Cili Është Ndryshimi Midis Kurorave Të Zirkonit Dhe Qeramikës?

Kur flasim për procedurat dentare, kurorat dentare janë zgjidhja më e zakonshme, sipas Akademisë Ndërkombëtare të Stomatologjisë Kozmetike. Kurora dentare nuk përmirëson thjesht pamjen e buzëqeshjes tuaj, ato gjithashtu përmirësojnë funksionalitetin e dhëmbëve tuaj. 

Megjithatë, çfarë është saktësisht një kurorë dentare dhe çfarë duhet të pritet nga procedura? Cili është ndryshimi midis kurorave prej zirkoni dhe atyre prej qeramike dhe cila është më e mira për ju? Në këtë artikull ne kemi përmbledhur gjithçka që duhet të dini rreth kurorave dentare, duke përfshirë çfarë janë, çfarë të prisni para dhe gjatë gjithë procedurës, si është kujdesi pas dhe kostot mesatare.

Image illustrating a mockup of dental crowns in Albania

Çfarë Është Një Kurorë Dentare?

Një kurorë dentare, e referuar si "kapak" në zhargonin e përditshëm, është një mbulesë që vendoset mbi dhëmb ose ndonjëherë një rrënjë dhëmbi artificial (i njohur si implant dentar) nga një dentist ose profesionist dentar. Kurorat dentare përdoren për të mbuluar çdo dhëmb të keqformuar, të dëmtuar ose të njollosur dhe zakonisht janë një zgjidhje afatgjatë për rikthimin e dhëmbit në një formë ose madhësi të caktuar. Kurora dentare mund të përdoret gjithashtu si një mburojë e ngurtësuar për një dhëmb të dobët për shkak të një mbushjeje ose ndonjë procedure tjetër dentare. Rrjedhimisht, kurorat dentare mund të përdoren për të përmirësuar funksionalitetin dhe pamjen e një dhëmbi ekzistues.

Llojet E Kurorave Dentare

Kurorat dentare krijohen nga materiale të ndryshme dhe në varësi të materialit, ato mund të ngjyrosen në mënyrë që të duken njësoj si dhëmbët që po ndërroni. Materiali i përzgjedhur ndryshon në bazë të vendndodhjes së kurorës, funksionit të dhëmbit që zëvendësohet, ngjyrës së dhëmbëve ngjitur dhe në fund të fundit, buxhetit. Dentisti do të jetë ai që do të zgjedhë materialin bazuar në dëshirat dhe nevojat tuaja specifike.

Arsyet Për Të Vendosur Një Kurorë Dentare

Dentisti mund të sugjerojë një kurorë dentare për një sërë arsyesh, të tilla si:

 • Për mbulim dhe mbështetje për një dhëmb me mbushje të madhe
 • Për mbrojtjen e një dhëmbi të dobësuar ose të plasaritur
 • Për mbrojtjen e një dhëmbi të restauruar pas një kanali rrënjë
 • Për mbushjen e një boshllëku të një dhëmbi që mungon
 • Për përmirësimin e pamjes së një dhëmbi të keqformuar ose të çngjyruar
 • Për mbulimin e një implanti dentar
 • Për mbajtjen në vend të një ure dentare
Image illustrating zirconia crowns in Albania

Kurorat E Zirkonit

Kurorat e zirkonit janë ndër llojet më të këshilluara të kurorave dentare në ditët e sotme. Për ata që janë në kërkim të dhëmbëve artificialë me një pamje të jashtëzakonshme, kurorat prej zirkoni janë zgjidhja e duhur. Kurora të tilla përbëhen nga oksidi i zirkonit ose zirkoni. Oksidi i zirkonit është një metal i bardhë pluhur që shpesh quhet ari i bardhë. Pacientët që dëshirojnë një dhëmb estetikisht të këndshëm dhe me pamje natyrale preferojnë kryesisht kurorat e zirkonit. kurorat e zirkonit kanë aftësinë të jenë opake ndaj rrezeve X ose çdo rrezatimi tjetër të ngjashëm.

