Si të kujdeseni për implantet dentare?

Kur krahasohen me dhëmbët natyralë, është një fakt i njohur gjerësisht se implantet dentare kanë pak më shumë rrezik për të shkaktuar probleme mjekësore. Jetëgjatësia e dhëmbëve të implantuar ndikohet shumë nga sa mirë trajtohen dhe kujdeseni për to. Mirëmbajtja e duhur jo vetëm që ju kursen kohë dhe para, por gjithashtu minimizon rrezikun e shqetësimeve në të ardhmen. Për ata që kanë vendosur implante dentare është thelbësore që të jenë veçanërisht të vëmendshëm ndaj pastrimit të dhëmbëve me fill dentar, veçanërisht nën vijën e mishrave të dhëmbëve për të mbrojtur strukturën e kockave që ankoron dhëmbin e implantuar në gojë. 

Për më tepër, larja e plotë dhe e përshtatshme është thelbësore për të mbrojtur kurorën relativisht delikate të dhëmbit për të çara. Për të garantuar një qëndrueshmëri maksimale të mundshme për implantet dentare, është mjaft e rëndësishme të shmangni çdo zakon jetese që mund të rrisë mundësinë e shfaqjes së të çarave në dhëmbë. Tani që kjo u tha, mbulimi i parimeve themelore, le të hyjmë në secilën nga këto teknika për mirëmbajtjen e implantet dentare më në detaje:

Pse mund të shkëputen implantet dentare?

Në mënyrë që të dini se si të kujdeseni siç duhet për implantet dentare, është thelbësore të dini pse implantet mund të dështojnë, prishen ose zhvendosen. Një dizajn i përshtatur dhe një implant dentar i vendosur mund të lirohet vetëm për dy arsye: ose rrënja e implantit shkëputet nga nofulla ose veçohet vetë kurora e dhëmbit. Është mjaft e rëndësishme të përcaktohet se cila është arsyeja, duke qenë se e para shkaktohet nga dëmtimi i mishrave të dhëmbëve dhe kockave përreth, ndërsa e dyta shkaktohet nga dobësia e dhëmbit artificial. Megjithëse ka shkaqe të tjera se pse implantet bëhen komplekse, të tilla si alergjitë ndaj materialeve implantuese, këto janë jashtëzakonisht të rralla.

Duke pasur parasysh këtë informacion, le të shqyrtojmë tani se si të shmangim këto dy shkaqe kryesore të humbjes së dhëmbëve në implante.

Parandaloni sëmundjen e mishrave të dhëmbëve

Nëse një rrënjë dhëmbi i implantuar del jashtë, kjo është pothuajse gjithmonë për shkak të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve (periodontitit) në mishrat që rrethojnë implantin. Përjashtimet e vetme nga këto janë nëse implanti nuk vendoset siç duhet ose nëse trupi juaj e refuzon implantin si objekt i huaj - në këto raste implanti zakonisht lirohet në ditët e para ose dy javë pas vendosjes së implantit.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve

Bakteret në gojë që grumbullohen në vijën e mishrave të dhëmbëve, e cila është pika në të cilën mishrat mbështillen rreth dhëmbëve, janë fajtorë për sëmundjen e mishrave të dhëmbëve. Baktere të tilla prodhojnë acide që çojnë në recesionin e mishrave të dhëmbëve dhe ekspozimin e rrënjëve të dhëmbëve, së bashku me kockën që i mban ato në vend. Një ekspozim i zgjatur ndaj acideve të tilla mund të gërryejë kockën dhe përfundimisht të rezultojë në humbjen e dhëmbëve. Kur sëmundja e mishrave të dhëmbëve shkakton degjenerim të kockave, rrënja e implantuar mund të ankorohet më pak në mënyrë të sigurt në nofull, e cila merr emrin peri implantitis. Me kalimin e kohës, ky proces mund të lirojë implantin tuaj, duke rezultuar përfundimisht në shkëputjen dhe humbjen e tij.

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve është një gjendje shumë e përhapur që disa njerëz do ta përjetojnë të paktën një herë në jetën e tyre. Mund të jetë shkaku i humbjes së dhëmbëve në një mënyrë të ngjashme me mënyrën se si implantet dentare mund të bien. Megjithatë, duke qenë se implantet dentare nuk janë të rrënjosura natyrshëm në kockën e nofullës, ato janë shumë më të ndjeshme për t'u prekur nga sëmundja e mishrave të dhëmbëve. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të merren masa shtesë për të parandaluar sëmundjen e mishrave të dhëmbëve rreth dhëmbëve të implantuar. Për të mbrojtur dhëmbin tuaj të implantuar që të mos bjerë për shkak të sëmundjes së mishrave të dhëmbëve, ka disa masa thelbësore që duhet të merrni:

1) Sigurohuni që të përdorni fillin dentar çdo ditë

Sa herë që bakteret e pllakës grumbullohen nën vijën e mishrave të dhëmbëve, kjo mund të çojë në humbje të dhëmbëve dhe kockave. Fatkeqësisht, vetëm larja e rregullt me furçë nuk mund ta eliminojë këtë bakter. Përdorimi i fillit dentar, në të kundërt, mund të largojë në mënyrë efektive bakteret e dëmshme nën vijën e mishrave të dhëmbëve. Për shkak se këto baktere mund të riprodhohen shpejt, është thelbësore të përdorni fill çdo ditë. Në rastet kur ju duket e pakëndshme përdorimi i fillit tradicional, fijet elektrike me fije uji për furçat ndërdhëmbore janë alternativa të mundshme që gjithashtu mund të eliminojnë bakteret e dëmshme nën vijën e mishrave të dhëmbëve.

