7 Arsye Pse Është E Rëndësishme Të Zëvendësoni Dhëmbët Që Ju Mungojnë

Mungesa e dhëmbëve është shumë e zakonshme dhe mund të ndodh për disa arsye sic janë aksidentet, problemet mjekësore, apo edhe moskujdesi i tyre. Edhe pse mund të mos duket si një problem i madh, nëse nuk trajtohet në kohën e duhur, kjo çështje mund të rrisë rrezikun e humbjes së kockave, prishjes së dhëmbëve ose problemeve të tjera dentare. Pasi bie, dhëmbi lë pas një fole të zbrazët dhe shumë pacientë pyesin veten se cili është hapi tjetër që duhet të ndërmarrin. Konsultimi me një dentist të specializuar dhe gjetja e trajtimit të duhur për ju do të jetë shumë e dobishme. Në këtë blog, ne do të diskutojmë arsyet kryesore pse zëvendësimi i dhëmbëve të humbur është i rëndësishëm për shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe pse nuk duhet të lihet pa trajtuar.

Foto që ilustron zhvendosjen e dhëmbëve: pasojë e mos zëvendësimit të dhëmbëve që mungojnë.

Parandaloni Zhvendosjen E Dhëmbëve Të Tjerë

Ajo që mbetet kur humbisni një dhëmb është vetëm një boshllëk në vendin e tij. Nofulla jonë ka tendencën natyrale për të zhvendosur dhëmbët e vendosur afër njëri-tjetrit për të mbushur atë boshllëk. Ky proces mund të shkaktojë probleme si shtrembërim të nofullës, dhëmbë të shtrembër, vështirësi në të ngrënë, tension në kockën e nofullës dhe shfaqjen e problemeve me nyjen TMJ.

Nëse kjo ndodh, do të nevojitet trajtim ortodontik për të vendosur dhëmbët në vendin e tyre origjinal. Dhëmbët e shtrembër mund të jenë gjithashtu të vështirë për t'u mirëmbajtur pasi filli dhe furçat e dhëmbëve nuk mund t'i arrijnë ato. Kjo do t'i bëjë dhëmbët tuaj më të prirur ndaj infeksionit të mishrave të dhëmbëve dhe dëmtimit të dhëmbëve. Trajtimi i mungesës së dhëmbëve do t'i mbajë dhëmbët tuaj më të shëndetshëm dhe gjithashtu do të mbrojë strukturën e tyre.

Për Të Parandaluar Humbjen E Kockave

Kur bie një dhëmb fuqia e përtypjes nuk e stimulon më kockën e nofullës. Si përfundim, kjo bën të mundur që trupi të marrë indin kockor të nofullës për t'u përdorur në pjesë të tjera të trupit. Resorbimi është termi për këtë proces, i cili fillon rreth gjashtë muaj pasi rënies së dhëmbit. Humbja e kockave do të çojë gjithashtu në një transformim total të konturit të fytyrës tuaj me kalimin e kohës. Në këto raste rekomandohet vendosja e implanteve dentare për të zëvendësuar dhëmbët e humbur në mënyrë që kjo të evitohet. Midis të gjitha teknikave të zëvendësimit të dhëmbëve, kyështë trajtimi i vetëm që mund të ndalojë humbjen e kockave. Konsultohuni me dentistin tuaj për të gjetur procedurën e duhur për zëvendësimin e dhëmbëve tuaj. 

Foto që ilustron nje grafi dentare për të vëzhguar humbjen e mundshme kockore nga dhëmbët që mungojnë.

Rikthen Funksionin E Përtypjes

Për të tretur siç duhet ushqimin që hani, dhëmbët tuaj luajnë një rol vendimtar dhe mungesa e një dhëmbi mund ta bëjë më të vështirë këtë proces. Për shembull, ushqimi do të bluhet në copa më të vogla, më të lehta për tu gëlltitur nga dhëmbët e pasmë. Kur mungojnë dhëmbët e pasmë, dhëmbët e përparmë duhet të punojnë më shumë dhe të kryejnë një detyrë për të cilën nuk janë projektuar. Kjo mund të shkaktojë gërryerje në dhëmbët e përparmë dhe ti përkeqësojë ata më shpejt. Prandaj, vendosja e dhëmbëve të rinj mund të ndihmojë në shëndetin e gojës tuaj dhe në funksionin e duhur të dhëmbëve. 

