Gjithçka Rreth Mbushjeve Me Amalgamë: A Janë Të Sigurta? A Duhet T'i Hiqni Ato?

Keni një kavitet që kërkon mbushje? Profesionisti juaj dentar mund të përdorë një mbushje dentare amalgame për ta mbyllur atë dhe për të ndaluar prishjen. Ju mund të keni dëgjuar shumë për mbushjet me amalgamë që përmbajnë mërkur dhe mund të pyesni veten nëse janë të sigurta për t'u futur në gojë. Mos u shqetësoni - ne jemi këtu për t'ju ndihmuar duke iu përgjigjur disa prej pyetjeve që ju prekin në lidhje me mbushjet me amalgamë dentare dhe sigurinë e tyre.

Foto që ilustron një pacient duke vendosur një mbushje dentare.

Mbushjet Me Amalgamë: Cilat Janë Ato Dhe Çfarë Kanë Në To?

Mbushjet me amalgamë krijohen nga një kombinim i argjendit, kallajit, bakrit dhe mërkurit. Mërkuri, përbërësi i tretë më toksik i njohur për njerëzit, vlerësohet të jetë 50% e metaleve të plota në mbushjet me amalgamë. Problemi me mërkurin është se ai ka një aftësi të veçantë për të ndryshuar formën e tij, midis të ngurtë, të lëngët dhe avullit, dhe mund të rrjedhë nga mbushjet e amalgamës. Kjo ndodh për shkak të fërkimit të kërcitjes dhe përtypjes së dhëmbëve, si dhe nga pirja e lëngjeve të nxehta, të cilat gërryejnë integritetin e mbushjeve të amalgamës dhe çlirojnë merkur.

Pasi të jetë çliruar nga mbushja e amalgamës, mërkuri do të absorbohet nga indet e mukozës, si mushkëritë, zorrët ose mishrat e dhëmbëve. Pasi të jetë përthithur nga indet e mukozës, mërkuri kalon në qarkullimin e gjakut, duke udhëtuar më pas në organet vitale si zemra, truri, mëlçia dhe veshkat. Në disa raste të tjera, mund të udhëtojë edhe deri në kocka. Praktikisht, kudo që shkon gjaku, mund të shkojë edhe mërkuri. Helmimi me mërkur lidhet me afërsisht 250 shenja, ndër të cilat, më të zakonshmet janë mosfunksionimi i veshkave, lodhja dhe depresioni. 

A Është E Sigurt Amalgama Dentare?

Mbushjet dentare me amalgamë mund të prodhojnë sasi të vogla të mërkurit në formën e gazit (avullit), bazuar në moshën dhe numrin e mbushjeve aktuale, dhe veprime si bluarja e dhëmbëve dhe përtypja. Sa herë që vendoset një mbushje e re me amalgamë ose hiqet një mbushje e vjetër, individët dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor mund të përjetojnë një rritje të përkohshme të ekspozimit ndaj gazit të mërkurit. Ndërsa nuk ka njohuri për rreziqet shëndetësore që lidhen me gëlltitjen e grimcave të vogla të amalgamës dentare, frymëmarrja ose thithja e gazit të mërkurit mund të jetë e dëmshme në disa pacientë.

Në mënyrë tipike, individët që kanë mbushje të shumta dentare me amalgamë mund të kenë nivele pak më të larta të mërkurit në urinë ose gjak, megjithatë, ata normalisht mbajnë nivelin e tyre mjaft të sigurt. Të dhënat dhe hulumtimet e bëra për njerëzit me amalgama dentare nuk tregojnë ndonjë provë përfundimtare që mbushjet me amalgamë dentare çojnë në efekte të dëmshme shëndetësore në popullatën e përgjithshme.

Foto që ilustron një procedurë të mbushjes së dhëmbëve.

Kush Duhet Të Shqetësohet Për Amalgamën Dentare?

