Si trajtohet sëmundja periodontale?

Sëmundja periodontale është një sëmundje që krijohet nga pllakëzat e dhëmbëve. Ajo përmban baktere që ndotin mishrat e dhëmbëve dhe kockën rreth dhëmbëve. Sëmundja mund të përparojë në forma më komplekse me kalimin e kohës. Nëse diagnostikohet në një fazë të hershme, ka shpresë për t'u shëruar. Gjatë fazës së hershme do të vini re simptomat e skuqjes dhe ënjtjes së mishrave të dhëmbëve, e në disa raste edhe gjakderdhje. 

Zakonisht mund të hiqet me ndihmën e një pastrimi dentar nga një stomatolog profesionist, dhe tipikisht pasohet nga rutina e përditshme e pastrimit të dhëmbëve me fill dentar dhe larjen me furçë. Fazat e mëvonshme të sëmundjes kanë nevojë për pastrime më të avancuara që shkojnë më thellë në vijën e mishit të dhëmbëve. Faktorët që tregojnë trajtimin më të mirë për sëmundjen periodontale janë faza e sëmundjes dhe gjendja shëndetësore e pacientit. Mënyra se si një pacient mund t'i jetë përgjigjur metodave të mëparshme të trajtimit është gjithashtu një tregues.

Woman with gum disease.

Shkaqet dhe pasojat e sëmundjes periodontale

Sëmundja formohet kur bakteret rriten në mes të dhëmbëve dhe pranë vijës së mishit të dhëmbëve. Me grumbullimin e baktereve, mikrobet bëjnë që mishrat të tërhiqen nga dhëmbët. Për shkak të ekspozimit të dhëmbëve, bakteret janë më të rrezikuara nga pllakëzat dhe gurëzat. Me kalimin e kohës, bakteret kontaminojnë pjesën më të ulët të mishit të dhëmbëve dhe shkojnë deri në rrënjët e dhëmbit, duke e bërë të pamundur heqjen e tyre me furçë dhe fill dentar. Në këtë fazë të saj, sëmundja periodontale mund të përfundojë në humbjen e kockave të dhëmbit dhe përfundimisht në humbjen e dhëmbit. Kjo mund të ulë vetëvlerësimin, por edhe të ndërhyjë në kushtet e përgjithshme shëndetësore.

Një periodontist është personi që mund të trajtojë sëmundjen periodontale. Gjithsesi, sa më komplekse të bëhet sëmundja, aq më kompleks dhe më i kushtueshëm bëhet trajtimi. Megjithatë, njerëzit duket se po injorojnë simptomat e hershme dhe e lënë sëmundjen të përparojë në një situatë më të vështirë për t'u përballuar. Janë disa faktorë të rëndësishëm të sëmundjes që duhet t'i keni parasysh dhe nëse duket se po përjetoni ndonjë nga këto situata, këshillohet që të konsultoheni me periodontistin.

Periodontal disease due to ageing.

Mosha 

Njerëzit mbi 30 vjeç duket se kanë një lloj problemi të lidhur me mishrat e dhëmbëve dhe sëmundjet e mishrave të dhëmbëve në një mënyrë ose në një tjetër. Njerëzit e kësaj grupmoshe që nuk janë kontrolluar kurrë ose nuk janë kontrolluar kohët e fundit, ndoshta duhet të fillojnë ta bëjnë këtë sepse ka një probabilitet të lartë që ata të jenë në rrezik.

Gjenetika 

Studimet kanë treguar se njerëzit që kanë një histori të një prindi ose motre ose vëllai ose ndonjë të afërmi tjetër me një sëmundje periodontale, shanset janë të larta që ky person të ketë të njëjtën sëmundje më vonë. Gjenetika bën mrekulli dhe në këtë rast mund të jetë një sëmundje e trashëguar. 

