Erozioni I Dhëmbëve: Shkaqet Dhe Parandalimi

Acidet mund të çojnë në erozion dentar, i cili më së shpeshti prek sipërfaqen e smaltit të dhëmbit. Zakonisht, shtresa e smaltit mbron dhëmbët nga ndjeshmëria. Por kur fillon të konsumohet, dentina ekspozohet, gjë që shkakton ndjeshmërinë e dhëmbëve ndaj ushqimeve dhe pijeve të ftohta, të nxehta dhe shpesh acide. Kjo gjendje dentare mund të çojë në dhimbje dhëmbi.

Foto që ilustron një ekzaminim dentar për erozionin e dhëmbëve dhe sëmundje të tjera.

Çfarë Është Erozioni I Dhëmbëve?

Siç u përmend më lart, erozioni i dhëmbëve ndodh sa herë që acidet fillojnë të copëtojnë një pjesë të shtresës së smaltit të dhëmbëve. Erozioni i dhëmbëve nuk shkaktohet nga bakteret, ndryshe nga prishja e dhëmbëve. Në fakt, në përgjithësi shkaktohet nga ilaçet, refluksi i acidit, ushqimet dhe pijet acidike ose të vjellat e tepërta.

Çdokush dhe kushdo mund të përjetojë erozion dentar, pavarësisht moshës. Megjithatë, të moshuarit që vuajnë nga goja e thatë dhe nivele të ulëta të prodhimit të pështymës (që normalisht neutralizon dhe nxjerr jashtë acidet), janë më të rrezikuar. 

Cilat Janë Simptomat Dhe Komplikacionet E Erozionit Dentar?

Duhet të dini se dhëmbët e gërryer mund të kenë skaje mjaft të mprehta, dhe mund të kenë një ndjeshmëri të lartë ndaj përbërësve të ftohtë, të nxehtë, acid ose me sheqer dhe në fund, mund të jenë të shkumësuar dhe madje mund të ndryshojnë ngjyrën, zakonisht duke u kthyer në ngjyrë të verdhë.

Tretja e smaltit të dhëmbëve ndodh në mënyrë progresive, duke ekspozuar ngadalë shtresën shumë më të butë, me ngjyrë gjalpi nën sipërfaqe. Dhe erozioni dentar shumëfishon rreziqet e prishjes së dhëmbëve dhe çështjeve të tjera të dhëmbëve.

Shkaqet E Erozionit Të Dhëmbëve

Faktorë të shumtë mund të jenë ose një kontribut ose shkaku i vetëm i erozionit të dhëmbëve. Më poshtë kemi përpiluar një listë me disa nga shkaqet e erozionit të smaltit në dhëmbë:

Foto që ilustron ushqime dhe pije acidike, një shkak i mundshëm për erozionin e dhëmbëve.

Konsumi I Lartë I Pijeve Dhe Ushqimeve Acidike

Nëse jeni ndër ata njerëz që konsumojnë shumë acide ose konsumojnë një dietë të pasur me acide, është e ditur se erozioni dentar ka shumë të ngjarë të shkatërrojë dhëmbët tuaj. Çdo konsum i përsëritur i pijeve joalkoolike si pijet me gaz, vera, uthulla, pijet energjike dhe pijet që përmbajnë kafeinë mund të shkaktojnë gjithashtu erozion dentar.

Për më tepër, agrumet, përfshirë limonët dhe portokallet, janë fruta që dëmtojnë smaltin, në rast se konsumohen në sasi të mëdha, veçanërisht nëse kanë kontakt të drejtpërdrejtë me dhëmbët. Një tjetër gjë që duhet mbajtur parasysh është se edhe përtypja e tabletave të vitaminave si vitamina C ose karamele që përmbajnë sheqer ose shije frutash mund të çojë në probleme me dhëmbët.

Sëmundja E Refluksit Gastroezofageal (GERD)

Sëmundja e refluksit gastroezofageal, përkatësisht GERD, është refluksi i acidit nga stomaku përsëri në ezofag apo edhe në gojë. Gjatë këtij çrregullimi të tretjes, kthimi i vazhdueshëm i acideve mbrapa çon në djegie ose dhimbje në gjoks, e njohur ndryshe si urth. Acidi kthehet përsëri në stoqet e gojës pas dhëmbëve në sipërfaqet e pasme dhe palatale të dhëmbëve të përparmë. Kështu, fillon erozioni i dhëmbëve.

