10 pyetje që duhen bërë para se të zgjidhni një kirurg oral

Kirurgjia orale është një nënfushë e stomatologjisë që merret me korrigjimin e problemeve të gojës, nofullës dhe dhëmbëve. Gjetja e kirurgut të duhur oral është thelbësore për të arrirë rezultatet më të mira të mundshme nga çdo procedurë, qofshin ato implantet dentare, heqja e dhëmbëve apo operacionet e nofullës. Por si mund të vendosni se cilin kirurg dentar të vizitoni kur ka kaq shumë opsione në dispozicion? Për t'ju ndihmuar të zgjidhni specialistin më të mirë për rastin tuaj, ne kemi përpiluar një listë me disa pyetje kyçe që duhen bërë gjatë konsultimit tuaj fillestar me një kirurg oral. 

Foto qe ilustron nje dentist ne Shqiperi te kualifikuar

Faktorët përcaktues

Para së gjithash, le të identifikojmë karakteristikat që duhet të kërkoni tek një kirurg oral. Me kaq shumë klinika dentare, gjetja e një specialisti dentar të besueshëm dhe të kualifikuar mund të duket paksa e frikshme. Merrni parasysh këta faktorë ndërsa kërkoni [ër një kirurg dentar:

 • Sigurohuni që kirurgu juaj të ketë trajnimin dhe kredencialet e duhura. Për t’u siguruar që trajtimi juaj të realizohet në mënyrë të sigurt, është e rëndësishme që të gjeni një specialist dentar i cili i është nënshtruar të gjitha programeve të nevojshme të trajnimit për tu certifikuar si kirurg oral. Mbani mend se implantologjia dhe kirurgjia orale dhe maksilofaciale janë fusha specifike në stomatologji që kërkojnë një profesionist përvojën dhe trajnimin e duhur.
 • Zgjidhni një kirurg i cili ka përvojë në realizimin e procedurës që dëshironi të kryeni. Mos hezitoni ta pyesni kirurgun tuaj për numrin e pacientëve të mëparshëm si dhe për shkallën e suksesit të ndërhyrjeve që ka realizuar.
 • Kontrolloni nëse klinika është e pajisur me mjete të avancuara mjekësore dhe kirurgjikale. Ju duhet të gjeni një kirurg oral që punon në një klinikë moderne, e përshtatshme për të ofruar shërbime edhe për pacientët e huaj.
 • Gjeni një kirurg oral i cili është një komunikues i mirë. Specialisti juaj duhet të jetë i gatshëm për t'iu përgjigjur shqetësimeve dhe pyetjeve tuaja. Dentisti juaj duhet të jetë i qartë dhe suportues, duke ju ofruar udhëzime të plota para dhe pas trajtimit. 
 • Kontrolloni komentet e pacientëve në internet ose kërkoni dëshmi të tjera në faqen e tyre të internetit dhe/ose rrjetet sociale. Ju mund të mësoni shumë mbi cilësinë e kujdesit që mund të prisni nga një dentist duke parë vlerësimet e tij.
Foto qe ilustron pyetjet qe duhet ti beni kirurgut tuaj oral

Pyetjet që duhet t'i bëni kirurgut tuaj oral

Kur kërkoni për kirurgun e duhur dentar, është e rëndësishme të dini se çfarë lloj pyetjesh duhet të bëni për të përcaktuar nëse zgjedhja juaj është e duhura. Këtu janë disa pyetje thelbësore që duhet të keni parasysh përpara se të zgjidhni një kirurg oral:

 1. Cili është niveli i përvojës dhe ekspertizës tuaj në kirurgjinë orale?

Është e rëndësishme të gjeni një specialist dentar i cili ka sfondin e duhur akademik për të kryer trajtimin tuaj. Sigurohuni që të pyesni për trajnimin, certifikatat dhe përvojën e dentistit tuaj, si dhe për çdo certifikim shtesë që ai mund të ketë përfunduar dhe që është i rëndësishëm për këtë fushë.

Ju gjithashtu duhet të pyesni për numrin e pacientëve të tyre të kaluar dhe shkallën e përafërt të suksesit të ndërhyrjeve që janë realizuar. Nëse jeni duke vendosur implantet dentare, ura ose fasetat, duhet të siguroheni që të shkoni te një kirurg oral i cili ka ekspertizën e duhur në realizimin e procedurave të tilla.

Foto qe ilustron implantet dentare ne Shqiperi - nje metode per zevendesimin e perhershem te dhembeve
 1. A jeni i specializuar në ndonjë procedurë specifike?

