Dhëmbët e ndjeshëm: Shkaqet, kurat dhe trajtimet e mundshme

Dhëmbët mund të bëhen të ndjeshëm thjesht duke thithur ajër të ftohtë ose nga konsumimi i ushqimeve dhe pijeve të nxehta, të ftohta, të ëmbla dhe të tharta. Dhimbja e shkaktuar nga ndjeshmëria e dhëmbëve mund të jetë mjaft e mprehtë dhe papritmas mund të godasë thellë në mbaresat nervore të dhëmbëve. Trajtimet për të janë fluori, pastë dhëmbësh desensibilizuese dhe lidhje dentare. Në këtë blog do të diskutojmë shkaqet e ndjeshmërisë së dhëmbëve, trajtimet e mundshme dhe zgjidhjen që një dentist në Shqipëri mund t’ju ofrojë për të lehtësuar dhimbjen.

Çfarë është ndjeshmëria e dhëmbëve?

Ndjeshmëria e dhëmbëve mund të ndodhë kur dentina e cila shërben si shtresa e poshtme e dhëmbëve ekspozohet. Kjo është rezultat i korrozionit ose konsumimit, si dhe recesionit të mishrave të dhëmbëve, në të cilin indet e mishrave të dhëmbëve largohen nga dhëmbët, duke i ekspozuar rrënjët.

Rrënjët e dhëmbëve që nuk mbulohen nga smalti i dendur përmbajnë në vetvete mijëra kanale të vogla që të çojnë direkt në qendrën e dhëmbit të njohur ndryshe si pulpë. Një stimul i tillë si ushqimi i nxehtë, i ftohtë, i ëmbël ose i thartë mund të arrijë nervin në dhëmb, duke rezultuar në dhimbje. Ndjeshmëria e dhëmbëve mund të ndodhë edhe gjatë problemeve të tjera, duke përfshirë kavitetet, periodontitin ose dhëmbët e shtrembër.

Cilat janë shkaqet e ndjeshmërisë së dhëmbëve?

Ka një sërë faktorësh që mund të ndikojnë në zhvillimin e ndjeshmërisë së dhëmbëve:

 • Larja shumë e ashpër e dhëmbëve: Me kalimin e kohës, përdorimi i një furçe dhëmbësh me qime të forta mund të dëmtojë smaltin, duke ekspozuar dentinën. Për më tepër, larja e tepërt me furçë mund të shkaktojë recesion të mishrave të dhëmbëve.
 • Recesioni i mishrave të dhëmbëve: Shumë njerëz janë të prirur ndaj indit të hollë të mishrave të dhëmbëve për shkak të gjenetikës. Ndërsa të tjerët mund ta zhvillojnë atë si pasojë e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Recesioni i mishrave të dhëmbëve në thelb do të thotë që indet e mishrave të dhëmbëve tërhiqen nga dhëmbët, duke ekspozuar rrënjët.
 • Sëmundja periodontale: E njohur edhe si sëmundja e mishrave të dhëmbëve, kjo gjendje ndodh për shkak të indit të përflakur dhe të lënduar të mishit të dhëmbëve që shkakton ndjeshmëri për shkak të mungesës së ligamenteve mbështetëse. Automatikisht, kjo ekspozon rrënjët që çojnë në nervin e dhëmbit.
 • Dhëmbët e shtrembër: Për shkak të pllakës, dhëmbët e shtrembër ose të çarë mbushen me baktere që hyjnë në pulpë. Kjo rezulton në inflamacion të pulpës.
 • Kërcitja e dhëmbëve: Gjatë natës, kërcitja e dhëmbëve në mënyrë të pandërgjegjshme mund të dëmtojë gjithashtu smaltin, duke ekspozuar dentinën si rezultat.
 • Produktet për zbardhjen e dhëmbëve: Janë faktorët kryesorë dhe kontribuesit në ndjeshmërinë e dhëmbëve. Përpara se t'i përdorni ato, sigurohuni që të flisni me dentistin tuaj për efektin që ata kanë në ndjeshmërinë e dhëmbëve. Është mirë që të zgjidhni një trajtim profesional për zbardhjen e dhëmbëve për të shmangur këto probleme.
 • Mosha: Ndjeshmëria e dhëmbëve është më e zakonshme tek njerëzit midis moshës 25 dhe 30 vjeç.
 • Pllakëza: Grumbullimi i pllakës në rrënjët e dhëmbëve mund të shkaktojë ndjeshmëri.
 • Përdorimi i larësit të gojës: Larëset më të zakonshme të gojës pa recetë kanë përbërës acidikë që shkaktojnë ndjeshmëri të dhëmbëve, veçanërisht nëse keni dentinë të ekspozuar. Mund të dëmtojë shtresën e mesme të dhëmbit. Pra, nëse keni ndjeshmëri ndaj dentinës, flisni me dentistin tuaj dhe ai/ajo do t'ju këshillojë për një zgjidhje neutrale të fluorit.
 • Ushqimet acidike: Konsumimi i ushqimeve të rregullta që përmbajnë acid të lartë si agrumet, domatet, çaji apo/edhe turshitë mund të shkaktojnë korrozion të smaltit.
 • Procedurat e fundit dentare: Duhet të jeni shumë të kujdesshëm pas një procedure dentare sepse dhëmbët priren të bëhen më të ndjeshëm, veçanërisht gjatë mbushjeve, pastrimit të dhëmbëve ose restaurimeve dentare. Megjithatë, kjo ndjeshmëri zgjat vetëm për disa javë, katër deri në gjashtë për të qenë të saktë.