Eviton Problemet E Të Folurit

Të folurit normalisht bëhet më i vështirë për shkak të mungesës së dhëmbëve, veçanërisht nëse mungon ndonjë nga dhëmbët e përparmë. Ndonjëherë duhet vetëm mungesa e një dhëmbi për të ndikuar në qartësinë dhe saktësinë e shqiptimit të fjalëve. Problemet e shqiptimit mund të lindin me fjalë si këpucë, palestër, kopsht zoologjik, peshk, qepje, mjekër etj. Me anë të zëvendësimit të dhëmbëve shqipitimi do të përmirësohet ndjeshëm. 

Ruan Strukturën E Fytyrës Tuaj

Që kocka e nofullës të mbetet e qëndrueshme dhe e fortë, dhëmbët duhet të stimulohen vazhdimisht. Zona e kockës që nuk stimulohet si duhet do të fillojë të tkurret. Për më tepër, mishrat e dhëmbëve tuaj do të fillojnë të tërhiqen në hapësirën e zbrazët, duke dobësuar dhëmbët pranë tyre. Si rezultat struktura e fytyrës gjithashtu do të ndryshojë, dhe do të përjetoni plakjen e hershme dhe varjen e faqeve. Prishja dhe sëmundja edhëmbëve dhe mishrave të tyre, si dhe ndryshimet në strukturën e fytyrës, mund të shmangen duke kryer procedurën e duhur.   

Rifitoni Besimin Tuaj

Një nga gjërat e para që njerëzit e tjerë vënë re tek një person është gjendja e dhëmbëve të tyre. Të pasurit dhëmbë të bukur dhe të drejtë shihet si një shenjë e bukurisë dhe shëndetit të mirë. Prandaj, individët që përjetojnë humbje të dhëmbëve shpesh janë të vetëdijshëm për pamjen e tyre. Mund të dukeni më të rinj, të flisni më mirë, të keni një buzëqeshje dhe strukturë më të rregullt të fytyrës dhe të ndiheni më të sigurt në situata sociale duke zëvendësuar dhëmbët që ju mungojnë dhe duke rikthyer buzëqeshjen tuaj. 

Trajtimet Ofrojnë Zgjidhje Afatgjata

Për të zëvendësuar dhëmbët e humbur, ekzistojnë një sërë trajtimesh dhe jetëgjatësia e secilës metodë ndryshon. Ndërsa një protezë e pjesshme mund të duket si një opsion më i përballueshëm, zakonisht zgjat pak më shumë se pesë vjet. Në anën tjetër, shkalla e suksesit të implanteve dentare është mjaft e lartë. Për shkak të integrimit të implantit me kockën e nofullës, ato zakonisht zgjasin një jetë. Për më tepër, kjo metodë imiton mënyrën se si funksionon një dhëmb natyral. 15 vjet pas procedurës, implantet dentare do të jenë ende funksionale.

Duke marrë parasysh që zëvendësimi i dhëmbëve që mungojnë është një investim, ju mund ta peshoni atë kundrejt kostos së trajtimit të vazhdueshëm dentar për të adresuar problemet e shumta që shkaktojnë dhëmbët e humbur. Në planin afatgjatë, do të zbuloni se do të keni kursyer shumë para. Gjatë konsultës fillestare, dentisti juaj do t'ju shpjegojë disa nga opsionet e mundshme për ju. Disa nga procedurat më të zakonshme mund të jenë urat dentare, protezat dhe implantet dentare. Para se të vendosë për trajtimin e duhur, dentisti do të ekzaminojë me kujdes shëndetin tuaj oral, pasi faktorë të ndryshëm si shëndeti juaj i përgjithshëm, numri i dhëmbëve që mungojnë ose çështjet tuaja financiare mund të ndikojnë në përshtatshmërinë tuaj. 

Foto që ilustron një pacient tek një dentist në Shqipëri.

Trajtimet Më Të Zakonshme Të Zëvendësimit Të Dhëmbëve

Pasi shpjeguam rëndësinë e zëvendësimit të dhëmbëve që mungojnë, duam të diskutojmë gjithashtu disa nga opsionet më të njohura të zëvendësimit të dhëmbëve. Disa prej tyre janë: 

Urat Dentare

Shpesh urat dentare përdoren për të zëvendësuar një ose më shumë dhëmbë të humbur. Dy ose më shumë kurora do të ngjiten në dhëmbë pranë hapsirës së krijuar nga mungesa e një dhëmbi të humbur për të formuar një urë. Kurorat përbëhen nga një ose më shumë dhëmbë artificialë nsshkë. Një mori materialesh, duke përfshirë porcelanin, argjendin dhe arin, mund të përdoren për të krijuar urën dentare. Megjithatë, porcelani jep rezultatet më natyrale. Ju gjithashtu duhet të dini se kostoja e tyre do të varet nga materiali i përdorur. 