Ju duhet ta pyesni kirurgun tuaj se në cilat operacione ai fokusohet më shumë, pasi ky është një hap vendimtar për të përcaktuar nëse ata janë specialisti i duhur për ju. Çdo dentist ka një fushë ku ndihet se është më me përvojë. Disa specializohen në stomatologji të përgjithshme, disa në stomatologji pediatrike dhe disa në implantologji. Një kirurg dentar mund të zgjedhë të specializohet në një ose disa nga fushat e mëposhtme:

 • Implantet dentare,
 • Fasetat dentare,
 • Kurora dentare,
 • Ortodoncia,
 • Zbardhja e dhëmbeve,
 • Kirurgjia e mishrave të dhëmbëve.

Ju mund të mësoni shumë më tepër rreth ekspertizës dhe aftësive të kirurgut dentar duke i pyetur ata për specialitetin e tyre në këto fusha. Kjo do t'ju sigurojë paqe mendore dhe do t’ju garantojë rezultatet më të mira të mundshme për trajtimin tuaj.

 1. Si veproni për menaxhimin e dhimbjes gjatë dhe pas operacionit?

Duhet të siguroheni që të konsultoheni me kirurgun tuaj dentar si përpara ashtu edhe pas trajtimit dentar për të diskutuar opsionet e menaxhimit të dhimbjes. Ju mund të mësoni më shumë rreth mënyrave të trajtimit të dhimbjeve duke bërë pyetjet e mëposhtme:

 • Përdorni anestezi të përgjithshme apo lokale?
 • Kur të realizohet ndërhyrja, do të jem i vetëdijshëm apo në gjumë?
 • A do të ndjej ndonjë shqetësim gjatë procedurës?
 • Ciat janë opsionet për lehtësimin e dhimbjeve pas operacionit?
 • Për sa kohë do të ndjej shqetësime pas operacionit?

Në varësi të natyrës së trajtimit, kirurgu juaj mund të përdorë një përzierje të anestezisë lokale, qetësuesve dhe/ose anestezisë së përgjithshme. Pas operacionit, ata duhet të diskutojnë me ju rreth metodave të ndryshme të qetësimit të dhimbjeve, të tilla si ilaçet me recetë, qetësuesit kundër dhimbjeve dhe trajtimeve të tjera si paketat me akull.

Nëse keni më shumë shqetësime ose pyetje në lidhje me menaxhimin e dhimbjes pas procedurës suaj dentare, sigurohuni që të pyesni kirurgun tuaj oral përpara se të vazhdoni me trajtimin. Të dy mund të zhvilloni një plan të personalizuar që funksionon më mirë për ju. Sigurohuni që të përdorni vetëm qetësues dhimbjesh dhe suplemente shëruese të rekomanduara nga mjeku juaj dhe ndiqni udhëzimet e dentistit tuaj për një shërim të shpejtë dhe efektiv.

Foto qe ilustron kirurgjine orale ne nje klinike dentare moderne ne Shqiperi
 1. Si i trajtoni komplikacionet që mund të shfaqen gjatë operacionit?

Në disa raste të rralla, mund të shfaqen komplikacione edhe në duart e kirurgëve më të kualifikuar. Sigurohuni që të pyesni për trajnimin dhe përvojën e kirurgut tuaj oral në trajtimin e situatave të papritura dhe problemeve të mundshme përpara se t'i nënshtroheni operacionit. Ju duhet të siguroheni që ata kanë përvojën e duhur në trajtimin e rasteve të komplikuara dhe se shëndeti dhe mirëqenia juaj janë në duar të sigurta. Ju mund të mësoni më shumë rreth strategjisë së dentistit tuaj për zgjidhjen e problemeve të tilla duke bërë pyetjet e mëposhtme:

 • Në përvojën tuaj, cilat janë disa nga problemet më të zakonshme që mund të shfaqen gjatë një operacioni oral? 
 • Si përgatiteni për parandalimin e komplikacioneve që mund të shfaqen gjatë një operacioni?
 • Si i monitoroni pacientët që janë nën anestezi? A mbani kontakte me të afërmit e tyre dhe i informoni për ecurinë e procedurës?
 • A mund të përshkruani një plan tipik për trajtimin e problemeve më të zakonshme pas një operacioni?

Çdo dentist që ju thotë se nuk ka absolutisht asnjë rrezik të përfshirë në kirurgjinë orale është i pabesueshëm. Një kirurg dentar i kualifikuar dhe me përvojë do të pranojë se ekziston një rrezik i vogël, sado i vogël, që të shfaqen komplikacione. Si i tillë, ai do të jetë i përgatitur siç duhet për të trajtuar situata të tilla dhe për të garantuar mirëqenien tuaj.

