Problemet Me Kockat E Nofullës: Shartimi I Kockave Në Stomatologjinë E Implanteve

Kur bëhet fjalë për suksesin e implanteve dentare, problemet e kockave mund të bëhen shqetësuese. Në këtë artikull do të flasim për shqetësimet kryesore që problemet e nofullës shkaktojnë në shëndetin tonë oral dhe se si shartimi i kockave mund të jetë zgjidhja më e mirë për të bërë të mundur implantet dentare dhe për të adresuar problemet e brendshme. Pasi të kaloni këto probleme, implantet dentare do të ofrojnë më shumë stabilitet dhe qëndrueshmëri duke i bërë dhëmbët dhe nofullën tuaj të duken perfekte. Na kontaktoni për të kuptuar rolin që luan transplanti kockor në kthimin e buzëqeshjes dhe shëndetit oral përmes stomatologjisë implantare.

Humbja e mases kockore dhe ndikimi tek shendeti oral

Problemet E Kockave Të Nofullës

Disa njerëz vuajnë nga probleme të kockave të nofullës, dhe zakonisht, kjo mund të nënkuptojë një nofull shumë të vogël, shumë të madhe ose të shtrembër. Kjo mund të shkaktojë probleme gjatë përtypjes, të folurit, frymëmarrjes dhe madje edhe gjumit. Këto probleme mund të kenë gjithashtu një ndikim të madh në pamjen e ftyrës tuaj, veçanërisht në pozicionet e gojës, sepse siç mund ta dini tashmë, kockat janë themeli i fytyrës. 

Kur bëhet fjalë për kockën e nofullës sonë, madhësia dhe pozicioni i kockave të fytyrës do të përcaktojë zonën e gojës dhe sa mirë përshtaten dhëmbët së bashku. Siç e përmendëm më parë, kjo nuk ka të bëjë vetëm pamjen, por edhe funksionet normale si përtypja dhe të folurit, sepse ato mbajnë dhe mbështesin muskujt, buzët dhe gjuhën tonë. Për më tepër, ne do t'ju shpjegojmë kockat që përbëjnë nofullën tonë dhe funksionin e tyre, që ta kuptoni më mirë. 

 • Faktikisht nyjet temporomandibulare (TMJ) përbëjnë nofullën e poshtme dhe i lejojnë ato të lëvizin pa probleme.
 • Nofulla e poshtme (mandibula) funksionon si një mbështetje për rreshtin e poshtëm të dhëmbëve dhe i jep formë pjesës së poshtme të fytyrës dhe mjekrës. Kjo kockë është shumë e rëndësishme sepse lejon gojën të hapet dhe mbyllet.
 • Nofulla e sipërme (maksila) mban dhëmbët e sipërm, formon mesin e fytyrës dhe suporton hundën.

Probleme Të Zakonshme

Disa nga çështjet më të zakonshme që shtrembërimi i nofullës ose një kombinim i këtyre problemeve sjell mund të jenë:

 • Nofulla e poshtme është shumë prapa. Kjo gjendje mund ta bëjë të vështirë kafshimin dhe ngrënien dhe mjekra mund të duket e dobët ose të tërhiqet. 
 • Nofulla e poshtme është shumë përpara. Kjo gjendje quhet edhe prognatizëm dhe ndodh kur kocka e nofullës ndodhet më përpara se nofulla e sipërme dhe mund të shkaktojë daljen e mjekrës. Gjatë kësaj gjendje, dhëmbët e poshtëm mund të mbivendosen mbi dhëmbët e sipërm.
 • Dhëmbët nuk takohen së bashku (kafshim i hapur). Ky problem zakonisht ndodh ose kur nofulla e sipërme është më e gjatë se ajo e poshtme ose kur nofulla e poshtme është shumë e shkurtër. Zakonisht, kjo mund të ndodhë edhe si një efekt anësor i thithjes së gishtit të madh ose gëlltitjes së gabuar. Gjithashtu, ky problem mund të jetë i dukshëm sepse e bën të pamundur mbylljen e gojës. 
 • Asimetria e nofullës. Zakonisht, kjo ndodh kur njëra anë e nofullës është më e madhe ose më e vogël se tjetra, duke krijuar një pamje të shtrembër të nofullës. 