Pirja e duhanit 

Për shkak të reduktimit të qarkullimit të gjakut që shkakton duhani, ul edhe sasinë e oksigjenit që shkon në mishrat e dhëmbëve. Në këtë mënyrë i bën mishrat e dhëmbëve të paaftë për të luftuar kundër baktereve dhe infeksioneve. Me avancimin e sëmundjes bëhet domosdoshmëri vizita te një periodontist. Pirja e duhanit mbetet një rrezik për periodontitin edhe nëse duhanpirësi e lë përfundimisht cigaren.

Tobacco consumption, a cause of periodontal disease.

Diabeti 

Njerëzit që vuajnë nga diabeti, ka të ngjarë të vuajnë edhe nga sëmundjet e mishrave të dhëmbëve. Ai ndërhyn në cilësinë e qarkullimit të gjakut si duhani, dhe në këtë mënyrë e bën më të vështirë për trupin të tregojë aftësitë e tij luftarake. Kjo është arsyeja pse diabetikët janë të prirur për të zhvilluar edhe sëmundje periodontale.

Simptomat e hershme të sëmundjes

Dhimbje dhe ndjeshmëri

Sëmundja shkakton parehati gjatë ngrënies. Kur infeksioni prek rrënjën e dhëmbëve, mund të jetë e dhimbshme përtypja ose ngrënia rreth zonës së mishrave të dhëmbëve. Mund të shkaktojë gjithashtu ndryshime të temperaturës pasi zona e rrënjës ose dhëmbi të jetë më i ekspozuar.

Shenja të dukshme

Mishrat e dhëmbëve të kuq dhe të fryrë janë ndoshta gjëja e parë e pazakontë që do të vini re në fazat e hershme të sëmundjes. Është e zakonshme që pacientët t'i shohin këto shenja gjatë larjes së furçës ose përdorimit të fillit dentar, dhe me të vërtetë do të thotë që ju keni një problem bakterial. Mishrat e dhëmbëve normalë dihet se nuk rrjedhin gjak, kështu që nëse ndodh kjo është për shkak se mishrat e dhëmbëve janë të infektuar dhe me siguri po zhvillojnë një sëmundje. Bakteret bëjnë që pacienti të ketë gjithashtu një erë të keqe dhe një shije acidike që mund të jetë e pranishme edhe pas rutinës së përditshme dentare.

Tooth sensitivity caused by gum disease.

Shenjat prekëse 

Sëmundja periodontale e bën gojën tuaj të ndjehet ndryshe ose e çuditshme gjatë kafshimit. Mund të duket sikur dhëmbët tuaj po lëvizin ose po ndryshojnë pozicionin e tyre origjinal dhe në fakt janë sepse sëmundja i bën ata të lirohen. Të qenit i vetëdijshëm për shenjat e hershme prekëse të sëmundjes mund të maksimizojë rezultatin dhe të minimizojë numrin e përpjekjeve.

Trajtimi i sëmundjes

Dentisti ose periodontistët mund të ndihmojnë në trajtimin e sëmundjes periodontale. Një higjenist dentar mund të jetë një shtesë për trajtimin tuaj. Qëllimi i trajtimit është të pastrojë me sukses zonën rreth dhëmbëve dhe të ndihmojë në shmangien e dëmtimit nga indet e mishrave të dhëmbëve dhe kockat. Kujdesi juaj dentar luan një rol të madh në ruajtjen e kushteve të mira të shëndetshme orale. Për këtë është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për simptomat e përmendura më sipër dhe të kërkoni ndihmë profesionale për të parë rezultate. 

Antibiotics for treating gum disease.

Trajtimet jokirurgjikale

Në rast se sëmundja nuk është aq e zhvilluar, është e mundur të përdoren procedura më të thjeshta si: 

  • Shkallëzimi. Kjo metodë largon bakteret nga sipërfaqja e dhëmbëve tuaj dhe nën vijën e mishit të dhëmbëve. Ajo kryhet me lazer, pajisje ultrasonike dhe instrumente të tjera specifike.
  • Antibiotikët. Antibiotikët mund të ndihmojnë në rregullimin e infeksionit. Antibiotikët mund të jenë në formën e shpëlarësve të gojës ose xhelit që përmban një antibiotik në xhepat e mishrave të dhëmbëve. Ndonjëherë këshillohet marrja e antibiotikëve oralë.
  • Planifikimi i rrënjëve. Kjo metodë ndihmon në zbutjen e sipërfaqes së rrënjës. Ajo gjithashtu synon të shmangë grumbullimin e mëtejshëm të baktereve në sipërfaqet e dhëmbëve.