Foto qe ilustron dy paciente te huaj te cilet jane te kenaqur me sherbimet dentare ne Shqiperi
 1. A mund të më tregoni referenca apo disa vlerësime nga pacientët?

Një nga mënyrat më efikase për të zgjedhur një kirurg oral të besueshëm është të shikoni referencat dhe vlerësimet nga pacientët e kaluar. Kjo mund t'ju japë një ide të qartë të aftësive dhe ekspertizës klinike të kirurgut dentar. Këtu janë disa pyetje që duhet të keni parasysh kur të kërkoni dëshmitë e pacientëve:

 • A mund të më tregoni ndonjë vlerësim pozitiv nga pacientët e kaluar?
 • A keni një faqe interneti të dedikuar për dëshmitë e pacientëve?
 • A mund t'i hedh një sy fotografive para dhe pas të pacientëve tuaj të mëparshëm?

Ju mund të mësoni shumë për reputacionin e një dentisti dhe sa të kënaqur janë pacientët e tyre duke kontrolluar vlerësimet dhe dëshmitë online. Është gjithmonë një ide e mirë të mësoni më shumë për punën e kaluar të kirurgut tuaj oral, në mënyrë që të kuptoni më mirë se çfarë mund të prisni prej tyre. 

 1. Cilat janë rreziqet që lidhen me këtë operacion?

Disa nga ndërlikimet dhe rreziqet më të zakonshme që lidhen me kirurgjinë orale përfshijnë gjakderdhjen, ënjtjen, infeksionet ose në disa raste të rralla, dëmtim nervor dhe reagime negative ndaj anestezisë. Kirurgu juaj dentar duhet të jetë në gjendje t’ju ofrojë informacion të plotë mbi rreziqet e mundshme që lidhen me gjendjen tuaj specifike dhe llojin e operacionit, strategjinë e tij për menaxhimin e tyre dhe udhëzimet e duhura të kujdesit pas operacionit.

 1. A do të përdorni anestezi gjatë operacionit?

Kirurgu juaj dentar do t'ju këshillojë për llojin më të përshtatshëm të anestezisë për operacionin tuaj specifik. Ai mund të zgjedhë të përdorë anestezi të përgjithshme ose lokale, qetësues oral, qetësues me IV të moderuar ose të thellë. Sigurohuni që të diskutoni rreziqet dhe përfitimet e secilit opsion përpara se të vazhdoni me trajtimin tuaj.

Foto qe ilustron nje vizite kontrolli tek nje klinike dentare ne Shqiperi
 1. Sa kohë do të zgjasë operacioni im?

Kohëzgjatja e operacionit tuaj do të varet nga kompleksiteti i tij, si dhe nga shumë faktorë të tjerë, duke përfshirë gjendjen tuaj dhe shëndetin e përgjithshëm. Për shembull, heqja e një dhëmbi mund të zgjasë vetëm 20-40 minuta, ndërsa një procedurë më e ndërlikuar si operacioni i nofullës ose implantet zigomatike mund të zgjasë disa orë. 

 1. A mund të më jepni udhëzime për kujdesin pas operacionit?

Kirurgu juaj dentar duhet të jetë në gjendje t'ju japë këshillat e duhura se si të kujdeseni për veten pas operacionit. Ai duhet të jetë në gjendje t'ju japë udhëzime gjithëpërfshirëse se si të minimizoni rrezikun e komplikimeve dhe të inkurajoni shërimin dhe rikuperimin e duhur. Ata mund t'ju rekomandojnë të shmangni disa aktivitete të tilla si stërvitja, pirja e duhanit ose pirja e alkoolit.

 1. A do të më duhet të marr ditë pushimi nga puna?

Në varësi të llojit të operacionit që do të kryeni mund t'ju duhet të merrni disa ditë pushim nga puna. Nëse jeni duke kryer një nxjerrje të thjeshtë dhëmbi, mund t'ju duhet të bëni vetëm një ose dy ditë pushim vetëm për t'i dhënë vetes kohë të mjaftueshme për t'u rikuperuar dhe për të mos sforcuar gojën. Ju mund të keni nevojë të bëni një javë pushim nëse keni vendosur implante dentare ose nëse keni realizuar një operacion dentar më të komplikuar, siç është heqja e dhëmballëve të pjekurisë. Sigurohuni që të shmangni aktivitetin fizik dhe të konsumoni vetëm ushqimet e këshilluara nga dentisti juaj. Kirurgu juaj dentar do të diskutojë çdo ndryshim të nevojshëm të stilit të jetesës përpara operacionit tuaj, duke përfshirë ndryshimet në ushqyerje, aktivitetin fizik ose mjekim. 

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!