Për më tepër, zirkoni gjithashtu siguron bardhësinë më të afërt me dhëmbët në krahasim me trajtimet e tjera të kurorës. Ata nuk lënë asnjë vijë të dukshme gri prapa apo reflektime, kur vendosen krah për krah kurorave konvencionale prej qeramike me bazë metali. Kurorat e zirkonit zgjidhen më së shumti mbi kurorat tradicionale të dhëmbëve për arsyet e mëposhtme.

Pamje Estetike

Kurorat e zirkonit janë të njohura se ofrojnë një pamje natyrale për kurorat në duart e specialistëve të qeramikës, aq sa diferencimi i dhëmbëve natyralë nga kurorat e zirkoni tbëhet pothuajse i pamundur.

Rezistente Ndaj Korrozionit

Ndryshe nga kurorat e tjera që mund të pësojnë korrozion për shkak të pijeve dhe ushqimeve, kurorat e zirkonit janë rezistente ndaj korrozionit dhe nuk gërryhen si metalet.

Biokompatibile

Kurorat e zirkonit janë mjaft të pajtueshme me dhëmbët natyralë dhe ato fillojnë të fitojnë funksionalitetin e tyre brenda dy ditësh pas trajtimit.

Me Kosto Efektive

Çmimi i tyre është shumë i ngjashëm me kurorat e tjera të thjeshta dhe ofrojnë një larmi avantazhesh, arsyeja pse dentistët i sugjerojnë më shpesh.

Jetëgjatësia

Pavarësisht se qëndrueshmëria e tyre është e barabartë me kurorat e tjera të zakonshme, kurorat e zirkonit njihen për ofrimin e shërbimit më të mirë kur mirëmbahen.

Forca

Kurorat e zirkonit japin forcë të mahnitshme dhe ato janë përgjithësisht të pathyeshme kur ofrohen si kurora të vetme.

Dental crown consultation with a dentist in Albania

Kurorat Qeramike

Kurorat qeramike duken mjaft të gjalla pasi ato nuk kanë asnjë përbërje metalike, e cila mund të bllokojë dritën. Në fakt, kurora të tilla janë një reflektim i dritës, pasi ato janë të përbëra prej qeramike të pastër. Ato janë një zgjidhje e jashtëzakonshme për pacientët që pëlqejnë kurorën më të këndshme estetike dhe të aksesueshme me teknologji të lartë. Kurorat qeramike janë të dëshiruara kryesisht nga pacientët për shkak të gamës së gjerë të përfitimeve që ato ofrojnë.

Pamja E Jashtme

Kurorat qeramike janë të përbëra nga porcelani i tejdukshëm dhe janë në gjendje të reflektojnë dritën ashtu si dhëmbët natyralë dhe duken tamam si ato.

Përshtaten Në Mënyrë Të Përsosur

Këto kurora janë krijuar në përputhje me nevojat dhe kërkesat tuaja dhe janë të afta të vendosen pa mundim në dhëmbë pa pasur nevojë për asnjë ndryshim.

Forca

Kurorat qeramike janë të mbuluara me porcelan të pastër shpesh me një bërthamë qeramike oksid alumini që u ofron atyre mjaft rezistencë ndaj thyerjes. 

Biokompatibile

Kurorat qeramike janë bërë nga materiali me inde të buta që është miqësor dhe do të ndihmojë mishrat e dhëmbëve të rriten rreth dhëmbit.

Të Rehatshme

Këto kurora dentare janë jashtëzakonisht të rehatshme dhe përshtaten më mirë kur krahasohen me shumicën e kurorave metalike. Për më tepër, ato nuk janë të ndjeshme ndaj temperaturës, që është një detaj jashtëzakonisht i rëndësishëm.