Me fjalë të thjeshta, nuk mund të presësh që të shmangësh sëmundjen e mishrave të dhëmbëve pa përdorimin e fillit dentar.

2) Jini tepër të kujdesshëm kur lani dhëmbët e implantuar

Për shkak të faktit se shumë baktere që formojnë pllakë në vijën e mishrave të dhëmbëve e kanë origjinën në dhëmbë, është thelbësore që dhëmbi i implantuar të lahet tërësisht për të parandaluar çdo akumulim të pllakës. Megjithatë, është thelbësore të theksohet se larja e plotë nuk do të thotë larja me forcë. Në fakt, larja e tepërt mund të shkaktojë dëmtim të dhëmbëve. Në vend të kësaj, larja e plotë përfshin pastrimin e butë të çdo pjese të dhëmbit, duke përfshirë këtu pjesën e pasme dhe bazën ku ai takohet me mishrat e dhëmbëve.

Duke kombinuar larjen e plotë me furçën e dhëmbëve me fill, ju mund të rrisni gjasat që implanti juaj të zgjasë për një periudhë të gjatë.

3) Lëreni duhanin

Ka shumë arsye bindëse për të shmangur duhanin, njëra prej të cilave është mbajtja e mishrave të dhëmbëve të shëndetshëm. Pirja e duhanit mund të zvogëlojë prodhimin e pështymës dhe të dobësojë sistemin imunitar, duke i bërë mishrat e dhëmbëve më të prekshëm ndaj infeksioneve. Rrjedhimisht, duhanpirësit kanë 50% më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundje të mishrave të dhëmbëve sesa jo duhanpirësit, edhe pse duhanpirësit përbëjnë vetëm 18% të popullsisë së përgjithshme. Lidhja midis pirjes së duhanit dhe sëmundjes së mishrave të dhëmbëve është e dukshme, dhe lënia e duhanit padyshim mund të kontribuojë në jetëgjatësinë e implanteve tuaja dentare.

4) Kërkoni ndihmë të menjëhershme nëse hasni ndonjë problem me mishrat e dhëmbëve

Sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të jetë shumë e vështirë për t'u zbuluar. Megjithatë, për shkak se infeksioni mund të përhapet mjaft shpejt, është thelbësore të kërkoni trajtim sa më shpejt që të vëzhgoni ndonjë simptomë. Simptoma të tilla përfshijnë gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve gjatë larjes, largimin e mishrave të dhëmbëve që ekspozojnë rrënjën e dhëmbit, mishrat e dhëmbëve apo edhe erën e keqe të gojës.

Nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma, është thelbësore që të konsultoheni me një dentist ose periodontist pa vonesë. Nëse jeni duke kërkuar për një dentist të specializuar, Dr. Roland Zhuka ofron ekspertizën e tij në implantologjinë e avancuar. Na kontaktoni sot për një konsultim fillestar falas.

Për të parandaluar problemet dentare:

Le të supozojmë se ju keni zgjedhur kurorat e implanteve dentare të cilësisë më të lartë, kështu që ato duhet të jenë mjaft të qëndrueshme për t'i bërë ballë çdo lloj thyerjeje. Megjithatë, edhe metoda më e avancuar për fabrikimin e dhëmbëve artificialë nuk mund të përsërisë dhëmbët natyralë, forcën e tyre të natyrshme, e cila është mprehur mbi 420 milionë vjet evolucion. Prandaj, për të garantuar që dhëmbët e implantuar të zgjasin gjatë gjithë jetës, duhet të merren masa paraprake për t'i mbrojtur ata.

1) Përmbahuni nga konsumimi i ushqimeve tepër të forta ose krokante

Një faktor i rëndësishëm që kontribuon në thyerjen e dhëmbëve natyralë dhe të implantuar është padyshim përtypja e ushqimeve të forta, veçanërisht kur ato plaken. Siç u përmend më lart, dhëmbët e implantuar janë shumë më delikat në krahasim me homologët e tyre natyrorë. Prandaj, këshillohet të përtypni në anën e gojës ku nuk ka implant, sa herë që konsumoni ushqime krokante ose të forta.

2) Zvogëloni shanset e dëmtimit të dhëmbëve

Për shkak të ndikimeve në gojë, trauma dentare ka të bëjë me dëmtimin e dhëmbëve. Për shkak se, siç e kemi përmendur tashmë disa herë tani, implantet dentare janë shumë më delikate se dhëmbët natyralë, është e rëndësishme të parandaloni sa më shumë që të jetë e mundur një traumë të tillë ndaj tyre. Për të zvogëluar rrezikun e thyerjes së implantit dentar, duhet të merret parasysh përdorimi i një mbrojtësi të gojës gjatë pjesëmarrjes në sportet e kontaktit. Kjo është thelbësore veçanërisht nëse keni ndërruar një nga dhëmbët e përparmë.

