Si Mund Të Vendosin Implante Dentare Njerëzit Me Mungesë Kockore Në Nofulla?

Implantet dentare janë padyshim zëvendësimi më i avancuar i dhëmbëve në ditët e sotme, duke qenë se janë restaurimi i vetëm që rikthen plotësisht një dhëmb të tërë nga rrënja në kurorë. Megjithatë, që ata të jenë të suksesshëm, kanë nevojë për një gjë thelbësore: një nofull mjaft të fortë për t'i mbajtur ato.

Kocka e nofullës fillon të tkurret dhe të dobësohet sapo dhëmbët të mungojnë, aq sa mund të mos ketë aftësinë për të mbështetur në mënyrë të sigurt një implant dentar. Kjo i shtyn individët të kërkojnë opsione më pak të besueshme. Për fat të mirë, për shkak të përparimeve më të fundit në fushën e stomatologjisë, tani është shumë e mundur të ndërtohet dhe forcohet kocka e nofullës në mënyrë që çdo pacient të mund të vendosë në mënyrë të sigurt implantet dentare. Si? Vazhdoni të lexoni për të mësuar më shumë rreth disa prej zgjidhjeve më të reja që Dr. Roland Zhuka ka për të ofruar.

Image illustrating a dental x-ray before dental implants

Pse Është E Rëndësishme Masa Kockore?

Një implant dentar është përshtatur posaçërisht për të imituar një dhëmb natyral, përfshirë rrënjën. Në rast të një implanti, rrënja është shtylla e titanit. Shtylla e titanit futet në kockën e nofullës dhe ndihmon në stimulimin e rritjes së kockave për të bashkuar nofullën me shtyllën. Ky proces njihet zakonisht si oseointegrim dhe i ofron forcë implantit për t'u bërë një zëvendësues i përhershëm. Fatkeqësisht, nëse ka një sasi të madhe të humbjes së kockave në nofull, shpeshherë nuk ka mbetur kockë domethënëse për të mbajtur implantin në vend derisa të ndodhë oseointegrimi. Kjo më pas mund të rezultojë në dështimin e implantit.

Çfarë E Shkakton Humbjen Kockore?

Ndërkohë që dhëmbët ndihmojnë për të ngrënë dhe për të siguruar një buzëqeshje të bukur, ata janë po aq themelorë për densitetin e kockave të fytyrës. Kur humbet një dhëmb, dendësia e kockave zvogëlohet pasi rrënja nuk e stimulon më kockën. Në fakt, 25% e gjerësisë së nofullës mund të humbet brenda vitit fillestar të humbjes së dhëmbit.

Humbja e kockave mund të ndodhë edhe kur nuk keni humbur një dhëmb. Paradontiti i patrajtuar, apo edhe sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të dëmtojë dhe shkatërrojë kockën në nofull, duke çuar në lirimin dhe rënien e dhëmbëve. Sa herë që ndodh kjo, shanset janë që humbja e kockave të ketë arritur ekstremin e saj për të mbështetur implantet dentare.

Arsyet E Humbjes Dhe Përkeqësimit Të Kockave Të Nofullës

Shkaqet e listuara më poshtë janë ato më të zakonshmet për përkeqësimin dhe humbjen e kockave të nofullës që mund të kenë nevojë për një procedurë të transplantit të kockave.

Heqjet E Dhëmbëve

Sa herë që një dhëmb i rritur hiqet dhe nuk zëvendësohet, mund të ketë përkeqësim të kockës së nofullës. Dhëmbët natyralë janë thellë në kockën e nofullës dhe ata stimulojnë kockën e nofullës në veprime si kafshimi ose përtypja. Sa herë që mungojnë dhëmbët, kocka alveolare ose pjesa e nofullës që vepron si një spirancë për dhëmbët në gojë, nuk merr më stimulimin e nevojshëm dhe fillon të prishet ose të absorbohet. Trupi nuk ka nevojë të përdorë më nofullën, kështu që fillon të përkeqësohet dhe zhduket. Shkalla në të cilën kocka përkeqësohet, krahas sasisë së humbjes së kockave që ndodh, ndryshon midis pacientëve. Megjithatë, shumica e humbjes ndodh brenda tetëmbëdhjetë muajve fillestarë pas nxjerrjes së dhëmbit dhe vazhdon përfundimisht gjatë jetës.