Ditët e sotme, arsyeja kryesore për përdorimin e porcelanit është sepse është organike.

Avantazhet E Urave Dentare

 • Pacientët që dëshirojnë të rikthejnë buzëqeshjen e tyre, dhe kanë mungesë të theksuar të dhëmbëve, duhet të mendojnë vendosjen e urave dentare. Kualiteti i jetës tuaj do të përmirësohet ndjeshëm nëse jeni të kënaqur me pamjen e dhëmbëve tuaj. 
 • Të folurit dhe përtypja e ushqimint janë dy avantazhe të tjera të rëndësishme të urave dentare. Përtypja e disa llojeve të ushqimeve mund tëbëhet e vështirë ose e dhimbshme për dikë që ka mungesë të dhëmbëve. Për më tepër, mungesa e tyre mund të sjell shqetësime dhe në të folur. Të gjithë këto probleme do të zgjidhen përmes vendosjes së urave dentare.
 • Kocka nën hapësirën e mbetur nga mungesa e një dhëmbi që mungon mund të shkaktojë shumë probleme. Më pas kocka nuk do të stimulohet nga rrënjët e dhëmbëve për të krijuar qeliza kockore. Prandaj, është e rëndësishme të ruhet stimulimi i indit të mishit të dhëmbëve me anë të urave dentare në rastet kur mungon dhëmbi.
 • Ju mund të ruani pozicionin e dhëmbëve tuaj natyralë me vendosjen e një ure dentare. Dhëmbët tuaj kanë shumë pak gjasa të lëvizin, të lirohen në rast se trajtohen me anë të një procedure restauruese.

Protezat e dhëmbëve

Me anë të protezave është normale që çdo dhëmb të zëvendësohet. Një bazë prej akriliku ose plastike në ngjyrën e mishrave të dhëmbëve do të përdoret për të mbështetur një ose më shumë dhëmbë protetikë, të quajtur pontikë, në proteza. Ngjitësit dentar ose thithës do të përdoren për të mbajtur protezat në vend. Nëse është e nevojshme, ato mund të nxirren dhe të futen përsëri në gojë.

Cilat janë përfitimet e protezave?

 • Përveçse janë të rehatshme, protezat moderne janë bërë për të imituar pamjen e dhëmbëve të vërtetë. Rifitimi i aftësisë për të folur dhe përtypur me anë të protezave mund të kërkojë disa vizita tek dentisti në mënyrë që të bëhet përshtatja ideale. Pas vednosjes së tyre, nuk do të keni më asnjë kufizim në dietën tuaj dhe do të mund të flisni siç duhet. 
 • Protezat do t'ju bëjnë të ndiheni më mirë me pamjen tuaj dhe do të eliminojnë çdo boshllëk midis dhëmbëve. 
 • Ato do të parandalojnë rënien që ndodh kur mungojnë dhëmbët. Gjithashtu do të ofrojnë mbështetjen që mundësojnë dhëmbët tuaj natyralë, duke ju bërë të dukeni më të rinj dhe duke ju ndihmuar të mbani pamjen natyrale të fytyrës tuaj. 
 • Nëse nuk i keni humbur të gjithë dhëmbët, protezat e pjesshme do t'ju ndihmojnë t'i mbani ata të shëndetshëm, duke parandaluar procesin e konsumimit të tepërt, pasi forcat e përtypjes shpërndahen në mënyrë të barabartë në të gjithë dhëmbët.
 • Ato pastrohen lehtësisht pasi mund të hiqen kur të dëshironi. 
 • Materialet e përdorura në proteza do të ofrojnë një rezultat shumë natyral.
 • Protezat nuk kushtojnë shumë dhe nëse disa nga dhëmbët tuaj natyralë janë ende të pranishëm kostoja do të jetë më e ulët. 
Foto që ilustron implantet dentare në Shqipëri - një nga metodat më të përballueshme për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë

Implantet Dentare

Implantet dentare përdoren shpesh për të zëvendësuar një dhëmb të humbur ose disa dhëmbë. Një kurorë, urë ose protezë mund të mbështetet nga implanti dentar, i cili është një vidë titani e futur në kockën e nofullës. Implantet dentare, ndryshe nga opsionet e tjera të zëvendësimit të dhëmbëve si ura apo protezat, janë në gjendje të stimulojnë kockën e nofullës në një mënyrë që ndalon humbjen e tyre. Si rezultat, implantet konsiderohen si alternativa më efektive dhe afatgjatë për zëvendësimin e dhëmbëve që mungojnë. Megjithatë, ato gjithashtu janë alternativa më e shtrenjtë dhe më e ndërlikuar e zëvendësimit të dhëmbëve.

