7 Shenja Që Tregojnë Se Duhet Të Hiqni Dhëmballët E Pjekurisë

Shpesh, dhëmballët e pjekurisë dalin gjatë fundit të adoleshencës ose gjatë fillimit të moshës së pjekurisë. Në përgjithësi dentistët do t’ju rekomandojnë t'i hiqni për të shmangur probleme të mëtejshme që mund të sjellë pozicionimi i tyre jo i duhur. Kuptimi dhe njohja e simptomave që tregojnë se kur duhet hequr dhëmballa e pjekurisë mund të jetë e vështirë. 

Në këtë blog, ne do të ndajmë me ju 7 shenja që sugjerojnë se heqja e dhëmballëve të pjekurisë mund të jetë e nevojshme. Edhe pse në disa raste, ato mund të dalin pa probleme dhe të mos kenë nevojë të hiqen, kjo nuk ndodh gjithmonë. Nëse ende nuk jeni të sigurt se cili është veprimi i duhur për ju, ju ftojmë të vazhdoni të lexoni më poshtë për më shumë informacion. 

Kirurgjia per heqjen e dhemballeve te pjekurise ne Shqiperi

Heqja E Dhëmballëve Të Pjekurisë

Siç thamë dhe më parë, dhëmballët e pjekurisë, të cilët njihen gjithashtu si molarët e tretë, zakonisht dalin në moshën 17 deri në 25 vjeç dhe ndodhen në pjesën e pasme të gojës tuaj. Tek disa njerëz, dentistët do të rekomandojnë heqjen për të shmangur problemet në të ardhmen, por në disa raste të tjera, nëse dhëmbi rritet normalisht, ata nuk do ta heqin. Qëllimi i këtij trajtimi është të mbrojë nofullën dhe kockat tuaja. 

Dikujt mund ti dali një nga dhëmballët e pjekurisë në një nga zonat e gojës (majtas sipër, majtas poshtë, djathtas sipër dhe djathtas poshtë) ose të katërt, ndërsa disa të tjerë mund të mos kenë asnjë fare. Numri i dhëmballëve të pjekurisë që keni ose nuk keni nuk tregon asnjë problem shëndetësor por ai përfaqëson procesin e rritjes së nofullës dhe nuk është i njëjtë për të gjithë. 

Dhimbja nga infektimi i dhemballes se pjekurise

Si Ta Kuptoni Që Ka Ardhur Koha Për Heqjen E Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Më tej, ne do të shpjegojmë 7 simptomat kryesore që mund të tregojnë se dhëmballët tuaj të pjekurisë duhet të hiqen në mënyrë profesionale. 

Mbipopullimi Dhe Dalja E Gabuar

Mbipopullimi është një problem kryesor që ndodh kur dhëmballët e pjekurisë nuk mund të përshtaten rehat në nofullën tuaj. Në këtë mënyrë, dhëmbët tuaj të tjerë do të lëvizin, mbivendosen dhe grumbullohen së bashku si pasojë e shtyrjes së tyre. Ata në fund rriten anash dhe shtypen në hapësirat në pjesën e pasme të gojës, duke çuar në probleme më të rënda dentare. 

Dhimbje Në Nofull

Një nga shenjat më të zakonshme që tregon se ka ardhur koha që dhëmballa e pjekurisë të hiqet është dhimbja që ajo mund të shkaktojë. Meqënëse dalja e dhëmbëve duhet të bëhet në mënyrë të saktë pasi është e nevojshme që struktura e nofullës tuaj të mbetet e paprekur, dhëmballët e pjekurisë që shpërthejnë në mënyrë të gabuar ose shtyjnë dhëmbët e tjerë rreth e rrotull janë zakonisht shkaku i dhimbjeve të vazhdueshme në nofullën tuaj.  

Fryrja Dhe Ënjtja E Mishrave

Kur dhëmballa e pjekurisë fillon të shpërthejë, shpesh mishi i dhëmbëve krijon qese të dhimbshme. Grimcat e ushqimit mund të ngulen në këtë ind, duke shkaktuar inflamacion dhe skuqje që është e vështirë për t'u trajtuar. Gjithashtu mund të ndodhë gjakderdhje e mishrave kur përpiqeni të pastroni dhëmbët tuaj të pasëm. Kjo është një tjetër shenjë që tregon se ka ardhur koha që dhëmballët duhen hequr. 

Formimi I Një Cisti

Edhe pse cistet mund të formohen dhe rreth dhëmbëve të tjerë, ato zakonisht gjenden në nofullën e poshtme afër dhëmballëve të pjekurisë. Këto qese mikroskopike të mbushura me lëng transparent janë lezione që kanë potencialin të shkaktojnë dëme të konsiderueshme tek dhëmbët fqinj, rrënjët dhe indet përreth. Rastet e rënda të tyre mund të çojnë gjithashtu në tumore që duhet të hiqen në mënyrë kirurgjikale. 