Disa individë, duke përfshirë gratë aktualisht shtatzëna ose ato që planifikojnë të mbeten shtatzënë, fëmijët (veçanërisht ata nën moshën gjashtë vjeç), nënat me gji, njerëzit me dëmtim neurologjik ose mosfunksionim të veshkave, njerëzit me një alergji të njohur ndaj mërkurit dhe përfundimisht mund të jenë shumë më të ndjeshme ndaj efekteve anësore të ekspozimit të mërkurit nga mbushjet me amalgamë dentare dhe ato mund të jenë shumë më të rrezikuara për efekte të pafavorshme shëndetësore. Megjithatë, nuk dihet shumë informacion për efektet e mundshme shëndetësore të ekspozimit të gazit ose avullit të mërkurit nga mbushjet me amalgamë dentare në këto grupe njerëzish. Kështu, nëse jeni në mesin e këtyre njerëzve që janë në popullata me rrezik të lartë dhe kërkojnë mbushje të reja, rekomandimi i FDA është që ju të shmangni mbushjet me amalgamë dentare nëse është e përshtatshme dhe e mundur. Diskutoni me mjekun tuaj dentar rreth anamnezës (historisë) tuaj shëndetësore dhe alternativave të tjera të aksesueshme të trajtimit për mbushjet.

  • Gratë që janë aktualisht shtatzëna ose planifikojnë të mbeten shtatzënë. Vendosja e mbushjeve krejt të reja me amalgamë te një grua shtatzënë mund të çojë në pika shumë të larta dhe kalimtare të ekspozimit të mërkurit si për nënën ashtu edhe për fetusin. Disa kërkime dhe studime kanë treguar se ekziston një marrëdhënie e ndërtuar midis niveleve të mërkurit në gjakun e kordonit kërthizor dhe numrit të mbushjeve me amalgamë që ka një nënë. Megjithatë, rezultatet nga të njëjtat studime nuk identifikuan ndonjë lidhje me efektet e dëmshme shëndetësore, mbani në mend sidoqoftë se të dhënat janë mjaft të kufizuara.
  • Nënat gjidhënëse. Në mënyrë tipike, sasia e mërkurit që gjendet në qumështin e gjirit është e ulët. Megjithatë, disa studime kanë deklaruar se ekziston një lidhje midis sasisë së mërkurit në qumështin e gjirit dhe numrit të mbushjeve me amalgamë dentare që ka një nënë. Ky hulumtim shumë i vogël dhe i kufizuar i kryer për të përcaktuar dëmin e mundshëm të fëmijëve dhe foshnjave të ekspozuara ndaj mërkurit të amalgamës dentare si pasojë e ushqyerjes me gji, nuk identifikoi ndonjë lidhje absolute me efektet e dëmshme shëndetësore.
  • Fëmijët, veçanërisht ata nën gjashtë vjeç. Studimet klinike në fëmijët e moshës 6 vjeçare e lart nuk kanë gjetur ende një lidhje absolute midis përdorimit të mbushjeve me amalgamë dentare dhe efekteve të dëmshme shëndetësore. Hulumtimi për fëmijët nën gjashtë vjeç ka qenë mjaft i kufizuar. Megjithatë, shkencëtarët besojnë se sistemet neurologjike në zhvillim të fëmijëve mund të jenë veçanërisht të ndjeshme ndaj ekspozimit ndaj gazit të mërkurit (avullit).
  • Njerëzit alergjikë ose të mbindjeshëm ndaj mërkurit ose ndonjë komponenti tjetër në mbushjet dentare me amalgamë. Disa njerëz mund të kenë një alergji ose mbindjeshmëri ndaj mërkurit dhe disa komponentëve të tjerë, duke përfshirë zinkun, kallajin, bakrin apo edhe argjendin - të cilat janë të gjitha pjesë e mbushjeve me amalgamë dentare, dhe ata mund të raportojnë ose vuajnë nga disa efekte shëndetësore si ulçera orale ose reaksione alergjike, krahas indikacioneve më të përgjithësuara, pas vendosjes së një mbushje amalgame.
  • Njerëzit që përjetojnë mosfunksionim të veshkave ose dëmtime neurologjike. Hulumtimet dhe të dhënat kanë treguar se mërkuri pozicionohet në disa inde të trupit si veshkat dhe truri. Megjithatë, duhet të theksohet se ka informacion klinik shumë të kufizuar në dispozicion në lidhje me efektet e mundshme shëndetësore të ekspozimit të avullit të mërkurit tek këta individë që tashmë vuajnë nga dëmtime neurologjike dhe/ose çrregullime të veshkave.
Foto që ilustron një pacient duke hequr një mbushje amalgame.