Kur Nofullat Janë Të Shtrembëra

Këto shtrembërime të nofullës mund të shkaktojnë shumë probleme që mund të ndikojnë në funksione të rëndësishme si janë të folurit, ngrënia, përtypja, frymëmarrja dhe ulja e vetëbesimit. Ju mund ta keni të vështirë të hani ushqimin siç duhet ose ta mbani atë në gojë gjatë përtypjes. Një problem tjetër i zakonshëm është vështirësia në shqiptimin e saktë të fjalëve ose nxjerrja e tingujve të caktuar si fishkëllima. Kur bëhet fjalë për frymëmarrjen, dikush që ka problem me nofullën mund të ketë rrugët e frymëmarrjes të bllokuara që shkaktojnë zhurmë gjatë gjumit. Kjo shoqërohet gjithashtu me një shkallë më të lartë të apnesë, e cila është një gjendje ku individi ndalon frymëmarrjen gjatë gjumit. Në përgjithësi, zakonisht personat që kanë një nga problemet e nofullës së lartpërmendura do të vuajnë edhe nga vetëbesimi i ulët, sepse pozicioni i nofullës mund të ndikojë shumë në të gjithë fytyrën. 

Transplanti kockor per pacientet qe nuk kane mjaftueshem kocke per implante

Roli I Shartimit Të Kockave Në Kirurgjinë E Implantit Dentar

Mungesa e dhëmbëve dhe shtrembërimi i nofullës mund të shkaktojë shumë probleme dhe implantet dentare mund të rregullojnë shumicën e tyre. Për shkak të përparimeve të fundit në fushën e implantologjisë, dentistët tani janë në gjendje të aplikojnë implante dentare edhe në individë me humbje të rëndë kockore. Në këtë rast, dentisti duhet të kryejë një transplantim kockash. Pas përfundimit të këtij hapi, implanti do të qëndrojë me sukses në nofull. 

Kjo procedurë specifike konsiderohet një operacion dhe duhet bërë nga një specialist i fushës. Procesi i shartimit të kockave është marrja e një copë kocke nga një rajon tjetër i trupit ose duke përdorur një material sintetik për të shartuar në nofullën tuaj për të siguruar mbështetje dhe forcë. Për më tepër, ne do të shpjegojmë procedurën, dhe çfarë duhet bërë para dhe pas saj. 

Çfarë ​Është Shartimi I Kockave?

Siç thamë dhe më parë, shartimi i kockave është një proces kirurgjik që duhet të bëhet nga një kirurg dentist i specializuar. Për të zëvendësuar nofullën e humbur, kirurgu ose do të duhet nxjerrë një kockë ose do të duhet të krijoj një material të ngjashëm me kockën. Alloplastika i referohet mbushjes së kockave të bëra nga materiale sintetike, ndërsa autotransplanti i referohet kockës së marrë nga trupi i pacientit. Kirurgu do të inkurajojë formimin e kockave të reja dhe do të përmirësojë integrimin e transplantit me kockën e vjetër të nofullës me anë të kësaj procedure.

Roli I Shartimit Të Kockave Në Kirurgjinë E Implantit Dentar

Gjatë operacionit të implantet dentare graftet e kockave janë një komponent kryesor. Ato i japin implantit më shumë mbështetje dhe ndihmë në krijimin e një themeli të fortë për integrimin e tij me kockën e nofullës. Shartimi i kockave rrit shkallën e suksesit të operacionit të implantit dentar tek individët që kanë kocka të munguara duke inkurajuar osseointegrimin, ose lidhjen e implantit me kockën përreth. Implanti ka nevojë që kocka të mbështetet, kështu që një transplant kockor është një trajtim i nevojshëm në stomatologji. Përfitimet e shpërbërjes më të ngadaltë dhe ngjashmërisë me kockën e njeriut bëhen të mundura duke përdorur kockën e kuajve si një kornizë për të mbështetur formimin e saj.

Transplanti kockor ne Shqiperi perpara implanteve dentare

Llojet E Grafteve Të Kockave Të Përdorura Në Stomatologji

Lloje të ndryshme transplantesh kockore përdoren sipas kërkesave individuale të pacientit.

Graftet Pas Nxjerrjes Së Dhëmbit

​Për të ruajtur kockën dhe për të lehtësuar shërimin, graftet bëhen menjëherë pas nxjerrjes së dhëmbit. Materiali i graftit parandalon humbjen e kockave dhe krijon një bazë të fortë për implantet dentare të ardhshme duke promovuar krijimin e kockave të reja dhe integrimin e saj me kockën ekzistuese. Kjo metodë dihmon për ta bërë operacionin e implantit dentar më të suksesshëm në planin afatgjatë.