Si ta ndaloni dhimbjen e dhëmbëve të ndjeshëm?

Nëse jeni të prirur për dhëmbë të ndjeshëm, sigurohuni që të konsultoheni me dentistin tuaj. Ai/ajo do t'ju ndihmojë të identifikoni ndonjë nga shkaqet e ndjeshmërisë së dhëmbëve. Në varësi të shkaqeve dhe rrethanave tuaja themelore, ai/ajo do të rekomandojë:

 • Pastë dhëmbësh desensibilizuese. Pasta e dhëmbëve sensibilizuese mund të jetë e dobishme pas disa aplikimeve. Shpesh mund të jetë e dobishme në bllokimin e dhimbjes që vjen me dhëmbë të ndjeshëm. Ekziston një shumëllojshmëri e gjerë e barnave pa recetë. Dentisti juaj do t'ju ndihmojë të vendosni se cili është opsioni më i përshtatshëm për ju.
 • Fluori. Dhëmbët tuaj të ndjeshëm mund të trajtohen me fluor për të forcuar smaltin dhe për të reduktuar dhimbjen. Një dentist i certifikuar mund t’ju rekomandojë gjithashtu përdorimin e fluorit në shtëpi.
 • Desensibilizues ose lidhës. Për këtë procedurë, herë pas here mund të nevojitet një anestezi lokale. Ajo që do të thotë është se rrënja e ekspozuar e dhëmbit mund të trajtohet duke përdorur rrëshirë ngjitëse në rrënjën e ndjeshme.
 • Graft kirurgjik i mishit të dhëmbëve. Ndonjëherë rrënja humbet indin e mishit të dhëmbëve, kjo është arsyeja pse një pjesë e vogël e indit të mishit të dhëmbëve merret nga zona të tjera në gojë dhe ngjitet në vendin e prekur. Kjo zvogëlon ndjeshmërinë dhe mbron rrënjët e ekspozuara.
 • Kanali i rrënjës. Nëse dhëmbët tuaj të ndjeshëm nuk reagojnë ndaj trajtimeve të tjera, një kanal rrënjësor është një zgjidhje. Një procedurë e kanalit të rrënjës përdoret për të trajtuar problemet me pulpën dentare të dhëmbit. Megjithëse mund të tingëllojë si një procedurë e vështirë dhe që kërkon shumë kohë, në fakt është mjaft e lehtë dhe e suksesshme kur bëhet fjalë për eliminimin e ndjeshmërisë së dhëmbëve.

A mund të largohet vetvetiu dhimbja e ndjeshme e dhëmbëve?