A Duhet Të Hiqen Mbushjet Dentare Me Amalgamë?

Nëse keni një mbushje dentare në gjendje të mirë dhe mjeku juaj i kujdesit shëndetësor ose mjeku dentar ju bën të ditur se nuk ka prishje të pranishme poshtë mbushjes, nuk rekomandohet të hiqni mbushjen tuaj të amalgamës. Kjo për faktin se heqja e mbushjeve të paprekura me amalgamë mund të çojë në humbje të panevojshme të strukturës së shëndetshme të dhëmbëve dhe ndoshta edhe t'ju ekspozojë ndaj një rritje të përkohshme të avullit të merkurit të krijuar gjatë procedurës së heqjes. Në terma të thjeshtë, asnjë mbushje e paprekur amalgame nuk duhet të hiqet, nga askush, duke përfshirë njerëzit që janë në rrezik më të lartë si nënat shtatzëna ose gjidhënëse ose fëmijët, me qëllim të parandalimit të ndonjë gjendjeje mjekësore - përveç rastit kur heqja konsiderohet mjekësore e nevojshme nga një specialist i kujdesit shëndetësor. Nëse vuani nga një gjendje mjekësore (veçanërisht alergjia ose ndjeshmëria ndaj mërkurit, ose një sëmundje neurologjike ose e veshkave), duhet të diskutoni me mjekun tuaj dentar nevojën për heqje dhe zëvendësim.

Efektet Anësore Të Heqjes Së Mbushjeve Me Amalgamë

Me së tepërti, heqja e mbushjeve me amalgamë paraqet rreziqe dhe komplikime të veta. Nëse heqja nuk kryhet si duhet, mund të çojë në efekte të shumta anësore që do të shkaktojnë çrregullime shëndetësore.

Ndër efektet anësore më të zakonshme të heqjes së mbushjeve me amalgamë është një ekspozim i shtuar ndaj helmimit me mërkur, një sistem nervor i mërzitur dhe një sistem imunitar i shqetësuar. Për më tepër, ekziston rreziku i tatuazheve me mërkur dhe një ndjesi djegieje në gojë. Në fund të fundit, mbushjet me amalgamë mund të çojnë në krijimin e disa kushteve mjekësore për shkak të përgjigjes dytësore imune.

Heqja E Sigurt E Mbushjeve Me Amalgamë

Për të zbutur ose lehtësuar rrezikun e efekteve anësore, kërkohet një heqje e sigurt e mbushjeve me amalgamë. Ju lutemi vini re se jo të gjithë mjekët dentarë përdorin të njëjtën qasje për heqjen e mbushjeve me amalgamë. Në fakt, shumicës së dentistëve u mungojnë njohuritë e detyrueshme për të hequr në mënyrë të sigurt mbushjet me amalgamë dhe ata përfundojnë duke zgjedhur rrugën e gabuar. Një veprim i tillë do t'i ekspozojë pacientët e tyre ndaj efekteve anësore të lartpërmendura dhe rreziqeve shëndetësore. Kjo është ajo që ne e quajmë të bësh gjënë e duhur, por të zgjedhësh mënyrën e gabuar. Kjo për faktin se heqja e sigurt e mbushjeve të amalgamit është shumë më e komplikuar nga sa mund të mendoni - nuk është vetëm çështja e heqjes së mbushjeve me amalgamë. Për të kuptuar në mënyrë të sigurt heqjen e mbushjeve të amalgamit, duhet të keni parasysh faktorët e mëposhtëm.

