A Keni Nevojë Për Një Urë Dentare? 4 Llojet, Kostot, Përdorimet Dhe Alternativat

Një urë dentare është një protezë e përdorur për zëvendësimin e një ose më shumë dhëmbëve që mungojnë. Ajo është ngjitur me dhëmbët në të dyja anët e dhëmbit që mungon nëpërmjet kurorave dentare që vijnë së bashku me një dhëmb artificial që rri pezull në qendër.

Ngjashëm me dhëmbët natyralë, urat dentare e bëjnë shumë më të lehtë të folurin dhe përtypjen. Ato janë gjithashtu shumë të lehta për t'u kujdesur për to dhe kanë një jetëgjatësi prej 10 vitesh ose më shumë, nëse trajtohen siç duhet, që do të thotë me një higjienë orale shumë të mirë. Protezat dhe implantet janë disa nga alternativat më të njohura të urat dentare.

Foto që ilustron se si funksionojnë urat dentare

Çfarë Është Një Urë Dentare?

Ndër restaurimet dentare më të famshme për zëvendësimin e një ose më shumë dhëmbëve që mungojnë është një urë dentare. Urat dentare ndihmojnë në mbushjen e boshllëkut me një ose më shumë dhëmbë fals, duke përdorur dhëmbët ngjitur si mbështetje. Gjithashtu të referuara si proteza të pjesshme fikse, urat dentare kanë dy komponentë kryesorë: Abutmentët - të cilët janë dhëmbët ngjitur që mbështesin urën, ato mund të jenë ose dhëmbë natyralë ose implante dentare. Abutmentet zakonisht gjenden në të dyja anët e dhëmbëve që mungojnë. Komponenti tjetër janë pontikët - të cilët janë dhëmbë artificialë që lidhin hendekun që gjendet midis abutmenteve. Duhet të theksohet se mund të ketë më shumë se një pontik të vetëm në rast se ju mungojnë disa dhëmbë me radhë. Abutmentet ose dhëmbët natyralë zakonisht janë të pajisur me kurora dentare. Kurorat dentare në dhëmbë natyralë shpesh quhen retainer. Retainer-ët janë të ngjitur në dhëmbë artificialë, ose pontikë me anë të konektorëve.

Kush Ka Nevojë Për Një Urë Dentare?

Nëse ju mungojnë dhëmbët, mund të keni nevojë për ura dentare. Dhëmbët tuaj ushtrojnë vazhdimisht presion mbi njëri-tjetrin dhe ndajnë të njëjtin presion të përtypjes dhe kafshimit. Sipas Dr. Roland Zhuka, një implantolog i aftë dhe me përvojë - një dhëmb që mungon është një problem serioz. Në rast se dhëmbi nuk zëvendësohet menjëherë, ekziston një rrezik i lartë që dhëmbët e tjerë të lëvizin nga pozicioni i tyre normal, të ndryshojnë kafshimin ose ndoshta edhe të shkaktojnë prishje të dhëmbëve dhe sëmundje të mishrave të dhëmbëve. 

Një mënyrë tjetër për të zëvendësuar dhëmbët që mungojnë janë implantet dentare dhe nëse jeni duke kërkuar për implantologun e duhur Dr. Roland Zhuka mund të jetë ai që po kërkoni.

Pse Më Duhet Një Urë Dentare?

Dhëmbët punojnë si një njësi e vetme. Nëse një dhëmb humbet, një tjetër mund të zhvendoset në vendin e lirë. Kjo sigurisht mund të çojë në probleme të nofullës dhe dhimbje. Sa herë që dhëmbët lëvizin në një përpjekje për të mbushur hapësirën e zbrazët, mund të përjetoni pasiguri për mënyrën se si dukeni para të tjerëve sa herë që buzëqeshni. Ju mund të ndjeni dhimbje për shkak të stresit në dhëmbët dhe nofullën tuaj. Por më e rëndësishmja, mund të ketë shumë vështirësi gjatë kafshimit dhe përtypjes.

Foto që ilustron vendosjen e urave dentare

Kush Është Një Kandidat Për Ura Dentare?

Nëse jeni tanimë në mesin e atyre njerëzve që kanë dhëmbë që kanë nevojë për kurora (që më vonë do të luajnë rolin e dhëmbëve mbështetës), atëherë ju keni të drejtë të vini ura dentare. Mundet gjithashtu të kualifikoheni nëse vuani ose keni kushte mjekësore ose probleme financiare që po ju pengojnë t'i nënshtroheni një implantimi dentar. Së fundmi, ju jeni të përshtatshëm për ura dentare nëse nuk jeni ndonjë adhurues i implanteve dentare. Nëse konsideroheni të përshtatshëm për procedurën e urës dentare, atëherë dentisti juaj do t'ju ndihmojë të vendosni se cili lloj i procedurës së urës dentare është më e mira për ju.