Vjellja lidhet gjithashtu në mënyrë të drejtpërdrejtë me çrregullime specifike gastrointestinale që gërryejnë smaltin e dhëmbëve. Gjatë gjithë javëve të para të shtatzënisë, të vjellurit është mjaft i zakonshëm. Vjellja e tillë e shkaktuar nga shtatzënia ndikon në shëndetin e dhëmbëve për shkak të acidit të stomakut që ngjitet lart dhe ka kontakt me dhëmbët, duke çuar në erozion të dhëmbëve.

Vjelljet e përsëritura dhe lëngjet që përmbajnë acid nga stomaku do të shkaktojnë një sipërfaqe të errët dhe të verdhë të dhëmbëve, që është, natyrisht, një tregues i erozionit të smaltit.

Foto që ilustron çrregullimet e pështymës, një shkak i mundshëm për erozionin e dhëmbëve.

Çrregullime Të Pështymës

Megjithëse shumë njerëz janë të vetëdijshëm për faktin se pështyma largon grimcat e ushqimit, lufton kundër acideve në gojë dhe ka një sërë avantazhesh të tjera, ata mund të mos dinë për funksionin më të rëndësishëm të pështymës: rimineralizimin e dhëmbëve.

Falë larjes së dhëmbëve me pështymë, ose më mirë të themi, lëngut që përmban kalcium në pështymë, pështyma është në gjendje të rimineralizojë smaltin e dhëmbëve tuaj.

Sa herë që ka një sasi të vogël të pështymës për shkak të gojës së thatë (kserostomi), plakjes, sëmundjeve, sindromave ose medikamenteve, goja nuk është në gjendje të tolerojë aciditetin e lartë, kështu që smalti i dhëmbëve dëmtohet dhe erozioni dentar. Fillon.

Çrregullime Të Të Ngrënit

Disa kushte dhe sëmundje specifike gastrointestinale mund të çojnë në lloje të rënda të çrregullimeve të të ngrënit. Për shembull, anoreksia dhe bulimia nervore (dy nga çrregullimet më të zakonshme të të ngrënit) nënkuptojnë episode të pakontrolluara të konsumimit të sasive të mëdha të ushqimit, të njohura si binging. Kjo nuk ndikon domosdoshmërisht tek dhëmbët, megjithatë, ajo që vjen më pas, po. Binging pasohet nga episode pastrimi, gjatë të cilave njerëzit vjellin duke e vetë-induktuar ose duke përdorur laksativë për të zbrazur stomakun e tyre.

Aktivitete të tilla të të ngrënit dhe të vjellurit çojnë në erozion të dhëmbëve dhe e bëjnë smaltin të prekshëm ndaj një niveli të lartë të kontaktit me acidin e stomakut me dhëmbët. Njerëzit që përjetojnë anoreksi dhe bulimi janë të shqetësuar për shtimin në peshë dhe nuk kanë një perceptim të saktë të imazhit të trupit të tyre. Si anoreksia ashtu edhe bulimia kanë origjinë psikiatrike, gjë që çon në rreziqe jashtëzakonisht të rënda për shëndetin.

Foto që ilustron çrregullimet e të ngrënit, një shkak i mundshëm për erozionin e dhëmbëve.

Kushtet Mjekësore Që Shkaktojnë Erozion Të Dhëmbëve

Bulimia nervosa është një çrregullim i të ngrënit, i cili mund të çojë në erozion të dhëmbëve. Pacientët që provokojnë të vjella për të humbur peshë mund të dëmtojnë dhëmbët e tyre gjatë procesit. Të vjellat përmbajnë nivele shumë të larta të acideve të stomakut, të cilat mund të dëmtojnë smaltin e dhëmbëve. Nga ana tjetër, refluksi gastro-ezofageal, një gjendje mjekësore gjatë së cilës acidet e stomakut ngjiten në gojë, mund të çojë në të njëjtin dëm si bulimia. Njerëzit që konsumojnë shumë alkool dhe vuajnë nga problemet e ezofagut ose hernia hiatus gjithashtu mund të shpërthejnë dhe të përjetojnë erozion dentar, duke shkaktuar nga ana tjetër, ndjeshmëri të dhëmbëve.