Në krahasim me kurorat e zirkonit, kurorat tërësisht qeramike janë më të shtrenjta, kjo për shkak të mjeshtërisë që përfshihet në prodhimin e tyre. Megjithëse kurorat dentare mund të jenë shumë të vlefshme kur vendosen nga një dentist i besueshëm dhe me përvojë, ato ndonjëherë mund të jenë problem për shkak të çmimit të tyre të lartë. Për më tepër, shpesh, qëndrueshmëria e tyre mund të jetë më e vogël për shkak të nevojës së qenësishme për kujdes më të madh ndaj presioneve të rënda. Nga ana e tyre, kurorat e zirkonit janë shumë të sigurta dhe qëndrojnë shumë më gjatë.

Dental crown procedure at a dental clinic in Albania

Procedura E Kurorës Dentare: Çfarë Duhet Të Presësh

Në shumicën e rasteve, një procedurë e kurorës dentare zgjat rreth dy vizita, megjithëse shumë dentistë janë në gjendje të fabrikojnë kurorën menjëherë duke përdorur një sistem bluarjeje brenda klinikës. 

Gjatë vizitës fillestare, dentisti do të mpijë rajonin me administrimin e anestezisë lokale dhe do të heqë pjesën e dëmtuar të dhëmbit ekzistues, ose ai/ajo mund të riformësojë dhëmbin për të mbështetur më mirë kurorën. Në mënyrë tipike, dentisti do t'i japë formë dhëmbit që të përshtatet me kurorën, qoftë duke e gërryer dhëmbin poshtë ose duke përdorur një material mbushës për ta ndërtuar atë përsëri. Mbani në mend se mund të jetë një kërkesë për t'iu nënshtruar një procedure të kanalit të rrënjës përpara këtij hapi në rast se keni prishje të dhëmbëve ose nëse ka një shans për infeksion.

Hapi tjetër do të ishte marrja e një imazhi radiografik, ose ndonjëherë prej mykut, e dhëmbëve tuaj me përdorimin e materialeve imazherike ose skanerëve 3D. Më pas myku do të dërgohet në një laborator dentar ku kurora do të bëhet me porosi për t'iu përshtatur dhëmbëve ekzistues. Në shumicën e rasteve, ju do të merrni një kurorë të përkohshme gjatë këtij takimi në mënyrë që të mbroni dhëmbin ekzistues ndërsa prisni që të përgatitet kurora e përhershme.

Dr. Roland Zhuka këshillon pacientët që të mos hanë gjë krokante ose të fortë me kurorën e përkohshme, apo edhe çdo gjë që është ngjitëse dhe kërkon përtypje me kurorën e përhershme ose të përkohshme pasi mund t'i zhvendosë ato. 

Pas disa javësh, kurora e përkohshme do të hiqet dhe kurora e bërë me porosi do të vendoset në dhëmb dhe do të çimentohet në vend. Megjithatë, disa kurora mund të krijohen brenda së njëjtës ditë. Në këtë rast, nuk do të ketë nevojë për një kurorë të përkohshme, duke qenë se kurora e përhershme do të përgatitet gjatë takimit të parë.

Dental crown care and maintenance

Kujdesi Për Kurorat Dentare

Kujdesi për kurorat tuaja dentare është thelbësor, ashtu si do të bënit me dhëmbët tuaj natyralë, duke përfshirë të tilla si pastrimi me fill dentarçdo ditë dhe larja dy herë në ditë, krahas vizitës së dentistit tuaj për kontrolle dhe pastrime rutinë.

Me kujdesin e duhur, kurorat dentare mund të qëndrojnë për shumë vite. Megjithatë, ato nuk janë të pathyeshme dhe mund të dëmtohen duke përtypur ose kafshuar sende të forta, si karamelet ose akullin. Nëse dëmtoni një kurorë dentare, është thelbësore të vizitoni dentistin tuaj sa më shumë që të jetë e mundur, në mënyrë që ai ose ajo të mund të bëjë riparimet e duhura.

Në fund, vendosja për llojin e kurorës dentare të përshtatshme për ju varet shumë nga gjendja juaj orale dhe cilat janë sugjerimet e specialistit të shëndetit oral.