Trajtimet kirurgjikale

Në rast se sëmundja është e avancuar, duhet të bëni një operacion dentar, si p.sh.

Kirurgji me hapje

Gjatë një operacioni të hapjes ose i njohur ndryshe si operacioni i korrigjimit të mishit të dhëmbëve , periodontisti juaj bën prerje të vogla në mishrat e dhëmbëve. Kjo është në mënyrë që indi juaj të paloset prapa dhe kështu rrënja e dhëmbit tuaj të ekspozohet. Në këtë mënyrë shkallëzimi është më efektiv. Forma e kockës gjithashtu mund të rimodelohet pasi indi të qepet përsëri. Pas procesit të shërimit do ta keni më të lehtë të ruani shëndetin e mishrave të dhëmbëve.

Transplanti i indeve

Në rast se indi humbet, linja e mishrave të dhëmbëve ulet automatikisht duke bërë që rrënja e dhëmbit tuaj të shfaqet. Kjo duhet të korrigjohet dhe procedura për këtë bëhet duke nxjerrë disa inde nga qiellza e gojës ose duke përdorur indin e dhuruesit dhe duke e vendosur atë në zonën e nevojshme. Kjo metodë përdoret për qëllime estetike dhe shëndetësore.

Surgical treatment of periodontal disease.

Transplant kockor

Kjo metodë përdoret në rast se sëmundja arrin të shkatërrojë kockën ose rrënjën e dhëmbit. Për rikuperimin e kockës, përdoren copa të vogla të kockës suaj të mbetur, ose një material artificial ose edhe nga një vend dhurues. Kjo procedurë ndihmon në ndalimin e rënies së dhëmbit dhe e mban atë në vend. Ajo gjithashtu shërben si një habitat për kockën tuaj për t'u rigjallëruar.

Rigjenerimi i indeve

Kjo metodë ndihmon në rigjenerimin e kockave që më parë konsumoheshin nga bakteret. Dentisti do të vendosë një lloj materiali midis kockës dhe dhëmbit. Ky material do të ndihmojë për t'i dhënë hapësirë kockës që të rritet përsëri dhe të ndalojë indet e panevojshme që të pushtojnë zonën e kurimit.

Këshilla për një kujdes më të mirë oral

Njerëzit priren të kuptojnë rëndësinë e kujdesit dentar pasi kanë përjetuar ngjarjet më të këqija. Gjithsesi kjo nuk do të thotë se duke pasur dhëmbë të shëndetshëm nuk rrezikoni të zhvilloni një sëmundje periodontale. Për të parandaluar që kjo të ndodhë, lehtë mund të ndiqni disa hapa të thjeshtë rutinë: 

  1. Lani dhëmbët çdo ditë
  2. Përdorni pastë dhëmbësh me fluor
  3. Përdorni fillin dentar më shpesh
  4. Minimizoni pirjen e duhanit
  5. Përdorni shpëlarës goje
  6. Kryeni takime të rregullta dentare                                                                                                                              
Visit at the dentist for periodontal disease.

Kur të shkoni te dentisti?

     1. Nëse keni aromë të tmerrshme goje ose shije acidike në gojë

     2. Nëse keni dhimbje kur përtypeni

     3. Nëse keni gjakderdhje të mishrave të dhëmbëve 

     4. Nëse dhëmbët po ju lirohen

     5. Nëse mishrat e dhëmbëve tuaj kanë një ngjyrë të kuqërremtë

     6. Nëse mishrat e dhëmbëve janë të fryrë

     7. Nëse dhëmbët tuaj ndihen të tendosur 

     8. Nëse shihni ose ndjeni ndryshime në mënyrën se si dhëmbët tuaj përshtaten së bashku

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!