Katër Llojet E Urave Dentare

Katër janë llojet e urave dentare. Ndryshimi mes tyre qëndron në mënyrën se si ata lidhen.

Ura Dentare Konvencionale

Një urë dentare tradicionale ose konvencionale kërkon një kurorë ose një retainer për ngjitjen e të dy dhëmbëve mbështetës. Konektori me kurorat mund të jetë i ngurtë (i fiksuar- i fiksuar), ose njëri prej tyre mund të jetë disi i lëvizshëm (i fiksuar- i lëvizshëm).

Vendimi për atë që ju nevojitet do të varet nga dentisti juaj dhe rasti juaj specifik. Urat fikse- të lëvizshme mundësojnë shumë më tepër devijime, ndërsa urat fikse- fikse kanë nevojë që dhëmbët përreth të jenë paralelë.

Ura Dentare Konsol

Edhe pse më pak e zakonshme në ditët e sotme, urat tradicionale mund të kenë gjithashtu një dizajn konsol. Ura të tilla kanë vetëm një dhëmb mbështetës që i mbështet ato, dhe jo dy. Urat konsol janë optimale për njerëzit që kanë dhëmbë vetëm në njërën anë të dhëmbit të përparmë që mungon ose boshllëkut.

Ura Dentare Maryland

Një urë Maryland e referuar gjithashtu si një urë ngjitëse ose e lidhur me resinë, nuk kërkon kurora dentare në dhëmbët mbështetës. Përkundrazi, ajo ka krahë në secilën anë të dhëmbit artificial që është ngjitur me dhëmbët mbështetës nëpërmjet një ngjitësi.

Ndër përdorimet më të zakonshme të urave Maryland janë dhëmbët e përparmë. Ura të tilla kanë nevojë për një proces më të shkurtër përgatitjeje, por pikërisht për këtë, ato mund të mos jenë aq të sigurta sa urat tradicionale. Përkundrazi, natyra më pak e ndërlikuar e një ngjitësi nënkupton një procedurë më pak ndërhyrëse.

Ura E Mbështetur Në Implant

Kjo lloj ure është analoge me urën tradicionale të përhershme. Dallimi qëndron në faktin se implantet luajnë rolin e dhëmbëve mbështetës në vend që të vendoset një kurorë mbajtëse mbi dhëmbin natyral.

Foto që ilustron implantet dentare

Alternativat Për Urat Dentare

Kostoja dhe llojet e urave dentare mund t'ju lënë me pyetjen "A është ura dentare zgjidhja më e mirë për mua?" Kjo është arsyeja pse në seksionin e mëposhtëm po ju paraqesim disa nga alternativat më të përdorura për urat dentare që mund të jenë një alternativë më e mirë për ju. Sigurohuni që të kryeni gjithmonë një konsultë me dentistin tuaj kurdoherë që merrni një vendim për kujdesin tuaj dentar. Ajo ose ai mund t'ju japë këshilla mjekësore shtesë të përshtatura për rastin tuaj individual.

Ura vs Implant

Me implantet, çmimi nuk është në të vërtetë një problem serioz. Nëse mungon një dhëmb i vetëm, një implantet dentare do të kushtojë afërsisht njëjtë sa një urë konvencionale. Disa elementë për tu marrë në konsideratë megjithatë përfshijnë faktin që urat nuk kërkojnë operacion, ndërsa implantet dentare po. Procedura mund të jetë më e shpejtë dhe më e thjeshtë, dhe kërkon më pak vizita. Në të kundërt, implantet dentare e një cilësie të lartë janë një investim i përjetshëm. Ndërsa urat në përgjithësi kanë nevojë për zëvendësim nga 10 deri në 15 vite, implantet dentare jo. Një avantazh tjetër i implanteve dentare është fakti që ata veprojnë si një mjet parandalues për degradimin e nofullës që shkakton humbje të kockave dhe ndoshta edhe probleme të gingivave nga një dhëmb i humbur. Sidoqoftë, ju nuk mund të konsideroheni kandidatë të përshtatshëm për implantet dentare në rast se vuani nga probleme të nofullës, duke parë që implantet dentare kërkojnë kocka të shëndetshme dhe të forta për të funksionuar siç duhet.