Sa Kushton Një Kurorë Dentare?

Shpenzimet për kurorat dentare variojnë, duke ndryshuar përgjithësisht nga 500 euro në 2500 euro për kurorë (në varësi të materialit që e ndërton kurorën), duke shtuar çmimin e rrezeve X, tarifat e ekzaminimit dhe çdo kosto tjetër që lidhet me vetë procedurën. 

Shuma për të cilën jeni përgjegjës varet nga faktorë të ndryshëm si:

 • Vendndodhja dhe përvoja e dentistit
 • Lloji dhe shkalla e punës përgatitore e nevojshme
 • Materiali i kurorës
 • Nëse siguracionet mbulojnë ndonjë nga kostot

Edhe pse çmimi i një kurore mund të jetë diçka për t'u shqetësuar, ato shpesh ofrojnë kursime afatgjata të kostos. Kurorat jo vetëm që mbrojnë dhëmbin e dëmtuar, por edhe e mbulojnë atë dhe mund të ndihmojnë në zvogëlimin e mundësive për procedura të ardhshme ose komplikime nga më shumë infeksione ose prishje.

Diskutoni me ofruesin tuaj të sigurimit dentar për të përcaktuar nëse ata mund të mbulojnë një pjesë të kostove që lidhen me kurorën e dhëmbëve. Kreditë dentare dhe madje edhe financimet nga palët e treta janë të aksesueshme për të ndihmuar në përballimin e trajtimit dentar.

Dental crown in Albania cost

Sa Reziston Një Kurorë Dentare?

Dr. Roland Zhuka thotë se një kurorë dentare mund të rezistojë diku nga pesë deri në njëzet vjet, në varësi të mënyrës sesi kujdeseni për të, krahas shumëllojshmërisë së zakoneve dhe dietës së njeriut. Natyrisht, pastrimi i dhëmbëve me fill dentar dhe larja rutinë mund të ndihmojnë në ruajtjen e një kurore të mbyllur mirë, pa zgavra. Ajo që mund të shkaktojë konsumim të përshpejtuar dhe dështim të kurorës është kërcitja e parregullt e dhëmbëve dhe një dietë e pasur me ushqime krokante, acide ose që kërkojnë përtypje për një kohë të gjatë. Ai shton se kurorat dentare kanë nevojë për zëvendësim në rast se vula e kurorës dentare është e dëmtuar, gjë që mund të ndodhë gjithmonë kur kurora është e thyer, ose e copëtuar, ose nëse kavitetet fillojnë të krijohen rreth kufirit të ulur të kurorës.

Kur Duhet Vizituar Një Dentist

Mbajtja e kontrolleve rutinë gjashtëmujore dentare dhe pastrimi është veçanërisht thelbësore nëse keni një kurorë. Megjithatë, duhet të telefononi menjëherë dentistin tuaj nëse vëreni se një kurorë është dëmtuar, e liruar apo edhe e konsumuar. Gjithashtu duhet të telefononi dentistin tuaj nëse vuani nga dhimbje dhëmbi, ndjeshmëri e shtuar, ënjtje ose inflamacion pranë kurorës, duke parë që këto mund të jenë shenja të komplikimeve që kërkojnë vlerësim nga një profesionist dentar.

Si Përfundim

Kurorat dentare janë ndër procedurat më të zakonshme të përdorura në stomatologjinë estetike. Një kurorë dentare, e njohur ndryshe si kapak, për shkak të formës së saj, vihet mbi një dhëmb të dëmtuar për të rikthyer madhësinë, pamjen, forcën dhe formën e tij. Kurora është një qasje jo intruzive, e shpejtë dhe mjaft e lirë për të ndihmuar në mbrojtjen dhe ngurtësimin e një dhëmbi.

Këtu në klinikën e Dr. Roland Zhuka, ne ofrojmë kurora dentare zirkoni dhe qeramike në Tiranë, Shqipëri. Na telefononi sot në +355 69 70 44 409 për të caktuar një takim. 

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!