Kjo është e saktë. Disa raste të ndjeshmërisë së dhëmbëve largohen vetë - veçanërisht nëse ato janë shkaktuar nga procedurat e fundit dentare, si mbushjet ose kanalet e rrënjëve. Konsultohuni me një dentist nëse keni ndjeshmëri të vazhdueshme të dhëmbëve. Rrënjët e dhëmbëve tuaj mund të ekspozohen ose smalti juaj mund të jetë i konsumuar. Mund të ketë nevojë për trajtim në këto situata.

A do të thotë një dhëmb i ndjeshëm infeksion?

Jo në çdo rast. Shpesh, ndjeshmëria e dhëmbëve nënkupton konsumimin e dhëmbëve dhe madje edhe rënien e mishrave të dhëmbëve. Por herë të tjera, mund të tregojë një dhëmb të plasaritur ose të infektuar. Dhimbja e dhëmbëve që lidhet me një infeksion mund të jetë shumë e dhimbshme, e mprehtë ose pulsuese. Nëse ndjeshmëria e dhëmbëve tuaj nuk largohet vetë ose kur përdorni solucione pa recetë, është koha të telefononi dentistin tuaj për të caktuar një takim. 

Turizmi dentar në Shqipëri ofron të gjitha llojet e trajtimeve dentare me çmimet më të arsyeshme. Kujdesi i menjëhershëm për çdo problem është zgjidhja më e mirë për buxhetin tuaj, pasi do të eliminojë mundësinë që gjendja juaj të përkeqësohet me kalimin e kohës. Mos hezitoni të kontaktoni një klinikë nëse keni probleme.

Cili është trajtimi i ndjeshmërisë së dhëmbëve?

Nëse ndjeshmëria e dhëmbëve tuaj është e lehtë, opsionet pa recetë mund të jenë trajtimi më i përshtatshëm dentar për ju. Duhet të keni kujdes kur zgjidhni pastën e dhëmbëve. Pasta e dhëmbëve duhet të jetë e krijuar posaçërisht për dhëmbë të ndjeshëm. Këto produkte janë të kombinuara me përbërës anti-irritues dhe sensibilizues që bllokojnë dhimbjen që të arrijë nervin e dhëmbit.

Furçat duhet të jenë të buta dhe të kenë një strukturë të lëmuar. Për më tepër, larja nuk duhet të jetë shumë e vështirë. Mundohuni të lani dhëmbët sa më butësisht të jetë e mundur. Përdorimi i një gargarë që nuk përmban alkool dhe nuk irriton dhëmbët e ndjeshëm është gjithashtu thelbësor.

Mund të duhen disa aplikime që këto ilaçe shtëpiake të funksionojnë. Përmirësimet duhet të shihen brenda një jave. Trajtimet në shtëpi zakonisht funksionojnë. Por në rast se ata nuk e bëjnë, është koha të flisni me dentistin tuaj dhe ai/ajo do t'ju ndihmojë të gjeni pastën e duhur të dhëmbëve ose shpëlarjen e gojës. Ai/ajo mund të aplikojë edhe agjentë desensibilizues dhe xhel fluoride në zyrë. Si rezultat, këta përbërës do të ndihmojnë në forcimin e smaltit, duke mbrojtur kështu dhëmbët tuaj.

Si përfundim

Ndjeshmëria e dhëmbëve shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë smaltin e konsumuar, rrënjët e ekspozuara, kavitetet, çarjet dhe procedurat dentare të kryera së fundmi. Shkaku i problemit tuaj përcakton nëse keni nevojë apo jo për trajtim. Ruajtja e higjienës së duhur orale dhe pasta desensibilizuese e dhëmbëve mund të ndihmojë në zbutjen e dhëmbëve pak të ndjeshëm. Një dhëmb me ndjeshmëri të rëndë mund të kërkojë trajtim nëse dhëmbi është tërhequr nga mishrat e dhëmbëve, ka kavitete ose është plasaritur. Është detyra e dentistit tuaj të zbulojë shkakun e dhëmbëve tuaj të ndjeshëm dhe të ofrojë një shërbim dentar me çmim të përballueshëm për ta zgjidhur atë.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!