Njollat ​​e dhëmbëve: Shkaqet, llojet dhe mënyrat për t’i hequr

Njollat ​​e dhëmbëve ndodhin për një sërë arsyesh, duke filluar me ushqimin dhe pijet e errëta, kujdesin oral dhe përdorimin e ilaçeve. Njollat ​​mund të krijohen në sipërfaqen e dhëmbëve ose nën to në smalt. Nuk është e pazakontë që të dy llojet të zhvillohen në të njëjtën kohë. Nëse jeni duke kërkuar për një mënyrë për të hequr njollat ​​e dhëmbëve tuaj, duhet të kontaktoni një dentist. Ai mund të sugjerojë një trajtim zbardhues ose ndoshta një shërbim tjetër si faseta dentare në Shqipëri. Kjo e fundit është një zgjidhje e përhershme për dhëmbët e verdhë e cila ofrohet me çmime shumë më të volitshme në Shqipëri. 

Llojet e njollave të dhëmbëve

Më poshtë janë tre lloje njollash që mund të njollosin buzëqeshjen tuaj gjatë periudhave të ndryshme të jetës suaj:

Njollat ​​e jashtme

Kur shtresa e jashtme e çdo dhëmbi të quajtur smalt njolloset quhet njollë e jashtme. Smalti është shtresa që mbron pjesën e butë të dhëmbit që gjendet poshtë, e njohur edhe si dentina. Edhe pse smalti është pjesa më e vështirë e dhëmbit, ai ende bie në kontakt me çdo ushqim apo pije që fusni në gojë. Portokalli dhe nikotina janë shembuj të kësaj. Me kalimin e kohës, kjo situatë kontakti ndikon në smaltin sepse ai thith disa ngjyra nga ushqimi dhe pijet që konsumoni, duke rezultuar në njolla.

Ana pozitive e të gjithë procesit është se njollat ​​e jashtme nuk lëvizin poshtë smaltit dhe nuk kanë asnjë kontakt me dentinën e dhëmbit. Kjo e bën më të lehtë heqjen e tyre duke përdorur vetëm një sistem për zbardhjen e dhëmbëve në shtëpi.

Njollat ​​e brendshme

Njollat ​​e brendshme ndodhin kur njolla prek dentinën, e cilësuar si shtresa e ndjeshme dhe gjendet nën smalt. Më poshtë janë disa gjëra që duhet të keni parasysh në lidhje me dentinën dhe njollat ​​e brendshme:

 • Dentina ka një ngjyrë të verdhë më të errët se smalti.
 • Dentina shfaqet vetëm kur smalti hollohet ose gërryhet nga kujdesi jo korrekt oral.
 • Megjithëse njollat ​​e brendshme janë paksa të ndërlikuara për t'u hequr, ato ende mund të hiqen në fund të fundit.

Përbërësit aktivë zbardhues si peroksidi i hidrogjenit ose peroksidi i karbamidit janë mënyra për të kryer trajtimin në shtëpi. Megjithatë, një trajtim profesional zbardhues do të ishte një trajtim shumë më i mirë dhe më efikas.

Njollat e lidhur me moshën

Është pjesë e natyrës njerëzore që trupi të ndryshojë me kalimin e kohës. Me kalimin e moshës, ndryshimet ndodhin edhe në dhëmbët tuaj, ndryshime të tilla si: 

 • Dentina juaj bëhet një ngjyrë më e errët.
 • Smalti juaj fillon të hollohet.

Kombinimi i të dyjave shkakton njollë të dhëmbëve, e cila, për fat të keq, është jashtë kontrollit tuaj, pavarësisht se sa i vëmendshëm jeni për shëndetin tuaj oral. Ashtu si njollat ​​e brendshme, njollat ​​e lidhura me moshën ndikojnë në dentinën e dhëmbëve tuaj. Zbardhimi i dhëmbëve në Shqipëri funksionon për njollat ​​e brendshme të dhëmbëve si dhe për njollat si pasojë e plakjes.

Çfarë i shkakton njollat në dhëmbë

Ka disa faktorë të ndryshëm që njollosin dhëmbët tuaj. Disa prej tyre mund të parandalohen, ndërsa të tjerët mund të jenë jashtë kontrollit tuaj.

 • Ushqimet dhe pijet me ngjyrë të errët si çaji, kafeja, pijet e gazuara, vera e kuqe dhe frutat si manaferrat mund të kontribuojnë në njollat ​​e dhëmbëve.
 • Përtypja e duhanit ose pirja e cigareve mund të shkaktojë njollë të dhëmbëve.
 • Kur nuk i lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë dhe nuk përdorni fill pas çdo vakti, si dhe kur keni kujdes të dobët ndaj dhëmbëve, formohen pllaka.
 • Medikamente të tilla si ato që përdoren për presionin e lartë të gjakut, kimioterapinë, antihistaminet dhe antipsikotikët mund të lënë njolla.

Heqja e njollave të dhëmbëve

Nuk ka rëndësi nëse po përpiqeni të hiqni njollat ​​e jashtme, të brendshme ose të lidhura me moshën. Ne do t'ju tregojmë se si të shpëtoni prej tyre.

Zbardhja në shtëpi

Ndërsa produktet e listuara më poshtë funksionojnë kryesisht në njollat ​​e jashtme, nëse produkti që keni blerë përmban peroksid hidrogjeni dhe peroksid karbamidi, ai mund të funksionojë edhe në njollat ​​e brendshme dhe të lidhura me moshën. Vlen të përmendet: Kini kujdes sepse këto produkte mund të shkaktojnë ndjeshmëri të dhëmbëve. Disa nga këto produkte mund të funksionojnë më mirë kur kombinohen me një dritë LED.

