk i konsumojnë dhëmbët, krijojnë një lidhje të fortë dhe janë rezistente ndaj dëmtimeve. Këto kurora shpesh bëhen nga ari, bakri dhe metale të tjera. Shumë kurora metalike janë të bëra nga metale jo të çmuara, të cilat janë jashtëzakonisht të forta dhe rezistente ndaj gërryerjes.

Para se të vendosen kurorat, struktura e dhëmbit duhet të ndryshohet në mënyrë që ato të qëndrojnë. Kurorat metalike janë një zgjedhje më e përshtatshme pasi kërkojnë më pak heqje të dhëmbëve. 

Kozmetike (Qeramike)

Kurorat dentare prej qeramike janë të bëra nga porcelani. Në stomatologji, porcelani përdoret për të krijuar materiale dentare me ngjyrë dhëmbi, si kurorat e bukura që imitojnë dhëmbët e vërtetë në pamjen, ndjenjën dhe funksionin. Dhëmbët e përparmë mund të rikthehen dhe të bëhen të përshtaten me pjesën tjetër të buzëqeshjes tuaj duke përdorur kurora dentare kozmetike. Ato janë të qëndrueshme, të forta dhe të vështira për t'u çarë ose thyer.

Porcelan I Shkrirë Në Metal

Kompozitet prej porcelani dhe metali janë materiali më i përdorur për kurorat dhe urat dentare. Porcelani lidhet kimikisht me oksidet e metaleve kur ngrohet në afërsi të metaleve, duke krijuar një lidhje të fortë. Kurorat dentare prej porcelani të lidhura me metal janë më të qëndrueshme se kurorat standarde prej porcelani, sepse ato mbështeten nga një komponent metalik. Ato gjithashtu kanë për qëllim të imitojnë formën, pamjen dhe funksionin e dhëmbëve tuaj natyralë. 

Të Përbëra Nga Rrëshira

Kurorat dentare të bëra prej metali, qeramike, ari ose porcelani janë më të shtrenjta sesa restaurimet të bëra tërësisht prej rrëshire. Nga ana tjetër, meqenëse kurorat prej rrëshire janë më pak të qëndrueshme se kurorat dentare prej metali dhe janë më të prirura ndaj konsumimit, dhe frakturave, dentistët rrallë herë i rekomandojnë ato. Rrëshira është më e hollë dhe më pak e brishtë se restaurimet e tjera dentare si metali dhe porcelani. 

Dhëmbët e përhershëm nuk duhet të rregullohen me rrëshirë; vetëm dhëmbët e qumështit. Edhe pse procedura është e thjeshtë, pacientët duhet të ndjekin udhëzimet e duhura të kujdesit pas trajtimit për të siguruar një rikuperim të plotë dhe të shpejtë. Gjithësesi këto fakte do të ndryshojnë nëse do të vendosni një kurorë dentare të përhershme ose të përkohshme. 

​Në Përfundim

Në përmbledhje, ka një numër faktorësh për t’u konsideruar para se të zgjidhni midis implanteve dentare, urave dhe kurorave. Këtu përfshihet shëndeti juaj oral, koha e trajtimit dhe fortësia, stilin tuaj të jetës dhe situatën tuaj financiare. Implantet dentare janë një zgjedhje e shkëlqyer, pasi ato janë një opsion i sigurt, i qëndrueshëm që mund të ndalojë humbjen e kockave dhe do të ndihet njësoj si dhëmbët e vërtetë. Nga ana tjetër, edhe pse janë më pak invazive, urat mund të jenë një opsion praktik dhe i përshtatshëm për ata që u mungon një ose më shumë dhëmbë, veçanërisht kur dhëmbët afër mungojnë ose kanë nevojë për kurora. Për rikthimin e dhëmbëve individualë që janë të thyer por jo të humbur, kurorat do të jenë zgjedhja perfekte.

Secila mundësi ka avantazhet dhe disavantazhet e veta, dhe zgjedhja bazohet në kërkesat dhe nevojat e caktuara. Është thelbësore të konsultoheni me një dentist që mund të vlerësojë rrethanat tuaja dhe të sugjerojë trajtimin më të mirë. Ky vendim mund të përmirësojë ndjeshëm shëndetin tuaj dentar dhe jetën tuaj. Kjo mund të arrihet duke kuptuar mirë opsionet e ndryshme dhe çfarë ofrojnë ato për ju.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!