Avantazhet E Implanteve Dentare 

 • Fakti që implanti rikthen aftësinë e plotë të përtypjes është një nga avantazhet e tij kryesore. Shumica e pacientëve nuk do të jenë në gjendje të ndiejnë ndonjë ndryshim midis dhëmbit të implantuar dhe dhëmbëve të tyre natyralë. Ata mund të lahen dhe të pastrohen me fill rregullisht, dhe mund të funksionojnë njësoj si dhëmbët natyral.
 • Ndërsa shumica e opsioneve të restaurimit dentar zgjasin rreth 20 vjet, implantet dentare janë një zgjidhje e përhershme. Ato përbëhen nga titani dhe janë bio-kompatibël. Kjo do të thotë që trupi nuk do ta refuzojë implantin dhe do të integrohet në mënyrë perfekte. Kur vendoset në kockën e nofullës, do të funksionojë njësoj si rrënja natyrale e dhëmbit, duke siguruar të njëjtën qëndrueshmëri dhe stabilitet. 
 • Mungesa e një dhëmbi bën që kocka e nofullës të ndryshoj pasi nuk stimulohet në mënyrën e duhur. Humbja e dhëmbit bën që zona kockore të humbasë 25% të vëllimit të saj nëse nuk vendoset implant brenda një viti dhe kjo humbje do të përkeqësohet me kalimin e kohës. Për shkak se protezat shpesh lirohen dhe gërvishten në kreshtën kockore, duke e gërryer atë gradualisht, ato mund të përshpejtojnë më tej humbjen e kockës ndërsa implanti dentar do të ofrojë stimulin e nevojshëm për formimin e kockave, pasi zëvendëson si dhëmbin ashtu edhe rrënjën, duke bërë të mundur funksionin normal të gojës.
 • Dhëmbët ngjitur mund të migrojnë shtrembër drejt hapësirës së lënë nga një dhëmb i humbur. Kjo bën që dhëmbët tuaj të lëvizin në mënyrë të gabuar, gjë që mund të ndikojë në mënyrën se si kafshoni, hani dhe dukeni. Mund të rezultojë në ndërlikim të më teshëm në procedurën e zëvendësimit të dhëmbëve. Dëmtimi i kafshimit mund të shkaktojë siklet dhe dhimbje koke, si dhe probleme me kyçin tuaj temporomandibular, ose i njohur shkurtimisht si TMJ.
 • Sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të krijohet nga boshllëku i dhëmbëve që shërben si kurth për grimcat e ushqimit dhe bakteret.
 • Rënia e fytyrës mund të jetë një tjetër efekt anësor i padëshiruar i humbjes së kockave të shkaktuara nga mungesa e dhëmbëve. Hendeku midis majës së hundës dhe mjekrës gradualisht zvogëlohet në këtë pikë pasi pjesa e poshtme e fytyrës fillon të ulet. Një mjekër më e mprehtë, buzë më të holla dhe një bollëk vijash rreth gojës mund të bëjnë që dikush të duket shumë më i vjetër se sa është në të vërtetë.
Foto që ilustron rezultatet natyrale të implanteve dentare ne Shqiperi

Cili Trajtim I Zëvendësimit Të Dhëmbëve Është I Duhuri Për Ju?

Ju mund të pyesni veten se cili opsion i zëvendësimit të dhëmbëve është më i miri për ju tani që kemi diskutuar për disa nga më të përdorurit. Të flasësh me një dentist të specializuar është opsioni më i mirë për të bërë zgjedhjen e duhur. Dentisti do të vlerësojë kushtet tuaja specifike shëndetësore gjatë konsultës dhe do të japë rekomandime bazuar në këto ekzaminime për të gjetur trajtimin e duhur për ju.

​Në Përfundim

Në këtë blog ne kemi diskutuar shtatë arsye kryesore për të zëvendësuar dhëmbët e humbur, së bashku me disa nga trajtimet më efektive të këtij problemi. Nëse ju mungojnë një ose më shumë dhëmbë, ne ju këshillojmë të flisni me një dentist të licencuar në mënyrë që të zgjidhni opsionin më të mirë të zëvendësimit të dhëmbëve për ju. Duhet të dini se zëvendësimi i dhëmbëve të humbur është shumë i rëndësishëm në mënyrë që të ruani funksionin e duhur të dhëmbëve, të shmangni lëvizjen e tepërt të nofullës, të ndaloni humbjen e kockave, të mbani një kafshim të barabartë dhe të rivendosni buzëqeshjen tuaj, pavarësisht se cila do të jetë zgjedhja e trajtimit që do të bëni.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!