Si Mund Të Parandalojë Dieta Erozionin E Dhëmbëve?

Eshtë e panevojshme të thuhet se ushqimet dhe pijet acidike mund të çojnë në erozion të dhëmbëve. Në fakt, çdo gjë që ka një pH më të ulët se 5.5 (që do të thotë, është acidik) mund të dëmtojë dhëmbët. Pijet e gazuara gjithashtu mund të çojnë në erozion të dhëmbëve. Duhet të keni parasysh se edhe ujërat e gazuar me shije apo marka diete mund të kenë ndikim edhe në sipërfaqen e dhëmbit. Frutat (në veçanti agrumet) dhe lëngjet e frutave zakonisht përmbajnë acide natyrale, të cilat mund të dëmtojnë dhëmbët, aq më tepër nëse konsumohen në sasi të mëdha. Meqë po flasim për këtë, pijet sportive përmbajnë përbërës specifikë që mund të çojnë në erozionin e dhëmbëve dhe ndonjëherë edhe në prishjen e dhëmbëve. Nëse po kërkoni të parandaloni erozionin e dhëmbëve, alternativa më e mirë do të ishte pirja e ujit të thjeshtë ose qumështit, pasi qumështi mund të neutralizojë mjedisin acidik në gojë.

Foto që ilustron një grua e cila po pastron dhëmbët siç duhet.

Këshilla Për Të Parandaluar Erozionin E Dhëmbëve

Ka veprime të caktuara që mund të ndërmerren për të parandaluar erozionin e dhëmbëve, si p.sh. përpjekja për të shmangur mbajtjen e ushqimeve ose pijeve acidike ose me sheqer në gojë për një kohë të gjatë. Një këshillë tjetër do të ishte të konsumoni djathë ose qumësht pasi keni ngrënë ushqime acidike, duke qenë se ato mund të neutralizojnë nivelin e acidit në gojë - ose mund ta shpëlani gjithmonë gojën pas ngrënies. Sigurohuni që të përfundoni vaktin tuaj me çamçakëz pa sheqer, i cili do të ndikojë në rrjedhën e pështymës duke e rritur atë dhe do të ndihmojë në eliminimin e të gjitha acideve në gojë. Larja e dhëmbëve me një furçë dhëmbësh të vogël me qime të buta ose mesatare mund të jetë gjithashtu e dobishme - mbani në mend të përdorni një pastë dhëmbësh që përmban fluor. Përsa i përket larjes, larja e dhëmbëve para se të shkoni në shtrat dhe të paktën një herë gjatë ditës është thelbësore. Rekomandimi ynë i fundit do të ishte përfshirja e shpëlarjes së gojës me fluor në rutinën tuaj. 

Trajtimi

Erozioni dentar nuk kërkon gjithmonë trajtim. Problemi mund të parandalohet ose ndalohet plotësisht me kontrolle rutinë dhe duke iu përmbajtur udhëzimeve të dentistit tuaj. Në rast se ndjeshmëria e dhëmbit arrin një shkallë të rëndë dhe dhëmbi ka nevojë për trajtim, mund të jetë e nevojshme një procedurë lidhëse për rikrijimin e shtresës së smaltit. Në rastet më të rënda, zgjidhja e thjeshtë mund të jenë fasetat.

Zgjidhje Për Erozionin Dentar

Fatkeqësisht, erozioni dentar zgjat për gjithë jetën. Pasi acidet ushqimore gërryejnë shtresën e jashtme të dhëmbit, ato mund të zëvendësohen me mbushje ose kurora dentare. Në rastet më ekstreme, dhëmbi duhet hequr. Kështu, për të shmangur humbjen e dhëmbit duke identifikuar herët erozionin dentar, do t'ju duhet të planifikoni një vizitë rutinë me dentistin tuaj.

Nëse jeni në kërkim të një dentisti në Tiranë, Shqipëri, sigurohuni që të kontaktoni Dr. Roland Zhuka për të caktuar një takim për një ekzaminim të plotë dentar dhe për të shmangur erozionin e dhëmbëve.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!