Image illustrating periodontal disease

Sëmundja Periodontale

Sëmundjet periodontale në thelbin e tyre janë infeksione të vazhdueshme të mishrave të dhëmbëve që përfundimisht shkatërrojnë mbështetjen e dhëmbëve të rregullt. Sëmundja periodontale prek një ose më shumë nga indet periodontale, qofshin ato: kocka alveolare, ligamenti periodontal, cementi ose gingiva. Përderisa ekzistojnë disa sëmundje që prekin strukturat mbështetëse të dhëmbëve, lezioni inflamator i shkaktuar nga gurëzat shkakton shumicën e problemeve periodontale dhe ato ndahen në dy kategori kryesore: periodontit dhe gingivit. Megjithëse gingiviti, i cili është më pak i rëndë nga sëmundjet, nuk mund të përparojë kurrë në periodontit, ai i paraprin periodontitit. Shkaku kryesor i gingivitit janë gurëzat dentarë, te njerëzit e cenueshëm gjenetikisht.

Periodontiti ndikohet nga bakteret që ngjiten në sipërfaqen e dhëmbit si dhe nga një përgjigje imune shumë agresive ndaj këtyre baktereve. Në rast se gingiviti përparon në periodontit, indi mbështetës i mishit të dhëmbëve dhe kocka që mbështesin dhëmbët dhe i mbajnë ata në vend, përkeqësohen. Humbja eventuale e kësaj kocke, përkatësisht alveolare, mund të shkaktojë lirimin dhe rrjedhimisht humbjen e dhëmbëve.

Proteza/Ura

Protezat e paankoruara hyjnë në krye të vijës së mishrave të dhëmbëve, megjithatë ato nuk ofrojnë ndonjë stimulim të drejtpërdrejtë në kockën alveolare të poshtme. Me kalimin e kohës, mungesa e stimulimit çon në resorbimin dhe përkeqësimin e kockave. Për shkak të kësaj lloj proteze që mbështetet në kockë për t'i mbajtur ato në vendin e duhur, pacientët shpesh vuajnë nga protezat e lira dhe problemet kur hanë ose flasin. 

Pak nga pak, humbja e kockave mund të bëhet aq e vështirë sa që protezat nuk mund të mbahen në vend edhe me përdorimin e ngjitësve të fortë, kështu që mund të nevojitet një grup i ri protezash. Riparimi, kujdesi dhe rregullimi i duhur janë thelbësore për ruajtjen e shëndetit oral. Disa proteza, si ato të mbështetura nga spiranca, nga ana tjetër, ndihmojnë në stimulimin e duhur dhe ruajtjen e kockave. Me ura, dhëmbët në secilën anë të pajisjes ofrojnë stimulim të mjaftueshëm për kockën, por pjesa e urës që përfshin hapësirën e lirë ku mungojnë dhëmbët nuk merr asnjë stimulim të drejtpërdrejtë. Humbja e kockave mund të ndodhë në këtë rajon. Duke bërë një procedurë transplantimi kockor, Dr. Roland Zhuka tani është në gjendje të rivendosë funksionalitetin dhe rritjen e kockave, duke ndalur kështu ndikimin e kujdesit të dobët të protezës.

Image illustrating a patient with pain from facial trauma

Trauma Faciale

Sa herë që një dhëmb thyhet ose konsumohet në një shkallë të tillë që të mos mbetet asnjë sipërfaqe kafshuese poshtë vijës së mishit të dhëmbëve, stimulimi i kockave humbet, gjë që çon në humbjen e kockës së nofullës. Disa lloje të traumave të dhëmbëve dhe nofullës përfshijnë frakturat e nofullës dhe dhëmbët me një histori traume që mund të prishen dhe të rezultojnë në humbje kockore vite pas traumës, lëndimit ose aksidentit të parë. Një procedurë e transplantit të kockave do të kërkohet për të rikthyer efektet e përkeqësimit të kockave, për të rivendosur funksionin dhe për të nxitur rritjen e re të kockave në rajonet e prekura.

Mospërputhje

Problemet e shtrembërimit mund të çojnë në një situatë të sikletshme në gojë ku disa dhëmbë nuk kanë më strukturë opozitare të dhëmbëve. Dhëmbi i “pakundërshtuar” ndonjëherë mund të shpërthejë tepër, duke çuar në përkeqësimin e kockës së poshtme. Problemet e tilla si problemet e TMJ-së dhe mungesa e trajtimit mund të krijojnë presione të pazakonta fizike që ndërhyjnë në aftësinë e dhëmbëve për të bluar dhe përtypur siç duhet. Me kalimin e kohës, përkeqësimi i kockave mund të ndodhë kudo ku kocka po humbet stimulimin e saj.