Graftet E Bllokut Të Kockave

Graftet kockore në formën e blloqeve përdoren shpesh në procedurat dentare. Gjatë këtij procesi, një fragment i vogël kocke, zakonisht nga pjesa e pasme e nofullës, transplantohet në kockën e nofullës nga një zonë tjetër e trupit. Kjo metodë përdoret shpesh kur ka humbje të rënda kockore ose anomali në mandibulë. Implantet dentare kanë mbështetje shtesë kur blloku i kockave bashkohet përfundimisht me kockën e nofullës. Këto lloj graftesh kërkojnë ekzekutim preciz dhe planifikim kirurgjik për të qenë sa më të suksesshëm.

Graftet E Ruajtjes Së Kreshtës Anësore

Graftet e ruajtjes së kreshtës anësore përdoren shpesh gjatë operacioneve të nxjerrjes së dhëmbëve për të ruajtur transplantin e kockave të nofullës. Kjo procedurë parandalon resorbimin e kockës dhe kolapsin e kockës duke vendosur material grafti përgjatë anës së saj, duke nxitur kështu formimin e kockave të reja. Kjo metodë garanton gjerësi të mjaftueshme kockore për implantimin e ardhshëm.

Çfarë Ndodh Përpara Vendosjes Së Transplantit Të Kockave Dentare?

Dentisti juaj do të ekzaminojë dhëmbët dhe do të përcaktojë se sa humbje kockore keni përpara se të vendosni nëse jeni të përshtatshëm për një transplant kockor dentar. Shëndeti i nofullës suaj mund të ekzaminohet nga rrezet X ose skanimet CT. Mund të jetë e nevojshme gjithashtu të hiqni çdo dhëmb të mbetur në zonën e prekur. Para operimit ju do të informoheni për planin e trajtimit, i cili mund të përfshijë kirurgji dentare ose një lloj tjetër materiali të transplantit të kockave. Antibiotikët ose ilaçet e tjera mund të sigurohen gjithashtu për të ndihmuar në rikuperimin dhe për të parandaluar infeksionin.

Çfarë Ndodh Gjatë Operacionit Të Transplantit Të Kockave?

Kirurgjia do të kryhet nën efektin e anestezisë lokale në mënyrë që pacienti të mos ndjejë asnjë dhimbje apo shqetësim. Pas zbatimit të anestezisë, kirurgu do të krijojë një prerje të vogël në zonën e mishrave të dhëmbëve. Për të riparuar defektin e nofullës, kirurgu do të pastrojë dhe dezinfektojë zonën dhe do të kalojë materialin e shartimit të kockave. Për mbrojtje të mëtejshme, një membranë vendoset shpesh mbi transplantin e kockës. Së fundi, qepjet përdoren për të mbyllur prerjen dhe për të riorganizuar indin e mishit të dhëmbëve.

Kujdesi Dhe Mirëmbajtja Pas Operacionit

Pas operacionit të transplantimit të kockave për implantin dentar, pacientët duhet të ndjekin hapat e rekomanduar të menaxhimit të dhimbjes. Goja duhet të shpëlahet me ujë të kripur pasi të pastrohet butësisht dhe të praktikohet higjiena e duhur dentare. Është e rëndësishme të evitoni aktivitetet fizike të vështira dhe t'i përmbaheni çdo rekomandimi dietik të bërë nga dentisti. Për të parë se si po ecën procesi i shërimit, kontrollet pasuese me dentistin janë thelbësore dhe çdo simptomë ose shqetësim i papritur duhet të raportohet menjëherë.

​Komplikimet E Mundshme Dhe Si T'i Parandaloni Ato

Megjithëse janë të rralla, infeksioni dhe gjakderdhja e tepërt janë efekte anësore të mundshme të transplantimit të kockave për implantin dentar. Për të shmangur çdo infeksion të mundshëm, duhet të merrni antibiotikët e dhënë me recetë sipas udhëzimeve dhe të mbani një higjienë të mirë dentare. Duke shmangur aktivitetet fizike dhe duke iu përmbajtur rekomandimeve të kujdesit pas operacionit, gjakderdhja e tepërt mund të reduktohet. Është thelbësore të planifikoni vizita rutinë me dentistin për të ndjekur procesin e shërimit dhe për të trajtuar çdo problem. Minimizimi i vështirësive mund të arrihet duke iu përmbajtur udhëzimeve dhe duke praktikuar higjienën e duhur dentare.