Ura vs Kurora

Krahasimi midis një kurore dhe një ure është një situatë më specifike. Kurorat janë padyshim më pak të kushtueshme sesa një urë, por ato përdoren zakonisht për trajtimin e llojeve të ndryshme të problemeve dentare. Një kurorë mund të jetë e aksesueshme në rast se një dhëmb ekzistues mund të ruhet, për shembull, një dhëmb i copëtuar ose i plasaritur. Kurora vendoset mbi dhëmbin natyral, duke vepruar si një mburojë mbrojtëse. Këshilla jonë është që nëse është e mundur të ruani dhëmbin origjinalin, atëherë duhet ta bëni. Një avantazh shumë i preferuar e kurorave është fakti se ato nuk kanë gjasa të dëmtojnë dhëmbët e afërt. Në fund, siç u përmend më lart, çmimi i një kurore është më i ulët se ai i një ure dentare, ato fillojnë nga 600 dhe shkojnë deri në 1500 euro.

Foto që ilustron një procedurë të vendosjes së urës dentare

Procedura E Urës Dentare: Çfarë Duhet Të Prisni

Pavarësisht llojit të vizitës dentare, shumë individë janë të alarmuar dhe të shqetësuar se çfarë duhet të presin, dhe një procedurë e rëndësishme si vënia e një ure dentare nuk është ndryshe. Më poshtë mund të gjeni gjithçka që duhet të dini, të ndara në tre faza.

Para Vendosjes Së Urës

Vlen të përmendet se para vendosjes së një ure dentare kërkohet nxjerrja e dhëmbit. Blogjet tona të mëparshme do t'ju japin informacion të mjaftueshëm se si funksionojnë nxjerrjet e dhëmbëve. Sidoqoftë, duhet të keni kujdes nga fakti se mund të duhen dy ditë për rikuperimin nga nxjerrja - në fund të fundit, mbetet një lloj operacioni. Dentisti juaj ka shumë të ngjarë të rekomandojë të prisni afërsisht 2 deri në 3 muaj për të vendosur urën për t'u siguruar që vendi i nxjerrjes është shëruar plotësisht. Mos u mundoni të përshpejtoni procesin, nëse kryhet shumë shpejt, mund të ndodhë që resorbimi i kockave poshtë pontikës së re të duket tmerrësisht keq.

Vizita E Parë

Pasi të keni marrë vendimin për një urë dentare me dentistin tuaj, do të arrini në vizitën tuaj fillestare për vendosjen e urës. Gjatë kësaj kohe, bëhet përgatitja e dhëmbëve mbështetës, për kurorën e tyre. Kjo përfshin heqjen e një pjese të smaltit nga dentisti juaj.

Do të merren imazheri të dhëmbëve dhe më pas do të dërgohen në një laborator dentar, ku do të krijohet ura e përhershme dentare. Përpara se të lagoheni, dentisti do t'ju ofrojë një urë dentare të përkohshme për mbrojtjen dhe mbulimin e dhëmbëve të përgatitur deri në takimin tjetër. Sigurohuni që ta mbani të pastër.

Vizita E Dytë

Kur ura juaj dentare e personalizuar të mbërrijë nga laboratori, do t'ju duhet të shkoni për vizitën e dytë. Në këtë pikë do të hiqet ura e përkohshme dhe do të kontrollohet ajo e përhershme. Mund të kërkohen disa ndryshime për të siguruar një përshtatje të rehatshme. Si përfundim, dentisti do ta çimentojë urën në vend, ku duhet të qëndrojë për vitet e ardhshme.

Foto që ilustron rutinën e duhur të kujdesit dentar pas vendosjes së urave dentare

Kujdesi I Duhur Dentar Për Urat Dentare

Siç u përmend më sipër, urat nuk janë një zgjidhje e përjetshme. Megjithatë, higjiena e duhur orale dhe kontrollet rutinë dentare, si dhe pastrimi çdo gjashtë muaj mund të kenë ndikim në jetëgjatësinë e urës suaj dentare.