3) Shmangni kërcitjen e dhëmbëve

Kërcitja e dhëmbëve mund të çojë në konsumim dhe copëtim të dhëmbëve, gjë që mund të jetë jashtëzakonisht e dëmshme për implantet dentare. Duke parë që pjesa më e madhe e kërcitjes së dhëmbëve ka ndodhur gjatë natës, dikush mund të mos jetë i vetëdijshëm për dëmin që shkakton. Për ta shmangur atë, megjithatë, veshja e një pajisjeje dentare të matur gjatë natës do të ishte e dobishme. Një tjetër gjë për të ndihmuar në uljen e bluarjes do të ishte ulja e niveleve të stresit dhe qëndrimi i hidratuar.

Për kujdesin e duhur të implanteve dentare:

Koha pas vendosjes së rrënjës së dhëmbit në kockën e nofullës është një nga periudhat më të cenueshme për implantet dentare. Si rezultat, është thelbësore të merren masa paraprake për të parandaluar infeksionet e zonës ku është instaluar implanti, duke shtuar në të gjitha udhëzimet e tjera të kujdesit që kemi përmendur për kujdesin e implanteve dentare.

Pas operacionit të implantit dentar, është thelbësore të merren masa paraprake shtesë për të parandaluar infeksionin e zonës ku vendoset implanti. 

1) Pastroni me fill dentar zonën rreth implantit dentar

Siç u përmend më parë, implantet dentare janë shumë të ndjeshme ndaj sëmundjeve të mishrave të dhëmbëve. Përdorimi i dhëmbëve me fill dentar rreth zonës së implantuar është thelbësor për të parandaluar sëmundjen e mishrave të dhëmbëve, veçanërisht në javët e para pas operacionit. Një dhëmb i përkohshëm mund të vendoset mbi implant për të ruajtur pamjen, dhe është e rëndësishme që të përdoret fill rreth tij të paktën një herë në ditë dhe nëse është e mundur edhe dy. Nëse nuk preferohet përdorimi i fillit, gjithmonë mund të përdorni një furçë uji ose furça ndërdhëmbësh. Duhet theksuar: vetëm larja me furçë nuk është e mjaftueshme.

2) Shmangni plotësisht duhanin

Pirja e duhanit gjithashtu dobëson sistemin imunitar në përgjithësi, përveçse nxit zhvillimin e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve. Kjo është arsyeja pse është e domosdoshme që ai të përmbahet, veçanërisht në muajt e parë pas operacionit të implantit.

3) Kujdesuni për sistemin tuaj imunitar

Edhe pse shpesh neglizhohet, marrja e një implanti dentar është një procedurë e rëndësishme kirurgjikale që kërkon përpjekje të konsiderueshme rikuperimi nga trupi. Për të minimizuar rrezikun e zhvillimit të infeksioneve, është thelbësore të mbështesni sistemin tuaj imunitar në çdo mënyrë të mundshme.

Metodat më efektive për ta arritur këtë përfshijnë përmbahen nga aktivitetet stresuese, veçanërisht ushtrimet e forta, mbajtja e një diete të shëndetshme, abstenimi nga konsumimi i alkoolit dhe sigurimi i gjumit adekuat. Përveç kësaj, dentisti juaj mund të përshkruajë antibiotikë për të ndihmuar në parandalimin e infeksioneve pas operacionit të implantit. Sa më e madhe të jetë shkalla në të cilën respektohen këto masa, aq më të ulta janë gjasat e shfaqjes së infeksionit pas operacionit të implantit dentar dhe probabiliteti i reduktuar i dështimit të implantit.

Sa kohë do të zgjasin implantet e mia dentare nëse kujdesem siç duhet për to?

Megjithëse qëndrueshmëria e implanteve dentare nuk mund të përcaktohet përfundimisht, ajo varet kryesisht nga dy faktorë. Këto dy fakte përfshijnë cilësinë e implantit, të cilat përfshijnë si materialet e përdorura ashtu edhe ekspertizën e dentistit implantues, si dhe shkallën e kujdesit që ju ofroni ndaj tyre. Duke ndjekur hapat e rekomanduar, ju mund të rrisni gjasat që implantet të zgjasin për më shumë se 20 vjet. Në ditët e sotme, rezultatet e implanteve dentare mund të zgjasin një jetë; megjithatë, mirëmbajtja dhe pastrimi i duhur janë të nevojshme për të siguruar këtë rezultat. Sa herë që bëhet fjalë për cilësinë e implantit, është vërtet e rëndësishme të pyesni për markën e implantit. 

Për më tepër, rekomandohet shumë që të hulumtoni tërësisht trajnimin e kirurgëve të implanteve. Është më mirë të zgjidhni një kirurg me një trajnim pasuniversitar në kirurgjinë e implanteve dhe me të paktën pesë vjet përvojë në kirurgjinë e rregullt të implanteve. 

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!