Era E Keqe E Gojës

Era e keqe e gojës mund të shkaktohet nga shumë gjëra, duke përfshirë alergjitë, infeksionet e sinusit, gjumi i keq dhe ushqimet e ndryshme, por mund të ndodh edhe kur bakteret e dëmshme shtohen në gojën tuaj. Molarët e fundit mund të jenë të vështirë për t'u pastruar, edhe nëse kujdeseni si duhet për zonën duke e bërë atë një mjedis ideal për mikrobet dhe grimcat e ushqimit. 

Problemet Me Sinusin

Ndonjëherë dhëmballët e pjekurisë gjatë shpërthimit për shkak se rrënjët zgjerohen, shtyjnë kundër sinuseve të nofullës. Kjo shtypje mund të përkeqësojë dhimbjet e kokës, presionin, bllokimin dhe dhimbjet e sinusit.

Është gjithashtu e mundur që dhëmballët tuaja të pjekurisë të shkaktojnë infeksion të sinusit. Për shembull, një dhëmb i infektuar mund të përhapet në qafët e sinuseve dhe të rezultojë në ethe, dhimbje, rrjedhje nga hunda dhe madje edhe erë të keqe të gojës.

Dëmtimi I Dhëmbëve Afër

Dhëmballët e pjekurisë të cilët nuk trajtohen mund të çojnë në tërheqjen e mishrave dhe kockës ose të ndikojnë negativisht në shëndetin e dhëmbëve fqinj. Çrregullimi i kafshimit mund të jetë gjithashtu rezultat i daljes së dhëmballëve të pjekurisë. Prandaj, është shumë e rëndësishme të bëni ekzaminime dentare rutinë për të identifikuar nëse ka ndonjë gjë që nuk shkon me dhëmballën tuaj apo jo. 

Detajet E Procedurës

Si Duhet Të Përgatitem Për Heqjen E Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Kirurgu oral do të ekzaminojë dhëmballët tuaja të pjekurisë gjatë vizitës dhe do të marrë pamje nga rrezet-X dentare për të përcaktuar vendndodhjen e saktë të tyre. Është gjithmonë një ide e mirë t'i tregoni kirurgut tuaj për çdo vitaminë, suplement, ose ilaç që po merrni aktualisht pasi ato mund të kenë ndikim në cdo funksion të trupit.

Gjatë kësaj vizite, kirurgu juaj gjithashtu do të diskutojë me ju opsionet për sedacionin dentar. Ata mund të sugjerojnë anestezi lokale, oksid nitrozi (gaz qesharak), sedacion IV (intravenoz, ose përmes venës tuaj) ose anestezi të përgjithshme, sipas nevojave dhe preferencave tuaja.

Nëse vendosni të bëni anestezi të përgjithshme ose sedacion IV, kirurgu juaj do t'ju japë informacion të detajuar mbi mënyrën se si të përgatiteni për vizitën tuaj. Kjo mund të përfshijë ndërprerjen e disa ilaçeve disa ditë para operacionit dhe shmangjen e ushqimit deri pas mesnate natën para operacionit. (Vazhdoni të merrni ilaçet tuaja për aq kohë sa mjeku juaj thotë.)

Çfarë Ndodh Gjatë Heqjes Së Dhëmballës Së Pjekurisë?

Gjatë procedurës së heqjes së dhëmballës së pjekurisë, kirurgu juaj do të:

 • Ju bëjë të ndiheni më rehatë duke përdorur anestezinë për të mpirë mishrat dhe dhëmbët tuaj. (Ata gjithashtu do t'ju japin ilaçe sedative nëse zgjidhni sedacionin.)
 • Nëse është e nevojshme, do të bëjnë prerje (incizione) në mishrat tuaj për të zbuluar dhëmbët që janë fshehur në mishrat ose kockën e nofullës.
 • Heqin me kujdes dhëmbët e pjekurisë nga vendet e tyre pasi i kanë liruar. (Ata mund të kenë nevojë të ndajnë dhëmbin tuaj në copa më të vogla për ta bërë heqjen më të lehtë.)
 • Sigurohen që nuk ka infeksione duke pastruar zonën.
 • Nëse janë të nevojshme, vendi kirurgjikal do të mbyllet me qepje.
 • Për të ndalur gjakderdhjen, dentisti do të mbulojnë vendin e trajtuar me garzë.

Sa Kohë Zgjat Kjo Procedurë?