Osteomieliti

Osteomieliti është një lloj infeksioni bakterial në kockat dhe palcën e eshtrave të nofullës. Një infeksion i tillë rezulton në inflamacion, i cili nga ana tjetër mund të çojë në një furnizim të reduktuar të gjakut në kockë. Trajtimi për osteomielitin zakonisht kërkon antibiotikë dhe heqjen e kockës së prekur. Mund të nevojitet një procedurë transplantimi kockor për restaurimin e funksionit kockor dhe rritjen e humbur gjatë heqjes.

Tumoret

Siç dihet, tumoret beninje të fytyrës zakonisht nuk janë kërcënuese, megjithatë, ato mund të bëhen të mëdha dhe madje mund të jetë e nevojshme për të hequr një pjesë të nofullës. Tumoret malinje të gojës pothuajse gjithmonë përhapen në nofull, duke bërë të nevojshme heqjen e pjesës së prekur të nofullës. Në secilin rast, kërkohet transplantim rindërtues i kockave për të ndihmuar në rivendosjen e funksionalitetit normal të nofullës. Transplantimi në pacientët me tumore malinje mund të jetë edhe më sfidues pasi trajtimi i tumoreve kancerogjene normalisht ka nevojë për heqjen e indeve të buta ngjitur gjithashtu.

Image illustrating bone mass in the jaw

A Mund Të Rikthehet Densiteti Kockor?

Lajmi i mirë është se humbja e densitetit të kockave nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk mund të ketë një implant dentar të suksesshëm. Risitë në fushën e kirurgjisë orale në ditët e sotme janë në gjendje t'ju ndihmojnë të rindërtoni dhe rritni kockën e re në nofull që do të mbështesë implantet dentare. Graftet kockore marrin vetëm një pjesë të kockës nga një zonë tjetër e trupit dhe e transplantojnë atë në nofull, duke i dhënë asaj kohën e duhur për të stimuluar rritjen dhe shkrirjen shtesë të kockave. Me kalimin e kohës, kocka e re do të jetë e fortë dhe e sigurt, e mjaftueshme për të mbështetur implantet dentare.

Lloje Të Ndryshme Të Grafteve Kockore

Lloji i transplantit kockor që ju nevojitet varet nga shkalla e humbjes së kockës, nëse keni humbur kohët e fundit një dhëmb, pozicioni mbizotërues i humbjes së kockave dhe implantet dentare të planifikuara. Ekzistojnë tre lloje kryesore të transplanteve të kockave dentare. 

E gjithë procedura ka të bëjë me marrjen e kockës nga diku tjetër në trupin e pacientit (më së shpeshti në ije ose mjekër) dhe vendosjes së saj në kockën e nofullës pikërisht aty ku do të vendoset një implant dentar. Me kalimin e kohës, kocka e re praktikisht do të bashkohet me nofullën, kështu që në rast se është mjaft e sigurt për dhëmbët e rinj të pacientit. Procedura mund të bëhet gjithashtu nëpërmjet përdorimit të kockave të dhuruara ose një materiali transplantimi laboratorik.

Ngritja E Sinuseve

Të vendosura pikërisht mbi dhëmbët e sipërm të pasmë janë zgavrat e sinusit, dhe ato janë të veshura me një membranë të hollë dhe delikate. Për ata individë që shpresojnë të zëvendësojnë dhëmbët e tyre në këtë zonë të gojës, një ngritje e sinusit është zgjidhja e duhur, duke qenë se ndihmon për t'u siguruar që rrënjët e reja të mos depërtojnë rastësisht në membranat e sinusit. Një pjesë e kockës së pacientit ose e kockës së dhuruar vendoset në nofull dhe sinusi ngrihet me shpejtësi për të lënë një vend të lirë për implantet dentare.

Zgjerimi I Kockës Alveolare

Siç nënkuptohet nga emri, një zgjerim i kockës alveolare është pikërisht ashtu, një lloj procedure trasnplantimi kockor që përdoret për të zgjeruar një rajon të caktuar të kockës së nofullës që mund të jetë shumë i hollë për të mbështetur një implant. Kjo zakonisht kërkohet kur dhëmbët e përparmë kanë nevojë për zëvendësim pasi kocka e nofullës është zakonisht shumë më e vogël në këtë rajon.