Respektimi I Ciklit Imunitar 7-14-21 Ditor

Sipas ciklit imunitar 7-14-21 ditor, sistemi imunitar është në pikat e tij më të dobëta gjatë ditëve të 7-të, 14-të dhe 21-të pas heqjes së mbushjes së amalgamës. Kjo për shkak se ka luhatje natyrale në shënuesit inflamatorë dhe ka një qarkullim të qelizave të bardha të gjakut. Shmangia e trajtimeve dytësore, të treta apo edhe të katërta në këto ditë specifike do të sigurojë heqjen e sigurt të mbushjeve me amalgamë. Ndërsa, përkundrazi, heqja e mbushjeve me amalgamë kur sistemi imunitar është në nivelin më të ulët, shpeshherë shkakton implikime shëndetësore.

Foto që ilustron një procedurë të heqjes së mbushjes dentare.

Është Më Mirë Të Hiqni Të Gjitha Mbushjet Me Amalgamë Brenda Një Muaji

Thënë kjo, duhet të theksohet gjithashtu se koha më e mirë për të hequr të gjitha mbushjet me amalgamë është brenda një periudhe të caktuar. Një heqje e amalgamës për një periudhë më të gjatë se një muaj mund të çojë në një përgjigje dytësore imune. Studimet kanë treguar se pacientët të cilëve u janë hequr mbushjet brenda kornizës kohore të një muaji kanë arritur rezultate shumë më të mira se ata që kanë zgjedhur të bëjnë të njëjtën gjë, por për një kohë më të gjatë. Ne e kemi vërejtur ndryshimin vetë te pacientët tanë përmes kimisë së gjakut. Përsëri, për të patur një heqje të sigurt të mbushjeve me amalgamë, duhet ta bëni të gjitha brenda një muaji.

Detoksifikimi Para, Gjatë Dhe Pas Heqjes Së Amalgamës

Të kujtojmë se sa herë që hiqen mbushjet me amalgamë, heqja në vetvete do të jetë e pakuptimtë nëse nuk arrini të sekretoni mërkurin e grumbulluar në trup, gjë që është me rëndësi të madhe. Mërkuri i grumbulluar është një rrezik shumë më i madh se ai që përmbahet në amalgamë pasi mund të përhapet nëpër trup, shumë kohë pasi të jetë hequr mbushja e amalgamës. Në fakt, kur mjeku dentar heq vetëm dhëmbin e infektuar ose mbushjen e amalgamës dhe nuk bën asgjë më shumë, pacientët kanë një shans të lartë për të përfunduar me një sëmundje autoimune që nuk ka gjasa të kenë pasur më parë. Prandaj, heqja e sigurt e mbushjes me amalgamë duhet të përfshijë gjithashtu protokolle për të hequr trupin nga prania e tij e mërkurit. 

Rishikimi Total Dentar: Mënyra Më E Mirë Për Të Hequr Mbushjet Me Amalgamë

Me Dr. Roland Zhuka, heqja e mbushjeve me amalgamë kryhet në lidhje me programin e rishikimit dentar, i përshtatur për të ofruar detoksifikimin shtesë dhe mbështetje dietike për pacientët. Ne besojmë shumë në faktin se heqja e amalgamës nuk ka të bëjë thjesht me heqjen e amalgamave, por me arritjen e shëndetit afatgjatë. Programi ynë i rishikimit dentar, në përputhje me parimet e shëndetit holistik, është fokusuar tërësisht në trajtimin e shkakut dhe jo të simptomave. Është një program që ka të bëjë kryesisht me lehtësimin e funksionimit të duhur imunitar dhe sigurimin që pacientët të mund të shërohen plotësisht dhe të arrijnë shëndetin e tyre të vërtetë.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!