Koha mesatare për të hequr dhëmballët e pjekurisë është një orë ose më pak. Megjithatë, në situata më komplekse procedura mund të zgjasë pak më shumë. Kjo zakonisht varet nga pozicioni i dhëmballës ose nëse ka nodnjë infeksion. 

Pyetje rreth heqjes se dhemballes se pjekurise

Çfarë Ndodh Pas Heqjes Së Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Pas heqjes së dhëmballës së pjekurisë, mund të keni enjtje, gjakderdhje dhe parehati. Për të minimizuar këto efekte negative, kirurgu juaj dentar do t'ju japë udhëzimet e duhura. Do të keni nevojë të keni një shoqërues afër që t’ju cojë në shtëpi pasi efekti i anestezisë të ketë kaluar. 

Çfarë Duhet Të Bëni Dhe Të Mos Bëni Pas Heqjes Së Dhëmballës Së Pjekurisë

Dentisti juaj do t’ju jap udhëzimet e duhura se cfarë duhet të bëni dhe të mos bëni pas heqjes së dhëmballës së pjekurisë bazuar në rrethanat tuaja personale. Duke ndjekur këto sugjerime, mund të kontrolloni më mirë gjakderdhjen, edemën dhe dhimbjen pas procedurës. Disa nga këshillat që duhet të merrni parasysh pas procedurës janë:

Çfarë Duhet Të Bëni:

 • Pas procedurës, mbani garzën që do të vendos kirurgu për rreth gjysmë ore dhe nëse është e nevojshme, zëvendësojeni atë me një garzë të re. Mbajeni deri kur t’ju këshillojë kirurgu juaj. Edhe përse gjakderdhja minimale konsiderohet normale, nëse vazhdon të zgjas më shumë kontaktoni dentistin tuaj.
 • Poshoni sa më shumë që të mundni. Këshillohet të rikuperoheni në shtëpi për të paktën tre deri në pesë ditë. Nëse profesioni juaj kërkon shumë punë të rëndë, mund t’ju duhet të merrni një pushim pak më të gjatë para se të ktheheni në punë. 
 • Për të ndihmuar në reduktimin e enjtjes, aplikoni një pako me akull në zonën e trajtuar. Vendosni një peshqir të freskët mbi paketën e akullit dhe vendoseni kundër fytyrës tuaj. Vendoseni për 20 minuta dhe më pas hiqeni. Përsëriteni këtë hap disa herë në ditë.
 • Mbani zonën e heqjes të pastër. Përdorni një shpëlarës goje antimikrobik pa alkool për të lagur butësisht zonat kirurgjikale dhe Evitoni lëvizjen gojës. Ngrënia mund të prodhojë nyje të thata të dhimbshme, të cilat ekspozojnë kockën në vendin e ekstraksionit dhe shkaktojnë mpiksjet e gjakut. Për të evituar këtë, anojeni kokën në njërën anë dhe lejoni që shpëlarëi të depërtojë në zonat e prekura.
 • Pastroni dhe përdorni fillin dentar çdo ditë. Gjatë procesit të shërimit, duhet ende të lani dhëmbët e tjerë, po kini kujdes të mos prekni zonën ku është bërë heqja. Në këtë mënyrë ju do të parandaloni infeksionet dhe shërimi do të jetë më i shpejtë.
 • Respektoni dozën e rekomanduar për të gjitha ilaçet. Kirurgu juaj do t’ju jap ilaçe për të ulur dhimbjen dhe rrezikun e infeksionit. Merrini këto ilaçe për sa kohë derisa kirurgu juaj të thotë të ndaloni. 

Çfarë Duhet Të Kini Kujdes:

 • Mos përdorni pip për të pirë. Kjo mund te shkaktojë nyje të thata dhe në mpiksjen e gjakut.
 • Ndërprisni ushtrimet për sa kohë t’ju këshillojë kirurgu. Rritja e rrahjeve të zemrës rrit dhimbjen, gjakderdhjen dhe enjtjen. Por në më të shumtën e rasteve njerëzit mund ti rikthehen rutinës së tyre për rreth 48 deri në 72 orë.
 • Mos ngrini objekte të rënda pasi kjo do të shkaktojë probleme pas operacionit si dhimbje, gjakderdhje dhe enjtje.
 • Mos konsumoni ushqime të ngjitshme ose të forta pasi mund të lëndoni dhe dëmtoni mishrat gjatë shërimit.
 • Mos pini me gaz ose alkool pasi këto pije mund të shkaktojnë mpiksje të gjakut. Evitojini këto pije për të paktën pesë ditë.