Osteogjeneza E Shpërqendrimit

Edhe pse mjaft i vështirë si term, qasja përmes osteogjenezës shpërqendruese funksionon me të vërtetë shpejt dhe thjesht. Praktikisht, qëllimi i tij është të krijojë një zonë më të lartë të nofullës. Kjo bëhet nëpërmjet ndarjes së një pjese të kockës nga nofulla, vendosjes së një pajisjeje të vogël titani poshtë saj dhe më pas ribashkimit të saj. Pajisja ndryshohet me shpejtësi derisa nofulla e pacientit të jetë në lartësinë e duhur për implantet dentare.

Image illustrating a bone grafting procedure in Albania

Si?

Një kirurg oral ose një dentist i thjeshtë e kryen këtë procedurë. Grafti kockor është shtimi i materialit kockor në kockën ekzistuese të rajonit të nofullës për të krijuar skela për implantin dentar. Ka disa alternativa të aksesueshme për transplantin e kockave. Ai për të cilin vendosni varet nga dëshirat dhe nevojat tuaja, nga sasia e implanteve dentare me humbje kockore dhe në fund të fundit, nga faktet specifike të situatës suaj.

Kocka Juaj

Një transplant kockor i marrë nga trupi juaj quhet një transplant kockor autogjen, domethënë, një transplant autogjen. Në përgjithësi, një kockë nga mjekra ose nga pjesa e pasme e nofullës përdoret për transplante të tilla. Ky është burimi më i mirë pasi përdor inde të gjalla nga trupi juaj, me qeliza të paprekura që ndihmojnë në promovimin e formimit të kockave dhe procesin e rikuperimit.

Sidoqoftë, kini parasysh se ky lloj grafti kërkon kirurgji ndërhyrëse dhe mund të jetë një procedurë mjaft e ndërlikuar. Kjo alternativë mund të mos jetë zgjidhja optimale për çdo pacient.

Kocka E Dhuruar

Një transplant kockor që përdor kockën e njeriut nga një dhurues quhet alograft. Pavarësisht se ajo vjen nga një njeri që nuk jeni ju, kocka e alograftit përpunohet në atë mënyrë që e lejon atë të ruajë tiparet e saj të formimit të qelizave, ndërsa parandalon çdo transmetim të sëmundjes. Alograftet, njësoj si autograftet, stimulojnë qelizat për nxitjen e formimit dhe shërimit të kockave dhe kërkojnë shumë më pak operacion. Kjo nga ana tjetër mund të nënkuptojë një periudhë më të shpejtë rikuperimi.

Kockat E Kafshëve

Graftet kockore që përdorin kocka nga burime jo njerëzore quhen ksenografte. Në përgjithësi, me burim nga lopët, kocka e ksenografit është e disponueshme me furnizim të bollshëm, kështu që mjeku dentar e di se do të ketë kocka të mjaftueshme për transplantin. Megjithatë, meqenëse kocka është nga një specie tjetër, ksenografitë kërkojnë një periudhë më të gjatë shërimi dhe formimi i kockës që rezulton zakonisht nuk është aq i fortë sa do të ishte me kockën e njeriut.

Kocka Sintetike

Tani janë të aksesueshme materialet sintetike që kryejnë të njëjtin funksion të mbështetësit si çdo lloj tjetër grafti kockor. Por duke qenë se kocka sintetike është e krijuar nga njeriu, asaj i mungon aftësia e rigjenerimit të kockave që kanë autograftet ose alograftet. Graftet sintetike të kockave janë gjithashtu të dobëta në strukturë kur krahasohen me materialet natyrore, por ato kanë një avantazh të madh: nuk ka asnjë shans për transmetim të sëmundjes.

Image illustrating a patient satisfied with her dental treatments in Albania

Mësoni Se Si Implantet Dentare Mund Të Rregullojnë Buzëqeshjen Tuaj

Dr. Roland Zhuka është i specializuar për të ndihmuar pacientët në Tiranë, Shqipëri për të realizuar një buzëqeshje për të cilën ata ndihen të sigurt. Implantet dentare ndihmojnë në rikthimin e funksionalitetit të dhëmbëve që mungojnë. Gjatë një konsultimi, Dr. Roland Zhuka mund të përcaktojë nëse jeni një kandidat i përshtatshëm për ta. Për të mësuar më shumë rreth implanteve dentare dhe transplanteve të kockave, kontaktoni me të në +355 69 70 44 409 për të caktuar një takim. Ose nëse e keni më të lehtë, gjithmonë mund të plotësoni formularin që gjendet në seksionin "Kontakt" të faqes sonë të internetit. Mos hezitoni dhe na kontaktoni sot për të nisur një udhëtim të sigurt drejt një buzëqeshjeje pa të meta.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!