Një urë dentare mund të jetë një magnet për gurëzat, bakteret, tartari, dhe problemet e mishrave të dhëmbëve kur nuk pastrohet siç duhet. Kështu, të mësuarit se si të kujdeseni dhe pastroni urën e re dentare është thelbësore. Me ura dentare, pastrimi i dhëmbëve me fill dentar pas çdo vakti dhe larja e dhëmbëve dy herë në ditë bëhet esenciale. Gurëzat janë të prirura të grumbullohen poshtë urës dentare, kjo është arsyeja pse sa herë që përdoret filli dentar, duhet të kryhet futja e fillit përpara dhe mbrapa, poshtë urës. Nëse ju duket e vështirë për tu bërë, sigurohuni që të kërkoni ndihmë nga dentisti juaj dhe këshilla për kujdesin oral për urat. Një nga alternativat tona është larja e gojës për përmirësimin e shëndetit tuaj dentar dhe mikrobiomës. 

Materiali I Urës: A Janë Toksike Urat Dentare?

Kuptohet se shumë individë janë të vetëdijshëm për rrezikun e futjen e materialeve të çuditshme dhe të huaja në kavitetin e tyyre oral, gjatë gjithë jetës, duke përfshirë mbushjet me amalgamë. Fatkeqësisht, kjo nuk është thjesht pjesë e imagjinatës së tyre.

Të dhënat dhe hulumtimet kanë vërtetuar se metali që përmbajnë disa ura mund të çojë në reaksione alergjike dhe probleme të autoimunitetit. Ndonëse jo të gjitha urat janë toksike, ne gjithmonë i sugjerojmë pacientëve tanë të zgjedhin alternativa qeramike.

Diskutoni me dentistin tuaj në lidhje me shqetësimet që keni me materialin në urën tuaj, veçanërisht me metalet. Kur është e mundur, dyshimet duhet të adresohen para vendosjes së urës. Të duash të dish se çfarë po ndodh në gojën tënde për 10 deri në 15 vitet e ardhshme nuk është një ide aq idiote.

Pyetjet E Shpeshta

Sa Zgjasin Urat Dentare?

Urat dentare nuk janë saktësisht një zgjidhje për jetën. Mesatarisht, ata kanë nevojë për zëvendësim çdo 10 deri në 15 vite.

A Është E Vështirë Të Hash Apo Të Flasësh Me Një Urë Dentare?

Pas vendosjes së një ure dentare, mund të vuani nga një ndjeshmëri e tepërt, por ndërsa inflamacioni ulet, të folurit dhe të ngrënit duhet të fillojnë të përmirësohen, krahasimisht me rastin kur ju mungojnë dhëmbët. Gjatë kësaj kohe rekomandimi ynë do të ishte përdorimi i ujit të kokosit, vajit të karafilit ose vajit CBD për reduktimin e dhimbjes dhe inflamacionit, në mënyrë natyrale.

Sa Kohë Duhet Për T'u Mësuar Me Një Urë Dentare?

Koha që duhet për t'u mësuar me një urë dentare ndryshon nga një individ në tjetrin. Megjithatë, shumica e njerëzve thonë se për t'u ndjerë rehat duhen vetëm një javë deri në dy. Sidoqoftë, për një shërim të plotë, kanalet e rrënjëve dhe vendi i nxjerrjes së dhëmbit kërkojnë afërsisht gjashtë deri në tetë javë.

Sa Kohë Duhet Të Pres Pas Një Nxjerrje Dhëmbi Për Të Vendosur Një Urë?

Normalisht, përpara se të vendoset një urë, vendit të nxjerrjes së dhëmbit i jepen afërsisht tre muaj për t'u shëruar plotësisht. Koha e saktë përcaktohet nga dentisti në bazë të arsyeve të nxjerrjes dhe kushteve të shëndetit oral, duke përfshirë sëmundjen e mishrave të dhëmbëve.

A Duhet Të Shkaktojë Dhimbje Një Urë Dentare Gjatë Përtypjes?

Duhet të ketë dhimbje vetëm menjëherë pas vendosjes. Duke marrë parasysh se urat dentare nuk janë një zgjidhje e përhershme, nëse ura juaj dentare fillon të shkaktojë probleme ose dhimbje, njoftoni menjëherë dentistin tuaj. Çështje të tilla mund vetëm të përkeqësohen me kalimin e kohës.

A Mund Ta Zbardh Urën Time Dentare Nëse Nuk Përputhet Më Me Dhëmbët E Mi?

Ju lutemi të kini parasysh se teknikat e zbardhimit janë të zbatueshme vetëm për dhëmbët natyralë, që do të thotë se ato nuk funksionojnë në restaurimet dentare. Nëse jeni duke kërkuar për një mënyrë për të përshtatur ngjyrën e dhëmbëve tuaj të urës me dhëmbët tuaj të vërtetë, do të kërkohet një zëvendësim i urës.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.