Përparësitë Afatgjata Për Shëndetin Oral

Shartimi i kockave para vendosjes së implanteve dentare ka avantazhe afatgjata për shëndetin oral. Ai përmirëson shëndetin e tij të përgjithshëm, ruan formën dhe strukturën origjinale të nofullës, ndalon dëmtimin e dhëmbëve fqinjë, ndihmon në përtypjen e ushqimit dhe në tretje më të mirë duke promovuar gjithashtu indet e shëndetshme të mishrave të dhëmbëve që rrethojnë implantin.

rezultatet e transplantit kockor

Çfarë Ndodh Pas Transplantimit Kockor?

Pas preocedurës ju mund të keni dhimbje, mavijosje dhe ënjtje. Këto janë efekte anësore normale që do të zhduken brenda disa ditësh. Ndonjëherë ilaçet kundër dhimbjeve mund të përdoren për të menaxhuar simptomat dhe gjithashtu mund t'ju përshkruhen antibiotikë nga dentisti juaj. Këto duhet të merren saktësisht sipas udhëzimeve. Gjatë ditëve të para, copa të vogla kockash mund të fillojnë të dalin nga vendi. Këto fragmente shpesh i ngjajnë grimcave të rërës ose kripës. Edhe pse normalisht nuk duhet të shqetësoheni, nëse shqetësoheni telefononi dentistin tuaj për t'u siguruar që rikuperimi juaj po shkon ashtu siç duhet.

​Për Të Reduktuar Ënjtjen

Gjatë 24 orëve të para, aplikoni akull në zonën e fryrë në intervale prej 20 minutash. Këshillohet përdorimi i një pako akulli dhe ndërrimi i anëve çdo 20 minuta nëse të dyja anët e i janë nënshtruar operacionit oral. Kjo është metoda që redukton më së miri edemën. Shmangni mbajtjen e akullit për më shumë se 20 minuta në një vend pasi kjo mund të dëmtojë indet. Zakonisht, ënjtja do të fillojë të ulet dy ditë pas operacionit. 

Nëse Gjakderdhja Vazhdon

Merrni një copë garzë, paloseni në katërsh dhe mbuloni me të vendin e orperuar. Në vendin e nxjerrjes, aplikoni presion të fortë ndërsa në vendin e biopsisë, aplikoni presion të drejtpërdrejtë me gishtin duke mbajtur garzën. Ky proces mund të duhet të përsëritet shumë herë. Edhe pse gjakderdhja duhet të ndalet në dy deri në tre orë, gjaku në pështymë mund të vazhdojë deri në 48 orë pas operacionit. Pas dy orësh, nëse gjakderdhja është ende e rëndë, lagni një qese çaji, vendoseni mbi vendin e operacionit dhe kafshojeni ose ushtroni presion për 30 minuta. Në shumicën e rasteve, kjo do ta ndalojë gjakderdhjen.

Duhet të dini se të shumtën e rasteve gjakderdhja mund të menaxhohet dhe ndalohet me presion të drejtpërdrejtë duke aplikuar një qese çaji ose një copë garzë në vendin e duhur. Kontaktoni dentistin tuaj nëse gjakderdhja është më e rëndë ose nuk ndalet pas 24 orësh. Pas ditës së operacionit, shmangni përdorimin e pipave, shpëlarjen ose pështymën pasi këto veprime mund të shkaktojnë rifillimin e gjakderdhjes.

Në Përfundim

Humbja e kockës së nofullës shkakton shumë probleme në shëndetin tuaj dentar dhe mund të çojë në një sërë problemesh, të tilla si humbja e dhëmbëve dhe lëvizshmëria e tyre. Përshtatshmëria juaj për implante dentare dhe operacione të tjera restauruese përmirësohet me transplantet e kockave dentare. Nëse dyshoni se keni përkeqësim të kockave të nofullës kirurgjia dentare do të përmirësojë shëndetin tuaj oral, funksionin dhe cilësinë e shumë funksioneve normale të gojës. Kontaktoni një nga dentistët tanë me përvojë për të gjetur se cila është alternativa më e mirë për ju. 

​Pyetjet E Bëra Më Shpesh

A Është Shartimi I Kockave Një Procedurë E Dhimbshme?

Zakonisht, kjo lloj procedure nuk shkakton dhimbje tek pacientët dhe kur ndodh është minimale. Sidoqoftë, do t'ju përshkruhen antibiotikë dhe ilaçe kundër dhimbjeve për të minimizuar çdo mundësi infeksioni dhe shqetësimi. Ndiqni me kujdes udhëzimet që do t'ju japë mjeku juaj. 