​Pyetjet E Bëra Më Shpesh

Sa Kohë Zgjat Rikuperimi Pas Heqjes Së Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Periudha e shërimit pas heqjes së dhëmballës së pjekurisë zgjat zakonisht një deri në dy javë. Megjithatë, shumica e njerëzve mund të kthehen në shkollë ose në punë brenda tre deri në pesë ditë. Kirurgu juaj do t'ju japë këshillat e nevojshme që të shëroheni si duhet dhe të menaxhoni dhimbjen. 

Cila Është Dita Më E Dhimbshme Pas Heqjes Së Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Dhimbja pas operacionit ndryshon nga një pacient në tjetrin. Megjithatë, shumë njerëz përjetojnë më shumë ënjtje dhe dhimbje në ditën e tretë ose të katërt. Përgjithësisht këto efekteve negative do të ulen gradualisht me kalimin e kohës. Informoni kirurgun tuaj nëse, pas katër ditësh, dhimbja, gjakderdhja, ose enjtja përkeqësohet përsëri pasi kjo mund të jetë një shenjë infeksioni. Nëse kjo ndodh ata mund t’ju rekomandodjnë përdorjen e antibiotikëve. 

Sa Kohë Pas Heqjes Së Dhëmballëve Të Pjekurisë Mund Të Ha?

Nëse ndiheni të uritur, mund të filloni të hani sapo të ndiheni rehatë. Kini parasysh se duhet të mbani një dietë me ushqime të buta për tre deri në pesë ditët e para. Me kalimin e kohës kur të ndiheni më rehat, shtoni ushqime më të forta në dietën tuaj. Gjithmonë përdoni lugë në vend të pipës nëse konsumoni milkshake ose smoothie.

Kur Mund Të Kthehem Në Punë Ose Në Shkollë?

Pas heqjes së dhëmballës së pjekurisë, do të duhet të qëndroni në shtëpi për tre deri në pesë ditë. Shumica e njerëzve mund të kthehen në punët e tyre, në shkollë dhe në aktivitetet e tyre të përditshme. Nëse puna juaj përfshin punë të rëndë fizike mund të duhet të merrni dhe më shumë ditë pushim.

A Është E Detyrueshme Heqja e Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Në shumë raste, dentistët rekomandojnë heqjen paraprake të dhëmballës së pjekurisë por, jo gjithmonë. Disa persona mund të kenë dhëmballë pjekurie të shëndetshëm që rriten normalisht dhe nuk paraqesin asnjë problem. Të tjerët mund të kenë dhëmballë pjekurie të bllokuar, që rrisin rrezikun e sëmundjeve të mishrave, prishjes dhe problemeve të tjera të shëndetit oral. Flisni me dentistin tuaj nëse mendoni se keni nevojë për heqjen e dhëmballëve të pjekurisë. Ata mund të bëjnë rreze-X për të zbuluar ku ndodhen dhëmballët dhe nëse keni nevojë për trajtim. 

Cila Është Mosha Mesatare Për Heqjen E Dhëmballëve Të Pjekurisë?

Ju jeni mjaft i/e rritur për heqjen e dhëmballëve të pjekurisë sa kohë që jeni mjaft i/e rritur për daljen e tyre. Pra nuk egziston një moshë fikse. Shumë dentistë rekomandojnë heqjen e tyre në adoleshencën e vonë ose në fillim të të 20-avepasi në këtë kohë ato janë ende në zhvillim. 

Çfarë Ndodh Nëse Nuk I I Heq Sa Më Shpejt Dhëmballët E Pjekurisë?

Në kohët e mëparëshme shumë njerëz janë këshilluar që të presin kur bëhet fjalë për heqjen e dhëmballëve të pjekurisë. Ata që nuk kishin mjaftueshëm hapësirë për daljen e tyre shpesh përjetonin problemet që përmendëm më herët. Kjo strategji e bën më sfiduese për pacientin nëse nevojitet heqja e dhëmballëve të pjekurisë të bllokuar në moshën e të tridhjetave, të dyzetave, të pesëdhjetave, ose edhe më vonë. Nëse prisni shumë ekziston një rrezik më i lartë për komplikacione dhe një periudhë më e gjatë e rikuperimit pasoperacionit. Trajtimi i këtyre problemeve në moshë madhore është më kompleks sesa në pacientët më të rinj.  

Do të ishte e arsyeshme të prisni deri në shfaqjen e një problemi dentar (siç është zhvillimi i cistave, sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe humbja e kockës) përpara se të hiqni dhëmballët e pjekurisë të infektuar në vitet e adoleshencës ose në fillim të të 20-ave tuaja, ku duhet të trajtoni vetëm zonën e prekur. Kjo rekomandohet sepse me rritjen e moshës, aftësia për një shërim të shpejtë dhe efektiv zvogëlohet, ndërsa rreziku i infeksioneve dhe vonesave gjatë rikuperimit rritet. 

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.