Pastë zbardhuese dhe shpëlarës goje: 

Nëse keni higjienën e duhur dentare, ka shumë të ngjarë që t'i lani dhëmbët të paktën dy herë në ditë, të përdorni fill pas çdo vakti dhe të përdorni shpëlarje goje çdo ditë. Përdorimi i të gjitha këtyre produkteve e bën më të lehtë heqjen e njollave. Sidoqoftë, ka gjëra të tjera që duhet të dini.

 • Produktet heqin njollat ​​dita ditës, të cilat nga ana tjetër duhet t'i bëjnë dhëmbët tuaj të duken gradualisht më të bardhë.
 • Disa lloje pastash dhëmbësh përbëhen nga përbërës zbardhues që ndihmojnë në eliminimin e njollave të thella. Ndërsa të tjerët pastrojnë vetëm njollat ​​sipërfaqësore.
 • Kur përdorni produkte për zbardhjen e dhëmbëve për të hequr shpejt njollat, duhet të konsideroni gjithashtu përdorimin e pastës zbardhuese të dhëmbëve dhe shpëlarjes së gojës që do të ruajë shkëlqimin e buzëqeshjes suaj.

Xhel për zbardhjen e dhëmbëve: 

Xhel për zbardhjen e dhëmbëve ofrohen pa recetë. Dhe ato përmbajnë agjentë zbardhues me bazë peroksidi. Ja shpjegimi i tyre:

 • Duke parë që xhel ka sasi të larta peroksidi në krahasim me pastën zbardhuese të dhëmbëve, do të jetë e nevojshme të përdorni një tabaka që zakonisht vjen me xhel.
 • Duke përdorur tabakanë, mund të siguroheni që xheli të qëndrojë në kontakt vetëm me dhëmbët tuaj dhe jo me pjesën tjetër të gojës.
 • Tabaka të personalizuara (të krijuara nga një dentist në Tiranë, zakonisht janë më efikase dhe ofrojnë mbrojtje më të mirë të mishrave të dhëmbëve, por për fat të keq, ato mund të kenë një kosto vërtet të lartë në krahasim me opsionet e tjera pa recetë.

Shirita për zbardhjen e dhëmbëve: 

Shiritat për zbardhjen e dhëmbëve janë një tjetër zgjidhje zbardhuese që përdor xhel zbardhues. Megjithatë në këtë rast xheli aplikohet paraprakisht për aplikim më të lehtë dhe pa nevojën për tabaka. Ju lutemi mbani parasysh se:

 • Shiritat për zbardhjen e dhëmbëve mund të shkaktojnë ndjeshmëri të dhëmbëve, veçanërisht nëse produkti ka një mbizotërim të peroksidit të hidrogjenit ose peroksidit të karbamidit.
 • Udhëzimet e paketimit duhet të ndiqen me kujdes duke pasur parasysh se shiritat zbardhues kanë nevojë për kujdes shtesë për t'u veshur. Shiritat nuk duhet të vendosen mbi vijën e mishrave të dhëmbëve pasi ato mund të shkaktojnë acarim në indin e mishrave të dhëmbëve.

Stilolaps zbardhues: 

Kjo metodë në shtëpi është një opsion i mrekullueshëm për ata që janë gjithmonë në lëvizje. Mund të futet në xhepin ose çantën tuaj. Sidoqoftë, para se të blini një stilolaps zbardhues, duhet të dini sa vijon:

 • Është një mënyrë e shpejtë dhe e lehtë.
 • Ai funksionon vetëm duke aplikuar një shtresë të hollë në dhëmbët tuaj.
 • Ju mund të kontrolloni se ku përhapet xheli, ndryshe nga shiritat zbardhues.
 • Agjentët zbardhues të xhelit nuk janë aq të fortë sa në solucionet e tjera zbardhuese.
 • Komoditeti është çelësi.

Zbardhja në zyrë

Një opsion i qëndrueshëm zbardhues për ata, njollat ​​e dhëmbëve të të cilëve nuk lëvizin edhe pas metodave të zbardhjes në shtëpi, është zbardhja profesionale në zyrë, e cila mund të heqë njollat ​​e thella nga dhëmbët tuaj. Megjithëse ky opsion besohet të jetë mënyra më efektive për të zbardhur dhëmbët e zbardhur, mund të jetë një prekje e rëndë në xhep. Pra, nëse çmimi ju duket pak i lartë, shikoni nëse qyteti ose zona juaj ka klinika dentare me kosto të ulët që ofrojnë shërbime zbardhjeje.

Në fund të fundit

Ndryshimi i ngjyrës së dhëmbëve është rezultat i një sërë faktorësh dhe mund t'i ndodhë kujtdo. Shkaku më i zakonshëm i tij janë ushqimet dhe pijet me pigment, si dhe tymi i cigares, tymi i purove ose duhani i përtypur që përmban pigmente. Me ndihmën e një dentisti profesionist është e mundur të eliminoni ose zvogëloni shfaqjen e njollave sipërfaqësore tek dhëmbët tuaj. Nëse jeni të interesuar të merrni një trajtim për zbardhjen e dhëmbëve, kontaktoni Dr. Roland Zhuka. Ai do të rekomandojë shërbimin më të mirë për rastin tuaj dhe do t'ju mundësojë një kuotë falas.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!