Cila Metodë Qetësimi Aplikohet Gjatë Procedurës Së Shartimit Të Kockave?

Ekzistojnë disa metoda të ndryshme qetësimi në dispozicion kur bëhet fjalë për procedurën e transplantimit të kockave. Pacienti nuk duhet të vihet në gjumë, kështu që do të përdoret anestezi lokale. Disa opsione përfshijnë oksidin e azotit, qetësimin oral dhe qetësimin IV. Ka disa raste specifike që do të kërkojnë edhe anestezi të përgjithshme. Gjatë konsultës dentisti juaj do të vendosë se cili është opsioni i duhuri për ju.

A Mund Të Dështojë Procedura E Transplantit Të Kockave Dentare?

Edhe pse procedurat e transplantit të kockave dentare kanë një shkallë shumë të lartë suksesi, ashtu si çdo procedurë tjetër ka disa rreziqe. Njerëzit që pinë duhan ose vuajnë nga sëmundje të tjera kanë një mundësi më të madhe se të tjerët të përjetojnë efekte anësore. Disa nga shenjat më të zakonshme të dështimit mund të jenë:

 • Dhimbje ose ënjtje që nuk zvogëlohen pas javës së parë pas operacionit. 
 • Mishrat që largohen nga dhëmbët.
 • Qelb që vjen nga vendi i trajtuar.
 • Nuk ka përmirësim të dukshëm në kockën e nofullës.

Çfarë Benefitesh Ofrojnë Graftet E Kockave Dentare?

Përshtatshmëria juaj për implante dentare dhe procedura të tjera restauruese mund të përmirësohet me transplantet e kockave dentare. Ky proces ribashkon nofullën tuaj pas një dëmtimi, trajton humbjen e dhëmbëve ose sëmundjen periodontale.

Sa Kohë Zgjat Rikuperimi Pas Shartimit Të Kockave?

Megjithëse shërimi i plotë nga një shartimi i kockave dentare të zgjasë tre deri në nëntë muaj, ose më shumë në raste të rralla, ju do të ktheheni në normalitet brenda një ose dy javësh. Periudhat e rikuperimit ndryshojnë në varësi të disa variablave, duke përfshirë llojin e transplantit, vendndodhjen e tij dhe shpejtësinë me të cilën trupi juaj shërohet.

Kontaktoni me Ne

Na dërgoni me email

info@dr-rolandzhuka.com

Ndani:

Facebook
Cicëroj
Pinterest
LinkedIn

Tabela e Përmbajtjes

Na kontaktoni tani

Plotësoni formularin e mëposhtëm dhe do të merrni një vlerësim fillestar të gjendjes tuaj dentare, ose kontaktoni dr.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.
Në çelës

Postime të ngjashme

Ne jemi gati kur të jeni ju gati!

Lini një takim

Plotësoni formularin për të lënë një takim me një nga specialistët tanë stomatologjikë. Nëse keni nevojë për zgjidhje më të komplikuara dentare ose keni nevojë për një diagnozë për problemin tuaj, ne do t'ju kontaktojmë sa më shpejt të jetë e mundur. Ne ofrojmë konsulta dhe këshilla mjekësore për të gjithë pacientët, qoftë në klinikën tonë ose nëpërmjet internetit. Thjesht plotësoni formularin me informacionin tuaj, zgjidhni shërbimin që po kërkoni dhe lini një mesazh me çdo pyetje që mund të keni, dhe stafi ynë do t'ju përgjigjet brenda një kohe të shkurtër.

Bëni një takim

Plotësoni formularin e thjeshtë online!

Njihuni me dentistin tonë në internet

Telefonatë direkt me dentistin tonë.

Mësoni diagnozën tuaj

Gjeni problemin dhe zgjidhjen.

Merrni kuotën tuaj

Merrni ofertën tuaj falas në internet!

sqShqip

Kërkoni një Vlerësim Falas, plotësoni formularin e mëposhtëm.

Duke klikuar butonin "DËRGO" më poshtë, pranoj që një përfaqësues të më kontaktojë me email ose telefonata në emailin ose numrin e telefonit të ofruar nga unë në lidhje me shërbimet e dr-rolandzhuka.com.

Appuntamenti

Scegli il pachetto piu adatto a te;

Ottieni subito il tuo sconto!
Risparmia fino al 30% contattandoci oggi!